Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2022 15:01 - © Всеки по реда си
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1882 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 20.10.2022 15:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
20.10.2022г.

     "Редът на Гърция ще дойде веднага след Украйна, а може би и по–рано. След месец може да започне нова война в Кипър", пише Дмитрий Минин в Аналитический портал "Фонд стратегической культуры".
На фона на изострените гръцко–турски отношения, разделеният Кипър изглежда особено взривоопасна точка. Тлеещите въглени от войната за този остров от 1974 година още не са угаснали, а сега пламват с нова сила
image
Създадена тогава в резултат на турската намеса в държавния преврат на острова, Севернокипърската турска република (СКТР) с подкрепата на Анкара значително активизира усилията си за международно признание. Засега я признава само Турция, срещу която съюзниците от НАТО по някаква причина не са наложили никакви санкции по този въпрос. Разположената на юг Република Кипър, приета не само в ООН, но дори и в ЕС, изразява сериозни опасения от готвената срещу нея агресия от север. Според кипърските гърци СКТР несправедливо контролира около 40% от територията на острова, докато местните кипърски турци съставляват не повече от 15% от цялото му население.
image
Кадри от войната от 1974 година

И резултатът от тази война :
image
Разделеният Кипър

Разногласията между двете общности, подкрепяни от Атина и Анкара, наскоро ескалираха значително заради достъпа до откритите газови находища. Всички те се намират в икономическата зона на Република Кипър и кипърските турци, не желаейки да влизат в една държава с него, въпреки това искат своя дял от "газовия пай". Теоретично те изразяват готовност за обединение, но само на конфедералистка основа с право на вето върху всички основни решения и с цялата територия, която контролират. Този вариант не устройва гърците, затова турците изразяват готовност да постигнат целите си със сила.
image
Открити и перспективни газови находища в шелфа на Република Кипър

В началото на октомври СКТР представи ултиматум на намиращите се на острова миротворци на ООН тази мисия да поиска одобрение от турската страна за престоя си в рамките на един месец. Засега мандатът на ООН е одобрен само от Република Кипър.

Специалният представител на президента на СКТР Ерсин Татар Ергюн Олгун каза, че "това не е изискване, а право. Искаме това право да бъде реализирано". "Ако ООН иска да допринесе за установяването на мир и стабилност в Кипър, тя трябва да поддържа равно разстояние със страните", каза Олгун. "Нашето гостоприемство има своите граници : или подписват военно споразумение със СКТР, или си тръгват", обясни министърът на външните работи на кипърските турци Тахсин Ертугрулоглу.
image
Президентът на Севернокипърската турска република Ерсин Татар

ООН не може да изпълни това изискване, тъй като изпълнението би означавало признаване на равенството на суверенитетите на двете страни в конфликта. Всъщност нейната мисия може да бъде принудена да напусне Кипър след месец, което ще превърне разделителната линия във вероятна линия на огън. В момента мисията има малко над 1000 служители.
image
Миротворците на Организацията на обединените нации в Кипър

За сериозността на ситуацията свидетелства фактът, че на 9 октомври президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис с доста панически тон заяви, че международната общност си затваря очите за войнствеността на Турция, насърчавайки агресора. Според Анастасиадис, ако международната общност остане безразлична, ще има риск от нова война – този път между съюзниците в НАТО Гърция и Турция, "и тогава международната общност ще разбере, че толерантността се е превърнала в катастрофа". И тази война ще започне, според много гръцки експерти, именно от Кипър, където турците ще се опитат да постигнат исканията си със сила. Възникването на войната се свързва главно с предизборните (2023–та година) интереси на Реджеп Ердоган, който има интерес от "малка победоносна война" за запазване на президентския пост.
image
Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис

Сегашното съотношение на силите все още е в полза на Ердоган и турците. В Кипър военният им контингент се оценява на 35 000 души, плюс около 320 танка, 650 бронетранспортьора и бойни машини. Те също имат противовъздушни и противотанкови системи и значителен брой самолети, разположени на близко разстояние. Турският министър на войната Хулуси Акар отбеляза, че турските въоръжени сили са взели всички необходими предпазни мерки и са "готови да отблъснат всякакви провокации от страна на кипърските гърци на фона на неотдавнашното решение на Вашингтон да вдигне оръжейното ембарго срещу гръцката администрация на Южен Кипър".

"Няма да отстъпим нито една стъпка, нито милиметър, както на място, така и на масата за преговори", казал Акар по време на реч в Националния университет по отбрана в Анкара
image
"Независимо кой стои зад тях (Гърция), ние сме решени да направим всичко необходимо … Ние се стремим да гарантираме, че богатството на Егейско море е справедливо разпределено в рамките на международното право и добросъседските отношения", предупредил той.
image
Елитна специална част на Военно–морските сили на Турция край бреговете на Кипър

Гръцката национална гвардия на Република Кипър (южната част на острова) разполага с 12 хиляди души, около 130 танка и 500 бронетранспортьора от различни модификации, доста остарели. Вярно, към тях трябва да се добави и добра система за противовъздушна отбрана  руско производство.
image
Националната гвардия на Кипър в марш

Срокът на ултиматума на СКТР за изтегляне на миротворците, изпратени от ООН, изтича в средата на ноември. Тоест в тези условия, когато всички очакват общо настъпление на руската армия в Украйна, към което, очевидно, ще бъде приковано вниманието на целия свят. Не може да се изключи, че под прикритието на тези събития турците възнамеряват да решат проблемите си с Гърция както в Кипър, така и на островите в Егейско море.

Възниква въпросът каква позиция може да заеме Руската федерация по отношение на тези вероятни събития. Гърците са братя на руснаците по вяра, значителни руски капитали са се установили в Кипър. Струва ли си обаче заради това да се "вписват" на страната на Кипър и Гърция? Не друг, а поместните църкви на Елада и Кипър, заедно с Вселенската патриаршия, забиха нож в гърба на Руската православна църква, като признаха Православната църква на  Украйна и предизвикаха разцепление в руското православие. От известно време и Гърция, и Кипър следват стриктно политиката на САЩ спрямо Руската федерация.
В сегашната украинска криза Атина и Никозия не само са на страната на режима в Киев, но и му изпращат оръжия, включително от руски доставки. Говорителят на кипърското правителство Мариос Пелеканос каза пред The ​​New York Times, че Кипър е готов да прехвърли своите оръжия и боеприпаси на Украйна при условие, че те бъдат "заменени с друго военно оборудване със същата мощност и възможности". NYT ликува : "Кипърският арсенал, състоящ се от поне 10 системи за противовъздушна отбрана «Тор-М1» и «Бук-М2», които са в състояние да свалят руски самолети, дронове и крилати ракети, може да се превърне в златна мина за украинската армия. А Кипър също има руски танкове Т–80 и бойни машини на пехотата БМП–3". Белият дом вече беше вдигнал съответно ембаргото на 1 октомври, позволявайки на Никозия да купува произведени в САЩ оръжия. US–Американски служители казаха, че "този ход се подготвя от няколко години и има за цел да отстрани руското влияние от Кипър".
Що се отнася до финансите, тук също няма нужда да се заблуждавате. Въпрос на време е руски активи в Кипър да бъдат конфискувани. От октомври 2021 година е стартиран процес за лишаване от гражданство на Република Кипър на 60 чуждестранни инвеститори и 159 членове на техните семейства. На още шестима чуждестранни милионери и техни роднини вече са отнети паспортите на Република Кипър. Проверяват се общо над 3500 чуждестранни инвеститори, получили "златни паспорти", значителна част от които вероятно са руснаци.
Подобни упреци, разбира се, могат да бъдат отправени и към Турция, но това по–скоро показва, че в предстоящия гръцко–турски конфликт позицията на неутралитет и "доброжелателно посредничество" е по–предпочитана от Москва.
Изобщо точно сто години след неуспешния за тях изход на Гръцко–турската война от 1922 година, включително и благодарение на оказаната от Съветска Русия помощ на Кемал Ататюрк, гърците вървят с пълна скорост към поредния си исторически провал. В дългия списък от държави, които разчитаха на САЩ, но в крайна сметка бяха изоставени от тях, редът на Гърция ще дойде веднага след Украйна, а може би и по–рано, заключава Минин.

https://www.fondsk.ru/news/2022/10/14/chered-grecii-pridet-srazu-vsled-za-ukrainoj-a-mozhet-byt-i-ranshe-57434.html
https://www.aa.com.tr/ru/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B2-%D1%81-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%BC-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%81%D0%BE%D0%BC-/2703640
https://web.archive.org/web/20090615023053/http://www.greekmilitary.net/CypriotTroops.htm

На страница 84–та от Книгата
image
съм написал :

"Русия, както ни е отвоювала от пределите на Османската империя, така при сгоден геополитически момент, спокойно може да ни хлъзне в пределите на Турската държава".
България е същият полезен идиот за Съединените щати и води същата угодна тям политика спрямо Руската федерация, както Гърция и Република Кипър.
Украйна е близко до България. И Кипър не е далече. Но най–близко да нас е Република Турция с Реджеп Тайип Ердоган начело.




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. missana - Сега е много важно да не пламнат други конфликти -
20.10.2022 19:45
например м/у Турция и Гърция, а също и между Китай и Тайван. Защото, ако се случат - недай си, Боже, то не зная дали изобщо е възможно да се избегне 3-тата световна война.
цитирай
2. kvg55 - До 1. missana
20.10.2022 20:00
Ефектът на доминото е неизбежен.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
20.10.2022 20:38
Да имаш грък за съюзник или пък- партньор, това е все едно да държиш змия в пазвата си Във всеки момент може да те ухапе!
Ердоган им каза в прав текст, превъзхождат ги във всичко, не искат да воюват с тях, но, ако смятат ,че могат да си играят с тях, няма да се церемонят!
Ние провеждаме същата гръцка политика Без да се интересуваме за причините за военната намеса на Русия, наричаме я агресор А терорът над руското население в Украйна ,престъпленията в Одеса и на Майдана, те са нищо? Шпицкомандите ,сеещи смърт -- също? И да даваме оръжие на подобни терористи?
Ами Русия може да бъде считана за агресор и в Освободителната ни война, независимо ,че два месеца преди това е обявила война!
В политиката има и вако и тако, но само за главния сценарист!

Хубава вечер!
цитирай
4. mt46 - ...
20.10.2022 20:42
По-големите искат да лапнат по-малките...
цитирай
5. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
20.10.2022 21:53
Много си прав – "само за главния сценарист".
цитирай
6. kvg55 - До 4. mt46
20.10.2022 21:55
Е то няма как малкият да погълне големия.
цитирай
7. sorossadistfucking - То е било, но отдавна. Малка Португалия, с население 2 милиона колонизира 40 милионното население на бъдеща Бразилия
20.10.2022 23:27
kvg55 написа:
Е то няма как малкият да погълне големия.

цитирай
8. kvg55 - До 7. sorossadistfucking
21.10.2022 00:11
Наблюдава се при хищниците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5759460
Постинги: 2809
Коментари: 25804
Гласове: 34182
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031