Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2022 08:01 - © Най–големият брат
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2327 Коментари: 12 Гласове:
5

Последна промяна: 14.10.2022 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
14.10.2022г.

     На днешната дата през 1924–та година е роден Рамон Еусебио Кастро Рус, по–големият брат на Фидел, Раул и Хуанита, и ключова фигура на Кубинската революция, член на Кубинската комунистическа партия, Герой на труда на Република Куба 
image

Въпреки че не участва активно във военните действия пряко, той действа като интендант на революционните отряди на Фидел и Раул и отговаря за доставката на оръжия и провизии. Рамон също произвежда гориво на основата на алкохол по време на недостига на бензин в страната. Ръководи организация от 1200 души, за които по–късно казва : "Всички те бяха крадци. Откраднахме много неща за революцията" 
image

След революцията той отказва да работи в семейната ферма, тъй като тя става собственост на държавата. Рамон продължава да се занимава със земеделие и е основно отговорен за много от селскостопанските инициативи на Куба след революцията.
Рамон, най–големият от братята Кастро, син на Анхел Кастро, роден в Испания фермер, и втората му съпруга Лина Рус, израства в голямата ферма на семейството си в село Биран, провинция Олгин, в източна Куба. Рамон Кастро, който е учил селскостопанско инженерство, е прекарал живота си в отглеждане на култури и добитък. Той ръководи производството на захар в Куба през 60–те години на миналия век, за да помогне за увеличаване на производството, и основа няколко държавни компании, занимаващи се с производство и транспорт на хранителни култури. Участва и в селскостопански изследвания.
"Физически той удивително прилича на брат си, огромна, тежка, груба мечка, с рошава брада, червено лице, буйни маниери, готова закачлива усмивка и блестящи танцуващи очи", пише us–американската журналистка Сали Куин, на която през 1977 година рядко се удава уникална възможност да вземе интервю в Куба. Както хаванци, така и туристи биха объркали Рамон с брат му Фидел, когато минават по улиците на Хавана. Но той щеше да обяви "Не, soy Mongo" (Не, аз съм Монго), използвайки детски прякор, който само приятелите и семейството му знаеха.
Две години по–възрастен от Фидел, Рамон отдавна бил свикнал хората да го бъркат с брат му, които настоявали, че изглежда точно като известния си брат. Понякога Рамон възразява, че тъй като е по–възрастен, Фидел всъщност прилича на него.
Това, че е брат на президента, често го свързва с високопоставени посетители, включително американския филмов режисьор Оливър Стоун, който се среща с Фидел и Рамон по време на посещение през 2002–ра година във връзка с документалния му филм "Команданте".
След революцията семейната ферма с площ от 87,6 км2 (33,8 мили2), която дава работа на 400 души и произвежда захарна тръстика, портокали, едър рогат добитък и дървен материал, заедно с основните 26 сгради става законна собственост на държавата. Позволено му е да запази 4 km2 (1,5 квадратни мили). От време на време има противоречия с революционното правителство. През ноември 1959 година, след като Фидел заклеймява вестник "Prensa Libre", че се противопоставя на революцията, Рамон се застъпва в защита на вестника. След това официалният вестник на правителството осъжда Рамон в редакционна статия на първата си страница, в която се казва, че той не се е присъединил към бунтовниците заедно с братята си през 1950 година поради неговата "липса на смелост и постоянното желание да прави пари". Година по–късно той бива атакуван за ролята си в Асоциацията на производителите на кубинска тръстика, организация, която е разпусната заради връзките си със САЩ преди революцията и липсата на ентусиазъм за революцията след нейния успех. Преди прибирането на реколтата през този сезон, той призовава за повишаване на заплатите за 200 000 работници в частните ферми за захарна тръстика, за да съответстват на тези, плащани в кооперативните стопанства.
Той работи като консултант на различни министерства и основава държавни компании, които управляват производството на портокали и търговията със захарна тръстика.
Той изучава и внедрява подобрени производствени техники в отглеждането на захарна тръстика и млечни продукти.
Като директор на специалния генетичен план "Valle de Picadura" през 90–те години на миналия век той организира внос на говеда от Флорида, което довежда до създаването на нова порода млечни говеда.
В тази връзка се сприятелява с животновъда Джон Парк Райт от J. P. Wright & Co от Флорида. Носейки големи каубойски шапки, двамата яздят коне и инспектират добитъка в ранчото  "Нина Бонита" в западната кубинска провинция провинция Пинар дел Рио.
За славата на брат си той казва : "Фидел има една амбиция. Аз имам друга. Неговото нещо е политическо. Моето е улицата. Аз съм свободен, а той е в един вид затвор". За разлика от президента, който спря да пуши пури през 1986–та година, Рамон продължава да пуши пури, навик, който приел от баща си, когато бил само на 12, до деня на смъртта си – на 23–ти февруари 2016–та година на 91 година.
image

Куба, април 1991 : Рамон Кастро, по–големият брат на президента Фидел Кастро, пуши пура 

"Вярно ли е, че никога повече не е пушил?", поинтересувал се Рамон по време на международен фестивал на пурите през 2002–ра година за бившата любов на по–малкия си брат към световноизвестния тютюн на острова. "Що се отнася до мен, не съм се отказал".
Смъртта му е обявена в "Гранма", официалния вестник на Кубинската комунистическа партия
"Другарят Рамон Кастро Рус почина; Сутринта във вторник, 23–ти февруари, другарят Рамон Кастро Рус почина в Хавана на 91 години", съобщава "Гранма" на 24–ти февруари 
image

"Тленните му останки ще бъдат кремирани и прахът му ще бъде отнесен в родното му място", се казва още в съобщението за смъртта му.
Рамон, Фидел и Раул са второто, третото и четвъртото дете на семейство Анхел Кастро и втората му съпруга Лина Рус.
Тримата братя посещават римокатолически училища в източна Куба, където учителите им се оплаквали от техните шеги и проблемите, които създавали, което накарало баща им Анхел да ги спре от училище за известно време.
Фидел и Раул отиват да следват в Хавана, а Рамон е доволен да остане в село Биран в източна Куба, където помага на баща си в семейния бизнес.
Когато двамата са в затвора, той им пише писма и понякога заедно с кореспонденцията Рамон изпраща шунка или кутия пури.
Според писма от този период Фидел моли Рамон да увери родителите им, че затворът не е "ужасна и срамна идея … Когато мотивите, заради които си там, са възвишени и велики, тогава това е почетно място".
image

Франсоа Митеран, тогавашен лидер на Френската социалистическа партия, се разхожда през 1974 година в Хавана с тогавашния кубински лидер Фидел Кастро (вляво) и неговия найголям брат Рамон Кастро (вдясно, на преден план) (Stf / AFP / Getty Images

След като Фидел и неговите последователи установиха своята бунтовническа крепост в източните планини на Куба, има поне един записан случай на посещение на Фидел в семейното ранчо, където той пирува с пуйка, която Рамон държал замразена в продължение на месеци с надеждата за такова посещение.
image

Тогавашният президент на Куба Фидел Кастро (2–ри вляво), неговият брат Рамон (вляво) и сестрите им Анджелина (2–ра вдясно) и Агустина Кастро (вдясно) стоят заедно в двора на това, което е било домът на техните родители в Биран, източно от Хавана, през 2003 година (Хандут / Ройтерс

Рамон обичал да се хвали с дълголетието на семейството си. Баща им е живял до 82 години и според сведенията е имало поне една леля, която е живяла над 100 години.
"Изглежда, че имаме добра генетична комбинация", казва Рамон в края на 2004–та година, изразявайки увереност, че Фидел бързо ще се възстанови след падане, което претърпял.
През 2007–ма година, когато Фидел се възстановява от операция, Рамон казва за брат си в  интервю, че "се справя много добре, защитен от социалистическите светии … Всички ние, братята, сме много издръжливи".
image

Рамон Кастро през 2007–ма година в Хавана дава интервю (Алехандро Ернесто / EPA

Рамон е един от основателите на Комунистическата партия на Куба през 1965 година и е служил като депутат в Националното събрание, законодателната власт на Куба.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ram%C3%B3n_Castro_Ruz
https://www.washingtonpost.com/world/the_americas/ramon-castro-farmer-brother-of-cuban-strongmen-dies-at-91/2016/02/24/60014b96-db1d-11e5-891a-4ed04f4213e8_story.html
https://www.theguardian.com/world/2016/feb/24/ramon-castro-elder-brother-of-cuban-leaders-fidel-and-raul-dies-at-91-state-media-reports
https://en.granma.cu/cuba/2016-02-24/companero-ramon-castro-ruz-dies




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. nedovolen - Рамон бил голям пич. Да се бори да му ...
14.10.2022 08:21
Рамон бил голям пич. Да се бори да му вземат семейната ферма.
Днешния здрав разум не може да го асимилира /всичко, което се счита за здрав разум на тази планета, кара останалата част от Вселената да изтръпва от ужас/.

Не случайно е роден на Петков ден.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
14.10.2022 09:45
Наистина е пич.
Отношенията между братята показват, колко са различни кубинците и българите и защо кубинският социализъм е устойчив.
цитирай
3. missana - Вечна му памет на Фидел!
14.10.2022 10:00
Да са живи и здрави близките му!
цитирай
4. kvg55 - До 3. missana
14.10.2022 10:55
Да!
цитирай
5. iw69 - Те,
14.10.2022 11:20
двамата Кастро и Че бяха легендарни!
цитирай
6. kvg55 - До 5. iw69
14.10.2022 12:18
И продължават да са легендарни.
цитирай
7. nedovolen - Вие споменахте за Че. Легенда. Д...
14.10.2022 18:00
Вие споменахте за Че. Легенда. Десетилетия ми бе любимец. С износа на революция малко съм такова.
То, ако бе, и Левски щеше да я изнесе.
:)))
цитирай
8. sorossadistfucking - Левски никога не е имал ресурси. Никога. Ползвал е комитетски отчетни пари. Пари са имали Раковски, Каравелов, Ботев.
14.10.2022 19:00
Революциите поглъщат много, ужасно много пари и след това...животи.

nedovolen написа:
Вие споменахте за Че. Легенда. Десетилетия ми бе любимец. С износа на революция малко съм такова.
То, ако бе, и Левски щеше да я изнесе.
:)))

цитирай
9. mt46 - Малко
14.10.2022 19:57
странно е, че Куба е под носа на Щатите...
цитирай
10. kvg55 - До 7. nedovolen
14.10.2022 20:08
Д, той си го е казал.
цитирай
11. kvg55 - До 8. sorossadistfucking
14.10.2022 20:10
Едва ли повече животи от автомобилните катастрофи у нас.
цитирай
12. kvg55 - До 9. mt46
14.10.2022 20:11
Направо си е в устата на вълка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5896255
Постинги: 2837
Коментари: 26140
Гласове: 34436
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930