Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2022 16:01 - © Националният либерализъм като нова версия на края на историята
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 814 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 27.10.2022 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
27.10.2022г.

image
     Един от идеолозите на съвременния радикален либерализъм, Франсис Фукуяма
image
, публично погреба мечтите за глобална общност и обяви необходимостта от въвеждане на нов политически модел.

Още през 1989 година, когато Съветският съюз вървеше към своя упадък, Франсис Фукуяма, американец от японски произход, работещ в Държавния департамент на САЩ, публикува статия в списание The National Interest, озаглавена "Краят на историята?"
image
, възвестявайки неизбежното създаване на универсален и неоспорим либерален демократичен модел в целия свят. Световната история според Фукуяма трябваше да свърши дотук.

Три години по–късно Фукуяма разшири статията в книга "Краят на историята и последният човек"
image
В нея той обяви планетарния триумф на либералната демокрация и провъзгласи, че идеологическите конфронтации, философията и изкуството са нещо от миналото.

Глупак! Докато има човешко общество ще има и идеология, и философия, и изкуство.
"Последният" или постисторическият човек на Фукуяма е същество, което не вярва в нищо и не признава нищо освен собствения си комфорт. Друго свойство на "последния човек" е, че той е загубил способността си да изпитва благоговение. Според Фукуяма социокултурната еволюция на вида "разумен човек" е трябвало да приключи на този етап.
Предвестникът на "края на историята" остава безспорен авторитет за неолибералните глобалисти от 90–те години. Още в началото на 2000–те обаче стана ясно, че неолибералните пророчества не се сбъдват. Започва "нелибералното" възстановяване на Русия, успехът на модела на китайската политическа икономия става очевиден и светът на исляма се насочва към все по–радикална опозиция на Запада. Идеологическите страсти кипяха и в Европа. Дори съмишленици либерали започнаха саркастично да наричат ​​Фукуяма "Грешащата Касандра".
Още по–ярко се очерта кризата на либералния глобализъм на фона на последните украински събития. Широк съюз от западни демокрации и неонацизъм в стил Бандера, въвлечен във враждебност към Русия и всичко руско, доведе Фукуяма до значителна идеологическа промяна. Това отново е опит да се наложи идеята за края на историческото развитие, но под формата на националлиберализъм (днешно име на националсоциализма от 1930–те).
В броя на "Foreign Affairs" от май – юни 2022 година се появи статията на Фукуяма "Собствена страна. Либерализмът се нуждае от нация"
image
Човекът, който някога обяви, че е настъпил "краят на историята", сега е принуден да признае, че самата природа на либерализма е духовно дефектна, създава идеологически вакуум и разцепва човешката общност. В украинския пример за Фукуяма има хибрид от либерализъм и национализъм (нацизъм)

image
Той пише : "Те [украинците] ясно дадоха да се разбере, че … са готови да умрат за либерални идеали, но само когато тези идеали са вкоренени в страна, която могат да нарекат своя.

Да не гадаем къде американски японец, живеещ на другия край на света, е открил сред нео–бандеровците готовност да умрат за "либерални идеали". Ако по–рано преследване и убийство на журналисти в Украйна, лишаване от свобода без съд и разследване по обвинения в държавна измяна, изтезания на затворници, потискане на каквото и да е единодушие не можеха да бъдат забелязани от Запада, сега Западът, чрез устата на Фукуяма, предлага моралната реабилитация на украинската държавна система след "Майдана" 
image

«Певецът на "края на историята" Фукуяма отново смени обувките си и предложи да замени исторически рухналите глобализъм и неолиберализъм с въвеждането на идеологията на националния либерализъм. Прочетете : модерно издание на фашизма, където под прикритието на стари мантри за либерализма се оправдава необходимостта от системен национализъм и силна държава. Но какво да кажем за неолибералния глобализъм, с който те хранеха останалия свят през последните 30 години? И това е, вече го няма. Издъхна в историческия ров. Сега трябва да измислим такива идеологически конструкции като националния либерализъм», коментира блогърът Борис Рожин модернизираната концепция на Фукуяма.
image

Франсис Фукуяма 

Е, нацизмът и либерализмът не са толкова далеч, колкото някои си мислят. Днес това се потвърждава от случващото се в Украйна и от общата "украинска мъгла", която обхвана западната общност. И само културно–историческа алтернатива може да спаси човечеството от нова версия на "края на историята", която, изглежда, Руската федерация получи шанс да формира през 2022 година.
Та този "мислител", не е само мислител. Включил се активно в политическия живот. Фукуяма бил част от група "експерти", които избират жертви за санкционните списъци на САЩ 
image

В "Документ на работната група № 3; Пътна карта за индивидуални санкции : Препоръки за санкции срещу Руската федерация; Приложение А : Разширяване на санкциите за пропагандистите на Путин" наред с други "руски пропагандисти" под  номер 131 на 20 октомври 2022 година Международната работна група за руските санкции е вписала ШУФУТИНСКИ Михаил Захарович 
image

«Сред групата американско–украински мъдреци, които създадоха този списък, е Франсис Фукуяма, апологет на либералния световен ред, който написа резонансна работа за неговата безизходица преди 30 години. Случи се така, че в края на кариерата си професор Фукуяма трябваше да наложи санкции на Михаил Шуфутински, за да защити либералния световен ред», пише в канала си в Telegram Андрей Сушенцов, декан на факултета по международни отношения в МГИМО и програмен директор на Валдайския клуб.
"Животът е по–смел от нашето въображение", заключава Сушенцов.

https://www.fondsk.ru/news/2022/05/15/nacional-liberalizm-kak-novaja-versija-konca-istorii-56190.html




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. mt46 - ===
27.10.2022 20:50
Новите идеологически и политически наименования не променят същността на света...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
27.10.2022 21:08
Разбира се. Измишльотините на разни "философи" като тоя са предназначени да оправдаят действията на управляващите.
цитирай
3. missana - Наистина този Фукуяма е кръгъл идиот.
27.10.2022 22:24
Японците, като правило, са вярващи и отдадени до крайност на вярата си. Да обявиш, че ПОСЛЕДНИЯТ ЧОВЕК е този, който е издигнал в култ НАД ВСИЧКО личния си комфорт, означава, че си напълно кретенясал. Бъдещият човек неминуемо ще е ДУХОВЕН, но не ДУХАЩ!
цитирай
4. kvg55 - До 3. missana
27.10.2022 22:49
Духовен! Несъмнено!
Това е бъдещият човек.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5879937
Постинги: 2835
Коментари: 26118
Гласове: 34413
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930