Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2023 15:01 - © Прозаична Ода за Кирил и Асен
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2777 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 02.03.2023 16:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
21.01.2023г.

     Статията не може да не е инициирана от страна на български политици. Допускам и плащане на съответния хонорар. Още в началото статията започва с възхвала на Кирето Харвардски и неговото управление.
А снимката потвърждава предназначението на написаното.
"България беше известна с позицията си срещу доставките на оръжие за Украйна. Но изследване на Die Welt разкрива, че София масово е подкрепяла Киев с муниции и дизелово гориво през решаващите месеци на войната. Изключително вникване в тайна стратегия – и несравнима храброст.
Човек вече се беше зачудил какво всъщност искат там. Когато министър–председателят на България Кирил Петков пътува до Киев на 28 април, за да обещае подкрепата си на президента Владимир Зеленски, той нямаше какво да предложи. Поне не официално. Неговият коалиционен партньор в София – Социалистическата партия, се обяви категорично против доставките на оръжие от солидарност с Русия. Когато Петков и Зеленски най–накрая се появиха заедно пред камерите, те обявиха споразумение, което прозвуча доста странно. България ще ремонтира военна техника от Украйна. Двамата мъже се усмихнаха и се хванаха здраво за ръце.
България влезе в историята с позицията си, че е единствената страна от НАТО, освен Унгария, която не доставя оръжие. Досега. Какво не научи обществеността : По време на пътуването в Киев, според проучването на Die Welt, българското правителство вече е започнало процедура за цялостна военна помощ за Украйна", пише изданието.
А заглавието на статията е трепач : "Страната, която тайно спаси Украйна" 
image

Кой спасява? Христос! Е, е! Я вижте що е сторил Кирето като министър–председател.
А тайно! Защото "трябваше да пази тези доставки в тайна заради промосковските политици в правителството" "като лидера на БСП Корнелия Нинова, която беше вицепремиер и министър на икономиката в кабинета на Петков и пряко наблюдаваше износа на оръжие".
Тайно, тайно! Колко да беше тайно, след като и аз бях убеден и съм писал, че изнасяме оръжие за Украйна. Само КорНи като министър на промишлеността се кълнеше в обратното.
Рамо на Кирето и Асеня дава и Politico.eu със статията "България на помощ : Как най–бедната страна в ЕС тайно спаси Украйна" 
image

И тук патетика и героизъм : "Миналата пролет украинската армия изпитваше отчаяно недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибър, необходими за битка с руснаците.
Спасението дойде от неочаквана страна : България.
По причина на разпокъсаната си вътрешна политика – и проруските наклонности на голяма част от нейния елит – София се стараеше по време на инвазията да подчертава, че не въоръжава Украйна.
Това обаче е била димна завеса, според разследване на германския всекидневник Die Welt … Благодарение на ексклузивни интервюта с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия министър на финансите Асен Василев, Die Welt събра картина на това как България се намеси в пробива и използва посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от сраженията миналата година".
Politico дори не крие и причината за реанимирането на славното проатлантическо минало на Кирила и Асеня : "Петков и Василев, сега опозиционни политици, търсещи път обратно към властта на очакваните предстоящи избори, нарушиха мълчанието си относно истинския мащаб на ролята на България миналата пролет".
Така, де. Или ме уста хвалете, или ще лайна да ядете, е казал българският народ.
"Смятам, че около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идваха от България", похвалил се Петков пред немското издание.
image

Публично Кирил Петков и Дмитро Кулеба даваха вид, че не могат да договорят българска помощ за Украйна, но необичайно дългото (4–дневно) посещение през април 2022 година в София на украинския министър на външните работи бе знак, че текат интензивни преговори, договежда се със задна дата вестник СЕГА 

"България стана един от най–големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна", похвалил се пред Die Welt и бившият министър на финансите Асенчо Василев.
"Знаехме, че в българските складове има големи количества от необходимите боеприпаси, така че президентът [Владимир] Зеленски ме изпрати да набавя необходимия материал", цитира вестникът украинския министър на външните работи Кулеба.
Знаели?! Откъде знаехте, бе? От янките ли? Или директно от българските подлоги?
И нямал съмнение, че ще набави "необходимия материал". Както и станало.
Ама защо Христо Грозев не разследва, бе?
"Кирил Петков показа почтеност и винаги ще съм му благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение", продължи Кулеба. Историята, каза той, е проста : докато някои членове на българската коалиция заемат страната на Русия, Петков решава "да бъде от правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим срещу много по–силен враг".
Ето, и киевският режим, се има за принадлежащ към "правилната страна на историята".
Току виж "правилната страна" натежи критично и историята вземе, че се преобърне.
Петков имал план, става ясно от публикацията на Politico : "На 25 февруари, само един ден след нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна, на неформална среща на Европейския съвет в Брюксел, Петков подчерта пред колегите си лидери, че на Зеленски може би му остават по–малко от 48 часа живот, че е в списъка на Москва за смъртта, и че Съветът трябва незабавно да вземе трудни решения относно санкциите. Европейската комисия в крайна сметка подкрепи тези ходове", разказва за решителната намеса на нашия списанието.
А Асен, Асен?! – "В същото време министърът на финансите Василев участваше в среща на министрите на финансите от ЕС в Париж. И там имаше нерешителност, както той я описа. Всички все още бяха в шок от нападението. След това Василев произнесе реч. Не за числата и икономическите последици, а за това какво е имал предвид Путин под "денацификация на Украйна". Той се позова на собствения опит на България".
"Това направиха руснаците в България след Втората световна война, избиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници", каза Василев. Той също призова за незабавни решения, а участници в срещата потвърдиха пред Die Welt, че българският министър е обърнал настроенията на събралите се делегати".
Ех, още Ботев го е прозрял : 
"какви е деца раждала,
раждала, ражда и сега
българска майка юнашка;
какви е момци хранила,
хранила, храни и днеска
нашата земя хубава!".
Два дни по–късно Брюксел приложи тези мерки. В средите на Евроколхоза те бяха стилизирани като "българското предложение".
Правителството да упълномощи посредници да изнасят не директно за Украйна, а към посреднически фирми в чужбина, бил планът на Петков.
"Нашата частна военна индустрия произвеждаше на пълни обороти … полското летище Жешув, на 70 километра от украинската граница и строго охранявано от НАТО, беше основен пункт за доставки … Погрижихме се сухопътният път през Румъния и Унгария също да бъде отворен за камиони", сладкодумно разказва пред газетата той.
Разбира се, не ставало "въпрос българското правителство да предоставя пряка военна помощ на Украйна, а по–скоро украински компании и фирми от страните от НАТО да получат възможност да доставят необходимото от български доставчици", замазал Кулеба.
И пак "Василев припомня среща на Световната банка във Вашингтон през пролетта. Там  украински служител му казал, че войските на Киев свършват горивото".
Василев насърчил "Лукойл България" да изнася излишъците от петрол за Украйна.
"Реакцията беше положителна и служителите там също осъдиха войната на Путин … Камиони и цистерни редовно отиваха за Украйна през Румъния, а в някои случаи горивото беше натоварвано и на товарни влакове", разправя Асенчо.
Обаче – Москва отвръща на удара 
image

Не убягна от вниманието на Кремъл, че България под ръководството на Петков и Василев полага огромни усилия в полза на Украйна.
"Още през май Москва бомбардира страната ни с кибератаки … Те удариха електроснабдяването и пощите и на моменти не можеха да се изплащат пенсии на държавни служители … Москва също се опита да подкупи депутати и да проникне във властите. Между март и юни България изгони около 70 служители от руското посолство в София за шпионаж … Още на 27–ми април "Газпром" избра България за първата страна от ЕС, на която ще прекрати износа на газ … Правителството на Петков беше свалено с парламентарен вот на недоверие през лятото. Проруските сили също изиграха своята роля в това", разказва Киро.
С "Петков и Василев вече влязоха в историята с безпрецедентната си скрита помощ. Със своята партия "Ние продължаваме промяната" те искат да се кандидатират отново на следващите избори и да продължат борбата си за България, която се справя с корупцията на стария ред и поема по по–западен път.
Петков настоява, че едно нещо е необратимо : "Ние показахме, че е възможен свят без зависимост и страх от Русия" завършва "Ода–та за Петков и Василев" на Die Welt и Politico.
В такива случаи баба казваше иронично "Умря циганката, дето те хвалеше".

https://www.welt.de/politik/ausland/plus243262783/Bulgarien-Das-Land-das-heimlich-die-Ukraine-rettete.html
https://www.politico.eu/article/bulgaria-volodymyr-zelenskyy-kiril-petkov-poorest-country-eu-ukraine/




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. nedovolen - Благодарение на "тайната...
21.01.2023 16:38
Благодарение на "тайната" помощ на Кирчо и Кокорчо, останала тайна за мандръсоносителката Корнела, България се издигна до безкрайни висоти в очите на слепите.
Зафта с трети страни бе да остане в тайна, а още по-голяма тайна е заради комисионите, които Зеленото нямаше да даде. Само приема, подаръци.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
21.01.2023 16:56
И тия смешници пак ще ги изберем.
цитирай
3. mt46 - ===
21.01.2023 19:13
Това потвърждава истината, че България се управлява от американски слуги, подлоги...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
21.01.2023 20:23
То потвържденията станаха с багер да ги товариш, с камион да ги извозваш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5818748
Постинги: 2828
Коментари: 26023
Гласове: 34347
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930