Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2022 19:01 - © Полигонът на НАТО Украйна
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2328 Коментари: 14 Гласове:
11

Последна промяна: 26.11.2022 19:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
26.11.2022г.

     За западните оръжия войната в Украйна е бета тест, пише The New York Times. В Украйна Западът формирал представа за войната на бъдещето.
Преди три месеца, докато украинските войски се бореха да напреднат срещу руските сили на юг, щабът на военните в Киев тихомълком разположи ново ценно оръжие на бойното поле.
Това не беше ракетна установка, оръдие или друг вид тежко оръжие от западните съюзници. Вместо това, това беше информационна система в реално време, известна като Delta – онлайн мрежа, която военни части, цивилни служители и дори проверени минувачи можеха да използват, за да проследяват и споделят отчаяно необходими подробности за руските сили.
Софтуерът, разработен съвместно с НАТО, почти не беше тестван в битка.
Но докато преминаваха през района на Херсон в голяма контраофанзива, силите на Украйна използваха "Делта", както и мощни оръжия, доставени от Запада, за да изтласкат руснаците от градовете и селата, които бяха окупирали от месеци.
Голямата печалба дойде в петък с отстъплението на руските сили от град Херсон – основна награда в почти деветмесечната война.
Delta е един пример за това как Украйна се е превърнала в тестова площадка за най–съвременни оръжия и информационни системи и нови начини за тяхното използване, които западни политически служители и военни командири прогнозират, че могат да оформят войната за поколения напред.
image

Войници от украинския батальон Карпатска Сич преглеждат кадри от дрон под фронтовата линия през май 

Разбира се, битката за Украйна си остава до голяма степен тежка война на изтощение, с безмилостни артилерийски атаки и други тактики от ерата на Втората световна война. И двете страни разчитат предимно на оръжия от съветската епоха, а Украйна съобщи, че няма много боеприпаси за тях.
Но дори когато традиционната война е в ход, новите постижения в технологиите и обучението в Украйна се следят отблизо за начините, по които те променят лицето на битката. Освен Delta, те включват лодки с дистанционно управление, оръжия против дронове, известни като SkyWipers и актуализирана версия на система за противовъздушна отбрана, създадена в Германия, която самата германска армия все още не е използвала.
"Украйна е най–добрият полигон, тъй като имаме възможност да тестваме всички хипотези в битка и да въведем революционна промяна във военните технологии и съвременната война", казва Михайло Федоров, вицепремиер на Украйна и министър на цифровата трансформация.
Той говори през октомври на конференция на НАТО в Норфолк, Вирджиния, където за първи път публично се обсъжда "Делта".
Той също така подчерта нарастващото разчитане на дистанционно управляваните самолети и лодки, които официални лица и военни експерти казаха, че са се превърнали в предпочитани оръжия като тези в никоя предишна война.
"През последните две седмици бяхме убедени още веднъж, че войните на бъдещето ще бъдат около максимум дронове и минимум хора", казва Федеров.
image

Украински оператор на дрон сменя батериите, докато търси руски позиции, за да ги нацели с артилерия по време на битка на фронтовата линия близо до окупирания от Русия град Донецк през октомври 

Докато не стъпи кубинката на кашика не можеш да кажеш, че дадена територия е твоя.
От миналото лято Украйна и нейните съюзници тестваха лодки с дистанционно управление, пълни с експлозиви в Черно море, което завърши с дръзка атака през октомври срещу руския флот край бреговете на Севастопол.
Използването на лодки с дистанционно управление може да стане особено важно, казаха военни експерти, показвайки как може да се развие войната в морето, докато Съединените щати и техните съюзници се подготвят за потенциални бъдещи военноморски агресии от Китай в Източно и Южнокитайско море и срещу Тайван.
Неизбежно засиленото използване на дронове от страна на руснаците подтикна съюзниците на Украйна да ѝ изпратят нова технология, за да ги спрат.
В края на миналата година украинската армия започна да използва ново разработените оръдия за заглушаване на дронове, известни като SkyWipers, за да осуети руските сепаратисти в района на Източен Донбас. SkyWipers, които могат да отклоняват или прекъсват дронове чрез блокиране на комуникационните им сигнали, са разработени в Литва и са били на пазара само две години, преди да бъдат дадени на Украйна чрез програма за подпомагане на сигурността на НАТО.
Близо девет месеца след началото на войната SkyWipers вече са само един вид заглушители за дронове, използвани в Украйна. Но те бяха избрани като силно желан актив на бойното поле – както за украинските войски, така и за вражеските сили, които се надяват да ги заловят.
image

Украински военнослужещи, държащи оръдия за борба с дронове по време на учение в района на Николаев през август 

Не е известно колко SkyWiper са били изпратени в Украйна, въпреки че според съобщенията Литва е изпратила няколко десетки през октомври 2021 година. В изявление до The New York Times литовското министерство на отбраната каза, че е изпратило 50 SkyWiper през август, след като украински официални лица го нарекоха "един от най–важните приоритети".
Западната смъртоносна помощ, която се изпраща на Украйна, се състои в по–голямата си част от наскоро актуализирани версии на по–стари оръжия. Такъв беше случаят с произведените в Германия ракети със среден обсег с инфрачервено насочване и пускови установки, известни като IRIS–T, които защитават от руски ракетни атаки.
Те имат по–голям обсег от предишното поколение системи за противовъздушна отбрана, които дебютираха през 2015 година. Собствената армия на Германия все още не е използвала актуализираната версия на системите, които бяха изпратени в Украйна миналия месец. Миналата седмица бяха доставени допълнителни ракети.
image

Системата за противовъздушна отбрана IRIS–T беше показана на изложение в Берлин през юни 

Повече от система за ранно предупреждение, Delta съчетава карти в реално време и снимки на вражески активи, до това колко войници са в движение и какви видове оръжия носят, казаха служители.
Това се комбинира с разузнавателна информация – включително от сателити за наблюдение, дронове и други правителствени източници – за да се реши къде и как украинските войски трябва да атакуват.
Украйна и западните сили решиха, че се нуждаят от системата, след като Русия подклажда подкрепяна от сепаратистите война в източната част на Украйна през 2014 година. Тя е разработена от украинското министерство на отбраната с помощта на НАТО и е тествана за първи път през 2017 година, отчасти за да отучи войските от руските стандарти за извличане на информация между наземни единици, вместо да го споделят.
Споделянето на информация отдавна е основен елемент за американските и други сили на НАТО. Това, което представители на НАТО казаха, че е изненадващо за системата Delta беше, че мрежата беше толкова широко достъпна за войските, че им помагаше да вземат решения на бойното поле дори по–бързо от някои по–модерни армии. В Херсон Delta помогна на украинските войски бързо да идентифицират руските снабдителни линии за атака, каза в изявление в неделя Ина Гончар, командир на неправителствената група "Aerorozvidka", която разработва дронове и други технологии за украинската армия.
Тестовете в Украйна помагат на висши служители и плановици на отбраната в Съединените щати и техните съюзници да решат как да инвестират военни разходи през следващите две десетилетия.
Украйна е показала как бъдещата война е вероятно да бъде бърза и силно оспорвана не само на земята или в небето, но и, най–важното, в киберпространството.
"Това е бъдещата оперативна среда", казал генерал Филип Лавин от Франция, който ръководи Съюзното командване на НАТО по трансформацията.

https://www.nytimes.com/2022/11/15/world/europe/ukraine-weapons.html

За The New York Times естествено западните гарджета са най–рошави.
Да не би Иран да не тества своите дронове "Шахед–136", които се оказаха доста ефективни. Или Турция своите "Байрактар TB2". Да не говорим за оръжията, които тестват Въоръжените сили на Руската федерация.
Колективният Запад спретна война, в която си изпробва оръжията. Но го прави с отвращение.
"За мен е срамно, защото украинците плащат с живота си за тези тестове за нас", казва експрезидентът на Литва Далия Грибаускайте.
Ами да им бяхте въздействали да изпълняват Минските споразумения. Ама ги подкокоросвахте срещу Русия. Сега си тествате оръжията, които готвите да използвате срещу същата тази Русия. Де гиди негодници атлантически.




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. missana - Делта - Мелта - това са щуротии. Един мощен електронен импулс
26.11.2022 19:14
може да ги изкара от строя, а после идва ред на атомните и водородни бомби.
Горките украинци - морски свинчета на САЩ за тестване на американските авангардни оръжия.
цитирай
2. kvg55 - До 1. missana
26.11.2022 19:19
Да, точно си го определил – морски свинчета, бели мишки и прочие опитни гадинки.
цитирай
3. iw69 - Западът
26.11.2022 19:51
създате в рускоезичната Украйна нещо като фашизоидна Антирусия, голяма трагедия за тези братски народи.
цитирай
4. raders - Въпросът е какво трябваше да нап...
26.11.2022 19:52
Въпросът е какво трябваше да направят украинците, за да омилостивят Путин? Просто да вдигнат ръце и да се самообявят за руснаци или сами да започнат да се избиват, за да изпразнят територията за Путин? Защото вероятно му се виждат малко руските територии, та иска още. И така, вместо само да ги обвинявате, дайте предложение за изход от войната с една прогноза какво ще се случи с Украйна, ако украинците хвърлят оръжие?
цитирай
5. kvg55 - До 3. iw69
26.11.2022 20:41
Сега Колективният Запад въоръжава Полша със същата цел и задача – война срещу Руската федерация.
цитирай
6. kvg55 - До 4. raders
26.11.2022 20:46
raders,
Прогнози не давам и битката не е за територии, а за запазване на човешкото в човечеството и на руския народ и Руската федерация в частност.
Войната не е между Русия и Украйна, а между Русия и Запада, между нормалното и извратеното – Води се Третата световна война.
цитирай
7. mt46 - ...
26.11.2022 22:31
Украйна – място за изпробване на новите оръжия...
цитирай
8. kvg55 - До 7. mt46
26.11.2022 22:53
Да, така е.
цитирай
9. raders - raders, Прогнози не давам и битката ...
27.11.2022 09:40
kvg55 написа:
raders,
Прогнози не давам и битката не е за територии, а за запазване на човешкото в човечеството и на руския народ и Руската федерация в частност.
Войната не е между Русия и Украйна, а между Русия и Запада, между нормалното и извратеното – Води се Третата световна война.


Това са глупости, разбира се и ти много добре го знаеш. Бомбите падат в Украйна, убиват украински жени и деца. Тази опорка за някакъв колективен запад върви само за Кремъл и лаладжиите около него. Ако беше така и, ако учасваше НАТО, щяха да падат бомби и в Русия, но на гузните съвести им трябва оправдание. Хората направиха всичко възможно войната изобщо да се избегне - Макрон, Шулц и другите направиха пътека до Москва, но на човечето от Кремъл му се ще да завладява чужди територии. Нито Крим, нито Донбас, нито Херсон са руски, съгласно договорите, за да се оправдават, че уж били жертви на "колективния запад". Тази пък идиотщина за някакъв "колективен запад" Путин ли я измисли? :) Голям мислител наистина... Сега с този ход, от Русия всички се страхуват и всички я мразят, а най-много украинците, въпреки че половината от тях говорят руски. С идиотското си решение Путин направи Украйна най-монолитната, най-обединената и най-мразещата нация на света. Дори да постигнат някакви съмнителни военни успехи, руснаците, изобщо няма да успеят да направят украинците руснаци, нито пък Украйна руска. Това пък хич не си го помисляйте!
цитирай
10. kvg55 - До 9. raders
27.11.2022 10:00
Каква опорка? Кой въоръжава Украйна. Да не би войната да е за територии? Много ограничено разсъждаваш. ? "Макрон, Шулц и другите направиха пътека до Москва?". Глупости! Лицемерие! Кой подкокоросваше режима в Киев да не спазва Минските споразумения. Кой въоръжаваше Украйна, кой я насъкваше срещу Руската федерация.
Страхът и омразата не са политически категории.
цитирай
11. zabylgarite - raders, Прогнози не давам и битката ...
29.11.2022 15:00
raders написа:
kvg55 написа:
raders,
Прогнози не давам и битката не е за територии, а за запазване на човешкото в човечеството и на руския народ и Руската федерация в частност.
Войната не е между Русия и Украйна, а между Русия и Запада, между нормалното и извратеното – Води се Третата световна война.


Това са глупости, разбира се и ти много добре го знаеш. Бомбите падат в Украйна, убиват украински жени и деца. Тази опорка за някакъв колективен запад върви само за Кремъл и лаладжиите около него. Ако беше така и, ако учасваше НАТО, щяха да падат бомби и в Русия, но на гузните съвести им трябва оправдание. Хората направиха всичко възможно войната изобщо да се избегне - Макрон, Шулц и другите направиха пътека до Москва, но на човечето от Кремъл му се ще да завладява чужди територии. Нито Крим, нито Донбас, нито Херсон са руски, съгласно договорите, за да се оправдават, че уж били жертви на "колективния запад". Тази пък идиотщина за някакъв "колективен запад" Путин ли я измисли? :) Голям мислител наистина... Сега с този ход, от Русия всички се страхуват и всички я мразят, а най-много украинците, въпреки че половината от тях говорят руски. С идиотското си решение Путин направи Украйна най-монолитната, най-обединената и най-мразещата нация на света. Дори да постигнат някакви съмнителни военни успехи, руснаците, изобщо няма да успеят да направят украинците руснаци, нито пък Украйна руска. Това пък хич не си го помисляйте!

Познавам украинци, които не се смятат за различен народ от руския и се надяват режима в Киев да си отиде.Не им остана жилище в Мариупол /за сведение само/.
цитирай
12. kvg55 - До 11. zabylgarite
29.11.2022 15:17
Да, сигурно има и такива здравомислещи.
цитирай
13. krumbelosvet - Бе радърс, мъжка дясна Радостино,
22.06.2023 13:11
Ти къде беше от 2014 до сега? Що не съжали ИЗГОРЕНИТЕ ЖИВИ руснаци в Одеса? Или разбомбените деца от Донецк и Луганск? М?
цитирай
14. kvg55 - До 13. krumbelosvet
22.06.2023 13:21
Не се хаби! Няма да те разбере.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755227
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031