Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2022 19:01 - © Не може така другари хървати
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2015 Коментари: 14 Гласове:
10

Последна промяна: 07.12.2022 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
07.12.2022г.

     Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна (European Union Assistance Mission Ukraine (EUMAM) е създадена на 17–ти октомври 
image

"Днес увеличаваме подкрепата си за Украйна, предназначена за нейната защита срещу незаконната агресия на Русия. Военната мисия на ЕС за предоставяне на помощ ще обучава украинските въоръжени сили, за да могат те да продължат смелата си борба. Освен че EUMAM е мисия за обучение, тя е ясно доказателство, че ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", изтъкнал другарят Жозеп Борел, върховен представител на Евроколхоза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност в "деня на чакала".
Мандатът на мисията без изпълнителните функции първоначално ще продължи две години, а референтната сума за общите разходи за този период ще бъде 106 700 000 EUR.
"Правителството прие решение, с което декларира готовността на България за принос към мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна EUMAM", съобщава на 9–ти ноември БНР.
"В изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 година, Министерството на отбраната внесе предложение за предоставяне на военна и военно–техническа подкрепа за Украйна и принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна – EUMAM UA в Министерския съвет. Решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание.
Освен военното имущество, Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри в рамките на националния принос към мисията EUMAM UA участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ОПСО на ЕС в Кралство Белгия, както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и / или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. В рамките на мандата на мисията се предлага всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в Република България", рапортува на 2–ри декември Министерството на войната. 
"Досега 24 държави–членки на ЕС са предложили модули за обучение и персонал. Обучението се подпомага с осигуряване на оборудване за смъртоносни и несмъртоносни цели на украинските въоръжени сили. Това оборудване се предоставя от държавите–членки и се финансира от Европейски фонд за мир", докладва за изпълнението на задачата на 2–ри декември Дипломатическата служба на Европейския съюз.
24 членки от 27. Две се туткат и ослушват. А третата, Хърватия, направо отказала да участва.
"Президентът на Хърватия блокира участието на въоръжените сили на страната в тренировъчната мисия на Европейския съюз за Украйна", приплаква «Ukrainian Military Center» още на 23–ти ноември.
image

Президентът на Хърватия Зоран Миланович казва на еврочиновниците, че много съжалява 

Зоран Миланович, президентът на Хърватия, отказа да даде съгласието си за участието на хърватски войници в тренировъчната мисия на ЕС за Украйна. Това съобщи "Вечерни лист".
Вестникът посочва "три причини за "не"– то на президента :
– участието на наши войници в тази мисия са неясни и неоправдани; министърът на отбраната не е упълномощен да се обръща към президента;
– в приложеното проекторешение не са конкретно посочени нито дейностите, които членовете на HV биха извършвали в чужбина, нито действията или дейностите, които членовете на въоръжените сили на Украйна биха извършвали на територията на Република Хърватия;
– Украйна официално не е посочена като съюзник на Република Хърватия, чиито армии могат да преминават и да идват на учения в Република Хърватия, както е посочено в конституцията и законите.
"За да може дори да се има предвид прилагането на тази разпоредба на Конституцията, трябва да става дума за : а) въоръжените сили на съюзническите държави и б) влизането или действието на такива сили в съответствие със сключени международни споразумения", се казва в съобщението от "Пантовчак" 241 (офиса на президента).
image

Британия е по–отзивчива : Украински военнослужещи на ученията INTERFLEX в  Британия, септември 2022 година. Снимка : Генерален щаб на Въоръжените сили на Украйна 

Направих справка за другите две страни – туткащите и ослушващите се. Едната се оказа обичайната заподозряна – лошото момче на Евроколхоза – Унгария.
"Унгария остава извън мисията на ЕС за военно обучение в Украйна", съобщава агенция Синхуа още на 17–ти октомври. Оказва се, че е отказала още по време на създаването.
"Унгария избра варианта за конструктивно въздържание, което означава, че не го възпрепятства, но и не го подкрепи", каза Петер Сиярто, министър на външните работи и търговията, във видеообръщение в социалните медии след заседание на Съвета по външни работи на ЕС в Люксембург, цитира агенцията.
Другата страна не я установих.

https://www.consilium.europa.eu/bg/press/press-releases/2022/10/17/ukraine-eu-sets-up-a-military-assistance-mission-to-further-support-the-ukrainian-armed-forces/
https://bnr.bg/horizont/post/101733843/reshenie-za-gotovnost-na-balgaria-za-misiata-eumam-za-voenno-podpomagane-na-ukraina
https://www.mod.bg/bg/
https://www.eeas.europa.eu/sites/default/files/documents/2022-12-EUMAMUkraine_03.pdf
https://www.eeas.europa.eu/eeas/european-union-assistance-mission-ukraine-eumam_en
https://mil.in.ua/en/news/the-president-of-croatia-has-blocked-the-country-s-armed-forces-participation-in-the-eu-training-mission-for-ukraine/
https://www.vecernji.hr/vijesti/milanovic-hv-ne-moze-u-misiju-obuke-jer-ukrajina-nije-saveznica-1635801
https://english.news.cn/europe/20221018/c3db0b6ccfab4aeca309ba5727cbedf4/c.html



Тагове:   България,   Унгария,   украйна,   Люксембург,   БНР,   Министерски съвет,   Народното събрание,   Министерството на отбраната,   Русия,   ЕС,   Европейски съюз,   Синхуа,   конституция,   военна помощ,   7 декември,   петер сиярто,   република хърватия,   Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна European Union Assistance Mission Ukraine EUMA,   Русия Военната мисия на ЕС,   EUMAM,   Въоръжените сили на Република България в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на,   както и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и или в Специализираното командване по п,   Министерският съвет предлага на Народното събрание,   Европейския съюз за Украйна,   «Ukrainian Military Center»,   Президентът на Хърватия Зоран Миланович,   ЕС за Украйна,   Вечерни лист,   Генерален щаб на Въоръжените сили на Украйна,   ученията INTERFLEX в Британия,   министър на външните работи и търговията,


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. dobrodan - Не се притеснявай, хърватите са по-малко и от нас.
07.12.2022 19:50
Сега са няма и 4 милиона, няколко години след войната, като останат без пари, може да отидат и към 3 милиона. Сърбия им диша във врата, те се усукват още.
цитирай
2. kvg55 - До 1. dobrodan
07.12.2022 21:31
Не се притеснявам, па няма и за какво.
Малко са, ама си позволяват да се опъват на другаря Борел.
цитирай
3. missana - Хърватия показва среден пръст на фон дер Лайнен,
07.12.2022 21:36
ама въпреки това ще е в Шенген!
цитирай
4. kvg55 - До 3. missana
07.12.2022 21:53
Е, е, който както я нареди.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Аз, едно не мога да разбера! Каква ...
07.12.2022 22:10
Аз ,едно не мога да разбера! Каква смела борба продължавава Украйна ,срещу агресора? Какъв агресор?
Това ,че съществуват изобщо като държава ,го дължат именно на този "агресор"! И сега воюват срещу него? да го победят? В ред ли са с реалностите? Ненавиждам нацистите, каквато чертичка се проявява при украинците, но смея да кажа ,че наистина са Българи!
Ние също се противим и сме готови да обявим война/ но не ни стиска освев , ако фон дер Лой@ен не нареди/ на Русия!?Заради която имаме държава, както и украинците!
Русия си защитава руснаците в Украйна, заради терора на който са подложени от нацистите! Един милион изселени принудително, няколко десетки хиляди убити за седем години!? Какво става тук? Защо ЕС мълчи по този въпрос? Реве за един измислено ранен нарушител на границите ни, а хиляди убити руснаци не ги вижда!? След като дължат съществуването си на Русия, защо не спазват Минските споразумения ?
Смятат ,че ще се подиграват до безкраайност? С Русия? Тя претърпя доста гаври Тръбопроводи, крайцер, мост ,гордост за човечеството!
Ако трите минути за Лондон, предупреждението за размахнат юмрум на Джонсън струваха кариерата му ,тук за палячото и 30 секунди ще са много!
Страхливата личност на годината!!
цитирай
6. onlooker - Въпрос?
07.12.2022 22:18
И Вашите коментари при blackpredator.blog очакват одобрение или е бъг в блога?
Благодаря!
цитирай
7. kvg55 - До 5. leonleonovpom2
07.12.2022 22:22
Е, докато има пари за усвояване "смелата борба продължавава".
цитирай
8. kvg55 - До 6. onlooker
07.12.2022 22:23
Проверих, при blackpredator–а няма одобрение на коментарите.
цитирай
9. mt46 - ...
07.12.2022 22:41
Браво на Хърватия и на Унгария!... България, както през соца беше вярна на СССР, така и сега е вярна на ЕС...
цитирай
10. onlooker - Странно. Модерация и отново поиска одобрение...
07.12.2022 22:50
kvg55 написа:
Проверих, при blackpredator–а няма одобрение на коментарите.

Благодаря Ви!
цитирай
11. kvg55 - До 9. mt46
07.12.2022 22:58
Ние сме лоялен член, както обичат да казват нашите политици.
цитирай
12. leonleonovpom2 - Да, Краси, ние сме лоялни, до такава ...
08.12.2022 00:09
Да ,Краси, ние сме лоялни ,до такава степен, че хванахме и лой от лоялността си!
Туй май беше по Шекспир- Господин Лоял, вий май сте нелоялен?
цитирай
13. born - Приятна изненада е оценката от н...
08.12.2022 21:12
Приятна изненада е оценката от натовските анализатори на военно оперативните качества и възможности на БА. От баняджии (теляци)- повишението към санитари е високоуважително признание.
© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First women's body division of Taratancian armed forces.- first MILITARY expert of TTAF.

цитирай
14. kvg55 - До 13. born
08.12.2022 22:01
Така е Свети, израстваме кариерно.
Само че, забележи, израстването от теляци до санитари е в същото време приближаване до фронтовата линия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5758869
Постинги: 2808
Коментари: 25802
Гласове: 34182
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031