Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2022 08:01 - © Уравниловката е вече икономическият идеал на Евроколхоза
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1677 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 04.09.2022 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
04.09.2022г.

     В четири публикации само през август The Financial Times нищи енергийната криза в Европа и мястото на Норвегия в нея.
Най–напред самата Норвегия изпаднала в енергийна криза – "Необичайно сухото време намали производството на водноелектрическа енергия, което води до натиск за намаляване на износа на електричество. Правителството предупреди, че не може да изключи режим на електричеството тази зима", съобщава нерадостни вести финансовият корифей.
Норвегия в много отношения е щастлива страна. Само че неравномерно. В Южна Норвегия електроенергията била 160 пъти по–скъпа, отколкото в Северна Норвегия. И причината "е липсата на преносен капацитет между севера и юга".
"Подобна е ситуацията в съседна Швеция", прави съпоставка вестникът.
"Енергийните компании в северната част на страната се оплакват, че цените са толкова ниски, че не могат да си позволят да инвестират в нов капацитет, а индустриалните компании на юг се оплакват, че цените са толкова високи, че не могат си позволи да развиват производството"
И тия две страни ме ги дават за пример на висок стандарт и просперитет?!
Лявоцентристкото правителство направило всичко възможно, за да се представи пред Брюксел като надежден енергиен доставчик, желаещ да продаде колкото може повече нефт и газ; но станало почти невъзможно да се оправдае продажбата на електроенергия в чужбина на изключително високи цени. Силви Листхауг, лидер на дясната популистка партия "Прогрес", пък призова Норвегия да построи газови електроцентрали и каза, че "би било скандал", ако "енергийната нация Норвегия" се нуждае от нормиране на електроенергията.
"Това все още са най–вече проблемите на една щастлива страна, но предупредителните знаци, мигащи в Норвегия, подчертават колко тежка може да бъде тази зима в цяла Европа", мига FT
"В газовата криза има едно светло петно. Норвегия – демократична, приятелска, надеждна Норвегия – се засили, за да помогне за поддържането на светлините в Европа, като увеличи максимално производството дори за сметка на собствения си добив на петрол, за да се опита да замени всяка молекула, която се доставя от Русия", пее дитирамби размекналият се от умиление финансов тежкар. Да помогне, интересно, нещо присъщо за социализма.
"Но тъй като цената на газа продължава да расте, повече от два пъти, откакто Русия започна открито да задушава износа през юни, в индустрията има тихи шумове", чуват се и фалшиви нотки в песнопението на газетата. Русия задушавала? Хайде холан!
Но тихите шумове в индустрията на Евроколхоза "предполагат, че е време да поискаме от Норвегия да направи повече, дори нещо, което някога можеше да изглежда немислимо : Норвегия трябва да се съгласи да намали цената, на която продава своя газ", размечтали се някои евроколхозни чиновници.
"Цените на газа вече не са просто високи, те бързо се превръщат в икономическо оръжие. Колкото и хубави да изглеждат неочакваните приходи от газ, които Норвегия жъне днес – и при еквивалента на почти $400 за барел петрол те са умопомрачително огромни – не е в стратегическите интереси на страната [Норвегия] да види съседите си да изпаднат в дълбока рецесия и една насърчена от това Русия да напира срещу границите на ЕС. Трудните числа са поучителни", развили мисли за братски социалистически икономически отношения между членките в Евроколхоза някои стари номенклатурни кадри от бившите соцстрани.
"Докато всяко намаление на цената може да бъде политически трудно за преглъщане, Осло има интерес да допринесе за стабилна европейска икономика и да подкрепи Украйна", казал Аслак Берг (Глупак някакъв, видно от изказването му, особено за подкрепата), икономист, който е работил за норвежкото правителство и Европейската асоциация за свободна търговия.
"Ръководители на високо ниво в Норвегия говорят откровено за опасностите да бъдат видени, че следват подхода "Норвегия на първо място". За Европа е от решаващо значение да не попадне в капана на ресурсния национализъм, който би бил в полза на Путин. Никой не трябва да предлага Норвегия да бъде третирана като печалбар или приносът ѝ към европейската енергийна сигурност да бъде забравен", предупреждава газетата.
image

Норвегия е облагодетелствана от залежи на газ и нефт в континенталния си шелф 

Приказват си, ама се гласи нещо, заради което "Северните съседи атакуват "егоистичния" план на Норвегия за ограничаване на износа на електроенергия. Осло е предупредено, че действието му ще помогне на Русия, тъй като енергийната криза разделя традиционните съюзници", загатва за пазарни търкания между пазарните икономики вестникът.
image

Вятърни турбини в Северна Норвегия. В Северна. А в Южна Норвегия няма 

"Планът на Норвегия да ограничи износа на електроенергия, докато Европа се бори с тежка енергийна криза, е опасен и егоистичен акт, който рискува да даде власт на президента на Русия Владимир Путин, според съседите на скандинавската страна. Операторите на електропреносните мрежи на Дания, Финландия и Швеция предприеха необичайната стъпка, като предупредиха Норвегия, че предложението ѝ да спре износа на електричество на фона на опасенията в Осло за водното производство подкопава европейския пазар", излага коварството на "викингите" The Financial Times.
"Това ще бъде първата страна в Европа, която ще направи това в електроенергетиката. Това би било много опасна и националистическа стъпка. Това е много егоистично поведение", казал Юка Руусунен, главен изпълнителен директор на финландския мрежов оператор Fingrid, пред Financial Times. "Ако не работим заедно, това ще помогне на Русия. Най–добрият начин да помогнем на Русия е да напуснем отбора", добавил той.
Въртят, сучат, все Русия им е в главите и в устата. Руската федерация ги е обсебила, Владимир Владимирович ги е обсатанил. Психясват пустите евродемократи. Такова суицидно поведение на буржоазния елит се е наблюдавало преди Първата световна война.
Енергийната криза в Европа повишила напрежението сред традиционните съюзници, тъй като цените на електроенергията скочили след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари. Виж ти "злото жоже" какви интриги върти в демократичния Запад.
Типично по буржоазному всеки мисли за себе си, за своя си частен интерес. Путин ги разбира тези работи с интересите при капитализма, нали е изучавал марксизма–ленинизма и ги цака.
"Като най–големият производител на петрол в Западна Европа, Норвегия ще направи рекордни суми от продажбата на петрол, газ и електричество тази година", завижда газетата.
На фона на нарастващите притеснения за това как Европа ще се справи тази зима както с високите цени, така и с наличността на енергия, предложението на Норвегия да ограничи износа на електроенергия, за да повиши собствената си сигурност на доставките, предизвикало гняв. След финландците възнегодували и датчаните :
"Има опасност във всяка национална мярка във всяка ситуация като тази – те са заразни. Хората може да кажат, че щом Норвегия може да го направи, можем и ние. Затова смятам, че това е грешен подход. Дания не планира никакви ответни мерки", протестирал Йоханес Бруун, директор за пазара на електроенергия в Energinet, мрежовият оператор на Дания.
Притиснати, норвежците си признали : Андреас Биеланд Ериксен, държавен секретар в министерството на петрола и енергетиката на Норвегия с половин уста потвърдил, че правителството в Осло търси механизъм, който да ограничи производството и следователно износа, когато резервоарите, които захранват неговите водноелектрически съоръжения, "паднат до много ниски нива".
Уж "всеки механизъм ще бъде в съответствие със задълженията, които имаме към Европа и ще помогне за стабилността на цялата интегрирана енергийна система", оправдавал се Ериксен, съседите му обаче не са съгласни. Финландецът Руусунен завистливо отбелязал, че Норвегия печели "толкова много пари" след руската инвазия.
Гледат си един другиму в канчетата буржоата от демократичния Запад.
"Норвегия иска да се представи като надежден доставчик на петрол, след като измести Русия като най–големият източник на газ за Европа. Ако направят това [ограничаване на износа на енергия], то ще навреди на цялата марка на Норвегия. Надеждността и доверието са едни от основните съставки", назидателно отбелязал Руусунен.
Време е Европа категорично да поиска от Норвегия да намали и цената на газа. Стига е пълнила гуша.

https://www.ft.com/content/99b698e9-5a82-4988-9d4c-f76ba63564eb
https://www.ft.com/content/7d674295-af10-4b08-a396-50d9266cbbef
https://www.ft.com/content/63cc6a59-3c8c-40fe-a3d6-809a513cf8b1
https://www.ft.com/content/7a287504-b559-4d8b-832e-9b6c47fba0aa




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. morskipesni - ха-ха-ха-ха!
04.09.2022 11:58
Погледне ги веднъж Вова Вович по-особено, неделя сънуват кобри и мамби. Психоинпринтинг!
цитирай
2. mt46 - ...
04.09.2022 13:10
Да си мисли за личните и за националните интереси не е буржоазна, а общочовешка черта...
цитирай
3. kvg55 - До 1. morskipesni
04.09.2022 16:13
Ама така е.
цитирай
4. kvg55 - До 2. mt46
04.09.2022 16:16
Капиталистическите държави естествено имат буржоазни интереси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755851
Постинги: 2808
Коментари: 25798
Гласове: 34179
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031