Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2022 15:01 - © Унгарският бастион на здравия разум насред Европа
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2391 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 19.12.2022 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
19.12.2022г.

     Напоследък Будапеща застава на пътя на много антируски решения на Европейския съюз, понякога съвсем сама. Недоброжелателите са склонни да виждат в това поведението на абсурдно дете, един вид enfantterrible, надяващо се да получи нещо, като се откаже от капризите си. Ние, разбира се, бихме искали да видим в лицето на Унгария надеждна опора, която да попречи на европейските бюрократи да предприемат крайни наказателни мерки срещу Русия. Всъщност, както винаги, от всичко по малко.
Унгарското ръководство, разбира се, в редица случаи, като например забавянето на одобрението за помощта за Украйна, открито се пазари с Брюксел за определени отстъпки за себе си. Така, след като се съгласи предния ден с отпускането на €18 милиарда помощ за Киев от ЕС през 2023 година, Унгария в замяна получи достъп до средства за възстановяване след "пандемията" в размер на €5,8 милиарда. По фундаментални принципни въпроси като определяне на пределни цени на петрола и газа, както и налагането на редовни санкции срещу Руската федерация, Будапеща стои достатъчно твърдо.
image

Сградата на Парламента на Унгария 

Западните партньори казват на унгарците : как така, след като руснаците нахлуха на вашата територия през 1956 година, сега ги защитавате? На което те отговарят, че не са защитавали свободата си в онези времена, за да останат безгласни и да я жертват толкова лесно – в настоящето. В реч по повод 66–ата годишнина от тези събития председателят на националното правителство Виктор  Орбан заяви недвусмислено : "Урокът от 1956 година е ясен. Който иска да коленичи на гушите ни, е обречен на провал. Устояхме, когато първата завоевателна империя ни нападна, и ще устоим, докато последната се разпадне".
Относно резолюцията на Европейския парламент, че Унгария "вече не се явява като демокрация", Орбан язвително сравни високопоставени служители на ЕС със съветски лидери. "Нека игнорираме онези, които се целят в Унгария от сенките или от висотата на Брюксел. Ще свършат като предшествениците си". А неговият съветник Жолтан Ковач отбеляза, че "хората, които нарекоха Унгария "хибридна избирателна автокрация", са убедени, че мъжете също могат да имат деца". Намекът не е случаен. Унгарското общество го разделят със сегашното европейско ръководство не само специфични икономически интереси, но и морални ценности. То е доста традиционалистко, в него ЛГБТ дневният ред на Европейския съюз предизвиква явно не приемане и отхвърляне.
image

Министър–председателят Виктор Орбан говори за здравите традиции на унгарския народ 

И не става въпрос само за конкретни теми и въпроси, различията са дълбоко вкоренени, надхвърлящи отношенията с Евроколхоза. Орбан, в полемика със Сорос, написа : "Великите сили отново се движат към унищожаването на народите на Европа и обединяването на континента под егидата на глобална империя … Целите са очевидни : създаването на мулти– етнически мултикултурни "отворени общества" чрез ускоряване на миграцията и демонтиране на националния процес на вземане на решения, предоставяйки го в ръцете на глобалния елит … Битката за и срещу новата брюкселска империя все още не е решена. Изглежда, че Брюксел отстъпва, но много национални държави продължават да се съпротивляват". Унгарците, разбира се, не смеят да разрушат или да напуснат Европейския съюз, те само се стремят да се защитят от крайностите на дневния ред на ЕС, които не ги устройват.
В Унгария се смята, че най–висшата проява на демокрация от страна на политиците е да следват пътя на националните интереси, а не на чужда воля. В същото време Западът често олицетворява унгарския курс, свеждайки го до личността на харизматичния премиер Виктор Орбан и насочвайки цялата си сложна пропагандна машина срещу него. Изглежда, че дори остарелият "месия" на концепцията за "отворено общество" Джордж Сорос, унгарски евреин по произход, не иска да си отиде от този свят, без да приключи с Орбан, в когото вижда свой заклет враг.
image

Орбан пише писмо на Сорос 

Всички социологически проучвания обаче показват, че външнополитическата линия на управляващата партия ФИДЕС и нейния лидер Виктор Орбан се подкрепя уверено и последователно от мнозинството от унгарското население, а коментарите към него са свързани предимно с вътрешни въпроси. Механизмът на националните консултации за налагането на санкции срещу Русия, стартиран от него в отговор на упреците в липсата на демокрация, упорито показва, че унгарците като цяло не ги одобряват. Скептицизмът към Украйна в Унгария по–специално се обяснява не само с факта, че подобно на други съседни страни, те са уморени от украинските бежанци там, но и с факта, че унгарците, използвайки примера на собственото си национално малцинство в Закарпатието , знаят колко нетолерантна е политиката на киевския режим към другите народи.
И не само Орбан от страна на Будапеща демонстрира своя "непокорен" характер. Доста ярка фигура е министърът на външните работи и търговията на страната Петер Сиярто.
На 13–ти декември, след среща на министрите на енергетиката на ЕС, Сиярто каза на пресконференция, че предложението за налагане на тавани на цените на вноса на газ от Русия противоречи на насоките на Европейския съвет, според които таваните на цените не могат да се прилагат към дългосрочни споразумения за доставка и трябва да се вземе предвид специфичната енергийна ситуация на всяка от държавите–членки. "Това предложение е вредно, опасно и заплашва сигурността на енергийните доставки на Европа", каза Сиярто, добавяйки, че е физически невъзможно напълно да се замени руският природен газ в средносрочен план. Въпреки че държавите–членки на Европейския съюз все още не са взели решение, Унгария вече успя да издейства премахването на две "особено опасни" разпоредби от този проект. Единият беше регулирането на цените, когато ставаше дума за транзакции извън газовата борса, което според Сиярто ще ограничи свободата на държавите–членки да купуват газ, като направи невъзможни двустранните споразумения без ценови тавани. Друго предложение изисква държавите–членки да се консултират с Европейската комисия, преди да направят промени в дългосрочни споразумения за доставка на газ.
image

Петер Сиярто гледа с отчаяние на поредната глупост на евроколхозната комисия 

Освен това Сиярто каза, че вече е разговарял с руския вицепремиер Александър Новак, който, каза той, "изрази откритост" за изменение на дългосрочното споразумение за доставка на газ между двете страни, ако това се наложи поради ограничения на цените. Очевидно можем да говорим за факта, че благодарение на градивния си курс Унгария ще получи някои допълнителни отстъпки (дори и не много големи) при дългосрочен договор. А останалите могат да продължат да купуват us–американски втечнен газ на непосилни цени.
Йосуке Цучида от японската Mitsubishi UFJ Research&Consulting озаглави статията си, обясняваща унгарската политика, за информационният ресурс President Online, по следния начин : "Унгария използва Путин, за да оцелее … Малката страна, която отказва да се дерусифицира, е много умна". И със сигурност е права 
image

Виктор Орбан, разбира се, не е "троянският кон" на Русия в Европейския съюз, както мнозина на Запад все повече искат да го представят. Той е унгарски "кон", който ясно видя, че европейското стадо галопира някъде в грешната посока, а пъргавите us–американски каубои, които го караха, сами нямаха много добра представа къде е крайната точка на маршрута им . Който заедно с него разбере това навреме и спре дори на ръба на пропастта, ще бъде спасен.
image

Унгарски топлокръвен кон (Hungarian Warmblood

Дмитрий Минин

https://www.fondsk.ru/news/2022/12/16/naskolko-prochen-vengerskij-bastion-zdravogo-smysla-posredi-evropy-57963.html




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. iw69 - В
19.12.2022 17:10
Унгария днес наистина като че ли са останали последните нормални политици в Европа.
цитирай
2. nedovolen - Унгария е малка, с голям ръковод...
19.12.2022 17:40
Унгария е малка, с голям ръководител. ЕС е голям, с малки управници.
:)))
цитирай
3. bojinkata - Хубав кон! Не попаднахме на водачи ...
19.12.2022 23:08
Хубав кон! Не попаднахме на водачи като Орбан! Нашите евреи най-гадни!
цитирай
4. kvg55 - До 3. bojinkata
19.12.2022 23:26
Не се оказахме расови хора.
цитирай
5. mt46 - ...
19.12.2022 23:39
Те са твърди, а нашенските лидери – меки, леки...
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
19.12.2022 23:45
Перушани.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5891263
Постинги: 2836
Коментари: 26130
Гласове: 34431
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930