Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2022 15:01 - © Евроколхозниците блажат с руска сланина
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 4004 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 09.11.2022 15:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
09.11.2022г.

image
     В постинга си от "21.05 08:01 – © Кога «колбасните електрички» ще тръгнат от Евроколхоза за Русия" пиша за електричките, които се очаква в скоро време да задвижат по маршрута Евроколхоза – Руската федерация – Евроколхоза 
image

И какво четем след пет месеца?
"Руска сланинка си хапват : страните от ЕС "под сурдинка" възстановяват търговията с Русия", пише в «Ритм Евразии» Олга Соколай 
image

В средата на октомври в медиите се появи информация, че държавите от Евроколхоза, без да афишират действията си, "мълчаливо" възстановяват търговията с Русия. В същото време търговският баланс показва значителен пробив в областта на импортните операции : през първото полугодие вносът в Евроколхоза от Руската федерация се е увеличил с 83% и е достигнал 121,7 милиарда евро срещу миналогодишните 66,4 милиарда. Оказва се, че нито пъклените санкции, нито клиничната русофобия са отбили апетита към "руската сланина".
image

Сало – традиционная закуска к водке 

Лимитрофов комплекс
В други случаи подобрението в динамиката на търговията би изглеждало изключително положително. Но в условията, когато Русия, след началото на Специалната военна операция (СВО) в Украйна, беше буквално наложена от "развитите западни демокрации" с безпрецедентни икономически санкции, динамиката на растеж не може да не предизвика естествена изненада : "Все пак!" – и със сигурност с интонацията на Киса Воробянинов.
Но не можете да спорите срещу фактите. Статистиката показва, че през първата половина на тази година вносът на стоки от Русия в страните от ЕС почти се е удвоил в сравнение със същия период на миналата година. В същото време износът от ЕС за Русия "потъна" с 31%, но сега европейските държави го увеличават, намалявайки разликата с февруарските стойности.
(Шест страни от Евроколхоза през юни едновременно възстановиха износа и вноса с Русия поне до нивото от февруари, показва анализ на данни от националните статистически служби, извършен от РИА "Новости".
Според данните на ведомствата износът на седем страни от Евроколхоза за Русия в началото на лятото надвишава февруарските стойности : това са Латвия (с 67%), Словения (37%), Хърватия (28%), България (25%), Естония ( 19%), Кипър (12%) и Люксембург (7%).
В същото време вносът на стоки от Русия се оказа над нивата от края на зимата в десет държави. Това са Словения (4,4 пъти), Хърватия (2,7 пъти), Чехия (2 пъти), Малта (88%), Испания (46%), Белгия (39%), Люксембург (22%), Кипър (13%) , Естония (11%) и България (10%).
Така България, Кипър, Люксембург, Словения, Хърватия и Естония едновременно увеличиха вноса и износа до зимните нива).
Прави впечатление, че успехи в търговията с Русия на общия фон се регистрират и в балтийските страни, а именно Латвия и Естония, които по–истерично от другите братя в "европейския дом" крещят на международните трибуни за необходимостта от пълна изолация на Москва.
Този "феномен" заслужава малко лирично отклонение. В новата история Латвия, Литва и Естония са "опитни" лимитрофи, лимитрофи със "стаж". До второто придобиване на този статут, когато републиките бяха част от СССР, един център ги отглеждаше с традиционната грижа за "покрайнините", компенсирайки дисбаланса между незначителни обеми производство и значителни обеми потребление от "общия джоб", който се обезпечаваше само от две съюзни републики – Руската федерация и ССР Белорусия.
Благодарение на значителните субсидии в съветския период Рига, Вилнюс и Талин бяха  "етикети на развития социализъм ", но дори и тогава не пренебрегваха всяка възможност да демонстрират своята  "изключителност ", специална близост до европейската цивилизация, приемайки за даденост привилегированото си положение в Съюза. С други думи, за приноса си към копейката те още тогава искаха възвръщаемост в рубли.
Освободили се от "ботуша на окупатора", балтийските страни не се въргаляха дълго по "пътя на независимостта", Европа ги подхвана и стопли. Но тъй като "потенциалът на суверенитета" се оказа преувеличен, новите членове влязоха в европейското семейство като бедни роднини или по–скоро в обичайния си статут на държанки, отработвайки позицията си с единствения наличен ресурс – яростна омраза към Русия и всичко руско. В проявлението на този ресурс както бившите, така и настоящите лидери на балтийските държави не виждат бреговете.
Сегашната ситуация потвърждава, че подкрепяйки Украйна в конфронтацията с Руската федерация, Евроколхозът действа като такъв "кумулативен лимитроф", който в стремежа си да угоди на "възпитателя" изглежда направи непоносими за себе си залози в голямата игра …
Ефекта на бумеранга
Още от първите седмици на СВО, вдъхновен от примера на "хегемона", който, както знаете, е голям специалист по "изолации", Евроколхозът започна да бълва пакети от антируски санкции със страстта на подофицерска вдовица. Но на експертите, които не загубиха здравия си разум, много скоро им стана ясно : подобен ревностен политически мазохизъм е изпълнен със сериозни икономически последици за "единното и неделимо европейско семейство". Докато еврокомисарят фон дер Лайнен "разкъсваше на парчета" руската икономика, на по–широките маси от хората им дойде прозрение : тя или лъже, или вижда състоянието на нещата изключително от гледна точка на обичайната си професионална специализация на гинеколог, което е много далеч от реалната политика и реалната икономика. Адекватността на тази перспектива се състои в едно : фактът, че антируските санкции нанесоха съкрушителен удар на икономиката на най–обединена Европа, е факт медицински.
("Искам да бъда много ясна : санкциите ще останат. Дойде време да покажем решителност, а не да търсим успокоение, това трябва да е ясно. Същото важи и за финансовата подкрепа за Украйна", каза фон дер Лайнен).
Милиони европейци вече са го усетили на собствената си кожа. Всеки ден от полетата, не само от Шанз Елизе, идват тревожни новини за затваряне на хиляди предприятия, безпрецедентна инфлация, рязко нарастване на сметки за комунални услуги, недостиг на гориво и в резултат на това нарастване на протестните настроения в европейските държави. Опитали от прелестите на руската "изолация", французи, чехи, германци излизат на улицата с искане за премахване на санкциите, а другите им европейски братя и сестри гласуват на настоящите избори в полза на политически сили, способни да се противопоставят на курса на Брюксел и да защитят националните интереси.
Оттук и задкулисното, не обявено заобикаляне на санкциите и опортюнистични изключения от тях. Всичко е според класиката : същият Оруел, същата "Животинска ферма", същите "заповеди на животните", които са непоклатими, но могат да бъдат редактирани … .
И кой е учителят?
В техния контекст, във връзка с темата за мястото и ролята на лимитрофите в прилагането на антируската санкционна параноя, възниква още един актуален въпрос : Кой е възпитателят?
Предполага се, че Валдемар Гердт, депутат от Бундестага от дясната партия "Алтернатива за Германия", се е изказал по тази тема [Кой е възпитателят?] директно относно факта на непреодолима сила или по–скоро терористична атака. "Всички започват да разбират, че се е случило нещо, което необратимо ще доведе до колапс на европейската икономика. И всичко това благодарение на отвъдморския "съюзник", казал германският парламентарист.
Въпреки първоначалната очевидност обаче кой е "облагодетелстваният" от саботажа в критичния инфраструктурен обект, Европейският съюз на официално ниво продължава да мълчи до последно, опасявайки се да не си навлече гнева на "хегемона".
И буквално няколко часа по–късно глобалното информационно пространство избухна от скандалния "доклад за свършената работа", който чрез отворени комуникационни канали изпрати на ръководителя на Държавния департамент Антъни Блинкен минути след експлозията на тръбопровода, най–краткосрочният министър–председател на Британия по това време, а сега просто "ударената танкистка" Лиз Тръс : "Всичко е направено", пише тя.
Историята с SMS–а не е ли доказателство за пряко участие в саботажа на Лондон и Вашингтон? Здрасти! Желанието на Британия и САЩ да разчленят и погълнат "тлъстата мърша на Европейския съюз" обаче не е нова тема в експертните среди. И всички средства са добри за Вашингтон и Лондон за постигането на тази цел.
Фронда или "терапия"?
Очевидно предстоящата зима, която според прогнозата на "Газпром" ще бъде "голяма", ще допринесе за формирането на "фронт" в страните от ЕС. Но отиващата си есен все още не е изчерпала потенциала за изненади, допълвайки темата за "тихото премахване на санкциите" с нова статистика, цитирана от The New York Times
image

Според тази статистика вносът от Русия след началото на СВО значително се е увеличил не само с европейските страни от "втория ешелон", но и с четири напреднали икономики на Европейския съюз : Белгия – със 130%, Испания – със 112% , Холандия - със 74% и Германия - с 38%. Тук източникът цитира и "космически" числа на алтернативни търговски партньори на Руската федерация : Индия е увеличила покупките с 430%, Турция – с 213%, Бразилия – със 166%, Китай – с 98% 
image

image
image
Горната статистика, която с голяма степен на вероятност ще се разшири както обемно, така и географски, без никакво противопоставяне, потвърждава, че Русия, наречена от не много умен русофобски
us–американски сенатор "страна бензиноколонка", демонстрира своята самодостатъчност, мощност и най–високо ниво на "устойчивост на стрес". В същото време хемофилната старица Европа, както се оказа, просто не може да съществува без Русия.
Не е ли време открито да се признае този "тъжен факт" и да започне борбата с болестта, преди да е навлязла в терминален стадий?

https://www.ritmeurasia.org/news--2022-11-04--a-salo-russkoe-edjat-strany-es-pod-surdinku-vosstanavlivajut-torgovlju-s-rf-62888
https://www.ritmeurasia.org/news--2022-10-16--shest-stran-es-vosstanovila-torgovlju-s-rossiej-do-urovnja-fevralja-62568
https://ren.tv/news/v-mire/1023280-fon-der-liaien-nazvala-tseliu-sanktsii-es-razorvat-ekonomiku-rf
https://www.nytimes.com/interactive/2022/10/30/business/economy/russia-trade-ukraine-war.html




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. iw69 - Ще
09.11.2022 15:20
мишкуват в Русия, а ще се облекчават в еврокенефа.
цитирай
2. dobrodan - Говедаров?
09.11.2022 15:25
От два месеца си купувам френски вратни пържоли с кост на изумително високата цена от 9 - 11 лв. за килограм от Била.
И майонеза френска, много приятна, също. По-евтина от българската.
Немско краве масло - подчертавам краве, не суроватъчно - беше на 25-26 лв за килограм. Испанските колбаси се изравниха с нашите.
Нещо опорките не са таман, другарю?
Ако искаш да снимам и да кача снимките?

Павлета също се старае да осигури на съпруга си и четиригодишния си син разнообразно меню. За погледа ѝ не убягват и завишените цени на различни стоки. „Като сме до магазина ни прави впечатление, че има завишение на цените, някои повече, някои по-малко, но завишението го има“, казва тя. На днешния пазар ще бъдем заедно в известна верига супермаркети в Германия. Не ние нужно много време, за да излезем с пълна торба и касова бележка в ръка.

„Нека видим на бележката, олиото струва 1,79 цента. Това в сравнение с цените от преди половин до една година се забелязва значително поскъпване на олиото. След това брашното, то струва 45 цента. При него също се забелязва увеличение, но не чак толкова осезаемо, както при олиото. Килограм сирене струва 8 евро и 45 цента. Също има увеличение, но е поносимо. Захарта струва 79 цента. Тя си е запазила цената или, и да има увеличение, то не е като при другите продукти, не е толкова голямо. Доматите са 4 евро и 29 цента. Да, при тях тъй като не са сезонен продукт, това също играе някаква роля, но и те както и други плодове и зеленчуци са се увеличили и то доста. На края имаме зелето, което е евро и 24 цента“, казва Павлета.

17 евро и 1 цент ни бяха нужни, за да купим всички шест продукта от списъка, като преди година щяха да са нужни около 2 евро по-малко. За българския пазар сметката за същите 6 продукта беше 19,95 лв. Година по-рано тя щеше да бъде - 16,25 лв. или с 3,70 лв. по-скъпо пазаруваме тази година.

Ти скоро ходил ли си да пазаруваш?
цитирай
3. kvg55 - До 1. iw69
09.11.2022 15:58
Така, така!
цитирай
4. kvg55 - До 2. dobrodan
09.11.2022 16:04
От теб нищо не искам.
Скоро не съм ходил да пазарувам, защото затвориха "Била"–та ни за два месеца за ремонт.
Да ти са вкусни френските екологични пържоли.
В постинга обаче става въпрос за руска сланина.
Никъде не пиша за пържоли, масло и майонеза.
Ама нали зорът ти е да оплюеш.
цитирай
5. dobrodan - Зорът ми е да бъдем обективни.
09.11.2022 17:11
Тая заран захарта е 3,99 лв за килограм.
Краве сирене - 15 лв за 0,8 кг.
Прясно мляко - 3,59 - 3,69 лв за литър.
Кашкавал Маджаров - 35 лв за кг.
За нас това е скъпо, нали?
А за германците дали?
цитирай
6. kvg55 - До 5. dobrodan
09.11.2022 19:02
Обективен съм!
Никъде в постинга не пиша за цени на хранителни продукти, както и за покупателната способностост на германците, които ти съвсем субективно ми натрапваш.
цитирай
7. missana - Казано другояче - реалностите си казват думата.
09.11.2022 19:59
А тази дума е тежка!
цитирай
8. kvg55 - До 7. missana
09.11.2022 20:37
Да.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
09.11.2022 23:12
Синът от Нова Година не е идвал от Германия, скоро разговаряхме! Каза ,че цените там са скочили доста, забележимо! Но има друг проблем с работата Намаляване на работното време, явно аргументирано с недостиг на суровини и енергия Плаща се на час, удрят те в заплащането , което е косвен начин за бъркане в пазарната кошница! В олекването й!
Абе, да разпалят още няколко войни, подпалвачите ще станат по-богати, но няма да има какво да ядат? Освен злато и банкноти!
Да се пазят, да не им приседнат!
цитирай
10. kvg55 - До 9. leonleonovpom2
10.11.2022 11:09
На германците им предстоят проблеми. Самите германци са дисциплинирани и търпеливи, ама нашествениците не са.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5761899
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34185
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031