Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2022 20:01 - © Прелъстен и изоставен
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2244 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 21.11.2022 20:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
21.11.2022г.

     Помните ли го Хуан Гуайдо? US–американското прокси, което насъскваха да събаря Николас Мадуро. Е, испанският El Pais ни спомня този герой
«Хуан Гуайдо, по–самотен от всякога
Без подкрепата на другите опоненти [на Николас Мадуро] и с все по–отдалечаващ се Вашингтон, временното правителство върви към своя край.
Един от най–екстравагантните експерименти в историята на международната дипломация е към неизбежен край. Алтернативното президентство на Венецуела, държано от Хуан Гуайдо с подкрепата на Съединените щати, изглежда е преброено. Основните венецуелски опозиционни партии не искат да продължат да участват в паралелното правителство, с което в продължение на три години се опитваха да изолират Николас Мадуро и да предизвикат падането му. Това движение означаваше, че в Каракас има нелегитимна администрация, прикована към властта, а отвън беше истинската, с която останалите страни трябваше да разговарят. Планът не проработи. Вашингтон дори отвори нови канали за диалог и преговори с чавизма, поради което де факто престана да вярва в собственото си творение. Това накара Гуайдо, млад и малко известен политик, когато получи командването на този теоретичен кабинет – сравняваха го с Обама заради добрия му външен вид – да се почувства по–самотен от всякога.
image

Дори нимба му слагаха на наивния глупак 

Ентусиазмът, който Гуайдо генерира през първите месеци, изчезна. Той пое президентството, когато изборните резултати от 2018 година, в които Мадуро беше обявен за победител, бяха счетени за фалшиви. Назначаването му от чужбина беше начин да покаже на света, че на чавизма му липсва легитимност. Белият дом, тогава окупиран от Доналд Тръмп, и неговите съюзници не измериха съпротивителния капацитет на Мадуро, на когото руската инвазия в Украйна и левият завой в страните от региона дадоха неочакван кислород. Успоредно с това временното правителство се разпадна поради вътрешните си спорове и в него се настаниха критики. Неговото остаряване изглежда е планирано за следващия януари.
На теория на тези дати трябва да се поднови временното правителство и да се търси заместник на Гуайдо. Но опозиционните партии, които го съставят – с изключение на тази на самия алтернативен президент – имат предвид да го ликвидират. Противниците получиха някои публични активи на Венецуела в чужбина, като например компанията за торове Monomeros, чиято собственост някога беше споделена с Колумбия. Неговата администрация е заобиколена от корупционни скандали, въпреки опитите на Гуайдо да възстанови реда. Оказа се голям провал, който доведе до загуба на доверие от страна на онези, които искат да свалят чавизма от власт. Въпроси като този поставиха под въпрос истинските шансове на такава разделена опозиция да осъществи преход към демокрация във Венецуела.
Средата и обстоятелствата, които доведоха до началото на тази дипломатическа авантюра, се промениха коренно. Джоузеф Байдън спечели изборите срещу Тръмп и въпреки че показа, че не вярва прекомерно на чавизма, в резултат на войната в Украйна той проучва възможността Каракас да му доставя газ и петрол. Северноамериканският прагматизъм остави Гуайдо не на място, който никога не е предполагал, че неговият наставник ще играе и за двете страни.
Типична практика на чичо Сам. На своето протеже Саддам Хюсеин той дори нахлузи клупа.
Освен това Густаво Петро достигна до президентството на Колумбия тази година и неговият подход към Венецуела е много различен от този на предшественика му Иван Дуке, който ентусиазирано участва в създаването на паралелното правителство. Той стигна толкова далеч, че в момент на еуфория заяви на всеослушание, че на Мадуро му остават часове на власт.
Дефектите също са били вътрешни. Наскоро, когато подаде оставка от Voluntad Popular — организацията, основана от Леополдо Лопес, към която принадлежи Гуайдо, лидерът Роберто Мареро, който заемаше фундаментални позиции в тази структура, потвърди, че опозиционните партии обсъждат начина за прекратяване на този опит, заради обстоятелството, че се превръща в прекалено тежки политически разходи. Самата администрация на Байдън, въпреки че повтори ангажимента си към Гуайдо, също има своите различия с тях, когато става въпрос за това какво смятат за правилното функциониране на тази институция, измислена от нулата.
Обсадата не доведе до оттеглянето на Гуайдо, който отказва да загуби своята юрисдикция и продължава да обикаля страната, поставяйки под въпрос политическата легитимност на Мадуро и призовавайки за честни и проверими избори. Числата му за приемане в анкетите намаляха, въпреки че той поддържа важен етаж на подкрепа и ясно се откроява сред повечето си конкуренти от опозицията.
Преди няколко дни лидерът на опозицията обиколи Каракас, събирайки приемлив брой протестиращи, за да поиска отново дата за избори срещу "al chavismo". Гуайдо твърди, че е легитимният президент на Венецуела, затова на свой ред иска да предизвика Мадуро за позицията, която смята за узурпирана. Тази двусмислена позиция отслаби посланието му през годините. Al chavismo нарича своето правителство Кралство Нарния. "Мадуро, определи датата, ние ще те победим!", казва той. "Тази дата няма да е подарък", продължи той пред последователите си. "Колкото и диктатурата да говори арогантно, че ще ги свика през 2024 година или преди това. Знаем, че това е диктатура, знаем, че нищо няма да се отстъпи. Трябва да излезем на улицата, за да се борим за тази дата.
Ако опозицията иска да се представи заедно, нещо, което не е задължително да се приема за даденост, тя ще трябва да поддържа вътрешен диалог. Основните опозиционни партии се срещат в Панама, за да се споразумеят за първичните избори за избор на нов единен кандидат, който в крайна сметка ще участва в изборите, свикани от Al chavismo. Датата на тази консултация е насрочена за юни 2023 година.
Източници, близки до временното правителство, признават, че ако участва като кандидат в тази консултация, Гуайдо официално ще подаде оставка от това да продължи да бъде временен президент. Това, което никога няма да се случи, потвърждава Йон Гойкоечеа от Voluntad Popular party, е то да бъде разпуснато или избраното през 2015 година Национално събрание да бъде ограничено във функциите си. "Няма смисъл да нарушаваш правилата на институцията, която защитаваш. Без временно президентство националните активи в чужбина се губят. Ние няма да дадем на Мадуро международна легитимност".
Тогава Гуайдо е в капан между две лоялности. "Лудост е да се дава легитимност и признание на Николас Мадуро", продължава Гойкоечеа. "Коства много кръв и пот на света да разбере, че той е диктатор. Няма да го белосаме". Независимо дали ще продължи с правителството, или ще започне да предизвиква Мадуро за президентския пост, той [Гуайдо] ще остави недоволни съюзници по пътя си.
Предполага се, че тези президентски избори ще бъдат оспорвани през 2024 година. Вашингтон и самият Петро настояват Мадуро да настани делегацията на чавистите отново на масата за преговори в Мексико, където опонентите и поддръжниците на правителството се споразумяват за избори с реални гаранции, при които резултатът е уважаван. Диосдадо Кабело, един от лидерите на Chavismo, предупреди, че тези избори могат да бъдат изтеглени, дори преди първичните избори на опозицията. Chavismo е експерт във "взривяването" на проекти на своите съперници.
Важните отстъпки, направени от Вашингтон на Мадуро през тези седмици, които включват предоставянето на нови лицензи за добив на петрол на Chevron във Венецуела и освобождаването на двама племенници на първата дама, обвинени в трафик на наркотици, биха напреднали при условие, че Chavismo се върне на масата за преговори в Мексико. Всички предполагат, че това ще се случи скоро, въпреки че не се материализира съвсем. Сигурното обаче е, че приключението на Гуайдо е близо до своя край. Свалянето на Мадуро не беше толкова лесно, колкото смятаха някои».
А както се вижда, даже е и невъзможно.

https://elpais.com/internacional/2022-10-30/juan-guaido-mas-solo-que-nunca.html

А Светлана Тихановска, наречена още Хуана Гуайдовска, помните ли я?
Тука Николас Мадуро, който позволява на Гуайдо да се разхожда свободно из страната и да прави пропаганда, си е направо завършен демократ в сравнение с Батька Лукашенко, който прогони Тихановска да се скита немила–недрага по тежка чужбина.




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Парите свършиха и Гуайдо залязва !
21.11.2022 20:07
:)))
цитирай
2. iw69 - Тоя
21.11.2022 22:28
бе употребен от янките като тоалетна хартийка и после захвърлен.
цитирай
3. missana - Чичо Сам има такива
21.11.2022 22:48
на най-различни места по света. Както каза, Ив, употребява ги и зи захвърля.
цитирай
4. kvg55 - До 1. panazea
22.11.2022 11:16
Няма пари, няма борба.
цитирай
5. kvg55 - До 2. iw69
22.11.2022 11:16
Досущ.
цитирай
6. kvg55 - До 3. missana
22.11.2022 11:17
Полезни идиоти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754628
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031