Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2022 08:01 - © Беларуската опозиция се отнесе в розови мечти
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1138 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 15.08.2022 08:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
15.08.2022г.

     Военните, политическите и пропагандните успехи на Украйна в конфликтът ѝ срещу Руската федерация, политически съюзник на Беларус, дава кураж на беларуската опозиция за успех срещу многогодишната диктатура на президента на страната Александър Лукашенко.
image

Диктаторът Лукашенко крещи на беларуския народ и го заплашва с репресии 

Лидерът Светлана Тихановска, същата известна още и като Хуана Гуайдовска, в края на конференцията "Нова Беларус", проведена на 8–9 август в столицата на съседна Литва Вилнюс, обяви, че е решила да създаде "колективен изпълнителен орган" – Съвместен преходен кабинет, с мандат на членовете му от шест месеца.
image

Светлана Тихановска обявява създаването на Съвместния преходен кабинет на 9 август 2022 година 

"Благодаря на всички, които бяха с нас тези два дни. Благодаря на всички, които бяха с нас през последните две години. Благодаря на тези, които са били в беларуското движение години и десетилетия. Въз основа на резултатите от вчерашната дискусия и общественото мнение реших да създам единен кабинет", каза Тихановска.
"Това е колективен изпълнителен орган, който ще работи всеки ден за основните цели – защита на независимостта и суверенитета на Република Беларус, представляване на националните интереси на Беларус, извършване на фактическата деокупация на страната ни, възстановяване на конституционния закон и разпореждане, разработване и прилагане на мерки за предотвратяване на незаконното задържане на властта, осигуряване на прехода на властта от диктатура към демокрация, създаване на условия за честни и свободни избори, разработване и прилагане на решенията, необходими за постигане на демократична промяна в Беларус. И в резултат на това всички политически затворници трябва да бъдат освободени.
Според правилата на демократичността и прозрачността всички кандидати за кабинета трябва да бъдат одобрени от представителен орган и аз разчитам за това на Координационния съвет.
Но се води война и страната ни е застрашена от загуба на суверенитет. И аз съм съгласна с Пал Палич (Павел Павлович Латушко) : време е да действаме. Затова назначавам първите ключови кандидати сега, за период от шест месеца за последващото им одобрение от бъдещия представителен орган. И аз съм щастлива да обявя първите хора, които са готови да работят, да укрепят кабинета, и бих искала да ги поканя на сцената", заключи Светлана Тихановска.
image

Светлана Тихановска и първите назначени представители на кабинета 

Трябва да се отбележи преобладаващото розово в настроението, плановете и мечтите на беларуската опозиция, видно от снимката и изказванията на Светлана Тихановска и другите.
Един от четиримата назначени членове на Съвместния преходен кабинет е Сахащик, Валерий Степанович – представител по отбраната и националната сигурност.
image

Подполковникът  от запаса, бивш командир на Брестката десантно–щурмова бригада, възпитаник на Московското висше общоармейско командване носител на ордена "Ленин" и Октомврийската революционна Червенознаменна школа на името на Върховния съвет на РСФСР, един от създателите на специалното подразделение на въоръжените сили на Беларус "Черен орел" Валерий Степанович Сахащик

В допълнение към военното, Валерий Степанович има и икономическо образование, получено в Академията по управление при президента на Република Беларус и MBA курсове в Москва.
"Никога не съм се интересувал от политика и не съм мечтал за кариера на политик, както повечето присъстващи в сградата. Не сме виновни, че в нашата страна се случиха събития, на които ние, като достойни хора, реагирахме по-различно, отколкото властите очакваха от нас", обърнал се Сахащик към беларусите в страната и чужбина и към тези, които носят пагони.
"Смятам, че в нашата страна в бъдеще не трябва да има ситуации, в които един човек да решава много, просто защото географски се намираме на границата на две световни системи с различни системи за контрол.
И ако възникне ситуация, когато един човек решава, нашите съседи от изток и запад ще се изкушат да изтеглят този човек на своя страна. Ако някой очаква от мен да започна да сформирам хунта и да кроя заговор за кърваво превземане на властта, искам веднага да разочаровам тези хора : нямам предвид нищо подобно.
Надявам се, че все още ме слушате. Ако искате да разберете защо вашата система ефективно прави едно–единствено нещо днес – генерира врагове – възложете обективно разследване за това как Сахащик стана ваш враг. И ще разберете много защо един патриот на вашата родина изведнъж се оказа от другата страна на барикадите. И тогава някой може да има шанс да промени мирогледа си, да направи някои корекции в работата си. И като цяло до кървав сценарий няма да стигнем. И много по–рано ще се чуем и ще започнем някакъв процес на преговори и търсене на компромиси", проагитирал заетите в държавната администрация на Беларус служители представителят на Съвместния преходен кабинет.
"Бият се юнашки, прекрасните момчета, патриоти. Да, това не е голяма армия. Но освен хората там, все пак успяхме да се сдобием с прекрасна система за разузнаване, командване и контрол и комуникации. Дори това, което имаме днес, изпреварва системите, които се използват в Република Беларус с няколко поколения. Хората, които днес управляват Беларус, нямат представа колко беларуси, живеещи в Америка и европейските страни, ни помагат. Например, те разработват платформа за командване и контрол за нас напълно безплатно, дори може да е по–модерна днес от тази, която е на въоръжение в американската армия. Вече имаме нещо, имаме основания за оптимизъм, докато, да кажем така внимателно, имаме надежда", изказал се компетентно и професионално по направлението си в кабинета Сахащик.
"Смятам го за реално [силовото завземане на властта], много бих искал да не се стига дотук и ще направя всичко по силите си да попреча на беларусин да стреля по беларусин.
В същото време, строго погледнато, да, възможно е да се създаде силов компонент със сериозен потенциал, който да се измерва не с броя на хората, а със сериозни модерни технологии, сериозни модерни оръжия, които успешно да се конкурират с това, което е в днешна Беларус.
За да реализираме тази задача, трябва да имаме ясна правна рамка, която да регламентира нашата дейност. Наистина не бих искал някой от участниците в процеса да е извън правното поле и да има негативни последици за себе си в бъдеще. Ще опитам и се надявам да успея", описал технологията за легитимното завземане на властта главнокомандващият силовите структури на опозиционерите подполковник от Въоръжените сили на Беларус.
До тук розовите краски само се сгъстяват.
image

Изпотен от напрежение, Батька Лукашенко тръпне в тревожно очакване щурмоваците на Сахащик да го арестуват и свалят от власт 

Такава е съдбата на всички диктатори – да треперят от страх пред справедливото възмездие.
Създаването на "силов компонент със сериозен потенциал", чрез който успешно да се атакува властта на диктатора Лукашенко е възможно на две места – вътре в страната и извън страната.
След изборите за президент през 2020–та, спечелени убедително, Батька проведе чистка в силовите ведомства на страната, при която бяха елиминирани не само преките врагове на сегашната демократична система, но и онези, които показаха нерешителност по време на размириците, които се скриха, както каза Лукашенко, под цокъла.
Така че опозицията няма достатъчно привърженици в страната, за да създаде пета колона, смята Александър Алесин, беларуски военен експерт.
Опозиционерите нямат мощни обединения, "които да пробият границата на Беларус от юг и да направят рейд в посока Минск с победен марш", допълва Алесин.
Броят на беларусите, воюващи на страната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които "потенциално могат да формират гръбнакът на нахлуващата армия, която да се придвижи към Минск, за да свали президента, според най–оптимистичните оценки е не повече от 200 души.
На всяка инвазия от вън ще противостоят въоръжените сили на Беларус с численост 45 хиляди щика; сили за специални операции, обучени за антитерористична и антибунтовническа дейност, оборудвани са с необходимата техника : дронове, хеликоптери и мобилни машини, с численост 10–13 хиляди души; подразделенията на МВР, ОМОН, СОБР съставляват още 90 хиляди души, обяснява експертът.
image
Териториално разположение на Въоръжените сили на Република Беларус 

Така че героичното чиченце Валерий Степанович да си седи на задника, защото като нищо Батька ще обяви тайфата около Тихановска за терористична групичка и тогава стой та гледай.
Както се вижда, беларуската опозиция плува в гъста розова мъгла.

https://news.zerkalo.io/economics/19564.html
https://vz.ru/news/2022/8/10/1171982.html




Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. iw69 - Западът
15.08.2022 09:49
навсякъде има своята 5-та колона.
цитирай
2. kvg55 - До 1. iw69
15.08.2022 10:12
У нас е Първа колона.
цитирай
3. mt46 - ===
15.08.2022 13:24
Навсякъде, във всяко време – борба за власт...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
15.08.2022 15:11
Всичко в природата и обществото се извършва чрез борба.
цитирай
5. missana - Запада подклажда отвън уж спонтанно недоволство.
15.08.2022 22:11
Видяхме и в България колко беше спонтанно...
Но в Беларус номера няма да мине!
цитирай
6. kvg55 - До 5. missana
15.08.2022 22:24
Никак даже. Батька здраво пипа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754475
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031