Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2022 15:01 - © Мутри в международните отношения
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2228 Коментари: 22 Гласове:
7

Последна промяна: 08.09.2022 15:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
08.09.2022г.

     Изложението "Текнофест"
image
е фестивал на авиацията, технологиите и космическите технологии, който се провежда в Турция. Това е първият и единствен фестивал, организиран от фондация Turkish Technology Team и Министерството на промишлеността и технологиите, целящ да развие националните технологии на Турция.

Фестивалът се провежда една година в Истанбул и една година в една от анадолските провинции. Тази година изложението се проведе от 30–ти август до 4–ти септември в Самсун.
Такова мероприятие задължително се посещава от президента или министър–председателя.
Тази година бай Реджеп избра "Текнофест"–а да се озъби на Гърция.
"Ей, гърци. Спомнете си историята. Ако продължавате в същия дух, ще плащате висока цена. Не забравяйте Измир!", изцепил се просташки Ердоган.
Турският президент напомнил за 9 септември 1922 година, когато турски войници навлизат в пристанищния град Измир, който по това време е окупиран от Гърция. След това арменските и гръцките квартали на града са опожарени. Според различни свидетелства турците плячкосват магазините и домовете на малцинствата. Много хора са убити, докато опитват да избягат. И до днес отвоюването на Измир е кошмарен исторически спомен за гърците. 
Преди сто години космополитният град Смирна става турски100 000 са избити, още толкова са депортирани. Подобно на арменския геноцид, събитието и до днес е табу за турските учебници и за обществеността в Турция.
image

Град Смирна, от преди сто години вече Измир 


Сто хиляди души, предимно гърци и арменци, са избити, други 100 хиляди са депортирани
, а градът буквално е изгорен : през септември 1922–а година, в рамките на Гръцко–турската война, избухнала след края на Първата световна, турските войски окупират града на брега на Егейско море и слагат край на неговия гръцки суверенитет.
В книгата си "Смирна в пламъци" историкът Луц Клевеман описва много подробно космополитната атмосфера на проспериращия тогава търговски и пристанищен град, привличащ хора от цяла Европа и предлагащ такова обществено и социално многообразие, каквото по онова време не е имало в нито една от големите европейски метрополии.
Векове наред в Смирна мюсюлмани, християни и евреи живеели в мир и образували един вид "левантински синтез", познат ни от други големи средиземноморски градове като Солун. Авторът описва Смирна като свободен и отворен към света град с благоденстващо и модерно общество, в което новодошлите от други страни и култури били приемани добре.
"Когато му дойде времето, ще направим необходимото. Някоя нощ ще дойдем", заплашил в стила на българска мутра турчинът.
Откъде Ердоган взема пример за това си нагло поведение към съседа и партньор в НАТО?
От главатаря на престъпната организация сатаНАТО – Съединените американски щати, който е известен като световен жандарм, световна мутра и хулиган, плашещ света с военна сила.
През юли 1974 година при поддръжката на гръцката военна хунта на остров Кипър се извършва военен преврат. Кипърският президент архиепископ Макариос III е отстранен от власт, а контролът над острова преминава в ръцете на Никос Сампсон, представител на гръцката организация EOKA, която се бори за присъединяването на Кипър към Гърция, или така наречения "еносис".
Опасявайки се от действителното присъединяване на острова към Гърция и в "съответствие" с Договора от 1960 година, на 20 юли 1974 година, Турция изпраща свои военни части в Кипър. След турското нахлуване военният преврат претърпява поражение, което на свой ред довежда до падането на кипърската гръцка военна хунта и връщането на власт на архиепископ Макариос III. Въпреки възстановяването на статуквото Турция отказва да изтегли войските си, с аргумента за необходимостта от защита на кипърските турци. Този отказ е възприет от международната общност като нарушение на Договора за гаранциите и така остров Кипър се оказва разделен на северна част, контролирана от Турция и южна част, намираща се под контрола на кипърските гърци.
На 13 февруари 1975 година е провъзгласена Турска федеративна държава Северен Кипър, с което кипърските турци се опитват да поставят гръцката общност на острова пред необходимостта на създаването на нова обща федерална държава.
Тази идея не намира подкрепа нито сред кипърската гръцка общност, нито в ООН или сред международната общност. След осем години неуспешни преговори с Република Кипър Северът обявява своята независимост през 1983 година. Новата самопровъзгласила се държава се нарича Севернокипърска турска република. Декларацията за независимост на Севернокипърската турска република е отхвърлена както от Република Кипър, така и от ООН.
Единствената държава, която я признава е Турция.
Така че хъшлашкото поведение на турската държава в региона не е от вчера.
Острите заплахи на Ердоган уж били резултат от един инцидент, станал на 23 август. Гръцка система за противоракетна отбрана С–300 насочила мерника си към турски изтребители над Средиземно море. Турското министерство на отбраната веднага видяло в това враждебен акт. Гърция отрича това да се е случило.
Подкрепата за управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган се свива всеки месец. Ако изборите се проведат скоро, едва ли ще ги спечели. Кризата с изконния враг Гърция обаче ще накара много от националистически настроените турци отново да застанат зад правителството.
Много наблюдатели в региона предполагат, че Ердоган ще използва и външнополитическа криза, за да остане на власт. Никой не може да предвиди докъде е готов да стигне.
Е, непредсказуемият в политическите си амбиции Ердоган има и други "карти за отиграване" – сирийските, иракските и … българските.

https://tr.wikipedia.org/wiki/TEKNOFEST
https://www.dw.com/bg/nakoa-nos-se-dojdem-erdogan-zaplasva-grcia/a-63034556
https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%80/a-62052790
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. dupedalo - САЩ обявиха, че Турция е извършила ...
08.09.2022 15:46
САЩ обявиха, че Турция е извършила геноцид срещу арменците, макар да им е съюзник в НАТО, което ние още не сме направили. Северно кипърската турска република е абсолютно същата като ДНР и ЛНР - абсолютно измислени държави, непризнати от никой.
цитирай
2. dupedalo - Отборът на Шахтьор Донецк представлява Украйна
08.09.2022 16:04
dupedalo написа:
САЩ обявиха, че Турция е извършила геноцид срещу арменците, макар да им е съюзник в НАТО, което ние още не сме направили. Северно кипърската турска република е абсолютно същата като ДНР и ЛНР - абсолютно измислени държави, непризнати от никой.


в Шампионската лига, а не терористичното ДНР и оня ден започна с чудесна победа като гост над Лайпциг с 4:1.С радост отбелязвам, че УЕФА изхвърли Русия от европейските клубни турнири заради военните престъпления в Украйна.
цитирай
3. starforlife - Бански, този път дори не диагонализирам, а само по заглавието:
08.09.2022 17:14
Знаеш ли, че току що мутрите в международните отношения САЩ одобриха нова стратегия за възпиране на евентуална нова агресия от страна на Русия?
Вече ще отпускат финансова помощ (първата е 2 млрд. $, от които 625 млн. за Украйна) на 18 държави в региона, включително България?

Та приказката вече не е: 'Искате по-малко НАТО - получавате повече!", а и бившите соц и особено СССР републики ги получавате по-добре въоръжени.

СЛАВА НА ВЕЛИКИТЕ СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ!
Хааааа ха ха ха ха

StarForLife™ ·idc=5540010~idp=1833973~080922~060-261·
цитирай
4. kvg55 - До 1. dupedalo
08.09.2022 18:38
Коментарът ти не прави смисъл, както казва бае Коста от центъра "GOMNOVOZ".
цитирай
5. kvg55 - До 2. dupedalo
08.09.2022 18:39
И този ти коментар не прави смисъл.
цитирай
6. dupedalo - На посещение в Киев държавният секретар на САЩ Блинкен
08.09.2022 18:43
обяви, че ще бъде отпусната военна помощ на 18 държави от Източна Европа. На времето Рейгън виртуозно помогна за разпадането на СССР, принуждавайки го да хвърля всичките си средства за въоръжение, и затова тоя велик мъж има паметник в Южния парк в София. Сега Америка прави същото. С помощта за Украйна и държавите от източна Европа тя принуждава путинските диваци да хвърлят и последните си рубли за въоръжаване и прогнилата руска империя ще се разложи както СССР. И това е неизбежно. Само още малко да пукне путлер.
цитирай
7. kvg55 - До 3. starforlife
08.09.2022 18:45
Ха-ха-ха!
България ще възпира Руската федерация?!
Ха-ха-ха!
Тая работа не става само с пари. Трябва и дупе. А сатаНАТО–то, воглаве със САЩ, нямат дупе. Страхливи са като мишки.
Много губиш като не ме четеш. В "07.09 07:01 – © Нашта система" съм казал, какво ще направи България за излизане от задънената ситуация.
Ха-ха-ха!
цитирай
8. kvg55 - До 6. dupedalo
08.09.2022 18:47
Ха-ха-ха!
България ще възпира Руската федерация?!
Ха-ха-ха!
Тая работа не става само с пари. Трябва и дупе. А сатаНАТО–то, воглаве със САЩ, нямат дупе. Страхливи са като мишки.
Много губиш като не ме четеш. В "07.09 07:01 – © Нашта система" съм казал, какво ще направи България за излизане от задънената ситуация.
Ха-ха-ха!
Това us–американофилите сте уникални полезни на САЩ идоти!
Радвате се, че заради империалистическите си интереси Съединените щати ви вкарват във война като пушечно месо. Защо още не си на фронта в Украйна, м,м?
цитирай
9. starforlife - ~ 7. kvg55
08.09.2022 19:02
Ами, умнико, аз не съм казал, че (сама) България ще сдържа Русия, но:
- 1-во: Нидерландия не е по-голяма държава от България, но е така въоръжена, че Русия би яла як педрах (не казвам победена във война само м/у двете).
Ама мнооого як пердах!
И специално във въздуха Русия просто няма почти никакви шансове пред ВВС мощта на МАЛКА Нидерландия.
- 2-ро: България е част от НАТО. А при не използване на ядрено оръжие (защото там победителят би бил неподвижният перитрих - ха ха ха ха), силите на НАТО са в състояние да смачкат Русия буквално за седмица.
- 3-то: Нали знаеш какво се случва с Гъливер в страната на лилипутите?
Та не надценявай "ЛИЛИПУТА" Русия спрямо 18 (ограничава се само до тях, без цялото НАТО зад гърба им) добре въоръжени Гъливерчета.
Тези милиард и половина са само началото за прашки на Гъливерчетата. Само началото.
(Един мечок е голям и силен. Но изправи с/у него 18 пчели... И нека са с голеееми и много жила. Ще видиш бягащ към реката мечок. А там го чакат пирани да му клъцнат топките. Влиза мечок, излиза меченко-певица.)
- 4-то: Ако сега Русия нагло си позволява от време на време да ни провокира и България относително се снижава, то когато армията ни бъде по-добре въоръжена, ще опердаши 2-3 пъти руски нагъл нарушител... В правото си и без нарушаване на международните закони...
И Русия ще спре или намали да наглее.
Това тепърва дори ти в живота си ще го видиш.

StarForLife™ ·idc=5540029~idp=1833973~080922~061-262·
цитирай
10. kvg55 - До 9. starforlife
08.09.2022 19:09
Ха-ха-ха!
В коалиция, де, в коалиция.
Ха-ха-ха!
Като тази в Афганистан.
Ха-ха-ха!
цитирай
11. nedovolen - И тъй ,квг
08.09.2022 19:39
Каквото мразят в теб, липсва в тях. Продължавай да сияеш.
:)))
цитирай
12. morskipesni - Мечо (пух) от тайгата тъй казал:
08.09.2022 19:51
Колкото повече НАТО иде, толкова по-малко ще остане.
Ха-ха-ха!

цитирай
13. kvg55 - До 11. nedovolen
08.09.2022 20:10
Отново разбиваш с мъдрост.
Сияя, сияя! "Който ни мрази, под нас да лази".
цитирай
14. kvg55 - До 12. morskipesni
08.09.2022 20:13
Такива като Сополан Паси, който иска повече НАТО, ще остане безутешен.
цитирай
15. starforlife - А бре, бански... Нещо чета, че сгряващите срещи по библиотеките във ВЕЛИКАбритания се отлагат.
08.09.2022 21:14
Тая новата тяхна мутра да вземе да замрази сметките за топло и светло на горките ВЕЛИКОбританци за идните 2 години.
Язък за постинга ти вчера, значи.

StarForLife™ ·idc=5540064~idp=1833973~080922~063-264·
цитирай
16. kvg55 - До 15. starforlife
08.09.2022 21:35
Ха-ха-ха!
Аз пък ти обръщам внимание на публикацията в CNBC – "Премиерът на Обединеното кралство Тръс ще отприщи милиарди, за да помогне със сметките за енергия. Но има големи въпроси относно финансирането". Обърни внимание на финансирането.
А аз вече пиша постинга.
Ха-ха-ха!
цитирай
17. missana - Ердоган каза, каквото каза. Това всички го разбраха от медиите.
08.09.2022 21:51
То си е съвсем директна заплаха за Гърция. Странно е, обаче, че след изказването на Ердоган САЩ мълчат. Дето се казва от кумова срама да бяха поне леко скръцнали със зъби на турския султан. Не си спомням САЩ преди с толкова безлична политика, като понастоящем. Тъжна и тягостна гледка предизвиква самонабедилата се за световен лидер държава.
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей!
08.09.2022 22:23
17. missana - Ердоган каза, каквото каза. Това всички го разбраха от медиите.
21:51

Обаче го каза кристално ясно!
Че в политическо ,иконочмическо и военно онтношение ги превъзхождт многократно! Да внимават в картинката! не искат война, но това не значи ,че ще бъдаат за подигравка на някой!
Американците ще мълчат, разбира се! Защото в две от отношенията също са превъзхождани А те са достатъчни, третото да е без значение !
Той самият няма деменция, помни като слон!Не могат и да го финтират, футболист е бил, наясно е с финтовете-позволените! А и другите, те също са задължителни!
цитирай
19. starforlife - ~
08.09.2022 23:16
~ 18. leonleonovpom2
Ваньо, ето за такива глупости ти говоря, пич!
Остави глупостта, че Турция била превъзхождала САЩ в нещо...
Говоря за глупостта да си проверяваш устата с детинщината, че като Ердоган е играл футбол, та това го прави голям политик и футболът му е от полза!
Че издигнете тогава Христо Стоичков за Президент или Премиер още по-добре и да цъфне и върже България, м?
А ако пък не си просто проверяваш устата, а си и вярваш, то в сряда бих могъл да ти кажа какъв си.


~ 16. kvg55
Човек без работа и смислени занимания!
Бански... Каза наскоро, че не си пенсионер.
Мислех, че си и че това 55 е наборът ти.
Ако обаче наистина не си и не бачкаш, а чакаш някой друг да те храни, а ти да пишеш по 3-4 постинга на ден - наистина си жалка карикатура, пич!
ПС: CNBC не са компетентни да знаят има ли или не пари за обещаното от Тръс.
А твоето поведение да пишеш веднага контра е наистина смешно и само специално за мен те определя що за човек си.
Но ти си пиши де - нали трябва все някак да се "осмисля" времето.
Никога обаче не чухме и не видяхме нещо за внучета.
Що така бре, човече?

StarForLife™ ·idc=5540101~idp=1833973~080922~065-266·
цитирай
20. sorossadistfucking - С риск да обидя некои защитници на една от двете страни: гърци и турци, но ...
09.09.2022 01:22
С риск да обидя некои защитници на една от двете страни: гърци и турци, но ...съм наследник на племе, което е било 200 + 500 години безправен роб на тези 2 страни робовладелско-колонизаторски. Редно е да ги мразим тъй както африкански роб мрази своите робовладелци-колонизатори: сашци, канадци, ингилизци, испанци, португалци, французи, белгийци, холандци, датчани, германци, италианци...
Тези са същите, дет сега водят за носа европейските си роби и ни учат как да ядем, пием, ак*ме, пик*аме, къпем се, определяме пола си...
Аре, сикт*р!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей,приятелю!
09.09.2022 01:31
21. sorossadistfucking - С риск да обидя некои защитници на една от двете страни: гърци и турци, но ...

Това ,че ги хваля, не означава ,че съм им и поклонник?
Напротив!
Та в тях от 60- те години се наливат огромни средства, още тогава им построиха корабостроителници, самолетни и автомобилни заводи, за локомотиви и за какво ли не
Ние сега и трактори не правим даже!Болтове внасяме даже

Та е дошло време, на благодетелите , техните, да им се плати за добротата, там е намекът
Турската империя западът я е направилс бездействието си от една страна и с прякото участие на каталунските/ френските / рицари- от друга!

Лека нощ!
цитирай
22. sorossadistfucking - Леоне, написах си коментара без да съм чел нечий друг. Двете страни са Гърция и Турция, а не ти-прителю или който и да е друг.
09.09.2022 01:59
Ако трябваше да взимам страна, шях да те посъветвам: Не правИ безсмислени реклами на индивиди, които не са съгласни с теб по същество. Това съм съветвал хора. Останалите нека си хортуват с тяхната каста... Бих защитил ситуитивно Ердоган дотолкова, доколкото руши отвъд океанския пришълец на Балканите. А пък на друго-защитниците не им се бъркам в главите им. Трия ги, не ги чета, не им разпространявам името... Съветвал съм те на лични. Ама пусти мерак от бройка коментар, па бил той и гнусен, америк-робски. Лека нощ, бате!
leonleonovpom2 написа:
21. sorossadistfucking - С риск да обидя некои защитници на една от двете страни: гърци и турци, но ...

Това ,че ги хваля, не означава ,че съм им и поклонник?
Напротив!
Та в тях от 60- те години се наливат огромни средства, още тогава им построиха корабостроителници, самолетни и автомобилни заводи, за локомотиви и за какво ли не
Ние сега и трактори не правим даже!Болтове внасяме даже

Та е дошло време, на благодетелите , техните, да им се плати за добротата, там е намекът
Турската империя западът я е направилс бездействието си от една страна и с прякото участие на каталунските/ френските / рицари- от друга!

Лека нощ!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5761924
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34185
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031