Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2023 07:01 - © Глупци и идиоти
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1868 Коментари: 12 Гласове:
9

Последна промяна: 06.01.2023 07:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
06.01.2023г.

     Търсейки информация за романа "Идиот" на Достоевски, попаднах на "Ботев е идиот", късометражен филм от 2013–та година с продължителност 9 минути. Режисьор и сценарист – Деян Барарев; главен оператор – Георги Маринов–Гопето; музика – Ангел Симитчиев; участват : Валентин Стоев, Мая Бабурска, Виктор Апостолов, Никол Шопова и други.
Сетих се, че Ботев е употребил думата "идиоти" в стихотворението си "В механата", където пише : "а вий … вий сте идиоти!". В същото стихотворение ни нарича и "глупци" : "туй, що, глупци, вий не знайте". "Глупци" ни нарича и в друго свое стихотворение – "Към брата си" :
"Тежко, брате, се живее
между глупци неразбрани".
Че му било и тежко?!
След като поетът се обръща към нас с "идиоти" и "глупци", съвсем логично е и ние да му отвърнем със същите любезности.
И така, тръгвам да гледам филма, който започва с простотията хорово поздравление на учениците към влязлата в клас учителка : "Добър ден директор Пичева!". С натъртване на първата сричка.
Сетих се, че друг клип има субтитри на английски, от които по–късно видях, че фамилията на директорката е Фичева, а не Пичева. Но в началото аз го чух и разбрах като Пичева.
Гола кукичка за елементарна аудитория, която ще се засмее на простотията, си помислих.
Нямам представа за днешните учители, но представената във филма директор на училището, която замества учителката госпожица Иванова в часа по литература, учителка Фичева (Мая Бабурска), много, изключително, ми напомня натрапвания ни от "демократите" образ на социалистическия учител с тоталитарен манталитет и маниер.
Освен това не съм убеден, че тоталитарната практика да се поздравява хорово от учениците влезлия в клас учител, днес се практикува.
"Стиховете "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" са гравирани със златни букви в Сорбоната", нарежда възбудената учителка.
Какво е това? Невежество от страна на автора на филма или демонстрация от негова страна на невежеството на днешните български учители.
Още от ученик, от тоталитарното образование знам, че тези стихове са :
Настане вечер – месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее –
Балканът пее хайдушка песен!

"И ти го наричаш идиот, защо?", пита учителката ученика, написал есе със заглавието "Ботев е идиот", което ѝ направило "изключително неприятно впечатление".
"В контекста на днешния живот той е идиот … Кой в днешно време ще си даде живота за България?", отговаря ученикът Васил (Валентин Стоев).
А в същото време класът се разсейва – говорят си, закачат се, едно момиче си черви устните.
"Само това знаете вие – да се хилите. И да плюете!", изрича към учениците директор Фичева, което провокира ученикът Васил да изнесе монолог, какъв би могъл да стане като свърши училище. Но какъвто и да стане – хайдутин е ясно, че няма как, но политик, адвокат, пиар, мениджър, ще врътне "някоя и друга далаверка" са опции, само че "Важното е да се дупя", е заключението му за житейско поведение и постигане на успех в житейското поприще у нас.
И накрая на монолога си прави извода : "Ама е по–лесно да станеш животно, отколкото човек".
"И какво предлагаш?", пита го госпожата.
"Така, както го виждам, трябва да са радикални промени, като се почне от образователната система … Сегашната система трябва да бъде изцяло сменена", отговаря ученикът.
"Защо сте уволнили госпожица Иванова? Защото тя харесва есето ми, нали? Защото разбира, че има и друго мнение, а не само нейното! Но не е. Вие сте тук за друго. За да ни обучите да станем като вас – папагали!", избухва авторът на есето Васил.
След което следва плесница върху бузата на ученика от страна на директорката, което показва, че е с тоталитарен манталитет и практически похвати.
Но в отговор ученикът Васил я целува, което според автора не било християнска целувка.
Следва разказ на режисьора и сценарист "за моето вдъхновение да направя този филм".
Деян Барарев е дете на буржоазната демокрация въведена след 10–ти ноември 1989 година, роден е 1987 година. Учи в реформираната образователна система и е завършил Филмова и телевизионна режисура в нейното отроче Нов Български университет.
Съвсем естествено и по нашенски, при представянето на филма в Пловдив, лумпената агитка на ФК "Ботев" искала да го линчува, казва той. Западняците обаче, разбрали посланията на филма.
Всяко нещо отглежда в себе си своето отрицание. Така е и с буржоазното общество.
А филмът е от преди десетина години.
Между другото, като търсех информация за "гравирания със златни букви в Сорбоната" стих на Ботев в http://slance.eu прочетох следното :
"Може да се предполага, че благодарение на еуфорията от преведените от Пол Елюар Ботеви стихове и възвеличаването на този поетичен успех пред читатели и студенти от радетели като Лъчезар Станчев (не само поет, но и преподавател по френски език и литература в Политехниката) е възникнал славният мит за златен надпис със стихове на Ботев, в превод на френски, върху камък в Сорбоната" 
image

https://www.youtube.com/watch?v=tdVK0sxDthI
http://slance.eu/Publikacii/Botev_Sorbone_Eluard_LS+.pdf






Гласувай:
9


Вълнообразно


1. fun1001 - ...добраа идея, краваров..харесах..
06.01.2023 08:32
прекалено, дългоо..копи, прощавай..
но, Финалът, е отворен..
давай, да чуем..и,твоето, будно около.граждан.. мнение..

сядам, да пия..първото каффе..ако, можеш,
по бързичко,моля )
че ,имам, и среща ...
цитирай
2. kvg55 - До 1. fun1001
06.01.2023 08:41
Айде да не ми даваш зор, че от бързане току виж си се задавила.
цитирай
3. nedovolen - Да не припомням Айнщайн за глупо...
06.01.2023 08:47
Да не припомням Айнщайн за глупостта и Вселената.
:)))
цитирай
4. kvg55 - До 3. nedovolen
06.01.2023 08:52
Нема нужда, популярно е.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Да, хайдутин никой не е балама да ...
06.01.2023 10:15
Да, хайдутин никой не е балама да стане, но за хайдук, там само с привилегии се става!Да си например отроче от род на червен аристократ! Като изслушвания ГрозевТрети Копроним!
Тридесет и три години ,вече и бебетата разбраха, че стойностно е само, да си хайдук!Хайдугин? Да си гледат работата!
Честен и почтен- това е глупецът!

Ботев имаше голям враг в лицето на А.А. Разбрах причината Опитвал се да му засенчи Слънцето на поетичен гений!? При това в Сорбоната? Че той с Л. Ж. е бил в нея!

П.П. Краси извинявай, сутринта писах от телефон, без да проверя, а той ме редактирал?Интересно, знае Погонат, а не знае Копроним? Впрочем, писал съм за Погонат и умен е, ориентирал се към него!
цитирай
6. kvg55 - До 5. leonleonovpom2
06.01.2023 11:15
Айдук, викаше баба.
Подсети ме, да потърся информация за Грозев. Бил казал, че е израсъл в семейство на дисиденти. Какви дисиденти бе, джанъм? В България нямаше дисиденти. И Желката не е дисидент – станал е кандидат и доктор на науките при социализма и то по такава идеологическа дисциплина като философията.
цитирай
7. missana - Срам и позор за нацията, Краси!
06.01.2023 11:56
В тази страна не се спират пред нищо. Готови са да омаскарят и Ботев. Ние българите сме стадо, което плаче за заколение!
цитирай
8. kvg55 - До 7. missana
06.01.2023 12:32
Изгледай филма. Само девет минути ще ти отнеме.
цитирай
9. born - А баш шефът на ТВ-то пуснал лайнения ...
06.01.2023 16:39
А баш шефът на ТВ-то пуснал лайнения пасквил, наричан филм, тъй като иначе щели да го съдят за направения финансов разход !!!
Народе !!!!
цитирай
10. kvg55 - До 9. born
06.01.2023 18:09
Жената гледа филма с предремвания и нищо не разбра. Аз гледах с половин око и ухо и също нищо не разбрах. Вероятно защото преди години гледах в Дома на киното филма на същия актьор–режсьор за Левски "Дякон Левски", филмът за Ботев въобще не предизвика интерес у мен.
Но масово оплюха продукцията. Ще го прегледам на видео и може да драсна някой ред.
цитирай
11. mt46 - ...
06.01.2023 23:01
Филмът показва до какъв идиотизъм е довела "демокрацията" голяма част от българския народ и особено младото поколение...
цитирай
12. kvg55 - До 11. mt46
07.01.2023 06:22
И съзнателното промиване на съзнанието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5879219
Постинги: 2835
Коментари: 26117
Гласове: 34411
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930