Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2022 09:01 - © Английски хумор и руска сериозност или политическия баланс в Европа преди и сега
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2875 Коментари: 12 Гласове:
6

Последна промяна: 10.09.2022 09:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
10.09.2022г.

image    
     Британският посланик в Украйна Мелинда Симънс публикувала на своя интернет профил снимка на стръкове памук в кристална купа и написала, че наскоро е станала поклонница на това растение. Трансукраинските медии, след като помислиха, бяха възхитени. С думата "памук" те наричат експлозиите на неконтролирана от Украйна територия в Русия.
image

Клонките памук като символ на украинските терористични актове в Руската федерация 

Като се има предвид, че пристъпът на "тънък хумор" у британската дама–посланик се случва малко след убийството на Дария Дугина, става ясно, че Симънс посреща украинските терористи с памучена клонка.
Майданската пропаганда обяви поста на британския посланик за "тролинг от 80–то ниво"; колективният майдан е доволен : голяма и важна бяла дама е за Украйна! Не по–малко от сега ликуваха и преди година, когато в Херсонска област по време на съвместните учения на ВСУ с НАТО "Съвместни усилия – 2021" английски боец ​​метна в мрежата : "Ние сме в задния двор на Русия!". Все пак цялото Северно Черноморие се контролира от наглосаксонците – Херсон, Николаев, Очаков, Одеса … .
image

Очаков по време на спецоперацията : База на НАТО в устието на Днепър 

Русофобските образи в британската пропаганда са на поне триста години.
Може дори да се проследи пътя на английската русофобия в снимки – от груби сатирични карикатури със страшна мечка–Русия до бляскава памучена клонка. Руските теми в английските сатири възникват през 1730–те години. Един век по–късно вече съществува традиция, отбелязана от Пушкин : "Англия е отечеството на карикатурите и пародиите". Това се отнасяше и за политическата страна на живота. Карикатурите се публикуваха ежедневно в огромни тиражи. Тук е началото на формирането на "клиповото" съзнание на западния човек.
"Изобретатели на устойчивата визуална метафора на "Russian Bear" са англичаните. Тази метафора е почти на 300 години, макар че може да се намерят и по–ранни епизодични изображения.
image

Ч. Мосли по оригинала на Ю. Ф. Бургиньон (Гранело). Европейското състезание. 9 април, 1739 година. Сред десетките други персонажи присъстват трепещите се един друг Русия–мечок и Турция–слон. Колекция на Ермитажа

XVIII век справедливо се смята за "златния век" на британската карикатура. Благодарение на безпрецедентната свобода на пресата и използването на евтината техника на офорта пазарът бил буквално задръстен със сатирически вестници, съдържащи оперативни и остроумни отговори на всички актуални събития, в това число и на външнополитическата арена.
image

Ф. Д. Байрон. Руската мечка и нейният непобедим ездач в бой с Британския легион. 19 април 1791 година. Княз Потьомкин, оседлаващ кралица Екатерина Велика, успешно се противопоставя на британските политици начело с Джордж ІІІ. Ярък образец на британски хумор – репликите на всички персонажи са двусмислени. Из сбирката на библиотеката на Конгреса" 

Възможно е да се назове точната дата на началото на първата информационна война между Англия и Русия – 1791 година, "Очаковската криза". Турция е победена във война, започнала още от 1787 година. Земите на Северното Черноморие са придадени към Русия. Британското правителство, оглавявано от Уилям Пит Младши, изпраща ултиматум до Санкт Петербург с искане за връщане на крепостта "Очаков" и прилежащите територии на Турция. "Нашата вражда може да бъде толкова впечатляваща, колкото нашето приятелство и привързаност", заплашил Лондон. Става дума за историческите земи на Едисанската (Очаковска) орда, а в съвременната топонимия за земите на Херсонска, Николаевска, Одеска области и Приднестровието.
Коства на княз Потьомкин значителни усилия да убеди императрица Екатерина II Велика, че заплахата на Англия е сериозна. В Санкт Петербург имало мнение : "200 години сме търгували добре с Англия, каква тук война може да има!?". Малко хора можели да разберат защо правителството на Пит отива на конфронтация, причината за която уж била някаква крепост, за чието местоположение в Англия нямат и представа. Британците били шокирани от нарастването на мощта на Русия; Английските банкери и търговци започват да мислят за възможните усложнения в търговията, ако един ден Русия внезапно превземе Константинопол и черноморските проливи.
Английският флот вече бил готов да започне военни действия в Черно и Балтийско море. Пруският крал Фридрих Вилхелм харесва идеята. Въпросът им изглеждал лесен : "Трябва да ударим и унищожим флота им с всички средства, което определено може да се направи без много трудности … Трябва да поставим Русия на мястото, което тя трябва да заема сред силите на Европа, и да поставим край на всички химери за величие и значение".
Руската дипломация съобщила на Лондон отговора на ултиматума : "Императрицата никога няма да се съгласи [курсивът съществува в документа] и би предпочела да поеме рискове, отколкото да позволи такова срамно смирение да зачеркне цялата слава на нейното царуване".
Опасността за Руската империя била, че превъзходството на английския флот над руските ескадри в Балтийско и Черно море било очевидно. Европейските политици само се призовавали един друг : "Или ще принудим Русия да отстъпи, или цялото ни влияние в Берлин, на север и като цяло няма да продължи твърде дълго и още повече, че не може да става дума за разширяване на нашата система".
И започва информационната война. Императрица Екатерина II Велика става основна мишена на английските карикатуристи. В общественото съзнание на Европа се формира нейният карикатурен образ, надарен с неудържима жажда за власт и също толкова необуздана страст към разврата.
image

Катрин II, масло върху платно от Ричард Бромптън, 1782 година

"За да вразуми Русия", Лондон набързо започва да формира антируска коалиция. Освен Турция, Прусия и още не напълно разпокъсаната Полша, която е съгласна на всичко, което е срещу Русия, Англия иска да види в редиците си Холандия, Швеция, Дания, но най–вече Австрия. И отначало нещата вървяха добре. Европа бива докарана на прага на война. Премиерът Уилям Пит, основателят на английската русофобия, е уверен, че коалиция ще бъде създадена. В правителствата на всички тези страни той има лостове за влияние.
Руската дипломация задейства своите лостове. Изключителна е ролята на руския пратеник в Лондон Семьон Романович Воронцов (1744–1832) в предотвратяването на войната. Той действа по разнообразни начини – среща се с лидерите на парламентарната опозиция, среща се с онези "членове на долната камара, чийто независим и честен характер се уважава от министерството и опозицията". Той обяснява несправедливостта на исканията на кабинета, предупреждава за опасностите от спиране на търговията с Русия.
image

Реплика на търговски кораб потънал през 1745 година, в пристанището на Стокхолм 

И в парламента се чули гласове, които критикуват политиката на кабинета. В Европа прозвучаха неприятни за британското правителство гласове : "Експанзията на Русия в Черноморския регион не може да бъде причина за влизане във война с нея!".
Сред редицата пропагандни материали, разработени в руското посолство в Лондон, брошурата "Сериозно разглеждане на причините и последиците от сегашното ни възмущение срещу Русия" (1791) се оказва особено силна. Текстът, написан от талантливо перо, съчетава простотата на аргументацията с пасажи, издържани в патриотичен дух, което не може да не докосне британския читател.
Скоро по стените на лондонските къщи започват да се появяват надписи : "Не искаме война с Русия!". Въпреки че министър–председателят Уилям Пит Младши все още има мнозинство в парламента, внезапно бива отчаян, след като губи стотина гласа. И макар да държи флота в готовност за война до средата на лятото,  виждайки повратна точка в общественото мнение, той всъщност изоставя войната още в края на месец март 1791 година.
Принос за "каузата на мира" с Англия са и успешните действия на руските войски в Кавказ. На 22 юни 1791 година 7–хиляден отряд на генерал Иван Гудович щурмува Анапа, която е отбранявана от 15–хиляден турски гарнизон. Такива неща правят впечатление.
В края на декември 1791 година между Руската империя и Османската империя е подписан Ясският мирен договор, в резултат на който скоро в района на Очаков ще бъдат основани славните руски градове Одеса и Тираспол.
Трябва да се отбележи, че Очаков е специална точка на руския свят!
Очаковските земи са абстрактно място за Запада, "заден двор" на Русия и пространство за "подигравателни ръкопляскания". За руското ухо Очаков от 1788 година е обсипан със скъпоценни имена : Главнокомандващия Григорий Потьомкин и генерал–главнокомандващ А. В. Суворов (който също се показва тук като изключителен военноморски командир), генерал–майор Михаил Кутузов, полковник Леонтий Бенигсен, казашки полковник Матвей Платов , капитан Михаил Барклай де Толи, прапорщик Петър Багратион … Военните съдби на героите от "Времената Очаковски" ще се пресичат повече от веднъж, много от тях ще се пресичат в главната битка за Русия през 19 век, през 1812 година на полето Бородино. Това е Очаков, който британците вече смятат за свой … .
Така че, колкото до съвременния английския хумор – всичко с него  е ясно. Ще се ​​посмеем по–късно. Още е рано.
А карикатурата «Балансът в Европа през 1791 година» от Гаврила Скородумов ни разказва : Руснакът стои на едната везна и смазва турчин, който вика за помощ. Наблизо унгарецът пази сметките си. Холандецът поставя кесиите с пари на противоположната страна на везната, питайки "Достатъчно ли е?", докато прусакът, застанал откъм "по–леката" страна, изисква там да бъдат поставени повече градове. Полякът, готов да угоди, се държи настрана, криейки нещо в пазвата си. Англичанинът виси, вкопчил се в кобилицата на везната, опитвайки се да я наклони на своя страна. Датчанинът, облегнат на колоната, наблюдава случващото се, без да се намесва. Шведът балансира на върха на везните, готов да застане на страната на победителя 
image

https://www.fondsk.ru/news/2022/09/03/anglijskij-jumor-i-russkaja-sereznost-57101.html
http://philosophyclub.bg/tag/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F/page/6/



Тагове:   Англия,   Истанбул,   Лондон,   Стокхолм,   Австрия,   Одеса,   дания,   Николаев,   Швеция,   Николаевска,   Кавказ,   посланик,   дипломация,   Османска империя,   Балтийско море,   черно море,   Русия,   Европа,   Северно черноморие,   Турция,   Холандия,   терористи,   полша,   русофобия,   Санкт Петербург,   памук,   Константинопол,   Запада,   Босфора,   Британска империя,   прусия,   Конгреса,   крим,   руска империя,   Бородино,   10 септември,   Херсон,   Ермитажа,   Руската федерация,   херсонска,   украйна русия,   Балтийско и Черно море,   Очаков,   Руската империя и Османската империя,   Дария Дугина,   ВСУ с НАТО Съвместни усилия2021,   Russian Bear,   Джордж ІІІ,   императрица Екатерина II Велика,   Одеска области и Приднестровието,   княз Потьомкин,   Черно и Балтийско море,   Фридрих Вилхелм,   Одеса и Тираспол,   Главнокомандващия Григорий Потьомкин и генерал–главнокомандващ А В Суворов който също се показва тук,   генерал–майор Михаил Кутузов,   полковник Леонтий Бенигсен,   казашки полковник Матвей Платов,   капитан Михаил Барклай де Толи,   прапорщик Петър Багратион,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. 4u4ulana - След 6 септември 1885 Великобри...
10.09.2022 09:57
След 6 септември 1885 Великобритания първа признава Съединението, а Русия провежда серия антибългарски действия, върхът на които е подстрекаването на Сърбия да ни нападне.
Граф Игнатиев е главният виновник за обесването на Левски, излезе цяла книга за това. Британия много повече помага на България преди 1878,отколкото Русия.
А ако ще по 24 часа на ден путинските троли да лаете срещу Украйна, победата й е неизбежна, както и крахът на путинския нацизъм.
цитирай
2. kvg55 - До 1. 4u4ulana
10.09.2022 10:10
Ха-ха-ха!
Признала?! Политически игри, драга.
Граф Игнатиев обесил Левски?!
Ха-ха-ха!
Клеветнически книги излизат всякакви.
Британия помагала на България като бомбардирала София през Втората световна война. Ха-ха-ха!
Ако знаеше, колко си тъпа, глупава и проста, щеше да хванеш гората и да не се връщаш сред хората.
Ха-ха-ха!
цитирай
3. starforlife - Пренесен коментар от под предходния ти постинг:
10.09.2022 10:16
starforlife написа:
Сега ще ти кажа и друго нещо:
Да използваш © в заглавията на постингите си - отново сваля ефективността на Гугъл по отношение на това да прави постингите ти по-откриваеми, защото паяците на Гугъл отработват най-напред заглавията на материалите в Интернет... След това таговете, които стоят непосредствено в хедъра, а това "Инвестор" осраха и ти потретвам, че ТАГОВЕТЕ В БЛОГА НЕ РАБОТЯТ ВЪОБЩЕ, а и ти потретвам, че дори и да работеха - над 15 на брой сигнализират паяците на Гугъл да се отнесат към материала като спам и/или флуд...
И при среща на ©, ®, ™ - Гугъл се отнася "резервирано" към в случая заглавието ти, а то е много по-важно за него от съдържанието на материала при обработката.

ТА, АКО ДЪРЖИШ НА ТОВА ©...
При все то да не те прави ни най-малко нещо по...
Поставяй го поне в края на заглавието.

StarForLife™ ·idc=5540330~idp=1834140~100922~082-283·
цитирай
4. starforlife - И още един пренесен коментар от под предходния ти постинг:
10.09.2022 10:17
starforlife написа:
Звън-звън.
И ето ме, понеже още си пия кафето и преглеждам мои си инвестиционни игрички.

Та:
Бански, помниш ли постинга ми
https://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2022/08/25/dnes-si-kupih-nov-6-ti-chasovnik-i-reshih-da-popitam-putinis.1832261

А помниш ли какво ми отговори на въпроса какъв е човекът, който дава 4200$ за часовник?

Просто ми отговори, моля.
(При все, че се видя как се смълчаваш като гладен комунист на сране при обезоръжаващи въпроси като моите в 14-ти коментар)

ПС: И прав си, бански: Интелектуалецът се занимава с Идеи (и ти не знаеш дали аз не го правя и дали нямам дори сериозни успехи в това отношение, но вече над 2000 българи могат да те просветлят по въпроса).
НО ПРАВИ РАЗЛИКА М/У БЪРБОРЕНЕТО ЗА ИДЕИ (което ти правиш) И РЕАЛНОТО ЗАНИМАНИЕ С ИДЕИ!
И винаги, АМА ВИНАГИ истинският интелектуалец е добре материално!
Та дори да започнем от вашите Маркс и Енгелс!





Колкото до чаршафите:
Смея да твърдя, че от тях винаги може, ако не да се научи нещо, то поне човек да се информира на момента за нещо.
Докато ти ще твърдиш ли пред когото и да е - и хлапе в забавачката - че при прелитане над чаша с бира, мухите умират, та това показвало, че бирата е вредна?
АБРЕ, БАНСКИ, ЩОМ БИРАТА Е ТАКОВА БОВ - 'ЗЕМЕТЕ ПРЕДЛОЖЕТЕ НА ПУТЬО ДА ПРЪСКА УКРАЙНА С БИРА БРЕ!
Супер евтино ще му е и може и да спечели войната, която отдавна вече загуби и просто предстои да се стигне и до признаване на този факт от руска страна.

Уф, забравииих, не може да пръска, защото ВЕЛИКИТЕ САЩ започнаха снабдяване на Украйна със сериозни системи за противовъздушна отбрана и вече четем думите на самите руски военачалници как руски самолети излитат, но не се връщат! Хааааааааа ха ха ха ха
Ама пИчели Жужето бре, пИчели!
А зимата идва...

StarForLife™ ·idc=5540331~idp=1834140~100922~083-284·
цитирай
5. starforlife - А сега нови ТРИ имена на представители на българската интелигенция, убити от комунягите непосредствено след 9-ти септември 1944-та
10.09.2022 10:18
Припомням, че в предходните 2 постинга вече дадох 5 пъти по 3 имена, а дори едно на комуняга тук, в блога, не получих от балалайкото с НИК "1997"
Светослав Поменов
Йордан Севов
Йоцо Куцаров

Отново не са офицери, бански.
Последният примерно отново (ТРЕТИ назовавам) е български свещеник и общественик.

Та дотук имената назовани от мен, 1997 (говоря на смешкото с НИК 1997), станаха 18.
Хайде сега ти назови имената само на трима комуняги тук в блога, м?
И аз ще продължа изреждането както обещах до 3333, защото мога да назова повече!


ПС: Погледнах в профила ти. Назовал си се vensua papa.
Бааси смехорията!
Че и смехория с претенции.

StarForLife™ ·idc=5540334~idp=1834140~100922~084-285·
цитирай
6. kvg55 - До 5. starforlife
10.09.2022 11:44
Ха-ха-ха!
Трол, трол – спам, спам!
Ха-ха-ха!
Ти си като механичен музикален инструмент.
цитирай
7. starforlife - ~
10.09.2022 15:30
kvg55 написа:
Ха-ха-ха!
Трол, трол – спам, спам!
Ха-ха-ха!
Ти си като механичен музикален инструмент.

Знам-знам. Когато гък не можеш да гъкнеш по въпроси, показващи несъстоятелността на Ваши твърдения, идеи, принципи и прочее... Изсулваш нещо подобно и идиотите го смятате за ирония.

Например: Как да оспориш ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, че цветът на българската нация е унищожен (някои не летално, а за хвърлени в лагери) от комунягите след 9-ти септември 1944-та?

Въпроси нагоре... Въпроси за сериозни неща и идеи дори... А ти с мен се занимаваш!
И се вижда, че "глупавия" аз задавам "глупави" (тоест, затапващи) въпроси, на които "умният" ти никакви смислени, сериозни и логични отговори не можеш да дадеш.

Като разширяващите се и допълващи въпроси, които ти за дадох вчера по повод парашутното ти твърдение, че щом е УБИТ от комунягите някой след 9-ти значи е фашист.
Да ти ги повторя:
~ По твоята/вашата логика излиза, че България е била по-фашистка държава преди 9-ти септември 1944-та от Германия ли?

~ Ако е така, то защо се сещате и балалайкате за бомбардировките над София когато ви изнася? Бомбардирани са били фашисти бе!

~ Понеже НЕ Е ТАКА, та я ми обясни как тогава преди 9-ти септември 44-та НАРОДЪТ е избирал управниците си, а след това те станаха просто несменяеми и никакви избори не е имало 45 години?
ТОЕСТ, ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ЛИ Е БИЛ ФАШИСТКИ, СЛЕД КАТО Е ИЗБИРАЛ САМО ФАШИСТИ И ТО НА ВСЕКИ ПОСТ В ДЪРЖАВАТА НИ?!
Ама така умно ми отговори, а не с типичното празнодумие!
цитирай
8. kvg55 - До 7. starforlife
10.09.2022 17:31
Какъв цвят, какъв завръз?
Какви избори е имало в царска буржоазна българия, бе Земляк?
Прочети Алеко.
Александър Цанков ли е избран на избори, или Кимон Георгиев?
Фердинад ли е избран на избори или да не би синът му?
Виновните за националната катастрофа са съдени! И то за втори път в историята, защото и след Първата световна война сме в катастрофа.
Не ти отговарям на глупостите, защото за образоването ти трябва да ми плащаш, а ти не плащаш. Щеше къща в Руската федерация да ми купуваш?!
цитирай
9. starforlife - ~ 8. . kvg55
10.09.2022 17:53
Абсолютно невежество!
Явно ще трябва да те образовам - ха ха ха ха - по тези въпроси, защото си демонстрирал предпоставки за заключение, че си крайно невеж.
"Запазвам" сега "дата и час" за постинг със заглавие... "Кратко информиране на БАНСКИЯ по отношение организацията на държавността в България".

Готово. Постингът ще е:
https://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2022/09/10/kratko-informirane-na-banskiia-po-otnoshenie-organizaciiata-.1834195
А ще го напиша в понеделник, че сега отиваме на поредната екскурзийка за уикенда.

StarForLife™ ·idc=5540434~idp=1834140~100922~091-292·
цитирай
10. kvg55 - До 9. starforlife
10.09.2022 18:46
Пиши си, пиши си.
цитирай
11. born - " Чукча не читатель ! Чукча - ...
10.09.2022 23:53
" Чукча не читатель !
Чукча - ПИСАТЕЛь ! "

© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First women's body division of Taratancian armed forces.- first literary reserve expert of TTAF
цитирай
12. sorossadistfucking - Шъ береш изкукуригали ядове, кът си имаш работа с кокоши ТРЪН.
11.09.2022 00:16
Конъ до коня, мила мо майно льо - офцъ до офцътъ на селскио мегданъ...(Из иднъ песнъ ит Старо времи))))
kvg55 написа:
Ха-ха-ха!
Признала?! Политически игри, драга.
Граф Игнатиев обесил Левски?!
Ха-ха-ха!
Клеветнически книги излизат всякакви.
Британия помагала на България като бомбардирала София през Втората световна война. Ха-ха-ха!
Ако знаеше, колко си тъпа, глупава и проста, щеше да хванеш гората и да не се връщаш сред хората.
Ха-ха-ха!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5762341
Постинги: 2809
Коментари: 25808
Гласове: 34186
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031