Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2022 08:01 - © Знаем че историята се повтаря
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2447 Коментари: 12 Гласове:
13

Последна промяна: 17.11.2022 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
17.11.2022г.

     «Какво е това - глупост или предателство?» (Что это – глупость или измена?), запитал в речта си на 1 ноември 1916–та година пред Държавната дума председателят ѝ и водач на Конституционно–демократическата партия Павел Николаевич Милюков, в която казва "че правителството е в плен на "тъмните сили" и не е в състояние да управлява страната, и иска оставката на председателя на Министерския съвет Б. В. Щурмер (едновременно министър на външните работи) и министърът на вътрешните работи А. Д. Протопопов. Докладвайки за това или онова глупаво изхвърляне на правителството, Милюков риторично задава въпроса".
Речта на Милюков е забранена от цензурата. Няколко дни по–късно Щурмер (руснак с немско потекло) е уволнен (не заради речта на Милюков), на следващия месец Распутин е убит – и два месеца по–късно избухва Февруарската революция.
image

«Что это – глупость или изменапита Павел Николаевич и отговор не чака 

Въпросът на Милюков припомня в статията си "След Херсон Русия ще трябва да отговори на проклетия въпрос за своята история", поместена в  РИА "Новости", Пьотр Акопов във връзка с оттеглянето на Руската армия от град Херсон.

Това "предизвика очакваната реакция на част от обществото – какъв ужас, всичко замина", обобщава обществените настроения от нелицеприятното за властта събитие авторът.
Едно от обвиненията на Милюков към правителството е, че то води тайни преговори с кайзерова Германия за сключване на сепаративен мир. Това се оказва невярно, но тогава "значителна част от образованото общество повярва на Милюков", пише Акопов.
И го свързва с днешните събития.
"За това, че възмущението от поредното изказване на министерството на външните ни работи, че Русия е готова за преговори с Украйна, много напомня на същите тези терзания на Милюков – как е, защо се биехме, не трябва да допускаме удар в гърба на нашата армия, трябва да спрем предателите в елита, които са готови да предадат руските интереси в преговори (тайни или явни)! Точно по същия начин се коментират и лошите новини от фронтовете – те напускат Херсон, защото искат да се договорят със Запада, започват преговори и отказват да победят Украйна! Ето ги предателите – само за кожите и капитала си мислят! Трябва всички да бъдат разобличени, отстранени и съдени, а който не разбира това и не го прави, сам е предател!", размишлява за  настроенията и приказките на руските хора той.
На 9–ти ноември говорителят на руското министерството на външните работи Мария Захарова потвърди : "Все още сме отворени за преговори. Никога не сме ги изоставяли, готови сме да ги провеждаме, разбира се, като се съобразяваме с реалностите, които се развиват в момента", казала тя на пресконференция.
"Възмущението" било "ново изостряне на псевдопатриотичната истерия", която "обхваща малка част от обществото, но и това не е добре".
"Освен това има опасност в случай на поражение на фронта, в комбинация с някое следващо изказване за преговори, неврозата да се разпространи в широките маси, тоест да започне да застрашава основното условие за нашата победа : народното единство в доверието във върховната власт. За да предотвратим това да се случи, трябва да знаем добре уроците на историята – включително да си спомним ноември 1916–та година – и да сме наясно какво се случва сега, да правим разлика между реални и въображаеми заплахи", предупреждава той.
"Русия не е заплашена от предателство – Путин никога няма да се съгласи на "срамен мир" нито с Украйна, нито със Запада. На 24–ти февруари тази година беше направен исторически избор, беше преминат Рубикон, след който Русия може да върви само напред. Залитане, грешки, пропуски на удари, съсредоточаване, дори временно отстъпление тактически, но стратегически движение само напред. Скоростта на това движение може да бъде различна – зависи и от нашите усилия, и от външната съпротива, и от глобалната ситуация. Думите, които нашето министерство на външните работи и дори Путин говорят пред обществото, също могат да бъдат различни – и дори много миролюбиви, но в същото време те служат на много конкретни тактически цели. Не подменя и със сигурност не отменя стратегическата цел, която е кристално ясна. Русия се връща към себе си – и в териториален, и в духовен, и в идеологически смисъл. Бивша Украйна вече не съществува – и на страниците на бъдещата руска история вече има друга Русия", обяснява същността на руската политика Акопов.
"Не само с Донецк и Херсон, но и с Новоросия и Малорусия. И с останалата част от Украйна, изтръгната от ръцете на Запада
image
, която никога вече няма да бъде нито антируска, нито "алтернативна Русия". Само едно нещо може да попречи на осъществяването на това – разцепление и вълнение в самата Русия, тоест съмнение в нашата победа и в това, че Путин иска и може да доведе до нея. Ако отново, както през 1917–та година, се упоим с истерични викове "предателство", само тогава ще загубим. И не само Украйна, а изобщо всичко.

А предателство в елитите няма, защото тези, които не споделят стремежите за победа, първо, нямат влияние върху върховната власт, и, второ, престават да бъдат "елит". Да, имаме огромен кадрови проблем поради факта, че професионалистите често са непатриоти, а патриотите са непрофесионалисти, но в екстремна ситуация всички процеси се ускоряват и се формира нов, държавнически елит (от властта до бизнеса и културата). Но обновлението не трябва да се заменя с търсене на предатели във властта (изключвайки, разбира се, истинските предатели), ние не се нуждаем от чистки в името на чистките – трябва да се отървем от слабите и некомпетентни лидери, като същевременно разчитаме на консолидирането на всички сили, които разбират сериозността на предизвикателствата пред нас".
Неведнъж съм споменавал, че руският народ и руското общество са в процес на очистване от западната либерастка сволочь. Страхливите и малодушните напускат страната, добре платените от Запада стоят и продължават да вредят. Но в края на краищата ще станат аут.
"В същото време страната ще се променя все по–сериозно – формулирайки и придобивайки смисъл, осъзнавайки своята същност и изграждайки национална формула за своето съществуване не само за периода на буря и натиск, но и за последващото мирно време. Това е процес, не по–малко важен от този на фронта, и именно в него трябва да има както максимално доверие един към друг, така и желание да се претвори руската мечта в конструкциите на бъдещия справедлив обществен ред", потвърждава моите мисли авторът.
"Но победата на фронта в същото време няма алтернатива за нас – независимо колко усилия и време са необходими за постигането ѝ. Тя може да бъде открадната от нас не от предателство на върха, а от онези, които от добри намерения, от глупост и слабост или умишлено ще нагнетяват паническите настроения, викайки "всичко е загубено, предателство в Кремъл". Именно към тях всъщност може да се припише "Глупост или предателство?" на Милюков. Уви, сред тях има и вторите – тези, които пряко разчитат на смут, тоест работят за врага".
Тези които неосъзнато викат "всичко е загубено, предателство в Кремъл", са "полезните идиоти" на Запада в Руската федерация. Другите са диверсанти в редиците на властта, докато не бъдат неутрализирани. Но и едните и другите са опасни за руското общество и държава.
"И руската история ни дава многобройни примери за това как да различим истинско от измислено предателство – как да различим 1612–та от 1916–та. Научихме тези уроци.
Глупост е да търсиш предателство, когато такова няма и не може да има, а предателството е да се опитваш да разпалваш недоверие към тези, които целят единствено победата", завършва статията си Пьотр Акопов.

https://dic.academic.ru/dic.nsf/dic_wingwords/3043/%D0%A7%D1%82%D0%BE
https://iz.ru/1423027/2022-11-09/zakharova-zaiavila-o-gotovnosti-rf-k-dialogu-s-ukrainoi-s-uchetom-tekushchei-situatcii
https://pogled.info/svetoven/russia/sled-herson-rusiya-shte-tryabva-da-otgovori-na-prokletiya-vapros-na-svoyata-istoriya.148686




Гласувай:
13


Вълнообразно


1. nedovolen - Да, повтаря се и ще се повтаря до о...
17.11.2022 09:31
Да, повтаря се и ще се повтаря до окончателното изтриване на тези и подобни логически формули от лицето на земята.
:)))
цитирай
2. morskipesni - Ще се повтаря, зер!
17.11.2022 10:21
Но само до окончателната и повсеместна победа на комунизма (по всички земни кълбета).
цитирай
3. kvg55 - До 1. nedovolen
17.11.2022 18:53
Да, трябва да изчезнат от живота на човечеството условията за такива постъпки.
цитирай
4. kvg55 - До 2. morskipesni
17.11.2022 18:54
Завъртя се, Владимир Владимирович и Руската федерация го задвижиха.
цитирай
5. missana - Мисля, че в САЩ се усетиха, колко опасен е Зеленски
17.11.2022 20:51
и как може да предизвика 3-та световна война. Имам предвид след случилото се с Полша. Така че подкрепата за Украйна може и да понамалее. На никой не му се мре във световна война.
цитирай
6. mt46 - ...
17.11.2022 20:54
Херсон – може би необходимо временно отстъпление...
цитирай
7. leonleonovpom2 - Княз Крум Краси е бил велик воена...
17.11.2022 23:47
Княз Крум Краси е бил велик военачалник Отстъпил е столицата и после двама императори са платили с главите си за това!
Не ме радва отстъплението на руснаците
Кой знае защо, се сещам за съдбата на Никифор Геник?Кой ли ще е новият?
А за наркомана ,някои погрешно го броят само за милиардер- просяк!
Много добър подпалвач е!Професионален! Нека се надруса и му гледай тогава сеира!
цитирай
8. kvg55 - До 5. missana
18.11.2022 10:56
Така е. Опасен е.
цитирай
9. kvg55 - До 6. mt46
18.11.2022 10:57
Вероятно.
цитирай
10. kvg55 - До 7. leonleonovpom2
18.11.2022 10:59
Ще го изоставят (Наполеончик) на произола на съдбата, май.
цитирай
11. leonleonovpom2 - А, Краси, такава клюкарка да се шляе ...
18.11.2022 15:01
А, Краси, такава клюкарка да се шляе произволно и да плямпа небивалици денонощно, няма как да не бъде озаптена! И устата и- запушена!
цитирай
12. kvg55 - До 11. leonleonovpom2
18.11.2022 17:27
Еми, каквото сам си причиниш, никой не може да ти го направи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5758297
Постинги: 2808
Коментари: 25802
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031