Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2022 15:01 - © Евроколхозът като Римската империя II
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1340 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 17.09.2022 15:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
17.09.2022г.

     Продължаваме с паралелите на Даниел Екерт в Die Welt.
Той извежда на преден план две причини допринесли за разпадането на Римската империя – сравнява днешната "пандемия" от Covid–19 с Антонинова чума, наричана още Галенова чума (Чумата на Гален, защото е описана от него), която бушува в древен Рим и извън него през 165–180 година след Христа, което навремето подкопава боеспособността на римската армия и икономиката на империята.
image

Ангелът на смъртта удря врата по време на чумата в Рим : гравюра от Левасьор по Жул–Ели Делоне 

"Историята за краха на Рим има много последователни съвпадения с развиващата се криза в Европейския съюз. Първият знак е инфлацията, която удари иначе стабилната валута – еврото", коментира Екерт : "Парите в Римската империя също не са се обезценявали в началото, в продължение на поне два века и половина, но след това последва девалвация, която коренно променя ситуацията".
Ситуацията се влошава, когато римската държава решава да контролира пазара. Например, определя пределни цени за зърното и хляба. Това намалява доставките и замразява търговията между градовете и провинциите.
А ако се обърнем към настоящата европейска криза – Европейският съюз и сега е зависим от свободното движение на стоки и пари. "Трудностите с доставките водят до спад", коментира още Екерт.
На езопов език, като им припомня мерките предприети то Рим, Екерт критикува съвременната представа на евроколхозните чиновници за "тавана на цените", специално за доставяните от Руската федерация петрол и газ.
Политическата коректност не позволява на Екерт да посочи онези симптоми на европейския упадък, които веднага се забелязват. Нашествието на варварите е очевиден паралел с Древен Рим. Наивно е да се мисли, че "Великото преселение на народите" е планирана военна акция. Не, имаше, разбира се, военни операции, поражението на римските легионери и щурмуването на градовете. Но основно варварите се изсипаха в римските територии в огромни кервани, сравнително казано като днешните "бежанци" и "мигранти".
Големите градове на Римската империя са били пълни с чужденци по време на своя упадък. Стига се дотам, че личната гвардия на императора започва да се набира предимно от "не–местни". Особено предпочитани са били илирите, днешните албанци, люти арнаути.  Интересното е, че хора от Илирия в крайна сметка оглавяват Римската империя. Не напомня ли за нашествието на орди от мигранти в днешна Европа?
Даниел Екерт обаче не пише за това. Той не пише и за друго.
ЛГБТ+ дневният ред на съвременна Европа също съвпада с най–екстравагантните практики на Древен Рим. Вероятно само мързеливите не са сравнявали съвременната религия на трансджендърите с популярния в Рим култ към Кибела, който предполага самокастрацията на своите последователи.
image

Дивите сексуални обичаи на Древен Рим

Митът за Кибела и Атис е вдъхновил една от най–великите от всички римски поеми, "Атис" на Катул (84–54 година преди новата ера, живял само 30 години), неговата 63–та поема 
image

"Атис беше пренесен над дълбокото море с бърз кораб. Веднага щом стъпи във фригийските гори, нетърпеливо и бързо навлезе в сенчестите увенчани с гори свърталища на богинята. Тогава и там, тласкан от неистов делириум, Атис, извън ума си, отряза тежестта на гениталиите си с остро парче кремък. И така, когато тя (вече не той) усети, че нейната мъжественост си е отишла, докато все още цапаше почвата на земята с пресни капки кръв, тя устремно пое в снежнобелите си ръце твоята лека дайре, Кибела, пое твоите мистерии , о майко. Разклащайки кухата волска кожа на дайрето с деликатни пръсти, тя треперещо започна да пее това увещание на другарите си : … и така нататък".
image

А на тази помпейска стена пише : "Тук беше войник от седми легион. Тази нощ той удовлетвори шест жени, но и това е малко за такъв жребец

Екерт пише , че упадъкът на Европа се развива "според сценария на Древен Рим".
Ключовата дума тук е "сценарий".
Работата изглежда, че Съединените щати внимателно са изучавали историците Едуард Гибън и Теодор Момзен в техните Харвард и Йейл. Британецът и германецът с датско потекло са  описали добре разпадането на Римската империя.
Четенето им днес е удоволствие. Вижте например мисълта на Момзен, изказана от него преди сто и петдесет години : "В Рим господството на капитализма достигна своя предел. Навсякъде капитализмът еднакво разрушава света на Бога, но ако на човечеството е писано да види отново ужасите, които хората са преживели по времето на Цезар, тогава такова бедствие ще сполети човешката раса само когато това господство на капитала, чиито семена са засадени в цивилизацията на Северноамериканските САЩ, е напълно развито".
В опит да се справи с европейския конкурент, Рим на Потомак може умишлено да е инициирал в Евроколхоза онези процеси, които са довели до смъртта на Древния Рим. Особено примамлива за американските елити трябва да е била мисълта на Едуард Гибън, автор на "Залез и упадък на Римската империя", че една велика държава е била унищожена от такава агресивна и яростна секта, каквато са били ранните християни.
Съвременните историци смятат, че атеистът Гибън силно е преувеличил тук. Но самата идея за използване на радикална сектантска идеология за унищожаване на държавата е взета на въоръжение от "хегемона". Виждаме как традиционните религии, особено християнството, са последователно потискани в Европа. Палят се църкви, оскверняват се, нападат се свещеници. Никой не мисли да възстанови изгорялата катедрала "Нотр Дам" в Париж.
А върху руините на християнството бродят напълно диви сектантски вярвания – в политическата коректност, в правата на ЛГБТ, "ЧЖИЗ", "АзСъщо", глобалното затопляне, в тези трансджендър хора, били те и погрешни. Все пак отдавна това не са движения за човешки права, а жестока съвременна религия. Тя има своите вероизповедания, своите ритуали, своите свещеници, еретици и савонароли. На крачка са от собствена Инквизиция.
Това, което обединява тези "малцинствени" секти – от вегетарианци до ЛГБТ– е тяхната антидържавна насоченост. Те са просто разрушителни. В най–чист вид оръжие за унищожаване на държавата. Те нямат и друга цел.
image

Лойола на борбата за нулев отпечатък на човека в климатичните промени 

Имайте предвид, че американците с удоволствие хранят всички тези секти в Европа. Но в самите САЩ диапазонът от мнения е много по–широк, а сектите нямат такава свобода. Ако в Ню Йорк, условно казано, има зелена светлина за изявите на транссексуалните хора, то във Флорида те нямат място. Ако в демократичните щати се плаща допълнително за аборти, то в републиканските абортите просто са забранени. Наглосаксонски лукавство и коварство.
Вашингтон прави същото и в други области. Европа е наводнена от мигранти, нейните търговски връзки са прекъснати, предимно с Руската федерация, а икономиката е съсипана. Всичко изглежда така, сякаш обитателите на Вашингтонския Капитолий разиграват на територията на Евроколхоза "Залеза и упадъка на Римската империя" по сюжета на книгата, написана от англичанина Едуард Гибън преди 250 години.
Европа столетия е живяла от кризи в кризи. Друг е въпросът как се справят с тези кризи. Като за начало те не се страхуват да говорят за тях, но го правят с някакъв мазохистичен възторг. "Залезът на Запада" е цял литературен жанр в историята на континента и в никакъв случай не е основан от Шпенглер преди сто години.
През X–ти век европейците масово чакат края на света, който трябваше да настъпи през 1000–та година. След чумата през XIV век те също решават, че това е края. Върху руините на Тридесетгодишната война апокалиптичните истории на ужасите стоят още по–добре. И всеки път европейските лидери на общественото мнение обявяват, че всичко е свършило, "всички ще умрем".
Още Катон Стария се е оплаквал от "упадъка" на Рим – Рим по негово време върви от победа към победа, няма никакви признаци на упадък. Катон обаче се оплаква, че редовия римски гражданин е твърде запален по консуматорството, живее разглезено, луксозно, не отива на фронта. Тези оплаквания са само прикритие на милитаризма. Катон мечтае най–накрая да изтрие Картаген от лицето на земята и по този начин мобилизира публиката си.
Като цяло не бива да се заблуждаваме : формулата за упадък и крах е древен риторичен обрат, от който обикновено започва военната пропаганда, милитаризацията на всичко и всички и затягането на винтовете. Това показва, че Европа се фокусира и започва да решава проблемите. И то как ги решава? За сметка живота и благосъстоянието на другите.
Чрез най–брутална експанзия с превземането на колонии по целия свят, кланета на местното население, ограбване на всичко, което е "слабо заковано" – това е единствената антикризисна рецепта за европейската цивилизация. И няма значение дали се осъществява по твърдия път на откритите колониални войни или по "меките" механизми на неоколониализма.
Обърнете внимание как напоследък се радикализира реториката на управляващите в Евроколхоза. Всички евроначалници искат "победа над Русия", война до последния украинец.
На плахите въпроси на бюргерите колко често ще ядем и се мием се отговаря в стил "без бъбрене в строя!". Всички демократични свободи и права на човека изчезнаха някъде.
Плюс откровена цензура – тя се изразява не само в заглушаването на руските медии, но и в това колко строго се филтрира цялото съдържание в европейските медии.
Изобщо вече имаме пълноценна диктатура. Единственото, което липсва, е диктатор. Силна воля и харизматичен субект, който ще строи гладуващите бюргери и ще ги изпрати на Източния фронт.
Така обикновено завършват всички оплаквания за "упадъка на европейската империя". Адски опасно е, когато европейските елити започнат да хленчат за своя упадък. Точно в този момент те започват да се оглеждат и да търсят жертвата, която да изкормят, за да решат проблемите си. Може би не е случайно, че Освалд Шпенглер, авторът на "Залезът на Запада", гласува за Адолф Хитлер в края на живота си.

https://www.welt.de/wirtschaft/plus240957643/Deutschland-Niedergang-wie-im-Alten-Rom-Die-unheimlichen-Parallelen-zu-heute.html
https://live24.ru/politika/zakat-evropy-ugrozhaet-vsemu-miru.html
http://drevnite.com/divite-seksualni-obichai-na-drevniya-rim/
https://global.oup.com/us/companion.websites/9780195397703/student/archives/catullus/
https://pogled.info/svetoven/zalezat-na-evropa-zaplashva-tseliya-svyat.146282



Тагове:   криза,   Картаген,   чума,   император,   християни,   упадък,   инквизиция,   Ангелът на смъртта,   древен Рим,   Рим,   Европа,   Европейски съюз,   Съединените щати,   пари,   Цезар,   христа,   стока,   Европейския съюз,   пандемия,   ЛГБТ,   Римската империя,   17 септември,   Руска федерация,   Освалд Шпенглер,   трансджендъри,   Великото преселение на народите,   хегемона,   Даниел Екерт в Die Welt,   пандемия от Covid–19 с Антонинова чума,   Галенова чума,   Чумата на Гален,   гравюра от Левасьор по Жул–Ели Делоне,   валутаевро,   в Рим култ към Кибела,   Митът за Кибела и Атис,   римски поеми,   Атис на Катул,   63–та поема,   Едуард Гибън и Теодор Момзен,   историците Едуард Гибън и Теодор Момзен,   Харвард и Йейл,   Северноамериканските САЩ,   Залез и упадък на Римската империя,   Рим на Потомак,   Нотр Дам в Париж,   ЧЖИЗ,   АзСъщо,   Лойола,   Тридесетгодишната война,   Катон Стария,   авторът на Залезът на Запада,   гласува за Адолф Хитлер,


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. blackpredator - туй,
17.09.2022 15:29
дето си описал, е събирателен фейс
на кратункоФската чума
у днешно време е нужна ваксинация
иглата - пърта на америчкото знаме
ваксиниране по задника, по гърба,
най-вече по главата
въОпште, където свариш..
цитирай
2. pompadurpredator - Путиняга, сега ще ти покажа разл...
17.09.2022 16:14
Путиняга, сега ще ти покажа разликата между демократична Европа и рашистка русия, от която си обсебен. Както се вижда от тая статия, в Германия и целият цивилизован свят има свобода на словото, авторите пишат каквото мислят, има откровени путински гъзолизци, но никой не ги гони.
А в нацистка Русия няма свобода на словото. Там има един луд фюрер и всички повтарят неговите команди.
От римската империя е останало велико наследство. От путинската империя, когато скоро се разпадне, ще остане само мирис на мърша.
цитирай
3. blagovesteliseev - Съвсем точна асоциация
17.09.2022 19:28
ЕС е символ и подобие не на Римската империя, а на древния Вавилон. А в древния Вавилон тогавашният Божия народ са били роби. Така и днес българите сме роби във Вавилон.
цитирай
4. kvg55 - До 1. blackpredator
17.09.2022 20:31
Бой, ебан и гръцка или сръбска, според предпочитанията, музика!
цитирай
5. kvg55 - До 2. pompadurpredator
17.09.2022 20:34
"От путинската империя, когато скоро се разпадне, ще остане само мирис на мърша".
Чакаш да паднат на коча мъдете, ама няма да стане.
цитирай
6. kvg55 - До 3. blagovesteliseev
17.09.2022 20:35
Те са се отрекли от християнството и не го познават. Ако знаеха за Содом и Гомор, щяха да изпаднат в умопомрачение.
цитирай
7. missana - Краси, Содом и Гомор са в Стария завет.
17.09.2022 21:19
Християнството идва много по-късно!
цитирай
8. morskipesni - Баси тъпанарина, 7!
17.09.2022 21:23
Светото писание за християните е СТАР И НОВ ЗАВЕТ +апокрифи!
цитирай
9. mt46 - ...
17.09.2022 23:47
ЕС е много по-слаб от Римската империя...
цитирай
10. kvg55 - До 9. mt46
18.09.2022 08:11
Империя!?
Евроколхозът е една пародия на обществено образувание.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5751975
Постинги: 2808
Коментари: 25790
Гласове: 34175
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031