Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2022 10:01 - © Бъдещето на американската мощ
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 768 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 27.10.2022 10:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
27.10.2022г.

image
     Днес Франсис Фукуяма навършва седемдесет години 
image

Франсис Фукуяма е старши научен сътрудник в Станфордския институт за международни изследвания "Фрийман Спогли" и Мосбахер директор на "Центъра за демокрация, развитие и върховенство на закона".
"Зловещите кадри на отчаяни афганистанци, които се опитват да се измъкнат от Кабул след разпадането на правителството, подкрепяно от САЩ, предизвикаха голям шок в световната история, тъй като US–Америка се отказа от света. Истината е, че краят на американската ера е дошъл много по–рано. Дългосрочните източници на американска слабост и упадък са повече вътрешни, отколкото международни. Страната ще остане голяма сила в продължение на много години, но колко влиятелна ще бъде тя зависи от способността ѝ да решава вътрешните си проблеми, а не от външната политика.
Пиковият период на американската хегемония продължи по–малко от 20 години, от падането на Берлинската стена през 1989 година до около финансовата криза през 2007–09–та година. Страната доминираше в много области на власт тогава – военна, икономическа, политическа и културна. Разцветът на американското високомерие беше нахлуването в Ирак през 2003 година, когато се надяваше да може да преработи не само Афганистан (нахлула две години преди това) и Ирак, но и целия Близък Изток.
Страната надцени ефективността на военната си мощ, което доведе до фундаментални политически промени и подцени влиянието на своя икономически модел на свободния пазар върху глобалните финанси. Десетилетието завърши с войски, затънали в две войни срещу бунтовниците, и международна финансова криза, която подчерта огромното неравенство, доведено от глобализацията, ръководена от US–Америка.
Степента на еднополярност през този период е била сравнително рядка в историята и светът се връща към по–нормалното състояние на многополярност, като Китай, Русия, Индия, Европа и други центрове придобиват власт спрямо US–Америка. Крайният ефект на Афганистан върху геополитиката вероятно ще бъде малък. Америка преживя по–ранно, унизително поражение, когато се изтегли от Виетнам през 1975 година, но бързо възвърна своето господство в рамките на малко повече от десетилетие и днес работи с Виетнам, за да ограничи китайския експанзионизъм. US–Америка все още има много икономически и културни предимства, с които малко други страни могат да се сравнят.
Много по–голямото предизвикателство за глобалното положение на US–Америка е вътрешното : us–американското общество е дълбоко поляризирано и му е трудно да намери консенсус за почти всичко. Тази поляризация започна по конвенционалните политически въпроси като данъците и абортите, но оттогава метастазира в ожесточена борба за културната идентичност. Искането за признание от страна на групи, които смятат, че са маргинализирани от елитите, беше нещо, което идентифицирах преди 30 години като ахилесова пета на съвременната демокрация. Обикновено голяма външна заплаха, като глобална пандемия, трябва да бъде повод гражданите да се обединят около общ отговор; кризата с Covid–19 служи по–скоро за задълбочаване на разделението на US–Америка, като социалното дистанциране, носенето на маски и сега ваксинациите се разглеждат не като мерки за общественото здраве, а като политически маркери.
Тези конфликти се разпространиха във всички аспекти на живота, от спорта до марките потребителски продукти, които us–американците купуват в червени и сини опаковки.
Поляризацията е засегнала пряко външната политика. През годините на Обама републиканците заеха ястребова позиция и осъдиха демократите за руското "нулиране" и предполагаемата наивност по отношение на президента Путин. Бившият президент Тръмп обърна масата, като открито прегърна Путин и днес приблизително половината от републиканците вярват, че демократите представляват по-голяма заплаха за us–американския начин на живот, отколкото Русия.
По отношение на Китай има по–очевиден консенсус : и републиканците, и демократите са съгласни, че това е заплаха за демократичните ценности. Но това само заплашва US–Америка. Далеч по–голям тест за us–американската външна политика от Афганистан ще бъде Тайван, ако бъде подложен на пряка китайска атака. Ще бъдат ли готови САЩ да жертват своите синове и дъщери в името на независимостта на този остров?
Същото предизвикателство е и евентуално (вече не е) нахлуване на Русия в Украйна.
Поляризацията вече е навредила на глобалното влияние на Америка, далеч повече от тестове като тези. Това влияние зависи от това, което Джоузеф Най, външнополитически учен, нарече "мека сила", тоест привлекателността на американските институции и общество за хората по целия свят. Този пример беше значително намален : трудно е някой да каже, че американските демократични институции работят добре през последните години или че всяка страна трябва да копира политическия трибализъм и дисфункцията на Америка. Отличителният белег на зрялата демокрация е способността да се извършва мирно прехвърляне на властта след избори – тест, в който страната се провали грандиозно на 6 януари миналата година.
Съединените щати е малко вероятно да си върнат по–ранния хегемоничен статут, нито трябва да се стремят към това. Това, на което може да се надяват, е да поддържат със страни със съмишленици световен ред, приятелски настроен към демократичните ценности", пише в статия за The Economist философът.
Франсис Фукуяма

https://www.economist.com/by-invitation/2021/08/18/francis-fukuyama-on-the-end-of-american-hegemony




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. nedovolen - Бъдещето на хамериканската мощ е ...
27.10.2022 10:57
Бъдещето на хамериканската мощ е като моята - остаряване бавно и безславно.
На всеки в личен план е славно - това е единствения начин човек да поживее повече.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
27.10.2022 11:56
Както е казал Момо Капор – човек остарява като катедрала или като цървул.
Може да се приложи и към империите.
цитирай
3. missana - Щели да поддържат те ценности.
27.10.2022 13:22
Егати ценностите...!
цитирай
4. kvg55 - До 3. missana
27.10.2022 13:40
Нали се имат за изключителни.
цитирай
5. mt46 - ...
27.10.2022 20:52
Всяка мощ има начало, възход, упадък, край...
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
27.10.2022 21:06
Така е, така е. И най–вече половата мощ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760240
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031