Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2022 07:01 - © Тежко на Руската федерация с такъв противник
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1365 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 26.11.2022 07:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
26.11.2022г.

     На сайта на държавната информационна агенция "Укринформ" в 11:39 часа на 07.09.2022 година се появи голяма аналитична статия "Перспективи за осигуряване на военната кампания през 2023 година : украинската гледна точка", с автори  главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний и бившият командир на ВДВ (2015–2019), а сега народен депутат от партията на Петро Порошенко "Евросолидарност" генерал–лейтенант Михайло Забродский
image

"Колко дълго може да продължи тази война и как да я спечелим?", питат и казват генералите.
"В днешното разбиране на абсолютното мнозинство военни експерти и анализатори, широкомащабната война, отприщена от Руската федерация срещу Украйна на 24 февруари 2022 година, отдавна е изключена от концепцията за локален конфликт със средна интензивност. Това се отнася за пространствените показатели, броя на участващите военни сили и убедителния списък на оръжията и друго високотехнологично оборудване, присъщо на това военно противопоставяне.
Отделен е въпросът за продължителността на посочения конфликт. В края на краищата той по никакъв начин не се вписва нито в рамките на обявения руски "блицкриг", нито в продължителността на активните фази на бойните действия във войните от началото на 21–ви век. Във всеки случай продължителността на войната вече се измерва в месеци. И има всички основания да се смята, че това времеброене ще премине календарните граници на 2022 година
В тази връзка е естествено сега да разгледаме перспективите за следващата година.
Такова разглеждане трябва да има за цел напълно практически израз. А именно докъде трябва да се простират военните амбиции на украинската страна? И логична производна на този въпрос : от какво точно се нуждаят въоръжените сили на Украйна като помощ от партньори за следващата 2023 година?
Като се има предвид целесъобразността на стратегическата инициатива на агресора, съвсем логично е да започнем с описание на ситуацията, в която може да се окаже руската страна. Очертаването на линиите на конфликта вече днес позволява да се предвидят границите на амбициите на Руската федерация за по–нататъшно навлизане на територията на Украйна.
От дневния ред не са изключени връщане към плана за превземане на Киев и заплахата от подновяване на военните действия от територията на Република Беларус.
От една страна, перспективите за овладяване на Николаев и Одеса са съвсем реални. От друга страна, създаването на заплашително направление в посока Кривой Рог, е в бъдеще заплаха за централните и западните райони на Украйна.
В допълнение към чисто военните, този характер на стратегически действия в източната и южната част на Украйна ще донесе на Руската федерация допълнителни политически и икономически дивиденти. Сред тях са гарантирането на сигурността на самопровъзгласилите се републики и логичното, макар и закъсняло приключване на така наречената "Специална операция", недопускане на достъпа на Украйна до Черно море, контрол върху ключовия елемент от енергийната система на страната – Южноукраинската АЕЦ и други.
Лесно е да се заключи, че в основата на такъв обещаващ успех на юг и до известна степен на изток в териториален смисъл е надеждната отбрана и запазването на контрола върху временно окупираната територия на Автономната република Крим.
Крим беше и остава базата за комуникационни линии на южния стратегически фланг на руската агресия. Територията на полуострова позволява разполагането на значителни групировки войски и доставки на материални средства. И накрая, в Крим се намира основната база на Черноморския флот и мрежа от летища за нанасяне на въздушни удари по почти цялата дълбочина на територията на Украйна.
Но когато се обърнем към ситуацията, в която вероятно ще се окажат въоръжените сили на Украйна през 2023 година, всичко изглежда по–малко ясно. Това се усеща особено остро поради липсата на средства за огнево поражение и противовъздушна отбрана.
Ситуацията на Юг и Изток също не изглежда по–добра. Вече беше споменато за заплахата от настъпление на противника в посока Запорожие.
Наличието у противника на оперативен плацдарм на десния бряг на река Днепър изисква допълнителни усилия за предотвратяване на разширяването му.
Единственият начин за радикална промяна на стратегическата ситуация без съмнение е да се предприемат няколко последователни, а в идеалния случай едновременни контраатаки от въоръжените сили на Украйна по време на кампанията 2023 година.
Ако считаме кампанията от 2023 година за повратна точка, тогава за разглеждане трябва да се върнем към дефиницията на центъра на тежестта за Руската федерация в тази война. В крайна сметка само ефективното въздействие върху центъра на тежестта на противника може да доведе до промени в хода на войната.
При условие, че такъв център на тежестта се определя контролът над Кримския полуостров от Руската федерация, логично е да се предположи, че през 2023–та година ще се планира операция или поредица от операции за превземане на полуострова от Въоръжените сили на Украйна.
Отделно трябва да се подчертае необходимостта [за атака на Кримския полуостров] от получаване от партньорите на допълнителен брой ракети и боеприпаси, артилерийски системи, ракетни системи, средства за РЕБ и други. Всичко това ще изисква консолидиране на усилията на всички страни партньори на Украйна, дълго време и големи финансови разходи.
… при наличие на политическа воля, предварително и добре обмислено планиране, използване на производствената база и резервите на водещите страни в света, създаването и правилното оборудване на такава група като част от въоръжените сили Силите на Украйна са абсолютно реални".
Ясно е, че Незалежната разчита за въоръжаването си изключително на Колективния Запад.
Само че Евроколхозът и Съединените щати го закъсват икономически. И не само.
А тука ми се струва, че генерал Залужний се отплесва в мечти :
"Да приемем, че въоръжените сили на Украйна постигнат пълен успех в кампанията през 2023 година и поемат контрола над полуостров Крим.
Трудно е да се надцени изключително положителното политическо и информационно значение на такъв стратегически успех. Но военното значение на такава победа може да се оцени по различен начин. Руската федерация губи база за Черноморския флот, летищна мрежа, значително количество материални ресурси и най–вероятно значително количество личен състав и техника. В същото време нищо не може съществено да попречи на болезненото, но съвсем реално прехвърляне на Черноморския флот във военноморската база Новоросийск на източното крайбрежие на Черно море, а военното присъствие на агресора в региона ще се запази наред със заплахата от ракетни удари. Същото може да се приеме и за използване от руската авиация, например летищата Приморско–Ахтарск и Йейск. Загубата на значително количество доставки за въоръжените сили на Руската федерация ще има само временен ефект. Загубите в личен състав и техника, поне като численост, руснаците могат да компенсират с времето".
"… за въоръжените сили на Руската федерация той [крайния обхват на средствата за унищожение] е до 2000 км.
… за въоръжените сили на Украйна той [крайния обхват на средствата за унищожение] реално е ограничен до 100 км … почти 20 пъти по–малък обсег от този на противника.
Това трябва да се разглежда като център на тежестта на въоръжените сили на Руската федерация от военна гледна точка. Докато тази ситуация продължава, тази война може да продължи с години.
Благодарение на тази дистанция гражданите на Руската федерация не възприемат толкова болезнено загубите, провалите и най–важното – цената на тази война във всичките ѝ значения.
Задачата на Въоръжените сили на Украйна за 2023 година е да направи тези усещания по–остри, по–естествени и доста осезаеми за руснаците и в другите окупирани територии, въпреки значителното разстояние от целите".
image

Ракети RSZV M142 HIMARS и ATACMS 

"Разбира се, става дума за доставка на въоръжените сили от партньорите на Украйна на оръжейни системи или определени видове боеприпаси със съответния обхват.
Трябва да се прилага комплексен подход към превъоръжаването на артилерията, ракетните войски, тактическата авиация и Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна и други компоненти на тяхната мощ … изграждане на способности, а не само за количеството въоръжение и техника … .
Картината може коренно да се промени при подходящо планиране и правилна работа със страните партньори на Украйна. Цялостното, с подходяща дългосрочна визия, оборудване и превъоръжаване на въоръжените сили на Украйна с оръжейни системи от подходящ обсег трябва да се превърне в мечтания играч. Само ако балансът се изравни по отношение на обхвата на средствата за поразяване и по този начин се разклати зададеният център на тежестта на противника, може да се говори за преломен момент в хода на войната.
Украйна може да разглежда придобиването на съответните оръжейни системи от партньори само като решение за преходния период. От първите дни на широкомащабната агресия на Руската федерация украинската страна е изправена пред остър проблем за възстановяване и създаване на собствен дизайн и производство на високотехнологични образци на оръжие. А тактико–техническите изисквания за такива проби вече трябва да включват подходящи параметри, по–специално по отношение на обхвата на приложение. Няма съмнение, че националните усилия на Украйна в тази насока откриват неограничени възможности за международно военно–техническо сътрудничество със страните партньори.
През 2023 година материалната база на украинската съпротива трябва да остане значителна по отношение на военна и техническа помощ от партньорските страни. В края на краищата, въпреки собствените си загуби от икономически санкции, зависимостта от руските енергоносители и индивидуалните опити за "умиротворяване" на Руската федерация, световната история няма да прости на никоя страна в света съучастие с кървав хищник, който се напива само от нова кръв.
Трудно е да си представим, че дори ядрени удари ще позволят на Руската федерация да сломи волята на Украйна за съпротива. Но заплахата, която ще се появи за цяла Европа, не може да бъде пренебрегната. Невъзможно е също така напълно да се изключи възможността за пряко включване на водещите държави в света в "ограничен" ядрен конфликт, в който вече пряко се вижда перспективата за Трета световна война.
Според нас именно с такава сложна и нееднозначна комбинация от фактори трябва да се разглеждат перспективите на военната кампания през 2023 година. Само тяхното пълно и комплексно отчитане ще създаде предпоставки за задачата на Украйна да победи въоръжените сили на страната–агресор и да прекрати разрушителната война в Европа".
image

Главнокомандващият на ВСУ и съавтор на статията 

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3566162-ak-zabezpeciti-voennu-kampaniu-u-2023-roci-ukrainskij-poglad.html

От статията се разбира, че главнокомандващия на ВСУ вижда ситуацията по–зле, отколкото тя се стече в края на тази година. Отстъпването от руснаците на Херсон явно е изненада и за него. Сега ще трябва да ревизира и преначертава конкретните диспозиции.
Въпросът е : Ще го остави ли генерал Суровикин през зимата на спокойствие да го прави?




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. elenkokoschkov - 2023г.-Украйна-тоя е препил антифриз!
26.11.2022 07:48
Юбавец!
цитирай
2. kvg55 - До 1. elenkokoschkov
26.11.2022 08:32
Е, е!
Тоя юначага, ако е препил, то що остава за Наполеончик?
Цялата укротайфа е в националистическо опиянение.
цитирай
3. elenkokoschkov - 2023г. Украйна няма да я има като субект!
26.11.2022 09:55
kvg55 написа:
Е, е!
Тоя юначага, ако е препил, то що остава за Наполеончик?
Цялата укротайфа е в националистическо опиянение.

цитирай
4. kvg55 - До 3. elenkokoschkov
26.11.2022 11:39
Тогава на кого ще си шитнем старото ръждясало съветско оръжие?
цитирай
5. missana - Не зная колко пъти трябва да повторя, че Украйна не може да спечели тази война.
26.11.2022 11:45
Само тъпите украински военни могат да бленуват подобни щуротии. Лошото е, че от тази война губи целият свят.
цитирай
6. kvg55 - До 5. missana
26.11.2022 12:01
А остри военни има ли?
цитирай
7. elenkokoschkov - Е па, не го ли шитнахме?
28.11.2022 12:37
kvg55 написа:
Тогава на кого ще си шитнем старото ръждясало съветско оръжие?

цитирай
8. kvg55 - До 7. elenkokoschkov
28.11.2022 14:19
Още имало.
Западът не дава без пари за да го подменим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752767
Постинги: 2808
Коментари: 25793
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031