Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2022 07:01 - © Африканската нова вълна преврати
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1591 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 07.10.2022 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
07.10.2022г.

     На 30 септември в Буркина Фасо беше извършен пореден държавен преврат. Преходният президент Пол–Анри Сандаого Дамиба беше свален. Капитан Ибрахим Траоре е провъзгласен за нов държавен глава. Това е вторият преврат за тази година, първият беше извършен на 23 януари.
image

Новият военен лидер на Буркина Фасо капитан Ибрахим Траоре е ескортиран от войници в Уагадугу, Буркина Фасо, 2 октомври 2022 година 

Африка винаги е била известна с политически преврати, но това, което се случва през последните две–три години, е необичайно, казват наблюдатели и анализатори.
Първо, след няколко десетилетия на постоянни политически катаклизми, през 60–те и 80–те години на миналия век, Африканският съюз приема документи, които осъждат неконституционната смяна на властта на континента и въвеждат правило за непризнаване на новите правителства, дошли на власт без спазване на законови процедури. Едно от основните престъпления в статута на Африканския съд е "противоконституционна смяна на властта".
Второ, организаторите на новата вълна от преврати понякога получават по–масова подкрепа от населението, отколкото победителите в законните избори.
Трето, новата вълна от преврати е по–скоро свързана с външната, отколкото с вътрешната политика на държавите. По този начин всички неотдавнашни преврати в Мали и Буркина Фасо бяха причинени от неспособността на свалените правителства да осигурят сигурност в условията на войната, отприщена от ISIS и други терористични групи в Западна Африка. Причината за тази неспособност беше зависимостта на демократично дошлите на власт елити от Франция. Официално Франция "осигурява помощ" на страните от Западна Африка в борбата с терористите, но в действителност френското присъствие има други цели.
В Мали отстраняването на профренските власти и "изгонването" на Франция от страната беше последвано от призив за помощ за сигурност към руската ЧВК "Вагнер". Оказа се, че силите на една ЧВК могат да променят ситуацията. От френска страна отбраната на Мали от терористи беше димна завеса : френският контрол върху добива на важни минерали беше "защитен". Терористичните групи и френските войски правеха по същество едно и също.
Опитът на Мали да се освободи от френското присъствие и да получи подкрепа от Русия беше използван и в Буркина Фасо. Подполковник Пол–Анри Сандаого Дамиба, който извърши преврат през януари 2022 година, няколко дни преди това предложи на сваления от власт президент да се обърне за помощ към ЧВК "Вагнер", но получи отказ. Междувременно армията на Буркина Фасо беше в отчаяно положение по фронтовете на борбата срещу терористите.
image

Среща на Сергей Лавров с президента на Буркина Фасо Сандаого Дамиба на 24 септември 

По време на септемврийското пътуване на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в ООН, той имаше срещи с лидерите на Мали, Судан и Буркина Фасо, където бяха извършени преврати през 2022 година. Но нямаше среща с лидера на военните власти на Гвинея, превратът в Гвинея през септември 2021 година и свалянето на президента Алфа Конде бяха от различно естество. Алфа Конде, който управлява страната три мандата, беше свален веднага щом започна да се фокусира върху Русия и дори поиска да се присъедини към БРИКС+. Между другото, отстраняването на Конде става, докато организаторите му преминават военно обучение под ръководството на американците (поради обстоятелствата на преврата в Гвинея това е първият подобен случай в Африка). Чуждестранният елемент в преврата в Гвинея се утежнява и от френското гражданство на ръководителя на пучистите Думбуа и неговата френска съпруга (тя е офицер от военната полиция) … .
Характеристика на новата вълна от африкански преврати е фактът, че една смяна на властта се случва почти веднага след друга. Такъв беше случаят в Мали (август 2020 година и май 2021 година), в Судан (през 2019 година и 2021 година) и последно в Буркина Фасо 
image
Последователните преврати бяха от различно естество : те бяха както контрапреврати, така и корекции в групата, която беше на власт. Превратът, който току–що се извърши в Буркина Фасо, най–вероятно е контрапреврат. Твърде забележимо новият лидер Дамиба беше започнал да се фокусира върху Руската федерация.
image

Сваленият на 30–ти септември президент на Буркина Фасо Пол–Анри Сандаого Дамиба 

И още една "неслучайност". Все по–често населението излиза по улиците в подкрепа на поредния преврат не само със знамената на своята страна, но и с … руското знаме
image
, превърнало се в символ на борбата за независимост. Въпреки 60–70–годишната история на официална независимост, африканските държави остават неоколониални единици. Сегашните неоколониални власти (те са старите колониалисти) изсмукват ресурси от Африка, възпрепятствайки независимото развитие на континента. Капитализмът е паразитна система. Капитализмът не може да съществува, без да паразитира върху други страни, което поражда феномена на неравномерното развитие, блокирайки пътя на развитието като такова. Това до голяма степен обяснява опита за скок в социализма от феодализма, който много страни в Африка се опитаха да направят през 60–те и 70–те години на 20 век : за африканските страни беше невъзможно да преминат през "задължителната" фаза на развитие на капитализма, тъй като развитието на капитализма в тях беше блокирано от водещите капиталистически сили!

За превратът в Буркина Фасо Reuters пише : "Докато тежковъоръжен конвой преминаваше през аплодиращата тълпа в столицата на Буркина Фасо в неделя сутринта, момчешкото лице на последния военен владетел на страната, капитан Ибрахим Траоре, се появи от купола на бронетранспортьор.
Облечен в спортно облекло и червена барета, 34–годишният мъж се усмихна и вдигна палец, докато зяпачите го приветстваха, някои от които развяваха руски знамена" 
image

"Знам, че Франция не може да се намесва пряко в нашите работи", казва капитан Траоре и добавя : "Сега американците са наши партньори, [но] можем да имаме и Русия като партньор", цитира го BBC.
"Някои в Уагадугу скандираха проруски лозунги и развяваха руски знамена, докато поздравяваха новия лидер на хунтата и неговия конвой в неделя", потвърждава и BBC.
"Русия влезе, Франция излезе", обобщава кратко "Deutsche Welle" и добавя : "Франция и Русия се борят за влияние в Западна Африка, като последната печели подкрепа от местните жители, на които изглежда им е писнало от Париж".
"Искаме сътрудничество с Русия. Искаме напускането на Дамиба и Франция", казва Аласан Тиемторе, който беше сред протестиращите, съобщава NBC News 
image

 Днес Африка е наясно с промените, които се случват в света. Нова вълна от държавни преврати е отговорът на тези процеси. Деколонизацията на Африка не е завършена нито през 60–те години, нито в началото на двадесет и първи век. Просто трябва да се завърши.
Изглежда превратите в "Третия свят" не ги прави вече ЦРУ–то, а КГБ–то 
image

https://www.fondsk.ru/news/2022/10/03/afrikanskie-perevoroty-novoj-volny-57338.html
https://www.reuters.com/world/africa/who-is-ibrahim-traore-soldier-behind-burkina-fasos-latest-coup-2022-10-03/
https://www.bbc.com/news/world-africa-63117008
https://www.bbc.com/news/world-africa-63111763
https://www.dw.com/en/burkina-faso-is-the-coup-a-boost-for-russian-influence-in-africa/a-63332163
https://www.nbcnews.com/news/world/burkina-faso-president-resigns-military-coup-leader-guarantee-safety-rcna50426




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. nedovolen - Африканците сменят, ние сменяме ...
07.10.2022 08:16
Африканците сменят, ние сменяме диваните и масите /кафенетата/.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
07.10.2022 08:29
Фронтът на световните социални борби се премести в Африка.
цитирай
3. missana - Съвсем закономерно революции и контрареволюции
07.10.2022 12:25
се извършват най-често в най-бедните страни. Те са в изобилие в Африка. СССР беше основен износител на революции в най-различни точки на планетата. Русия поддържа традицията. И САЩ се бъркат навсякъде. Да си припомним т.нар. арабска пролет. Да си припомним и още нещо:

Работихме безкрайно.
Работихме и тук и там.
За Мадагаскар, за Виетнам...
Ала за Чили не достигат вече сили!
цитирай
4. kvg55 - До 3. missana
07.10.2022 14:14
Аз не съм работил, защото съм бил малък.
Но сме работили, не сме ограбвали. И това някога ще ни се зачете.
цитирай
5. missana - Така е, Краси.
07.10.2022 16:38
Когато дойде Второто пришествие, ще ни зачетат добрите дела! Да почакаме още малко до осребряването на добродетелите си.
цитирай
6. kvg55 - До 5. missana
07.10.2022 18:30
Ти викаш, че ще доживеем "Второто пришествие". А дано.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752639
Постинги: 2808
Коментари: 25793
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031