Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2022 08:01 - © Всеки си е башка луд
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1828 Коментари: 14 Гласове:
13

Последна промяна: 10.10.2022 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
10.10.2022г.

     Да отбележим днес Световния ден на психичното здраве. По точно на липсата му, бих казал, защото полудяването на човечеството, особено на колективния Запад и най–вече на политиците му е очевадно. Належащо е създаването в страните от Запада на министерства на лудите и лудниците. Виж : [ https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2010/12/23/komentari-i.655740 ].
В целия този процес на обществено полудяване наглосаксите водени от САЩ са лидери.
image

"Добре съм, ти си психопат 
Обичат ли психопатите да четат книги за психопати? В своя увлекателно непочтителен нов бестселър "Тест за психопат : Пътуване през индустрията на лудостта" (The Psychopath Test : A Journey Through the Madness Industry (Riverhead, $25.95)
image
, журналистът Джон Ронсън отбелязва, че само около един на 100 души са психопати (има по–висок процент в затворите и корпоративните заседателни зали), но той се чуди дали тази популация ще бъде свръхпредставена сред читателите на книгата му. В края на краищата хората се радват да учат за себе си, а психопатите по–специално имат засилено чувство за собствената си значимост. И може да им хареса това, което Ронсън има да каже. Той одобрително цитира експерти, които твърдят, че психопатите карат "света да се върти". Въпреки малкия си брой, те причиняват такъв хаос, че прекрояват обществото – макар и не непременно към по–добро.

Ако не сте сигурни дали сте психопат, Ронсън може да помогне. Той изброява всички елементи от стандартния диагностичен списък, разработен от психолога Робърт Хеър. Можете да оцените себе си по черти като "наглост / повърхностен чар", "липса на разкаяние или вина", "безразборно сексуално поведение" и 17 други черти. Както един психолог казва на Ронсън, ако се притеснявате от мисълта за висок резултат, тогава не се притеснявайте. Ти не си психопат.
Една от чертите в контролния списък е "безчувственост / липса на емпатия". Това е фокусът на друга нова книга, "Науката за злото : За емпатията и произхода на жестокостта" (The Science of Evil : On Empathy and the Origins of Cruelty (Basic Books, $25.99)
image
, от Саймън Барон–Коен, психолог от Кеймбридж, известен най–вече с изследванията си върху аутизма. Барон–Коен започва, като разказва как на 7–годишна възраст е научил, че нацистите са превръщали евреите в абажури и парчета сапун, и продължава с други примери за човешка дивотия. За да обясни подобни жестокости, той предлага амбициозна теория, основана на концепцията за емпатия, която той определя като "способността ни да идентифицираме какво мисли или чувства някой друг и да реагираме на неговите мисли и чувства с подходяща емоция". За Барон–Коен злото не е нищо повече от "ерозия на емпатията".

Сега, може да ви липсва емпатия поради временни причини – можете да сте ядосан или пиян, например – но Барон–Коен се интересува най–много от липсата на емпатия като трайна черта. Още веднъж може да искате да знаете къде се намирате и Барон–Коен завършва книгата си с контролен списък с 40 въпроса за коефициента на съпричастност към психопатията.
За Барон–Коен психопатите са само една популация, на която липсва емпатия. Има и нарцисисти, които се грижат само за себе си, и гранични – индивиди, прокълнати с импулсивност, неспособност да контролират гнева си и изключителен страх от изоставяне. Барон–Коен нарича тези три групи "нулево отрицателни", защото "няма нищо положително, което да ги препоръча" и те са "недвусмислено лоши за страдащия и хората около него". Той предоставя обмислена дискусия на обичайната тъжна плетеница от лоши гени и лоша среда, които водят до създаването на тези нулево–отрицателни индивиди 
image

Хората с аутизъм и синдром на Аспергер, твърди Барон–Коен, също са с дефицит на емпатия, въпреки че той ги нарича "нулево положителни". Те се различават от психопатите и други подобни, защото притежават специална дарба за систематизиране; те могат да "оставят настрана времевото измерение, за да видят – в ярък релеф – вечно повтарящите се модели в природата". Този капацитет, казва той, може да доведе до специални способности в области като музика, наука и изкуство. По–спорно, предполага той, този систематизиращ импулс осигурява алтернативен път за развитието на морален кодекс – силно желание да се следват правилата и да се гарантира, че те се прилагат справедливо. По този начин такива хора могат да бъдат морални без емпатия, "само чрез груба логика".
image

"Разноцветна" глава 

Това е интригуващо предложение, но Барон–Коен не го разяснява напълно, още по–малко разглежда някои очевидни възражения. От една страна, ако хората с аутизъм могат да използват логиката, за да бъдат добри без емпатия, защо умните психопати да не могат да направят същото? А какво да кажем за многото слабо функциониращи индивиди от аутистичния спектър, на които им липсват специални дарби за учение и които не създават спонтанно морални кодекси? Според анализа на Барон–Коен те биха били нулево отрицателни. Но това не изглежда правилно. Такива хора може да са неудобни или безчувствени, но не са активно злонамерени; те са много по–склонни да бъдат обект на жестокост, отколкото извършителите.
Мисля, че има по–добър подход, който включва разделянето на емпатията на две части, разбиране и чувство, както самият Барон–Коен прави другаде в книгата си. Хората с аутизъм не са в състояние да разберат психическия живот на другите хора. Психопатите, напротив, влизат добре в главите на другите; те са прелъстители, манипулатори, измамници … и често по–лошо (Ронсън разказва как един психопат – "добре изглеждащ, спретнато облечен", с "малко блясък в очите" – се натъкнал на проблемен тийнейджър и решил да провокира детето да нападне семейството си с бейзболна бухалка, убивайки един човек) Проблемът с психопатите се крие в липсата на състрадание, готовността им да унищожават животи от личен интерес, злоба или дори от скука.
image

Объркана глава 

Барон–Коен възнамерява неговата теория за злото да се разшири широко, не само до геноциди и кланета, но и до престъпни действия като нападение и убийство. Той обсъжда случай от 2007–ма година, в който жена уби двете си дъщери, за да накара бившия си съпруг да страда, и заключава, че тя трябва да е психологически ненормална. В края на краищата, забиването на нож в собствените ви деца със сигурност изисква спиране на емпатията. Той е наясно, че това не е начинът, по който работи настоящата диагностична система, но би променил това. "За мен", пише той, "очевидното заключение е, че медицинската и психиатрична класификационна система крещи за категория, наречена "разстройства на емпатията". "Ако злото е ерозия на емпатията, а ерозията на емпатията е форма на заболяване, тогава злото се оказва нищо повече от особено ужасно психологическо разстройство".
Мисля, че това отива твърде далеч. Първо, той пропуска факта, че ерозията на емпатията може да бъде резултат от избор. Грабители, изнасилвачи, педофили и убийци са намалили чувствата си към жертвите си, но това често се дължи на факта, че са решили да игнорират страданието на другите в преследване на собствените си цели.
Второ, той пренебрегва факта, че нашата емпатия често е подкопана от ситуацията, в която се намираме. Психолозите са провели много експерименти, показващи как социалното поведение може да бъде манипулирано чрез фини сигнали. Например, хората са по–склонни да помогнат на другите, ако във въздуха мирише на пресен хляб и е по–вероятно да бъдат груби, ако просто прочетат думи като "настоятелен" и "прекъсвам". След това има не толкова фини демонстрации на силата на ситуацията, като известните експерименти на Стенли Милграм, показващи, че обикновените жители на Ню Хейвън са били готови да подлагат хората на електрически удари, защото авторитетна фигура в бяла престилка им е казала да го направят. Или изследването на Филип Зимбардо в Станфорд, в което обикновените студенти бяха превърнати в брутални мъчители просто като им беше дадена ролята на пазачи в затвора. (Милграм видя, че изследването му помага да се обясни Холокоста. Зимбардо твърди, че неговият експеримент обяснява събитията в Абу Гарибиздевателства на us–американски войници в иракския затвор Абу Гариб). В такива случаи ситуацията е виновна : фокусирането върху индивида е грешен тип обяснение.
Но какво да кажем за тези индивиди, чиято емпатия винаги е намалена, не по избор и не от ситуацията, а поради техните гени и ранното им възпитание? Това са по–тежки случаи. В клас за откриване на психопати Ронсън научава за проучвания, които предполагат, че определена част от мозъка на психопата е необичайна. По–късно той се приближава до колега присъстващ и казва : "Трябва да съжаляваш за психопатите, нали? Ако всичко е заради техните амигдали (един от двата купа с форма на бадем на ядра, разположени дълбоко и медиално в темпоралните дялове на главния мозък на сложни гръбначни животни, включително хора)? Ако вината не е тяхна?". Има много отговори, които човек може да даде, но е изкушаващо да се съгласим с отговора на човека : Защо трябва да ни е грижа за психопатите? На тях не им пука за нас".

https://www.nytimes.com/2011/06/19/books/review/im-ok-youre-a-psychopath.html




Гласувай:
13


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
10.10.2022 08:51
Интересна тема!
Такъв безчувствен ми се лепна за "приятел" в началото на демокрацията Не съм лишен от наблюдателност, разкрих го ,но мислех ,че може да му въздействам? Той разбра ,че е под наблюдение и заигра на добродетелност Но от типа една за пет от моя страна
Наскоро един негов близък роднина каза по негов адрес-Остави го ,да си живее безчувствения живот Виж майка му, на възрастта на английската кралица е, баща му доживя до 95 Това са безчувствени лоши хора! И той ще кръстосва улиците поне до тази възраст, защото е безчувствен, егоист! Мислиш ,че му правиш добро ,но при първа възможност ще ти отмъсти за него? Доброто му принадлежи, той ве изпитва благодарност към чуждото добро! Задължен си му да го правиш и ще е и недоволен от него, като недостатъчно? Абсолютно вярно!
Да, психопат е!

Хубав ден!
цитирай
2. zemela - Няма нормални, просто не всички са ...
10.10.2022 10:00
Няма нормални, просто не всички са прегледани. Поздрави!
цитирай
3. iw69 - Днес
10.10.2022 10:42
светът като че ли масово е полудял ...
И не мисля, че има лек открит за това.
цитирай
4. nedovolen - Да, гледам много хора гледат с много ...
10.10.2022 11:12
Да, гледам много хора гледат с много лош поглед.
По статистика всеки трети жител на планетата страда от някакво психично заболяване. Помислете за двама приятели, ако са ОК, значи сте вие...
:)))
цитирай
5. morskipesni - Няколко неща побъркват човека:
10.10.2022 12:02
Телевизията (медиите), обществото, токсините (дрога, алкохол, цигари, лекарства). Излиза, че сам си е виновен- като се ръга сред шума, тълпата, купува вестници, кибичи тук и там, зяпа телевизия, пие и пуши- после сваля кръвното с фарма-боклуци.

Аз сега се запътвам към плажа, дето няма никой с книжката "Der blaurote Methusalem". Нося грозде и бадеми и шише крушевица (сок). Водата е около 19 градуса.
цитирай
6. mt46 - ===
10.10.2022 13:23
Не само Западът – целият свят прогресивно полудява... Ако това е прогрес...
цитирай
7. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
10.10.2022 15:42
Полудяваме бавно
неусетно почти
Много видимо аз,
по невидимо ти.

цитирай
8. kvg55 - До 2. zemela
10.10.2022 15:43
Ха-ха-ха!
Точно!
цитирай
9. kvg55 - До 3. iw69
10.10.2022 15:48
Буржоазният свят е полудял.
цитирай
10. kvg55 - До 4. nedovolen
10.10.2022 15:49
И все повече ще гледаме лошо.
цитирай
11. kvg55 - До 5. morskipesni
10.10.2022 15:53
Така е, не водим здравословен начин на живот.
цитирай
12. kvg55 - До 6. mt46
10.10.2022 15:55
Не бих казал, че индийците полудяват.
цитирай
13. missana - Денят на психичното здраве. Благодаря ти, че припомняш това, Краси!
10.10.2022 23:09
По този повод смея да твърдя, че Зеленски е психично болен.
цитирай
14. kvg55 - До 13. missana
11.10.2022 12:18
И не само този укр.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5757645
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031