Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2022 07:01 - © Евроколхозът като Римската империя
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1582 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 17.09.2022 08:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
17.09.2022г.

     Германският вестник Die Welt публикува статията на журналиста Даниел Екерт "Упадък като в древния Рим? Странните паралели с днешния ден"
image
, в която той предрича криза в Европа, напомняща масовия упадък на Римската империя преди нейния колапс.

"Упадъкът на Римската империя има някои изненадващи паралели с днешната ситуация : паричната девалвация от втори век след новата ера последва пандемия в относително тясна последователност", пише Даниел Екерт
image

В поредица свои публикации по въпроса списание Spiegel пък пише : "Как Римската империя се самоизяде; Хуните, климатът, упадъкът? Шегуваш ли се? Сериозен ли си, когато го казваш. Нова изложба реконструира кървавите граждански войни в древната гигантска империя – и показва : Римляните са имали проблем Изток–Запад; Бурята на варварите" и така нататък.
Но какво е представлявала Римската империя? – в залеза и разпадането си?
На върха на своята мощ влиянието на Рим се простирало от Британия до Северна Африка, от Испания до Сирия. Римската империя имала добре работеща администрация и строго контролирана армия. Рим е смятан за олицетворение на цивилизацията и хубавия живот.
image

Една от най-известните римски сгради : Колизеумът в Рим

Дори в най–дълбоките провинции неговите жители се възползват от добре развитите пътища и процъфтяващата търговия на дълги разстояния; те се наслаждават на вино с избрани ястия, някои живеят в каменни къщи с подово отопление, строят се базилики, форуми, обществени бани, акведукти и театри. Но докато Източен Рим запада едва през 1453 година със завладяването на Константинопол от султан Мехмед II, Западният Рим преживява криза, продължила векове от 3–ти век нататък, която достига кулминацията си в света на европейското Средновековие.

Какви бяха причините за падането на тази велика западна сила? Каква роля играят гражданските войни, миграцията на народите или варваризирането на късната римска армия? Защо цивилизационните постижения бяха загубени с падането на Рим? Древните историци и археолози все още обсъждат това днес. Популярният аргумент, че късният римски упадък не е могъл да устои на бурята на германците, вече не се поддържа в специализираните среди.
"Всички орнаменти на двореца, които Одоакър беше пренесъл в Константинопол …"
Anonymus Valesianus е името, което историците дават на неизвестния автор, който съобщава за това събитие : предаването на западните римски императорски регалии на Изтока през 476–та година след новата ера, след като висшият офицер Одоакър сваля от власт слабия император Ромул Август. Одоакър прогонва младия император и изпраща императорските знаци на изток със забележката, че Италия вече не се нуждае от собствен император, а е подчинена на императора в Константинопол.
"Това е едно нещо, което е интересно, а друго е, че сваленият млад император не е убит, което би било нормалната съдба на един император. В историята има много малко изключения, в които човек, който веднъж е носил пурпура, не е умъртвен", казва доктор Хенинг Бьорм, историк по Антична история в университета в Констанц.
"И двете събития са ясни символи, че не само един император е бил отстранен от трона, но и че Западната Римска империя, империята в Италия, всъщност трябва да бъде премахната".
Падането на Римската империя протича на два етапа : Изминали са около 550 години, откакто османският султан Мехмед II победи Византия – наследника на Изтока със столица Константинопол – и по този начин подпечата нейния край. Но какво се е случило около хиляда години по–рано в западната част на империята и как да се тълкува това – е въпроса, който учените обсъждат, защото под въпрос е дали предаването на императорските регалии през 476–та година след новата ера в Константинопол всъщност означава падането на Западната Римска империя
image

Контрааргументът е : могъщият западен римски императорски двор продължава да съществува без император в продължение на 80 години, така че историкът Хенинг Бьорм предпочита различна дата : "Годината 554–та, за която никой никога не е чувал, но която е важна, доколкото западният римски императорски двор е премахнат през тази година".
Професорът по Антична история Кристоф Шефер от университета в Трир също посочва : "В някои периферни райони тенденцията към средновековни структури се заражда много по–рано, в основните райони, включително тези на Западната империя, сравнително късно, според мен от средата на 6–ти век. 476–та като епохална дата е абсолютно несъстоятелна".
Правилен подход. Основни са икономическите събития в едно общество.
Следователно процесът на упадък е постепенен и започва около 200–та години по–рано в тази страна на изток от Рейн, отколкото в западната Рейнска област. Не само дискусията за това кога е паднала Римската империя, но и какви фактори са довели до падането на империята продължава и до днес.
В миналото късната античност е давала поле за спекулации. Още през 18–ти век британският историк Едуард Гибън постулира в своя епохален труд "Залез и упадък на Римската империя"   възгледа, че Западен Рим в крайна сметка се проваля поради три фактора : християнството, икономическия и нравствен упадък и германците. Правейки това, той се присъединява към видни лидери на мисълта : Монтескьо описва упадъка като решаващ фактор. Волтер, от друга страна, обвинява християнството за упадъка на Римската империя
image
Днес падането на Западната Римска империя се разглежда по–диференцирано, но все още възникват въпроси : Какви фактори в крайна сметка доведоха до края на великата сила? До каква степен вътрешните римски граждански войни и военачалници са играли роля? Какво означава масова миграция в този контекст?
Това е от интерес не само за археолозите, но и за съвременните историци и политици, тъй като Римската империя се счита за отправна точка за всички последващи империи, било то Британската империя или имперската сила САЩ. И още един аспект изглежда интересен, а именно, че има определени критерии, вероятно модели, по които империите се издигат, достигат своя връх и рухват.
Ражда се империя. Рим на върха на властта.
Професор Михаел Гелер, историк в университета в Хилдесхайм :
"Тази непрекъсната експанзия, този постепенен растеж от град–държава до световна империя с най–голяма експанзия при император Траян, с експанзия от Близкия изток през Северна Африка, Испания, Англия, големи части от Северна Европа, Германия, тоест съществен момент".
"Това означава, че използвайки днешната терминология, Римската империя би докоснала три континента", добавя професор Кай Ръфинг, историк на древността в университета в Касел.
"Второ, ефективната армия винаги е била възхитителна за военните историци, както и административните реформи и структури, постигнати от Римската империя", казва професор Михаел Гелер.
Логистичните усилия за военните са огромни, тъй като Римската империя е имала 30 легиона в своя пик, тоест около 150 000 – 180 000 души редовна линейна пехота. Освен това има същия брой спомагателни войски
image

Според д–р Хенинг Бьорм професионалната армия е постоянна армия, която е разделена на :
"В едната половина това са легионите, в които служат римските граждани, а другата половина, като силни или дори по–силни, неримски помощници, които играят основна роля от самото начало".
Помощните новобранци се считат за силно мотивирани, защото :
"След като завършиш там, получаваш римско гражданство и може би можеш да преследваш друга кариера, ако искаш. Тази армия е решаващата база на властта на императорите. Човек може, но не е задължително, да нарече Рим военна монархия или военна диктатура. Императорите имат върховно командване над армията и армията прави императора.
"Освен това военните имат висока икономическа функция", казва Кай Ръфинг, "Защото, за разлика от много други богати хора, Рим изхвърляше парите в периферията, към военните, и на границите се появи голямо търсене на различни стоки, като вино или гарум, вид рибен сос, и това търсене тогава провокира търговията отново с тези региони. И накрая, армията също е много важен момент за това, което наричаме романизиране или романизация, тоест приемането на римския начин на живот.
Например военните бази в покрайнините също имаха собствени бани. Армията строи пътища и издига акведукти. В това отношение самото присъствие на армията също довежда до технологичен прогрес във вътрешността.
"Рим беше олицетворение на цивилизацията и изтънчения начин на живот, без който дори провинциалистите не искаха да останат : изящна керамика от Италия, чаши, северноафрикански амфори, канела и черен пипер от Индия, стриди от Средиземно море, слонова кост и фурми от Африка, инструменти като ножици, игли и тежести за стан за направата на фини платове. Транспортирането на тези стоки до провинциите изисква добре развита инфраструктура : главни пътища, по които може да процъфтява търговията на дълги разстояния", казва Кристофър Шефер и продължава : "Древната икономика е доста сложна система. Тя все още е донякъде противоречиво изследвана, но трябва да кажем, че това е била много модерна икономика, в която е трябвало и можело също да се транспортират насипни товари на дълги разстояния и единствените транспортни маршрути, които също бяха най–подходящи за това от гледна точка на разходите това са, разбира се, водните пътища, тоест морските пътища и преди всичко вътрешните водни пътища, тоест реките".
"Ако внимателно разгледате римския мост в Трир от 155 година след новата ера, този мост, стълбовете на моста са изградени от блокове, които са били добивани близо до Андернах …
От Андернах до Трир днес това е един час път с кола, но в древни времена, ако си представите транспорт по суша, през Айфел, това не може да се сравни с това, което е направила възможна връзката през Мозел и Рейн … Икономиката на Римската империя е не само по–силна от тази на нейните съседи на север от Рейн и Дунав или на юг от Сахара, но е и по-диференцирана", казва Кай Руфинг.
image

"Porta Nigra" в Трир

Империята е била до голяма степен монетизирана, което означава, че икономическите транзакции са били основно регулирани от обмена на пари. Можем да видим силна професионална специализация във финансовата сфера и това само по себе си е знак, че парите, услугите и стоките са били основно обменяни чрез пазара
image

В допълнение към военните и икономиката има и други аспекти, които характеризират Римската империя в нейния разцвет. Според Майкъл Гелер : "Съществен културно–исторически момент е силната способност за приемане, за абсорбиране на други култури, ако мислим за етруската култура, ако мислим за гръцката култура, която също беше погълната от Imperium Romanum, ключова дума елинизъм, със сигурност също въпросът за духовната и културна реалност Сияние, нека помислим за римската философия, която се е възползвала от гръцката философия, но също и за римското право, което се преподава и днес в юридическите факултети на университетите, за техническите постижения на цивилизацията. И не на последно място, ако мислим за изключителните лидери, ако мислим за реформатора Диоклециан, ако мислим за философа Марк Аврелий и не на последно място Цезар, тези императори представляват много различни профили".
Сложността, друг критерий за империите, нараства през вековете до такава степен, че след смъртта на император Теодосий Велики през 395–та година, империята е разделена между неговите синове : В този контекст обаче не може да се говори за разделяне на империя, отколкото на имперско деление, имперска резиденция на изток е Константинопол, на запад Милано, по–късно Равена, рядко Рим. Въпреки това, в предишните векове винаги е имало няколко императори и имперски градове като Трир, за да могат по–добре да управляват административно империята. Географското, властово–политическото, военното, икономическото и културно–политическото значение на Imperium Romanum в крайна сметка довежда до формирането на отделна категория за тази империя.
Кай Ръфинг изтъква : "Може да се каже, че Римската империя е парадигматичната империя, защото историографската категория империя в крайна сметка произлиза от нея. Освен това е най–влиятелната империя по отношение на историята на приемане, защото много последващи държави и империи се позовават изрично на Рим".
За вандалите, хуните и варварите. Преселението на народите.
Доктор Филип фон Румел е генерален секретар на Германския археологически институт в Берлин : "Вероятно всеки знае тази сцена от филма "Die Feuerzangenbowle", в която бедният ученик отчаяно се опитва да обясни на картата къде са отишли ​​остготите и вестготите. Това е миграцията на народите, така да се каже, тоест дълги стрелки, които започват от Балтийско море и след това сочат през Черно море към Римската империя, понякога към Африка, което предполага този целенасочен миграционен процес".
Диви германски племена, диви орди от хуни, нецивилизовани групи от готи – хората обикновено свързват миграцията на народите с образа на заплашителни варвари, или казано по друг начин : еднородни етнически групи, които излизат от периферията и след това мигрират към Римската империя.
Какво всъщност се е случило тогава все още се спори : наистина ли са били народи, които са направили дълги преходи до Римската империя със семействата, децата, старците, покъщнината и добитъка? Или по-скоро са били армии, военни формирования, придружени от роднини?
Извод : Колкото и големи да бяха различията между отделните групи, повечето от участващите в така нареченото преселение на народите имат едно общо нещо :
"Всички групи, както различни готски групи, вандали, хунски групи, са били предимно военни. Това са били войници, които от време на време действат срещу Римската империя".
Професор Кай Ръфинг : "На първо място, военните се разширяват и промените в късната античност се дължат основно на нова заплаха, което означава, че Римската империя има нови врагове по границите на Рейн и Дунав от големите германски племенни асоциации, които са натискали на границите".
От около 300–та година след Христа не–римляните също могат да се присъединят към редовната армия. Разделението между гражданите в легиона и не–римските спомагателни части е премахнато. Сега римляни и не–римляни служат заедно. В резултат на това последните могат да направят кариера и да достигнат високи офицерски звания. Друга промяна са военните договори със съюзнически армии, така наречените федерати като готи или вандали.
Доктор Хенинг Бьорм : "Федератите са военни асоциации на не–римляни, които, за разлика от онези, които се присъединяват към редовната армия, не стават римски граждани в резултат на това, а остават изрично не–римляни, извънземни от империята, воюващи под собствените си водачи. Тези лидери могат да бъдат наречени военачалници или военни предприемачи. Те идват от не–римските области и предлагат услугите си на императорите и следователно са много по–евтини и по–изгодни от редовната римска армия, защото не е нужно да ги оборудвате със собствени оръжия и така нататък.
image

Великото преселение на народите

В замяна федератите искат доставки от римската държава.

"Трябва да мислите за това по следния начин : това са доста бедни хора, които идват някъде в средата на нищото и сега всичко, което могат да предложат на Римската империя в замяна на дял от богатството, е физическото им здраве и ръката им с меч, и това са тези федерални армии, които идват в Римската империя като доставчици на услуги, не като завоеватели, а за да служат на римляните с оръжие".
И след това играят важна роля в гражданските войни.
"О, да, дори решаваща роля, защото до степента, в която гражданските войни, които започват от началото на 5–ти век, ескалират, разбира се е необходимо различните страни бързо да създадат мощни армии. Загубите в тези вътрешноримски спорове са много големи. Ако погледнете отблизо, това е феномен, който може да се наблюдава през 3–ти и 4–ти век : големите, тежки загуби, които римската армия понася, където около 10 000 души умират, с едно изключение, битката при Адрианопол, претърпяна не в битка срещу външни врагове, но в битка римляни срещу римляни".
Доктор Роланд Щайнахер, историк във Виенския университет : "В началото на века все още можем да видим, че когато войниците трябва да избират между династично легитимирания император и генерала, те избират императора, но вече в средата на века можем да забележим, че императорите очевидно са до голяма степен безсилни тъй като действителната лоялност на войниците междувременно принадлежи на този, който всъщност ги командва, тоест на военния командир. И това е опасно. Интересното обаче е, че от около 421/422–ра година, за разлика от по–ранните времена, пълководците вече не се опитват сами да станат императори, тоест обезвластяването на империята напредва дотам, че пълководците в Западната римска империя предпочитат марионетки на трона вместо това те да се направят императори".
Обезсилването на империята е очевидно и в провинциите, казва Роланд Щайнахер : "Когато римските структури вече не функционират толкова пълноценно, повече на Запад, отколкото на Изток, тогава имаме и феномена, че военните елити поемат властта в отделни римски провинции, като вандалите в Африка, готите в Италия или Испания, по–късно франките в Галия, по-късно Франция".
Решаваща точка от това поемане на властта е завладяването на Северна Африка от вандалите между 429 и 439 година, най–важната провинция на Римската империя, икономическата основа, житницата на Рим. Северна Африка се смята за много богата по това време и плаща много данъци. Това укрепва императорското семейство. Когато вандалите прекъсват тези потоци от Африка към Италия, това не само отслабва икономическата база на Рим, но и императорското семейство, което никога не се възстановява повече. Поради липса на данъци, на частните армии, на наемните армии, вече не можеше да се плаща.
Кай Ръфинг : "Не на последно място за тази смесица от лагери може да се каже, че лоялността на германските армейски части към фигурата на императора все повече се разпада в резултат на това, че той не е в състояние да плаща заплатите" !
Монети, менителници и търговия. Икономиката през Късната античност.
"Тук има различни магазини, които имат продукти, донесени в Трир от далеч, защото хората от Трир също са имали правото да получат лукса, който един римлянин е имал тук".
Доктор Сабине Фауст, ръководител на колекцията в "Rheinisches Landesmuseum Трир", участва в постановката на римска търговска улица по повод специална изложба за римските градове на север от Алпите. Тя посочва филигранни чаши, стоящи на рафт : "Сигилати, неща, които не можеха да се произвеждат тук по това време, но идваха тук от Италия, от Южна Франция, от други страни, тоест от Африка. Канела и черен пипер от Индия, стриди, които могат да бъдат донесени тук от Средиземноморието толкова бързо, че да не се отровиш от тях. След това, когато отидем до следващия, не е магазин, който продава неща, донесени от далеч, а местни продукти. Абсолютният бестселър през 3–ти и 4–ти век е глинената делва, тоест керамиката за вино от Трир, която е била продавана в Румъния, има цял рафт с тези продукти, след което отиваме в следващия магазин".
Кай Ръфинг : "Очевидно отново имате нужда от пари. И това означава, че една безкасова система, капиталов трансфер, който работи чрез кредит, менителници, който работи на дълги разстояния, очевидно вече не е непокътнат, защото всичко, разбира се, се основава на голямо доверие в платежоспособността на длъжника и ние го знаем много добре. Точно през 1–ви или 2–ри век капитаните на търговски кораби не е трябвало да вземат големи суми в брой със себе си, когато е необходим ремонт или настъпят непредвидени щети, тогава парите могат да бъдат взети назаем на местно ниво в пристанището на местоназначение или в пристанищата по маршрута".
Краят на една цивилизация. Какво е останало от Рим.
Доктор Маркус Триер, директор на Романо–германския музей в Кьолн, сочейки към внушителните стени на римската претория пред себе си казва : "Виждаме фундаментните стени на двореца на управителя от 4–ти век, това са фундаментни стени с дебелина почти два метра … Първоначално сградата е била дълга около стотина метра, висока около 20–25 метра, това е била огромна сграда, в която представителите на Рим извършвали служебните си дела тук на Рейн, управляват региона, управляват Долна Германия. Това, което виждаме тук, е строителната фаза от 4–ти век, тоест последната римска архитектурна фаза на тази голяма сграда, и тази сграда от 4–ти век е била използвана и от франкските владетели, защото преториумът се превърнал във франкския кралски дворец, аула regia, Грегор фон Тур, франкският историк, наименува този дворец около 520–та година след Христа "aula regia".
По това време Римската империя вече не съществува като политическа единица. По–малки империи заемат мястото ѝ : франките в Галия, бургундците в съвременна Швейцария и Югоизточна Франция, готите в Испания и Италия, вандалите в Африка. С тази географска единица всичко, което стоеше зад тази единица, също се срина : важните институции, империята на Запад, Римският сенат, който изигра основна роля до края, императорската администрация, националната данъчна система – всичко това вече го няма.
Промените стават видими, особено в градовете. Акведуктите се рушат и липсва знание и майстори за поддръжката им. Това показват например разкопките в Трир.
Доктор Георг Брайтнер, археолог в "Rheinisches Landesmuseum Трир" : "В крайна сметка цялата тази градска структура, която в крайна сметка можеше да се поддържа жива от всички тези компоненти, вече не съществуваше и градът все повече опустява".
Това се демонстрира впечатляващо от намерените останки от статуите. Археолозите се чудеха защо от определена епоха изведнъж по време на разкопки могат да бъдат намерени само фрагменти от някогашни шедьоври? Крака, единични ръце, може би парче от крак – къде бяха останалите мраморни статуи, които преди бяха толкова много в Трир?
"Обяснението е отрезвяващо", казва археологът доктор Сабина Фауст : "Римската империя приключи в Трир някъде през 5–ти век и тогава, разбира се, все още има много неща, направени от мрамор, бронз и други красиви камъни, които вече не се ценят. Така че християните унищожават всичко, което е голо и което изглежда езическо. И дори неща, които са сравнително безвредни, просто се унищожават. Всякакви неща от мрамор са трошени, за да се направи това, от което е направено, тоест да се гори вар от него. Можете да боядисате къщи в бяло с вар".
"И така, стъпка по стъпка, макар и в различно време, тази велика римска градска култура изчезва", казва археологът доктор Маркус Ройтер, директор на "Rheinisches Landesmuseum Трир".
Но има и приемственост : Например ранното средновековно право има много по–силни корени в римското право, отколкото се смяташе досега. Латиницата е запазена. В много отношения Църквата продължава традицията на Римската империя. Римската класика все още се чете, копира се в манастирите, а Римската империя е все още жива в структурите на много места, ако си спомните картата на Кьолн днес. Все още можете да видите структурата на стария римски град, която прозира. Например Hohe Strasse (Главната улица), днес най–посещаваната търговска улица в Германия, в римско време като "cardo maximus" (най–важната) част от Limesstrasse (улица "Лимес"), или днешната Schildergasse ("Алеята"), западно–източният аналог, като "decumanus maximus", част от националната пътна мрежа, която минава на запад през Юлих и Аахен и води до Атлантика.
Провалът на една световна сила. Дискусии за причините.
Суеверие, абсолютизъм, анархия, антигерманизъм, апатия, недостиг на работна ръка, аристокрация, загуба на авторитет, къпане, банкрут, варварство, професионална армия, имуществени различия, натиск на населението, отравяне с олово, изчерпване на почвата, гражданска война, бюрокрация, липса на характер , християнство, дегенерация, деспотизъм, липса на дисциплина, егоизъм, липса на енергия, обожествяване … В книгата си Александър Деманд изброява 210 причини за падането на Рим. Слабо лидерство, алчност, самоугаждане, германски атаки, гладиатори, големи имоти, лошо образование, смяна на столицата, хедонизъм, хомосексуализъм, щурм на хуните, империализъм, импотентност, индивидуализъм, инфлация, липса на интеграция … .
image

Римският Форум

По принцип нищо не трябва да се добавя към списъка, защото учени и интелектуалци обсъждат причините, които в крайна сметка са довели до падането на Западната Римска империя в продължение на стотици години. Всеки термин изглежда е споменат преди. Поне един проблем вече е признат : историците създават причинно–следствени връзки, казано направо : те слагат юздите на коня и търсят правдоподобни събития, които подкрепят тяхната теза. Към това се добавя липсата на надеждни източници.

Виенският историк Роланд Щайнахер също не се доверява на древните източници, за които той удостоверява, че са с високо литературно качество, но също така оформят реалността, а не я изобразяват : "Точно тук се крие проблемът : нашите предци през последните няколко века, като нас, са почувствали изкушението да създадат реалност, която отговаря на съвременните политически и социални нужди от тези изградени литературни образи".
Тези и подобни източници подхранваха предразсъдъците на някои древни историци, че Римската империя трябва да е загинала от собствения си упадък, теза, която днес се смята за несъстоятелна. Друга теза прави нововъзникващото християнство отговорно за краха.
Кай Ръфинг : "Доста съмнително е дали някой може да държи християните отговорни за падането на Рим. В крайна сметка има научни позиции, които казват, че християнството е укрепило Рим, докато други казват, че християнството е довело до неговото падение. Вярвам, че религиозният сектор не е много важен в това потъване".
Според Кай Ръфинг учените са съгласни по една точка : "Всъщност трябва да се предположи, че ще има смесица от различни фактори, които са взаимно зависими и продължават да се ускоряват. От една страна, хуните със сигурност трябва да бъдат споменати, както Питър Хедър посочи по–специално, които на свой ред карат германските племена да се подхлъзват и да натискат границите. Това създава военни тежести за римската държава, които тя вече не е в състояние да овладее, без да набира германски войници".
Тъй като данъците се сриват по същото време от края на 4–ти и 5–ти век поради варварските острови на територията на империята и по–късното вандалско завладяване на Северна Африка, на военните вече не можело да се плаща. Това отново води до граждански войни, които често се подбуждат, за да се изискват неизплатени военни заплати. Това, което отново се обсъжда днес – последно в богата публикация за империите – е въпросът до каква степен зад хода на римската история може да се различи модел, който се отнася и за други велики империи.
Михаел Гелер, историк от университета в Хилдесхайм, е двусмислен относно този феномен : "Въпросът за цикличния характер на историята, тоест възход, разцвет, упадък, може би също формулиран под формата на експанзия, възход, зенит, ерозия – да, силно "да", но след това малко по–слабо "не". Да, в историята има много доказателства за тези тенденции. Малко по–слабо "не", що се отнася до редовността в смисъл на точно, временно дефинирано развитие на фазите, което може да бъде прехвърлено едно към едно към различни от тези процеси и процедури, това е мястото, където става трудно".
"Възход, разцвет, упадък" – именно това е диалектическото развитие на всяко нещо.
Тезата се подкрепя от факта, че никога в историята не е имало властова структура с неограничен срок на действие : И така, Римската империя pars pro toto (част за цялото) за всички останали империи ли е? Поне що се отнася до нейната харизма, има малко противоречие, казва Филип фон Румел : "Разбира се, това се доказва от факта, че Карл Велики се е коронясал за император в Рим през 800–та година. Естествено възниква въпросът защо той позволява да бъде коронясан за римски император и това може да се обясни много ясно с факта, че всички средства, които са били на разположение по това време, за да се мисли за управление и за политически порядки, са били стари, са на латински език, и това продължава през целия период между 800 година и последния западен римски император".
И още един аспект показва излъчващата сила на империята до днес : "Римската империя, преди всичко, разви толкова невероятно силни културни ресурси в своя късен период, в много отношения и не на последно място чрез християнството, защото идеята за град Рим като център на западното християнство е много тясно свързана с паметта на първите християнски императори Константин и неговите приемници, и това, разбира се, е имало ефект до времето на Карл Велики и, ако се замислите за факта, че папата пребивава и живее в Рим, е епископ на Рим, това всъщност все още има ефект днес, Спомен от Римската империя".

https://www.welt.de/wirtschaft/plus240957643/Deutschland-Niedergang-wie-im-Alten-Rom-Die-unheimlichen-Parallelen-zu-heute.html
https://www.spiegel.de/wissenschaft/wie-sich-das-roemische-reich-selbst-auffrass-die-dunkle-seite-von-rom-a-0d4c2014-e396-4f2f-8627-4ce34dcbd64e
https://www.spiegel.de/wissenschaft/roemisches-reich-wie-es-wirklich-zum-niedergang-der-antiken-weltmacht-kam-a-6bc3f27a-38c2-40f4-80c3-9fa47ff2b648
https://www.deutschlandfunk.de/der-untergang-roms-wie-eine-krisengeschuettelte-weltmacht-100.html




Тагове:   Германия,   Англия,   музей,   Испания,   търговия,   император,   легион,   упадък,   Средиземно море,   архитектура,   хуни,   християнство,   Рим,   Готи,   пазар,   Цезар,   Индия,   вандали,   Рейн,   варвари,   Константинопол,   карл велики,   Римската империя,   федерати,   Die Welt,   17 септември,   Колизеумът в Рим,   Трир,   списание Spiegel,   Изток–Запад,   от Британия до Северна Африка,   от Испания до Сирия Римската империя,   Източен Рим,   султан Мехмед II,   Западният Рим,   европейското Средновековие,   султан Мехмед II победи Византия,   Западната Римска империя,   Рейнска област,   Британската империя или имперската сила САЩ,   Близкия изток през Северна Африка,   големи части от Северна Европа,   Рейн и Дунав или на юг от Сахара,   Imperium Romanum,   реформатора Диоклециан,   философа Марк Аврелий,   император Теодосий Велики,   на изток е Константинопол,   на запад Милано,   по–късно Равена,   рядко Рим,   Виенския университет,   Романо–германския музей в Кьолн,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. missana - Лао Дзъ казва в ДаоДъДзин:
17.09.2022 09:30
Ако искаш да унищожиш нещо, докарай го до процъфтяване. Той казва и още нещо: Несъществуващото ще споходи всичко съществуващо.

Следователно причината за упадъка се крие в реда. Всяко нещо, което се базира на ред процъфтява и умира. По тази единствена причина е загинала и Римската империя. Колкото и да е съвършен един ред, в определен момент рухва. Да уподобяваме ЕС на Римската империя е крайно неправилно. ЕС съществува съвсем отскоро и скоро няма да съществува. А Римската империя е просъществувала над 1000 години!
цитирай
2. анонимен - Путинова Русия е много по-подобна ...
17.09.2022 10:37
Путинова Русия е много по-подобна на Римската империя, отколкото ЕС, и рухването й е неизбежно. Тия десетки народи, които са под оковите на руските варвари, ще си имат свои държави, както бившите републики на СССР.
ЕС е нещо гадно, но все пак човешко дело, а Путландия - дело на Сатаната Путлер.
цитирай
3. mt46 - ...
17.09.2022 11:56
Всяка империя запада и се разпада – това е историческа закономерност... Причините най-често са комплексни... По-важното е дали и какви последователи, наследници има империята, дали и какво културно наследство оставя...
цитирай
4. kvg55 - До 1. missana
17.09.2022 12:39
"Всичко родено е достойно да загине", казва Енгелс.
цитирай
5. kvg55 - До 2. radostinasassa
17.09.2022 12:40
Чакаш да паднат на коча мъдете, ама няма да стане.
цитирай
6. kvg55 - До 3. mt46
17.09.2022 12:42
Евроколхозът ще остави в наследство либерастката и климатична простотия.
цитирай
7. jupel - И АЗ НЕ МОГА ДА ВИ РАЗБЕРА ВАС НАУЖКИМ ...
17.09.2022 13:34
И АЗ НЕ МОГА ДА ВИ РАЗБЕРА ВАС НАУЖКИМ БЪЛГАРИТЕ!
Трета редакция
И ДАЛИ ПУТИН БИ ВИ "РАЗБРАЛ" АКО ВИ ОТКРИЕ,"ПЕТЪР ПЕТРОВ"?! И АЗ НЕ МОГА ДА ВИ РАЗБЕРА ВАС УЖ БЪЛГАРИТЕ АКО СТЕ ТАКИВА, ТЕЗИ ИНДИВИДИ ТУК НА ХОНОРАР ДА СЕ ИЗЛАГАТ И ДА ПИШАТ КАКВОТО ИМ НАРЕЖДАТ ! ЗАТОВА НЕ СА С ОТКРИТИ ДАННИ,КРИЯТ СЕ ПОВЕЧЕТО.
АМИ ТОГАВА КАКВО Е ЧУДНОТО,ЧЕ МЕ МАЙТАПИТЕ ,ЧЕ ИМАМ ХУМОРИСТИЧНА ПЕСЕНМОЙ КАВЪР -"ОТ ДНЕС ЩЕ СЪМ АЙШЕ" .
ВИЖТЕ ВЪВ ВАШАТА ПАНИЦА КАКВО ДРОБИТЕ, МОЕТО Е САТИРА, А ВАШЕТО?!
УПРАВАТА НА САЙТА ЯВНО ВИ РАЗБИРА ЩОМ ТЪРПИ МАСА ТАКИВА "ОТКРИТИ"

ПОТРЕБИТЕЛИ, КАТО ВАС,КОИТО СЕ КРИЯТ, КОГАТО ПЛЮЯТ ПО РУСИЯ И ПУТИН
И ПО ТАКИВА КАТО МЕН ,НЕУДОБНИ ИМ.

ПОВЕЧЕТО СЕ КРИЯТ-ТРОЛОВЕ,ФЕЙКОВЕ ,АНОНИМНИ...!

РЕЗИЛ СТЕ И НЕ СЕ УСЕЩАТЕ НО ПАРИТЕ ВИ ИНТЕРЕСУВАТ ,НАЛИ!

АМИ ЩЕ ВИ ИЗЛЕЗНАТ ПРЕЗ НОСА ЕДИН ДЕН ТЕЗИ ПАРИ .

ДА НЕ ГОВОРИМ ПЪК ЗА ЕПИТЕТИТЕ И ОБИДИТЕ ПО ТАКИВА КАТО МЕН.


АКО НЕ СТЕ ТРОЛОВЕ И НЕ СТЕ АНОНИМНИ НЯМА ДА ПОСМЕЕТЕ,


ЗНАЧИ СТЕ ПЪЗЛЬОВЦИ И ПРЕДАТЕЛИ,А ДАЛИ ПЪК БЪЛГАРИ,БЪЛГАРКИ?!

ХА, ХА...ВИЖТЕ ,ХИТРЯГАТА СТАТИСТИКАТА МУ И СА МНОГО ТАКИВА тук и в

интернета изобщо!?

МНОГО СА!!!!!!!!

Профил на obses
image Име: Петър ПетровСтатистика

Популярни постинги: 1
Постинги този месец: 2
Гласове този месец: 6
Коментари този месец: 0
Любими блогове: 5
Блогъри добавили в любими: 0
Блог вълни: 0 Последни постинги


Постинг Обратно към блога | Предишен постинг 12:37 - Изобщо не мога да ги разбера руснаците! А и кой нормален би могъл? Автор: obses Категория: Музика image
Прочетен: 2 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 12:38

Известно е, че Русия е държава, която не е на високо социално ниво. Което само по себе си е показателно за управляващите я, защото има огромни природни ресурси, които нали били на всички нейни граждани? Например по брой заведения за здравеопазване Русия е на едно от последните места, изключвайки държавите от Африка. Същото касае и училища и детски градини.
До момента войната в Украйна струва на Русия почти 18 милиарда долара! Представете си колко изградени и оборудвани на отлично ниво здравни заведения, училища и детски градини са това!
И ето как изобщо не мога да ги разбера руснаците!
А и кой нормален би могъл? Нагоре


Гласувай: 0

Сайта да си помисли защо накланя везните към едната група тук ,нали уж демокрация,статуята на свободата в Америка май е ФАЛШИВА,НАЛИ ОТ ТАМ КОПИРАМЕ УЧИМ СЕ...
СРАМ.

СЕГА ЩЕ ИЗРЕВЕТЕ ОТ МЕН
,А ОТ ВАС ВИЖТЕ СЕ КВО СТЕ ПИСАЛИ КАЧИЛИ ,НИМА И ОТ ВАС НЕ РЕВАТ НЯКОИ, НО ЗАВИСИ КОЙ ЩЕ ЧУЕ ОТ УПРАВАТА НА САЙТА.
ТАКА ЧЕ ДА ВИ ИМАМ АМЕРИКАНСКАТА СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ,
КАКТО И ЕВРОПЕЙСКА СЛОБОДИЯ И ДЖЕНДЪРСТВО.



!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Е, да, ще радактирам щом е да докажа прАвотата си!
Щом е заради истината-голАта истина.
И ВСЯКА ГОЛЯМА БУКВА ЩЕ ЗНАЧИ ,ЧЕ Е БИЛА ПРЕПРАВЕНА ОТ ВАС,които от безсилие използвате непозволени средства .
Чак пък творци и политици!!!!


Каква радостина сте вие , при това праса, що се криете ,мишок такъв ,



ами в руските сайтове ако Ви изпратим профилите,а?

ами в руските сайтове ако Ви изпратим профилите,а?


ами в руските сайтове ако Ви изпратим профилите,а?

radostinalassa,
Прасе била,но не се крие като Вас,пък и червей,глист, мишок ....по добро ли е?
И този Димитърчо дето ме гони из целия интернет с Младенчо веднага цъфнаха.
Нямате ли си свой антураж, компания някои ,та по МЕНЕ И НОЩЕМ ,при това уж мъже.?

Постинг

Обратно към блога | Предишен постинг 13:06 - А аз не мога да разбера путиноидите Автор: radostinaprassa Категория: Тя и той image
Прочетен: 3 Коментари: 0 Гласове: 0

Те не са българи, защото обичат не родината си, а чужда държава, Русия, ама не са и руснаци. Не са християни, защото почитат Сатаната Путлер, не са нормални, защото издигат в култ путинизма. Не са хора, ама не са и животни, нито растения.
Путиноидите - отпадъчните продукти на живота. Нагоре

Тагове: sekirata, путиноиди, русороби,

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


ТОЗИ ПРОФИЛ СЪЩО Е МАНИПУЛИРАН,КЪДЕ Е АДМИН?!

Име: iw lu
Пол: мъж
Интереси: История, политика, екология, природа и други.Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 2142849
Постинги: 1451
Коментари: 2909



И ОЩЕ ЕДНА ТАКАВА ВЪРТИОПАШКА-
ЗАЩО СТЕ ВЗЕЛИ ИМЕТО И ПРОФИЛА НА https://iw69.blog/
С ЕДНА ЦИФРА РАЗЛИКА,ЗАЩОТО СТЕ МИШОК!
КРИЕТЕ СЕ.
Пъзльовци и предатели,продали се за жълти стотинки.


нали сте против неговите възГледи
или Ви дразни,
той няма да Ви из...ни!


И КЪВ ПУТЛЕР ВИ Е ,
ТОЙ -ПУТИН,СИ ИМА ИМЕ
И Е ИЗВЕСТЕН В ЦЯЛ СВЯТ, А ВИЕ СТЕ ЯВНО ОТ ЦИГАНСКАТА МААЛА И СЕ КРИЕТЕ ..ХА ,ХА ..! ГНУСЯ СЕ ОТ ТАКИВА ,ОСОБЕНО АКО СА ПИСАНИ В АКТА ЗА РАЖДАНЕ КАТО МЪЖЕ!



Постинг Обратно към блога | Предишен постинг 13:13 - Велизар Шаламанов е напълно прав Автор: iw68 Категория: Лайфстайл image
Прочетен: 1 Коментари: 0 Гласове: 0

"Вероятността Украйна да капитулира е 0, а Путин да капитулира - 10%.Най-вероятно руските войски ще бъдат изтласкани до границите на Украйна за няколко години. Това може да се ускори със засилването на военната помощ за Украйна".
Това е най-точното описание на ситуацията. Нагоре

Тагове: сатана, путлер,


цитирай
8. kvg55 - До 7. jupel
17.09.2022 14:30
Това са диагностицираните като психодесни, путинофоби и русофоби.
Освен да ругаят с пяна ня устата, не са физически агресивни и затова засега не ги въдворяват в специализирани лечебни заведения, но ако се наложи, ще ги.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756392
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031