Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2022 08:01 - © Сближаването с Китай изисква от Руската федерация предпазливост
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1945 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 11.08.2022 08:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
11.08.2022г.

image
     Провокативното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван и кризата в отношенията между  Китай и Съединените щати предизвика дипломатически реакции – Пекин отново декларира желанието си за разширяване на стратегическото сътрудничество с Руската федерация. Тези настроения изразил китайският министър на външните работи Ван И на среща с руския си колега Сергей Лавров в Пном Пен.
"Русия винаги се е придържала към принципа на "единен Китай", противопоставяйки се на всяко посегателство върху суверенитета на страната ни", изтъкнал китаецът.
image
Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и министърът на външните работи на Китайската народна република Ван И
В същото време Съединените щати решиха да оставят самолетоносача "Роналд Рейгън" и ескортиращите го кораби край бреговете на Тайван като възнамерява да продължи "рутинните патрули" в Южнокитайско и Филипинско море.
В САЩ се засилват и призивите за изолиране на Русия и Китай, както и за намаляване на интензитета на сътрудничество между Москва и Пекин със страните–членки на Г–20.
"Воденият от САЩ стремеж за изолиране на Русия и Китай се проваля – Докато САЩ и техните съюзници са санкционирали Русия за нейното нахлуване в Украйна, половината от страните от Групата на двадесетте не са се присъединили", пише Bloomberg
image

image
Изявлението на китайския министър на външните работи за разширяване на стратегическото сътрудничество между Пекин и Москва е логичен отговор на действията на страните от Г–7, чийто дневен ред е коренно различен от този на други големи страни, които са представени в Г–20, ШОС и БРИКС.
image

Търговска зависимост. По–голямата част от икономиките на Г–20 търгуват повече с Китай, отколкото със САЩ
В същото време политологът–американист Дмитрий Дробницки призовава да не се заблуждаваме от изявленията на Ван И :
"За Пекин би било изключително полезно да има такъв партньор като Москва наблизо. Това е удобно и от гледна точка на политиката и икономиката. Но в същото време трябва да се разбере, че още преди началото на специалната операция на Русия в Украйна, Китай беше в списъка на "добрите момчета" на САЩ и практически не нарушаваше санкциите, наложени от Вашингтон", отбелязва експертът.
"Затова не бива Русия да се надява, че сега Китай, в унисон с нея, ще унищожи набора от санкции, които бяха въведени на фона на специалната операция на Русия в Украйна. Пекин има навика да прави големи изявления и след това да предприема действия през годините. Но от руска гледна точка сега е време за бързи решения, а не за "дълга игра", смята Дробницки.
image

Владимир Путин и Си Дзинпин в Пекин през февруари
На свой ред политологът–американист Малек Дудаков смята, че страните от Югоизточна Азия, които са приятелски настроени към Русия, може да се отнесат предпазливо или дори хладно към инициативата на Пекин. "Не всеки ще го хареса. Много ще зависи от отношенията на държавите с Китай. Например Виетнам и Индия поддържат приятелски и партньорски контакти с Русия, но в своя регион се конкурират с Китай. Така че тези страни ще посрещнат хладно такава инициатива", казва експертът.
"Но ще има и такива, които са категорично против руското сближаване със Средното царство. Сред тях, например, Япония и Австралия, които вече са включени в списъка на неприятелските страни. Освен това същите тези държави се конкурират с Пекин. Затова Русия трябва внимателно да прецени до каква степен развитието на сътрудничеството с Китай ще отговаря на нейните национални интереси и провеждането на ефективна политика в региона", заключава Дудаков.
image

Лавров сочи пътя на И
"Трябва да създадем стабилни и надеждни индустриални вериги за доставки в региона", казал още Ван И в камбоджанската столица Пном Пен.
"Трябва съвместно да насърчаваме укрепването на сплотеността и просперитета в Евразия, целенасочено да защитаваме принципите на формиране на международни отношения, да укрепваме взаимноизгодното сътрудничество и да насочваме глобалното развитие в правилната посока", разширил обхвата на двустранното сътрудничество китаецът.
"След посещението на Нанси Пелоси в Тайван, Китай се опитва да засили отношенията с тези страни, които остро осъдиха посещението. А Руската федерация е най–голямата страна сред всички, които подкрепиха Пекин", обяснява поведението на китайците Александър Лукин, научен директор на Института за Китай и съвременна Азия към Руската академия на науките.
"Политиката е ластик", казваше баба. И друго казваше : "Политиката е курва".
image

Та дали китайците разтягат локуми, макар и лакът до лакът, времето ще покаже
Това отбелязва и Лукин : "Двустранните отношения вече са на доста високо ниво, Китай подкрепя Русия по всички въпроси, в частност по украинския. Но поради страховете от вторични санкции на САЩ, китайците са доста неохотни да развиват икономически отношения в някои области, например в банковото дело, както и в износа на електронни чипове. Но сега Китай ще покаже повече ентусиазъм – американците силно разочароваха Пекин", надява се експертът, че няма де се остане само с приказките.
Но засега търговията между Китай и Съединените щати възлиза на 775 милиарда долара миналата година. Обемът на търговията на Китай с Русия е в пъти по–малък – 147 милиарда $.
Трябва да се отбележи, че Сергей Лавров и Ван И напуснаха залата по време на речта на японския министър на външните работи Йошимаса Хаяши.
И двете страни имат основания да пренебрегват Япония – На Москва на 6–ти ѝ беше отказано да изпрати делегация в Хирошима за церемонията в памет на жертвите на американската атомна бомбардировка, което се случи за първи път в следвоенната история. Нещо повече – на церемонията беше атакувана Руската федерация заради Украйна, а не САЩ заради бомбите. Известно е, че Япония поддържа независимостта на Тайван.

https://vz.ru/politics/2022/8/5/1171135.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-05/the-us-led-drive-to-isolate-russia-and-china-is-falling-short
https://vz.ru/politics/2022/8/6/1171285.html



Тагове:   китай,   Пекин,   Япония,   австралия,   украйна,   вашингтон,   Хирошима,   Владимир Путин,   Югоизточна Азия,   Bloomberg,   сащ,   тайван,   търговията,   Евразия,   Съединени щати,   китайска народна република,   Си Дзинпин,   Руска федерация,   Русия и Китай,   ван и,   нанси пелоси,   11 август,   Москва и Пекин,   Китай и Съединените щати,   Г–7,   Русия в Украйна,   Г–20,   ШОС и БРИКС,   Йошимаса Хаяши,   председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси,   Сергей Лавров в Пном Пен,   Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и министърът на външните работи на,   самолетоносача Роналд Рейгън,   Южнокитайско и Филипинско море,   Виетнам и Индия,   Средното царство,   Нанси Пелоси в Тайван,   Института за Китай и съвременна Азия към Руската академия на науките,   търговията на Китай с Русия,   Сергей Лавров и Ван И,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. iw69 - Да,
11.08.2022 11:57
не е еднозначно това приятелство.
цитирай
2. mt46 - ===
11.08.2022 12:07
Китай може да си позволи да прави бизнес и със САЩ, и с Русия...
цитирай
3. kvg55 - До 1. iw69
11.08.2022 12:26
Личния интерес преди всичко.
цитирай
4. kvg55 - До 2. mt46
11.08.2022 12:27
Той си го позволява. В правото си е.
цитирай
5. nedovolen - Каквото и да правят, все тая. Един ...
11.08.2022 13:30
Каквото и да правят,все тая.
Един пророк бе казал. Жълтата, жълтата раса.
Китай с комунистическо управление и капиталистически начин на производство, направи най - голям бум във всички посоки.
:)))
цитирай
6. kvg55 - До 5. nedovolen
11.08.2022 14:06
Във Вечния календар го пише – светът ще стане едно и жълтата раса ще завладее света.
цитирай
7. missana - Мисля, че тук не се касае за приятелство,
11.08.2022 20:50
а за сътрудничество, което е неизбежна необходимост, защото една без друга държавите Русия и Китай ще бъдат изядени от САЩ. Но заедно те ще изядат САЩ. Сметката е проста и всеки мислещ ще си я направи сам.
цитирай
8. kvg55 - До 7. missana
11.08.2022 21:00
Да, така е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5758853
Постинги: 2808
Коментари: 25802
Гласове: 34182
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031