Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2022 08:03 - © Демократични напъни в Молдова
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2025 Коментари: 10 Гласове:
6

Последна промяна: 29.10.2022 08:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
29.10.2022г.

     Хиляди в Молдова поискаха оставките на президента и правителството, цените на природния газ скочиха с 27%. Хиляди демонстрираха днес пред сградата на президентската администрация в столицата на Молдова Кишинев, съобщава Българското национално радио, позовавайки се на агенция "Ройтерс".
Опозицията е недоволна от Санду, тъй като не е постигнала по–изгодна сделка с руския доставчик "Газпром". "Газпром" вече намали доставките през октомври с 30% и настоява Молдова да уреди неизплатени дългове на обща стойност 709 милиона долара.
image

Протест пред парламента в Кишинев, 22 септември 2022 година. Протестиращите искат оставката на президента Мая Санду и правителството заради проблемите в икономиката и растящите цени, "Не на политиката на енергомора", се чете на един от плакатите 

Няколко хиляди протестиращи, осъждащи прозападните лидери на Молдова, преминаха през столицата на бившата съветска република за шести пореден път в неделя и създадоха нов палатков лагер дни след като полицията разчисти подобен лагер. Около 7000 демонстранти осъдиха рязкото увеличение на цените, особено на газа, купуван от Русия. Те призоваха за оставката на президента Санду и нейното правителство, предаде БГНЕС, пише Actualno.com.
"Но Санду и нейното правителство, подкрепено от голямо парламентарно мнозинство, изглежда в малка опасност да паднат за момента в това, което е една от най-бедните страни в Европа, вклинена между Украйна и членката на Европейския съюз Румъния", надява се на благоприятен изход за колективния Запад и русофобите от протестите "Ройтерс".
Протестиращите от проруската партия "Шор" в Кишинев в неделя решиха да разположат палатков град близо до сградата на Генералната прокуратура, а също така приеха "декларация за създаване на народно правителство", съобщава "Европейска истина".
"Участниците в протеста на партията "Шор" по време на акцията на 23 октомври край сградата на Генералната прокуратура приеха декларация за създаването на народно правителство в Молдова, народен трибунал и "народен щит" 
image

Партията "Шор" носи името на депутатът–беглец Илан Шор, осъден уж за измама във връзка с банков скандал за 1 милиард долара, укриващ се в Израел.
В такава обстановка на протести Святослав Князев пише в Аналитический портал "Фонд стратегической культуры" : "В Молдова се готви държавен преврат; Министърът на сигурността цели "решаване на проблема със сепаратизма в Приднестровието".
Контролираният от Запада режим на Мая Санду започва да осъзнава фалита си, но няма да се откаже от властта.
Последните седмици в Молдова бяха белязани от рекордни протести. До 50 000–70 000 души присъстваха на демонстрации срещу политиките на Мая Санду и нейния екип. Хората настояват за прекратяване на политическите репресии, компенсиране на увеличението на цените на газа и електроенергията и отпускане на материална помощ на бедните, изпаднали в критично положение.
Вместо да изслуша хората и поне да започне преговори с тях, Санду се опитва да пречупи хората. Правомощията на полицията в Молдова бяха разширени, на опозиционерите е забранено да провеждат събития на улицата и в близост до административните учреждения през делничните дни (в почивните дни митингите не могат да бъдат повече от четири часа). На 16 октомври полицията разруши протестен лагер в центъра на Кишинев.
image
Протести срещу режима на Санду в Молдова !

Санду разбира, че ако събитията се развият по начина, по който се развиват сега, тя няма да може да запази властта в Молдова. Социологическите проучвания, направени през есента, на практика не ѝ оставят шанс. Проучване, организирано от агенция iData в началото на септември сред 1012 души, показа, че почти 60% от молдовците са за провеждането на предсрочни избори. В същото време 20,8% от всички избиратели биха подкрепили Блока на комунистите и социалистите (БКС), 19,4% – движението PAS (Мая Санду), а 16,7% – опозиционната партия «ШОР»
image
Предсрочните избори биха били смъртта на режима на Санду и тя трябва да ги избегне на всяка цена. И така, ако иска да остане на власт, тя трябва да унищожи оцелелите останки от молдовската демокрация. Основното нещо е да се намери правилната причина.
На 18 октомври министърът на войната на Молдова Анатолий Носатий заяви, че официален Кишинев може да обяви мобилизация "в случай на радикални промени в хода на военните действия в Украйна". Смисълът на изявлението се изяснява от изказванията на други високопоставени лица в Кишинев.
Важно е да се обърне внимание на биографията на министъра на войната. Анатолий Носатий през 1999 година учи във Военния институт за чужди езици в Сан Антонио (САЩ) и в Инженерното училище на армията на САЩ във Форт Леонард Ууд, а през 2004–2005 година – в Командно–щабния колеж във Форт Ливънуърт (САЩ); през 2011–2012 година – в Националния университет по отбрана във Вашингтон (САЩ).
image
US–американският възпитаник министърът на войната Анатолий Носатий приема парада 

Биографията на Мустяце е още по–интересна. Главният офицер от контраразузнаването на Молдова, преди да бъде назначен, не е служил нито ден в органите за държавна сигурност. Но през 2010 година, на 22–годишна възраст, той получава работа в Центъра за информация и документация на НАТО в Република Молдова. През 2013–2016–та година работи там като програмен координатор, а през 2017–2018 година – директор на проекти на фондация SOROS – Молдова. През 2018–2020 година ръководи отдел "Добро управление" в същия фонд. Веднага след избирането на Мая Санду за президент на Молдова, Мустяце беше назначен за член на Централната избирателна комисия, а оттам през 2022 година беше преместен на поста ръководител на Службата за информация и сигурност.
Владее следните езици : румънски, английски, руски, френски.
Наскоро назначеният ръководител на Службата за информация и сигурност на Молдова Александър Мустяце неочаквано обяви, че една от основните дейности на неговата структура е "решаването на проблема с приднестровския сепаратизъм". И това след многобройните уверения на Санду, че е привърженик на "мирен диалог" с Тираспол.imageАгентът за влияние на Съединените щати в Молдова Александър Мустяце !

През октомври в разговор с шегаджиите Лексус и Вован, представили се пред нея като министър–председателя на Украйна Денис Шмихал, президентът на Молдова се «разкрила» : в противоречие с минали миролюбиви речи Мая Санду признала на своя украински «съюзник», че е време в Молдова да се проведе мобилизация и тя е готова за такава мярка.
Няма външни заплахи за Молдова, но има вътрешна заплаха за режима : повечето жители са възмутени от провалите на икономическата политика на Санду. Съдейки по издигането на такива американски протежета като Носатий и Мустяце на ключови властови позиции (армия и служба за сигурност), Санду може да получи картбланш във Вашингтон да извърши "мек" държавен преврат и да установи противоконституционна диктатура, без да се съобразява с изборни процедури, пише Святослав Князев.
Лидерите на двете най–големи опозиционни партии, които се ползват с подкрепата на около две трети от населението на Молдова, в момента са обект на наказателно преследване. Лидерът на социалистите Игор Додон беше въдворен под домашен арест с измислен предлог. Лидерът на партията ШОР Илан Шор не може да се върне в родината си под страх от съдебно преследване. И за да блокира дейността на партията му, режимът на Санду инициира преследване на цялото ръководство на партията – онзи ден бяха извършени 55 нападения срещу нейните регионални лидери. Но дори и това може да не е достатъчно, за да се измъкнат  столовете изпод куклите.
Възможно е в близко бъдеще Кишинев да организира провокация срещу Приднестровието, да обяви военно положение и мобилизация, а след това да установи диктатура, подигравайки се над волята на 60% от населението на страната. Основните фигури в преврата естествено ще са   Носатий и Мустяце. И ако режимът не може сам да потуши протестите на жителите на Молдова, на помощ ще се притекат румънски войски. Според телеграм канала «Рибар» на 14 октомври влак с военна техника е преминал през румънския град Яш в посока Молдова. А на територията на самата република се провеждат ученията Joint Combined Exchange Training –2022 (JCET), в които се обявява участието на британски военнослужещи. Изпитанието на силите в Молдова наближава.
И Украйна работи по въпроса : Още сутринта на 25–ти април (почти ден преди атаката срещу Тираспол от терористични групи на Въоръжените сили на Украйна) редакторът на забранения в Русия сайт "Цензор" и бивш съветник на министъра на  войната на Украйна Юрий Бутусов написа в интернет : "Остана само един шанс да спасим Мариупол – удар по Приднестровието. Бутусов обясни логиката си с необходимостта руските граждани, живеещи в Приднестровската молдовска република, да бъдат хванати «в плен» (заложници) и да се установи контрол над складовете за боеприпаси, разположени в Приднестровието
image
Според военния кореспондент Юрий Котенок интересът на Киев към ескалация в Приднестровието е очевиден : "Там е най–големият склад за боеприпаси в Европа в село Колбасна, останал от СССР, само на 2 км от границата с Украйна. Превземането му би позволило на режима в Киев да реши много проблеми. Не е тайна, че бандеровските формирования в момента изпитват остър недостиг на съветски артилерийски боеприпаси. А западните господари имат изключително ограничени възможности да го покрият".
Определено статутът на Молдова ще се реши непосредствено след решаването на украинския
image

https://bnr.bg/horizont/post/101710002/hiladi-v-moldova-poiskaha-ostavkite-na-prezidenta-i-pravitelstvoto-cenite-na-gaza-skochiha-s-27
https://www.actualno.com/europe/hiljadi-na-antipravitelstven-protest-v-kishinev-video-news_1830510.html
https://www.reuters.com/world/europe/thousands-new-moldova-anti-government-protest-2022-10-23/
https://www.fondsk.ru/news/2022/10/24/v-moldavii-gotovitsja-gosudarstvennyj-perevorot-57523.html
https://gagauzinfo.md/top2/70034-esli-by-vybory-byli-zavtra-kakie-partii-proshli-by-v-parlament-rezultaty-oprosa.html
https://www.fondsk.ru/news/2022/04/27/pridnestrovskaja-provokacia-56059.html
https://tribuna.md/ru/2022/06/03/director-al-sis-alexandru-musteata-are-34-de-ani-a-facut-studii-in-belgia-si-letonia-si-si-a-inceput-cariera-in-2009/



Тагове:   украйна,   молдова,   вашингтон,   преврат,   actualnocom,   милиона долара,   Русия,   СССР,   Газпром,   протести,   Израел,   киев,   Кишинев,   Приднестровието,   БГНЕС,   Мариупол,   Българското национално радио,   Руската федерация,   Тираспол,   Игор Додон,   Мая Санду,   29 октомври,   Вован и Лексус,   Аналитический портал Фонд стратегической культуры,   Молдова Кишинев,   Европейския съюз Румъния,   проруската партия Шор в Кишинев,   Генералната прокуратура,   Европейска истина,   Святослав Князев,   агенция iData,   министърът на войната на Молдова Анатолий Носатий,   Службата за информация и сигурност на Молдова Александър Мустяце,   министър–председателя на Украйна Денис Шмихал,   шегаджиите Лексус и Вован,   Носатий и Мустяце,   Лидерът на партията ШОР Илан Шор,   телеграм канала «Рибар»,   румънския град Яш в посока Молдова,   ученията Joint Combined Exchange Training –2022 JCET,   Европа в село Колбасна,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. анонимен - Леле, цели 7 000 путиноиди са изл...
29.10.2022 08:21
Леле, цели 7 000 путиноиди са излезли на митинг! Санду със сигурност си я е преместила. Молдова е следващата жертва на дявола Путлер и е твърдо с НАТО срещу рашистите. Както всички страни в света без пет.
цитирай
2. iw69 - Разпадът
29.10.2022 08:40
на СССР е истинска трагедия за народите му.
цитирай
3. анонимен - Разпадът на чудовищната империя на ...
29.10.2022 09:05
Разпадът на чудовищната империя на злото СССР не е трагедия, а избавление за народите му. Също така ще се разпадне и Русия, това е неизбежно. Нали си диалектически материалист бе, краваров, законите на историята са неизбежни.Скоро ще има свободни държави на десетките народи, тъпкани от Путлер.
цитирай
4. missana - Назряват събития по цял свят.
29.10.2022 09:57
Народите не са стадо говеда. Искат прилични условия на живот.
Молдова е само частен случай на този зараждащ се глобален протест.
цитирай
5. kvg55 - До 1. анонимен
29.10.2022 12:22
Днеска 7000. След седмица 70000. След месец – 700000.
До година – Седем милиарда.
цитирай
6. kvg55 - До 2. iw69
29.10.2022 12:23
На път сме към световен Съветски съюз.
цитирай
7. kvg55 - До 3. анонимен
29.10.2022 12:29
"ще се разпадне и Русия, това е неизбежно".
Ще има да чакаш да паднат на барана мъдете.
Съставляващите Руската федерация народи не са глупави да се хвърлят в робство на us–глобалистите.
цитирай
8. kvg55 - До 4. missana
29.10.2022 12:33
"Колелото на историята се върти и ще се върти до окончателната победа на комунизма", Георги Димитров.
цитирай
9. mt46 - ...
29.10.2022 13:22
А у нас защо няма протести?...
цитирай
10. kvg55 - До 9. mt46
29.10.2022 15:40
Защото си живеем добре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5757903
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031