Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2022 07:01 - © Словесни us–американски изгъзици
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1634 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 28.12.2022 07:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.12.2022г.

     На 20–ти Станфордският университет публикува "Актуализация на инициативата за премахване на вредния език в ИТ общността на Станфорд" 
image

"През последните няколко дни имаше много дискусии относно уебсайта, който предоставя съвети на ИТ общността в Станфорд относно избора на думи в уебсайтовете и кода на Станфорд. Това съобщение има за цел да предостави разяснение относно някои от обсъжданите въпроси …
Уебсайтът е създаден от и е предназначен за обсъждане в рамките на ИТ общността в Станфорд. Той предоставя "предложени алтернативи" за различни термини и причини, поради които тези термини могат да бъдат проблематични при определени употреби …
Чухме особени опасения относно отношението на водещия към термините "американски, американец". Ние разбираме и оценяваме тези опасения … в някои случаи алтернативният термин "гражданин на САЩ" може да бъде по–точен и подходящ", се казва в изявлението на главния информационен директор на Станфордски университет Стив Галахър.
Инициативата е започната на 20–ти май с "Представяне на уебсайта на Инициативата за премахване на вредния език" 
image

"Инициативата за премахване на вредния език (EHLI) е многофазен, многогодишен проект за справяне с вредния език в ИТ в Станфорд. EHLI е едно от приоритетните действия в Декларацията за солидарност и ангажимент за действие, която беше публикувана от Съвета на Станфордския ИТ директор и афинитетната група на Цветнокожите в технологиите (POC–IT) през декември 2020–та година като част от стратегическата инициатива IDEAL IT".
За влизане в "EHLI website" се изисква "логване", което не ми се прави, затова преразказвам.
"Организация на уебсайта на EHLI – Термините в уебсайта са групирани в категории : Ableist (Способен), Ageism (Възрастовата дискриминация), Culturally Appropriate (Културно подходящо), Gender–based (Основани на пола), Imprecise Language (Непрецизен език), Institutionalized Racism (Институционализиран расизъм), Person–First (Лице–първо) и Violent (Насилствено). Термините, които не се вписват в нито една от тези категории, се събират в "Additional Considerations" (Допълнителни съображения)".
image

Инициативата на Станфордския университет е насочена към подпомагане на хората да се справят с потенциално вредния език 

Дават се и примери за неправилно говорене като например : "Това беше лудост! – Този термин тривиализира преживяванията на хората, живеещи с психични заболявания, така че помислете дали да не използвате думи като "изненадващо" или "диво";
Имейл домейн или IP адрес са в "белия" или "черния" списък? – Тези термини приписват стойностни конотации въз основа на цвят (бяло = добро и черно = лошо), действие, което е подсъзнателно расово; обмислете ползването на думите в разрешителния и списъка за отказ.
Насърчаваме ви да оцените езика, който използвате, и да направите промени, където можете".
Например в категорията "Основани на пола" вместо "Вие, момчета, дами и господа" се препоръча да се използва  "Всички вие, Хора или човеци, Приятели, Любими хора, Хора, Всеки"; Употребата на "Убивам го" е език на насилието – следва да се замести с "Добра работа!" или "Страхотно!". "Пробвай, Дръпни спусъка, Намушквам" с "Опитай, Опитвам".
"Думите "оцелял" и "жертва" трябва да бъдат заменени с "лице, което е преживяло" или "лице, което е било повлияно от", коментира NDTV.
image

Илюстрирането на съобщенията в сайта на университета е политически коректно 

"Американец, дядо, смел и майстор : Думи, които Станфордският университет включва в индекса си за "вреден език", защото са "символ на способност, сексистки или расистки", разширява списъка на неподходящите за употреба думи The Daily Mail.

Илон Мъск коментирал инициативата в Twitter така : "Станфорд не одобрява твърдението, че се гордеете, че сте американец? Уау!", изнася списанието Newsweek 
image

"Като начало : те искат да забранят на хората да говорят собствения си език, до такава степен, че американците да се срамуват да се наричат ​​американци. Има нещо украинско в това и тук шегата настрана. Защото Украйна ни показа, че за правото да говорят на собствения си език хората могат сериозно да се обидят с такива забрани. Особено ако искат да им забранят да бъдат руснаци.
Освен това не трябва да се мисли, че частната инициатива на група IT специалисти е идиотизъм от местен мащаб и нищо повече. Факт е, че пред нас е малка частица от мощна, като пързалка, система за унищожаване на същността на човека, и то не само в САЩ и не само в англоговорящите страни, които са им съюзници. Унищожаването на човек е просто – трябва да му забраните всичко, с което е свикнал в живота, което по същество представлява този живот, и също така е необходимо човек да се поддаде на това, да се разпадне.
И тук работи огромна машина. Е, знаем как се случва това : първо само Станфорд, а след това друга частна структура, Twitter, приема същите правила. Ако не знаете как се случва, попитайте Илон Мъск. Неодушевените текстови редактори първо премахват грешните думи, след което премахват тези, които ги използват. И това, ако вземете всички социални мрежи, са огромен брой хора по света.
Технологията е отработена – винаги всичко започва отдолу, от дреболии, от инициативни неправителствени групи. Тогава те подвеждат науката под техните канибалски идеи, включително наука, специално създадена за случая. Много е дълго да изброявам всичко, което там е забранено или се готви да бъде забранено, и то всеки път не просто по човешки, а по свръхчовешки причини. От гледна точка на екологията, медицината (човек вреди на себе си или уж вреди на другите, това трябва да се забрани), от съображения за хармония в обществото (никой не може да бъде обиден). Добротата е такава, че не оставя камък необърнат. Макар и само защото в началото несъгласните биват само засрамени, замислено извадени от прилично човешко общество. Но на последния етап подобни инициативи стават законодателни, с брутални репресии : защото до този момент депутатите от парламента вече рискуват да си навлекат гнева на ключова част от избирателите, дори и да разбират, че са заети с някаква мръсотия.
image

Някои от фразите и думите, които Станфорд сега смята за твърде обидни, за да бъдат използвани повече 

Тази комбинация от частна активност с безграничен хуманизъм може да бъде много объркваща, особено ако хуманизмът, добре финансиран, стига далеч отвъд огнището на всички изброени гадости. И тук можем да си припомним, че тук, в Русия, в много медии възникна – в предишната, признаваме, епоха – неудобство : думата "негър" сега се смята за неучтива, нека напишем също "афроамериканец", "афро". И хамстерите–редактори съвсем сериозно, без дори да питат автора, замениха този "черен човек". Освен това няма сигурност, че някой не го прави и сега. Да, в Русия, да, днес и да, говорим за руския език, който след английския се превръща в кучешки или птичи (тук обидихме много животни, нали?).
Възниква въпросът как да се справим с тази инфекция. В Русия смятат, че ако просто го забраните, можете да се отпуснете. Ето нашата неотдавнашна законодателна инициатива за защита на руския език от нашествието на грозни преводи от английски : някак си е твърде проста. Освен това заемките са много сладки. Ето, например, човек, който разрушава стена с чук : защо думата "кувалдер" е лоша, въпреки факта, че бизнесът, с който се занимаваш, се нарича "кувалдинг"? Море от уважение и доброта, едно и също … И в крайна сметка всичко е толкова руско. Като цяло не е толкова лесно – запрещаваш и си мислиш, че сега всичко ще е наред.
Между другото, ако се върнем към произхода на нашия разговор, към Станфорд, тогава има замисленост относно хората, които са измислили този списък, въпреки че действат съвсем в съответствие с други забрани за нормален човешки език, съществуващи в Съединените щати. Как се казват тези хора? IT специалисти, на английски – IT–specialists? И какво ще кажете да замените този термин с нещо по–хуманно, тъй като ИТ хората като цяло са странни (които като тълпа избягаха от мобилизацията?), а отгоре на всичко тук измислиха и садистична инструкция как другите хора трябва да говорят сега. Скоро ще бъде срамно да признаете, че принадлежите към тази професия. Търсим нова дума, която да не обижда никого", разсъждава Дмитрий Косирев в РИА "Новости" препечатано от DISCRED.RU.
image

Президентът на Станфорд Марк Тесие–Лавин се хили като че ли му белят яйце, на идиотската езикова инициатива на управлявания от него университет

Няма шега, няма измама. Вован и Лексус отсъстват от схемата. Всичко е зверски сериозно.
За унищожаването на нашия език съм писал и пак ще стане дума.

https://itcommunity.stanford.edu/news/update-elimination-harmful-language-initiative-stanfords-it-community
https://itcommunity.stanford.edu/news/introducing-elimination-harmful-language-initiative-website
https://www.stanford.edu/search/?q=Update+on+Elimination+of+Harmful+Language+Initiative+in+Stanford%E2%80%99s+IT+Community&search_type=web&submit=
https://news.stanford.edu/
https://login.stanford.edu/idp/profile/SAML2/Redirect/SSO?execution=e3s1
https://sites.google.com/brandeis.edu/parcsuggestedlanguagelist/categories?pli=1
https://sites.google.com/brandeis.edu/parcsuggestedlanguagelist/categories/identity-based-language
https://sites.google.com/brandeis.edu/parcsuggestedlanguagelist/categories/violent-language
https://www.ndtv.com/feature/stanford-university-releases-harmful-language-list-it-includes-words-like-american-and-survivor-3636582
https://www.dailymail.co.uk/news/article-11558067/Woke-Stanford-University-publishes-list-harmful-language-want-eliminate.html
https://www.newsweek.com/stanford-criticism-slammed-putting-american-forbidden-word-language-list-1768543
https://www.discred.ru/2022/12/25/v-shtatah-hotyat-zapretit-slovo-amerikanets/




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. nedovolen - Едно време другарката по граматика ...
28.12.2022 07:59
Едно време другарката по граматика не ми пишеше разлино от 6, без чуждо давление.
Малко съм още под сутрешното ранно гледане на Българския филм "Войната на таралежите". Беше просто.
Сега се внедриха едни -изми, глей си работата. Понякога се налага да прибягвам до тълковен речник, но не са влязнали още там.
Каквото и да си говорим, четем, пишем, само излъчваме или приемаме положителна или отрицателна енергия.
:)))
цитирай
2. morskipesni - 'Баси как изкукаха!
28.12.2022 09:35
И езика им затворник, на устите решетки. Зле ще свършат такива, щом ги подкарат към реалността.
цитирай
3. kvg55 - До 1. nedovolen
28.12.2022 13:23
Има Речник на новите думи в българския език (нов), който бях принуден да си купя преди години. Но някои думи и в него ги няма.
Много ме кефят чуждиците, които завъшват на "инг" – например "дриснинг", "мочинг".
цитирай
4. kvg55 - До 2. morskipesni
28.12.2022 13:24
Тия ще започнат да не могат да се разбират помежду си.
цитирай
5. missana - Все още могат да си позволят лукса
28.12.2022 20:04
да се занимават с глупости. Но времето им изтича.
цитирай
6. kvg55 - До 5. missana
28.12.2022 20:23
Заниманията с глупости водят до оглупяване.
цитирай
7. lieutenantbenz12345 - Рано или късно, тези ще ударят края и тогава на хората ще им писне...
29.12.2022 07:48
... от глупостите им и ще почнат истинските революции на ума, които няма да толерират тези сатанисти. Злото ще бъде спряно!
цитирай
8. kvg55 - До 7. lieutenantbenz12345
29.12.2022 13:18
Ще бъде спряно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5891757
Постинги: 2836
Коментари: 26130
Гласове: 34432
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930