Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2022 07:01 - © Путин събра с интелект очите на мислещите западняци
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 3658 Коментари: 18 Гласове:
7

Последна промяна: 31.10.2022 07:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
31.10.2022г.

     Дискусионният клуб «Валдай» е експертен и аналитичен център. Основан е през 2004–та година. Клубът дължи името си на мястото на провеждане на първата конференция, която се провела във Велики Новгород, недалеч от езерото Валдай.
Темата на тазгодишния форум е «Светът след хегемонията : правосъдие и сигурност за всички»
image
На XIX–то заседание на клуба 24.10.2022 – 27.10.2022 се изказа Владимир Путин :
«В платформата на Валдайския клуб неведнъж сме говорили за тези промени – сериозни, големи промени, които вече са станали и се случват в света, за рисковете, които са свързани с деградацията на световните институции, с ерозия на принципите на колективната сигурност, с подмяната на международното право с така наречените правила – исках да кажа, ясно е кой го е измислил, но може би и това е неточно – като цяло не е ясно кой го е измислил, на какво се основават тези правила, какво има вътре в тези правила.
Ясно е, че иде реч за правилата на поведение натрапени на другите страни от "хегемона".
Колко са били верни [изказаните в дискусиите оценки и прогнози], показва самият живот, най–строгият и обективен проверяващ е животът.
Настоящий марксист–ленинец, който знае, че практиката е критерий за истината.
Така нареченият Запад – условно, разбира се, там няма единство – ясно е, че това е много сложен конгломерат, въпреки това, да кажем, че този Запад е предприел редица стъпки за ескалация през последните години и особено през последните месеци. В интерес на истината те винаги играят на обостряне, тук също няма нищо ново. Това е разпалването на война в Украйна, това са провокациите около Тайван, дестабилизирането на световните хранителни и енергийни пазари. И както виждаме сега, плюс към това е разрушаването на общоевропейските газопроводи.
Властта над света е точно това, което така нареченият Запад е заложил в играта си. Но тази игра със сигурност е опасна, кървава и, бих казал, мръсна. Той [Западът] отрича суверенитета на страните и народите, тяхната идентичност и уникалност, не зачита интересите на други държави в нищо. Във всеки случай, ако не се казва директно за отказ, но на практика се изпълнява точно това. Никой, освен тези, които формулират точно тези правила, които споменах, няма право на оригинално развитие : всички останали трябва да бъдат "вчесани" по същите тези правила.
Но в съвременния свят е малко вероятно да се седи на едно място. Който сее вятър, както се казва, ще пожъне бури. Кризата наистина придоби глобален характер, засяга всички. Няма нужда да храните илюзии.
Знаете ли, винаги съм вярвал и вярвам в силата на здравия разум. Затова съм убеден, че рано или късно, както новите центрове на многополюсния световен ред, така и Западът ще трябва да започнат равностоен разговор за нашето общо бъдеще и колкото по–скоро, разбира се, толкова по–добре. И в тази връзка ще очертая някои от най–важните акценти за всички нас.
Владимир Владимирович си остава непоправим наивник. Надява се на здрав разум у западните политици. В Евроколхоза и в US–Америка здрав разум евентуално може да възникне само след якото им натупване от многополюсната международна общност.
Днешните събития засенчиха екологичните проблемите не са изчезнали, те само нарастват.
Една от най–опасните последици от нарушаването на екологичния баланс е намаляването на биоразнообразието в природата. А сега преминавам към основната тема, за която всички се събрахме : по–маловажно ли е друго разнообразие – културното, социалното, политическо и цивилизационно?
За капиталистическият Запад социалното разнообразие е нежелано и Путин казва защо : Има, разбира се, и пряк меркантилен интерес : налагайки своите ценности, потребителски стереотипи, унификация, нашите опоненти – ще ги нарека така внимателно – се опитват да разширят пазарите за своите продукти. Всичко е много примитивно на тази писта.
Сладур! "нашите опоненти". Подиграва им сеи на Пръдливия Забраванко, и на Микрон, и на Шолц, и на жалките и смешни в русофобските си изстъпления поляци и балти.
Те са унифицирали своите нации до потребителски индивиди без съзнание за фамилно минало и произход. Потребителски зомбита искат да направят и с новозавладяните народи в страните от социалистическия блок, които се съпротивляват – унгарци, поляци, източните германци. Ние също се съпротивляваме на духовното ни и национално обезличаване. Но една част от нас (не знам каква), толкова бързо се поus–американчи, моменталически смениха "добре" с "о, кей" и "Честит рожден ден" с "хепи бърдей", че онемях от изумление.
За мен това са духовни наследници на турчеещите и гърщеещите се през турско дьонмета.
Ще цитирам известната Харвардска реч на Александър Исаевич Солженицин, казва Путин. Още през 1978 година той отбелязва, че Западът се характеризира с "непрекъсната слепота на превъзходството" – и това все още се случва – което "подкрепя идеята, че всички огромни области на нашата планета трябва да се развиват и да се развиват спрямо настоящите западни системи …". 1978 година?! Нищо не се е променило оттогава.
През изминалия почти половин век тази слепота, за която говори Солженицин – открито расистка и неоколониална по природа – придоби просто грозни форми, особено след появата на така наречения еднополюсен свят. Увереността в собствената изключителност и непогрешимост е много опасно състояние : тя е на крачка от желанието на самите "изключителни и непогрешими" просто да унищожат тези, които не им харесват.
Както те казват, "отмени".
Впрочем либерастите и толерастите на Запад отдавна вече "отменят" класическата култура като нетолерантна и расистка, и я заменят с изопачен от тях мултикултурализъм.
Дори в разгара на Студената война, на върха на конфронтацията между системи, идеологии и военно съперничество, на никого дори не му е хрумвало да отрича самото съществуване на култура, изкуство, наука на други народи – техни противници. На никого дори не му е минавало през ума! Да, бяха наложени известни ограничения … съветските, и американските лидери от онова време имаха достатъчно разбиране, че хуманитарната сфера трябва да се третира деликатно, да се изучава и уважава противника, понякога заимствайки нещо от него, за да се запази, поне за в бъдеще, основата за здрава, ползотворни отношения.
А сега какво се случва?, пита Владимир Владимирович.
И обясняваот горенето на книги при нацистите в Германия до вилнеещата днес "култура на отмяната" (на Достоевски и Чайковски). Казва и за промяната в идеологията на либералите – "Сега се стигна до абсурда, когато всяка алтернативна гледна точка се обявява за подривна пропаганда и заплаха за демокрацията".
И цитира героите (нихилистът Шигальов, Пьотр Верховенски) на Достоевски от романът "Бесове" : "Езикът на Цицерон е отрязан, очите на Коперник са извадени, Шекспир е убит с камъни …. Какво е това, ако не съвременната западна култура на отмяната?", изтъква Путин.
"… никой дори няма да помни имената им след няколко години" [на дейците на културата на отмяната], "А Достоевски ще живее, както и Чайковски, и Пушкин също, колкото и да не им се иска на някои", изтъква президентът на Руската федерация.
Каквото и да идва от Русия, всичко е "интриги на Кремъл". Но вижте себе си! Толкова ли сме силни? Всякаква критика към опонентите ни – всякаква! – се възприема като "машинациите на Кремъл", "ръката на Кремъл". Това са някакви глупости. До къде са паднали? Поне си размърдайте мозъците, изкажете нещо по–интересно, изкажете някак концептуално гледната си точка. Невъзможно е всичко да се хвърли върху машинациите на Кремъл.
Е, как да не се смееш на обхваналата западняците умствена тъпота и ограниченост.
Тук бих искал да припомня друг руски философ, Александър Александрович Зиновиев, чийто стогодишен юбилей ще отпразнуваме след дни, на 29–ти октомври. Още преди повече от 20 години той каза, че за оцеляването на западната цивилизация на достигнатото от нея ниво е "необходима цялата планета като среда за съществуване, необходими са всички ресурси на човечеството". Това твърдят и те и е точно така.
Е, руснаците са разгадали семплите западняци и наглосаксите в частност, отдавна. А те нещастните никога няма да разгадаят руснаците и въобще ИзтокаВосток – дело тонкое.
В продължение на хиляда години ние в Русия сме развили уникална култура на взаимодействие между всички световни религии. Няма нужда да отменяте нищо : нито християнските, нито ислямските, нито еврейските ценности. Имаме и други световни религии. Просто трябва да се уважаваме един към друг. В редица региони на страната – просто знам това от първа ръка – хората се разхождат заедно, празнуват християнски, ислямски, будистки, еврейски празници и го правят с удоволствие, поздравяват се и се радват един за друг.
Говорейки за кризата на западното буржоазно общество Путин казва :
Всичко това, без преувеличение, е дори не системна, а доктринална криза на неолибералния модел на американския световен ред. Те нямат идеи за съзидание и положително развитие, те просто нямат какво да предложат на света, освен да поддържат господството си.
Убеден съм, че истинската демокрация в един многополюсен свят предполага преди всичко възможността всяка нация – искам да го подчертая – всяко общество, всяка цивилизация да избере своя път, своя обществено–политическа система. Ако САЩ и страните от ЕС имат такова право, то със сигурност такова право имат страните от Азия, ислямските държави, монархиите от Персийския залив и държавите от други континенти. Разбира се, нашата страна Русия също го има и никой никога няма да може да диктува на нашите хора какво общество и на какви принципи да изградим.
Русия не се меси в тези въпроси и няма да го направи – за разлика от Запада, ние не нахълтваме в чуждия двор. Светът е многообразен по своята същност и опитите на Запада да подкара всички под един шаблон са обективно обречени, нищо няма да излезе.
Русия не предизвиква елитите на Запада – Русия просто защитава правото си да съществува и да се развива свободно. В същото време ние самите няма да се превърнем в някакъв нов хегемон. Русия не предлага да се замени еднополярността с биполярност, триполярност и така нататък, господството на Запада с господството на Изтока, Севера или Юга. Това неминуемо би довело до нова задънена улица. Преди всичко, ние вярваме, че новият световен ред трябва да се основава на закон и право, да бъде свободен, оригинален и справедлив, изтъква Путин.
И тук искам да цитирам думите на великия руски философ Николай Яковлевич Данилевски, казва той, който смяташе, че прогресът не се състои в това всички да вървят в една посока, както ни тласкат някои от нашите противници – в този случай прогресът скоро ще спре, казва Данилевски – но е да "излъчва цялото поле, което е полето на историческата дейност на човечеството, във всички посоки". И добавя, че никоя цивилизация не може да се гордее, че представлява най-високата точка на развитие.
Мнозинството трябва да печели, а не отделни свръхбогати корпорации.
Сега този исторически период на неразделно господство на Запада в световните дела е към своя край, еднополюсният свят се превръща в нещо от миналото. Стоим пред исторически крайъгълен камък, пред вероятно най–опасното, непредвидимо и в същото време важно десетилетие след края на Втората световна война. Западът не е в състояние сам да управлява човечеството, но отчаяно се опитва да го направи и повечето народи по света вече не искат да се примиряват с това. Това е основното противоречие на новата ера. По думите на един класик [Владимир Илич Ленин] ситуацията е до известна степен революционна : висшите класи не могат, а низшите класи вече не искат да живеят така, по думите на класика.
Цитира Владимир Илич Ленин?! Май му се налага все повече да се обръща към класиците на марксизма–ленинизма. Ако беше го направил по–рано, щеше да избегне доста грешки.
Промяната на крайъгълни камъни е болезнен процес, но естествен и неизбежен. Бъдещият световен ред се формира пред очите ни. И в този световен ред трябва да се вслушваме във всеки, да се съобразяваме с всяка гледна точка, всеки народ, общество, култура, всяка система от светогледи, идеи и религиозни вярвания, без да налагаме нито една истина на никого и само на тази база, разбирайки нашата отговорност за съдбата – съдбата на народите, на планетата, да изградим една симфония на човешката цивилизация», завършва Путин.
И когато му узрее главата ще уточни, че тази "симфония на човешката цивилизация" е комунистическото общество.
След изказването следва изключително интересен разговор между водещият журналист Фьодор Лукянов и Владимир Владимирович, който разговор си струва да бъде прочетен.
Речта на президента на Руската федерация отбелязва и BBC News със статията "Светът е изправен пред най–опасното десетилетие след Втората световна война – Путин".
image

Президентът Путин каза, че "бъдещият световен ред се формира пред очите ни", пише BBC News под снимката към статията си 

http://kremlin.ru/events/president/news/69695
https://www.bbc.com/news/world-europe-63417487




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. nedovolen - Когато е ходил на училище, те са и...
31.10.2022 07:56
Когато е ходил на училище, те са играли на прескочи кобила.
:)))
цитирай
2. oia26 - Добро утро. Интелекта е това с което ...
31.10.2022 08:20
Добро утро. Интелекта е това с което се идва на земята, а не това, което го
определят на земята. Вл. Владимирович е с прозвището ЧИСТАЧА. Да видим
сега накъде и как ???
цитирай
3. kvg55 - До 1. nedovolen
31.10.2022 08:35
И е получил марксистко–ленинско образование.
цитирай
4. kvg55 - До 2. oia26
31.10.2022 08:40
Човек се ражда с определени заложби, възможности, които може и да не се развият.
Няма какво да гледаме тепърва. Всичко е отдавна ясно. От 2007–ма година с речта си в Мюнхен година Владимир Власимирович обяснява на западните буржоа, какво им предстои, ама те не вдяват.
цитирай
5. bojinkata - Стига се е правил на хуманист, а да ...
31.10.2022 08:59
Стига се е правил на хуманист, а да започва както трябва в окрайна!
цитирай
6. kvg55 - До 5. bojinkata
31.10.2022 10:07
Ще трябва, като от добро не разбират.
цитирай
7. bojinkata - Ще трябва, като от добро не разби...
31.10.2022 10:43
kvg55 написа:
Ще трябва, като от добро не разбират.


Днес ги почна от зарана, ама МНОГО ЯКО!
цитирай
8. kvg55 - До 7. bojinkata
31.10.2022 11:27
Да продължават без да спират.
цитирай
9. mt46 - ...
31.10.2022 12:53
Путин е националист и консерватор, държи на традиционните ценности... Не се стреми към комунизъм. Защо плашиш хората?... :)
цитирай
10. notfun - пълниии...глупотерии, отново...к краваров..вРъхта си днес)
31.10.2022 13:20
я си гледай кравите, и най вече Голямата Крава,
около Хладилника, Мраз))))

Животът, бързоо..си отива..старче...@
цитирай
11. kvg55 - До 9. mt46
31.10.2022 15:50
Ха–ха–ха!
Плашел съм хората.
Човечеството обективно върви към комунизма.
А Путин разбира и говори за обективното развитие и историческата необходимост.
Така че, ако не той, следващите след него неизбежно ще стигнат до разбирането на неизбежното установяване на комунизъм.
А ти откъде знаеш, колко е страшен комунизма, без да си го видял?
Ти какво? Либерастията и глобализма ли смяташ за добро бъдеще на човечеството? Това е насилствено и субективно налагана идеология без естествена масова основа в обществото.
А колелото на историята се върти, то не стои на едно място.
цитирай
12. kvg55 - До 10. notfun
31.10.2022 15:52
Фуне, за теб животът наистина си е отишъл, защото мозъкът ти се е сбабичасал като бабешки корем.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
31.10.2022 18:53
Обаче Путин има проблем, завалията!
Не може да събере очите на управниците им? По никкъв начин Може би има само един, но ,няма да му подсказвам, като на какаванин!
Защото те не са от мислещите! Иначе ,щяха да са вече със събрани очи
Все пак, в Ингилизко, смениха за 40 дена двама премиери, защото лъсна голата истина за тях- не могат да мислят!
До такава степен лъсна, че беше опасна, да не се хързулнат! Тези ,които немислещите водят!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, отново, Краси!
31.10.2022 19:01
Тайфунка ме заинтригова с коментара си! Не за друго, знам ,че има остро чувство за хумор, ходи редовно на точилар с тази цел, както и на фризьорка
Заинтересува ме с любимата си тема- за възрастта на другите Нейната я пропуска Да не би да я е забравила че я има или недай Боже-изгубила?
Спомням си ,че преди 10 години празнува шестдесет и пет!
Не го казвам със зъл умисъл, а за да и помогна! И в двата варианта-ако е забравила на колко години е или, ако направо ти е изгубила!
цитирай
15. kvg55 - До 13. leonleonovpom2
31.10.2022 19:37
Е, така е. На управниците им се подиграва.
цитирай
16. kvg55 - До 14. leonleonovpom2
31.10.2022 19:38
Фуна се пробужда от време на време от склерозата и се обажда.
цитирай
17. missana - Краси, по същество си прав, че човечеството върви към комунизма.
31.10.2022 23:25
Но бих добавил - към военния комунизъм. Той рано или късно ще настъпи, защото се изчерпват ресурсите на планетата. Но това означава само, че човечеството върви към най-мрачния от всички възможни сценарии.

Що се касае до Путин, той е един ловък демагог. Всички комунистически лидери са демагози. Защото са ученици на Йозеф Гьобелс и дори задминаха учителя си.
цитирай
18. kvg55 - До 17. missana
01.11.2022 13:06
Към никакъв военен комунизъм не вървим.
Просто потребителското и разхищаващото блага и ресурси буржоазно капиталистическо общество изчезва. Плюскането, хлябът и зрелищата стават маловажни за обществото и повечето човеци. На преден план излиза физическото и духовно усъвършенстване.
Непонятно ми е как Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Благоев, Димитров, Карл Либкнехт, Роза Люксембург, Бела Кун, Фидел Кастро, Че Гевара и много като тях са ученици на Йозеф Гьобелс (1897–1945).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752809
Постинги: 2808
Коментари: 25794
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031