Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2022 19:01 - © Какво пише Дмитрий Бавирин за българите във «Взгляд»
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2265 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 22.11.2022 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
22.11.2022г.

     Броят на българите, които са против членството на страната им в НАТО, надхвърли броя на привържениците на Алианса. Проучванията показват още, че населението на България все повече се съгласява с руската визия за конфликта в Украйна. Но парламентът с абсолютно мнозинство взе решение за доставката на оръжие на въоръжените сили на Украйна.
В отношенията си с Москва София премина "червената линия", която Русия и Западът бяха поставили в рамките на сегашната конфронтация помежду им.
Ето, само преди месеци изглеждаше, че вече сме счупили всички гърнета – повдигна се въпросът за скъсването на дипломатическите отношения между двете страни
image
Съществува съмнение, че разривът не е настъпил само поради това, че руската страна се е надявала на ново българско правителство и на "разведряване". По отношение на страните от НАТО тези надежди вече са почти безплодни : там, каквито и да са изборите, напред изтичват русофобите. Но българският народ категорично даде да се разбере, че това не е неговият случай. Българите искаха различна външна политика – и продължават да я искат 
image

В анкета, проведена по националната телевизия на България, 69,4% са гласували "категорично против" изпращането на военна помощ на въоръжените сили на Украйна, други 3,1% "по–скоро против", донякъде "за" – по-малко от една четвърт 
image

За сравнение с гласуването по този въпрос в Народното събрание : 175 депутати от българския парламент бяха "за", 49 бяха "против", един се въздържа.
А става дума за състава [на Народното събрание], избран едва в началото на октомври и на вълната на общественото недоволство от държавната русофобия. Това бяха четвъртите избори за две години, тъй като дългогодишна коалиция на българските партии все не може да се стегне. При всеки избор победителят се променяше.
След първия цикъл на гласуване най–много гласове спечели партията ГЕРБ на тогавашния премиер Бойко Борисов, въпреки че повече от година в България тече муден "Майдан", насочен лично срещу него.
Русофобът, атлантик, "еврооптимистът" (ха–ха–ха!), подчертано проамериканският политик Борисов изобщо не прилича на типична жертва на цветна революция. Но има един нюанс или по–скоро много нюанси, с които той е обрасъл през повече от десетгодишното си управление. Основната е дивата за европейските стандарти корупция, превърнала Борисов в "токсичен" актив (според Христо Иванов). Той не успя да събере нова управленска коалиция от влезлите в парламента партии и бяха насрочени нови избори.
Поредният победител стана партията "Има такъв народ" на известния у нас [в Руската федерация, виж ти!] шоумен Слави Трифонов. Пак не можаха да се договорят за постоянно правителство, но – само и само да махнат омразния Борисов – до новите избори сложиха временно, така нареченото служебно правителство, уж от професионалисти, които се интересуват от данъци и субсидии, а не се интересуват особено от политика.
Тази идея неочаквано се хареса на българите и на вторите преизбори лидер се очерта новата партия "Продължаваме промяната", водена от тандема Кирил Петков и Асен Василев, които отговаряха за икономическия блок в правителството на "технократите" (на Стефан Янев). Петков стана новият министър–председател, а общественият договор между него, другите членове на управляващата коалиция и, помпозно казано, народа изглеждаше така : трябва по–малко политика (включително външна), по–малко идеология, по–малко история и други причини за разногласия, вместо всичко е необходима съвместна прагматична работа в полза на страната и нейната икономика.
Петков не изпълни това обещание, да кажем, че не му провървя : два месеца след стартирането на неговото "неидеологическо" правителство Русия започна спецоперацията в Украйна, а Западът започна глобален конфликт с Русия, за което той поиска съюзниците да "сближат редиците" и стана особено пристрастен към онези, които могат да бъдат заподозрени в известна лоялност към Москва.
България можеше да бъде заподозряна. Петков не посочи причина за това, но икономиката на страната остава относително силно зависима от Русия, а и проучване, поръчано от Европейската комисия, определя българите като най–проруски настроените хора в Европейския съюз :
image

Финансиране на закупуване и доставка на военно оборудване за Украйна 

image
Забрана за излъчване на държавните руски медии в Евроколхоза
 

image
Легенда – Fully approve :
Напълно одобрявам; Fully disapprove : Напълно неодобрение 

Било доказвайки на субектите на външното управление, че може да му се вярва, било въобще нямайки поле за маневриране в отношенията с тях, Петков зае радикална позиция – скара се с Москва повече, отколкото изисква ситуацията. Затова и българското общество изрази пълно недоволство от външната и вътрешната политика на Петков.
Вълненията сред хората, които изразиха недоволство от социално–икономическата ситуация в страната и нейното атлантическо "търкаляне", се прехвърлиха и в партията на Слави Трифонов, от което се възползва Бойко Борисов. Експремиерът събра в парламента необходимите гласове за вот на недоверие към правителството на тези, които Петков настрои срещу себе си. Получил обиден "ритник", премиерът в оставка обвини за всичко Борисов, Трифонов и руския посланик. След няколко безрезултатни опита за създаване на нова коалиция в България бяха обявени поредните предсрочни избори.
Социалистите, "Възраждане" и хората на Янев останаха верни на себе си и гласуваха против помощта за въоръжените сили на Украйна в повече от сегашната (българите ремонтират военна техника за Украйна). Но "според равносметката" решението, от което се нуждаеха Вашингтон, Брюксел и Киев, премина доста лесно : властите показаха тенденция, обратна на тази, която искат здравомислещите хора.
По данни на ЕСТАТ сега едва 23,1% от българите симпатизират на Украйна, докато през април те са били 32,4%. 57,7% са съгласни с твърдението, че "НАТО предизвика този конфликт, като не изпълни своите споразумения с Русия“ (46,5%), докато 41,2% са съгласни, че "правителството на Украйна е националистическо и фашистко (34,9%).
Повече от 39% смятат, че "Украйна разработва оръжия за масово унищожение" (беше по–малко от 32%), а 37,5% смятат, че "Украйна е изконна руска земя" (беше 29,7%).
Делът на тези, които биха гласували за влизането на България в НАТО, ако този въпрос беше решаван сега, намалява до 29,8% от 41,2% през април. Против присъединяването към алианса са 31,1% от анкетираните, тоест скептиците в България са повече от атлантиците (останалите се затрудниха да отговорят или не биха гласували).
Уви, народите дори на великите сили често са лишени от възможността да избират външната си политика, а българите са типичен "малък народ", притиснат в хватката на ЕС и НАТО.
Но този народ, както се каза във филма "Полет над кукувиче гнездо", "поне се опита".

https://vz.ru/politics/2022/11/15/1186220.html
https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2772
file:///E:/Downloads/EU_response_to_war_in_Ukraine_FL506_BG_en.pdf




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Да , поне опитваме ,
22.11.2022 19:31
да вразумим лудите !
Трудно е !
В Украина е гражданска война .
И в България хората са разделени . В цял свят са разделени.
Не може НАТО да е световен агресор и да го харесваме !
Русия има право да се бори за своята 1000 летна Култура , която янките искат да унищожат.
Русия се бори за своето оцеляване , дали да бъде или да не бъде !
цитирай
2. missana - Все пак следва да запазим някаква обективност.
22.11.2022 20:43
Очевидно агресорът е Русия. Независимо от политическата пропаганда на Путин за денацификация, в крайна сметка се оказа, че плановете му са чисто завоевателни. Той даде публично интервю, в което се оприличи на Петър Първи и заяви, че Русия има да си връща още територии. Равносметката е, че един народ - украинците и една суверенна държава, бяха докарани до просяшка тояга. Зеленски е отвратителен тип, но не по-малко отвратителен е и Путин. Запада също играе много мръсна роля, тласкан от САЩ с цел разрушаването и плячкосването на руските богатства. Всичко случило се показва отвратителната морда на съвременната цивилизация, ловко гримирана като благодетелна дама.
цитирай
3. morskipesni - Да, Русия има исторически територии за връщане
23.11.2022 13:21
В тях се извършва етнически геноцид. Няма признати нови граници на "Украйна" от ООН. Бяха проведени легитимни референдуми от населението. Ако се беше приело предложението за федерализация, както и минските споразумения се спазваха, никаква СВО нямаше да последва. Истината е ЕДНА-НАТО желае война и се държи крайно агресивно. Време беше някой да ги спре. Вярно е, че не бяха намерени дипломатични решения за прекратяване на конфликта поради щедрото спонсорство на Запада и покупката на Зеленски. Едно беше Югославия, с различен аршин се премери Донбас. Русия е в правото си да защити русите в "Украйна", а какво национално отговорно предлагаме и правим ние за българите в Бесарабия?
цитирай
4. kvg55 - До 1. panazea
23.11.2022 18:44
Да, светът е разделен и в борба – прогресивното срещу ретроградното.
цитирай
5. kvg55 - До 2. missana
23.11.2022 18:46
Обективността не може да изхожда от абстрактни морални понятия.
цитирай
6. kvg55 - Да 3. morskipesni
23.11.2022 18:47
НАТО и САЩ в частност, понеже са страхливи, ползват маши.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5854710
Постинги: 2830
Коментари: 26053
Гласове: 34369
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930