Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2022 09:01 - © За доброто на световната олигархия
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2810 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 06.08.2022 09:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
06.08.2022г.

     На тази дата Съединените щати за пръв път изнесоха демокрация – в Япония
image
– по начин, който стана емблематичен за тях през следващите десетилетия – Корея, Виетнам, Куба, Гренада, Сърбия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия – все демократизирани от САЩ страни.

Затова
image
с основание публикува доклада "Защо САЩ трябва да разпространяват демокрация?"

След края на Студената война насърчаването на международното пропагандиране и пласиране на демокрацията изглеждаше готово да замени ограничението ѝ досега като водещ принцип във външната политика на САЩ. Учени, политици и коментатори приеха идеята, че демократизацията може да се превърне в следващата световна мисия на US-Америка.
Докладът приема следното определение за демокрация :
"Първо, демокрациите са държави, в които има институционални механизми, обикновено избори, които позволяват на хората да избират своите лидери. Второ, бъдещите лидери трябва да се състезават за обществена подкрепа. Трето, властта на правителството се ограничава от отчетността му пред хората. Това са основните характеристики на политическата демокрация".
Определението е формално и в световната политическа практика няма никакво значение, защото страни с избори, партии, парламент, независими власти, Съединените щати определят като диктатури и автокрации, само защото не са им послушни. Тя и демокрацията в самите САЩ е вече компрометирана от съмнителния избор на Байдън.
Определението е ограничено и обхваща само буржоазната демокрация, защото друга те не познават. Характерно за западните буржоазни учени е да представят теориите си за човешкото общество като универсални за целия свят, което също говори за ограниченост.
Затова и налагат демокрацията с оръжие дори там, където няма условия за такава.
Демокрацията може да се определи като набор от политически процедури, включващи участие и конкуренция, но либерализмът е политическа философия, която се основава на принципа на индивидуалната свобода. Повечето демокрации са до известна степен либерални демокрации. Западните индустриални страни съчетават процедурна демокрация с гаранции за граждански свободи. Всяка държава, която приема либерални принципи, вероятно ще се превърне в демокрация.  Така понятията "либерал" и "демокрация" често вървят ръка за ръка.
Целта на US-Америка е да изнася "Либерална демокрация", се казва в доклада.
Разпространението на демокрацията ще подобри живота на гражданите на новите демокрации, ще допринесе за международния мир и ще насърчи пряко националните интереси на Съединените щати, откровеничи авторът на доклада.
Особено последното относно националните интереси на САЩ е изключително показателно.
Съединените щати трябва да се опитат да разпространят демокрацията, защото хората обикновено живеят по-добре при демократичните правителства, е една от важните причини.
Първо, като хора, us–американците трябва и изпитват някакво задължение да подобрят благосъстоянието на другите човешки същества.
Айде, нема нужда от вашата помощ! Просто престанете да ги грабите.
Второ, us–американците имат особен интерес да насърчават разпространението на свободата.
Трето, подобрението в живота на хората в други страни има значение за us–американците, защото САЩ не могат да се изолират от света – широко разпространеното нещастие и мизерия в чужбина може да създаде политически сътресения, икономическа нестабилност, потоци от бежанци и щети по околната среда, които ще засегнат us-американците.
Тука можем само да се изсмеем умопомрачително, имайки предвид процесите в Сирия, Ирак, Либия, Афганистан, Африка и разпрострели се чак до Европейския континент.
Първият начин, по който разпространението на демокрацията подобрява живота на тези, които живеят в недемокрации, е чрез насърчаване на индивидуалната свобода, включително свободата на изразяване, свободата на съвестта и свободата за притежаване на частна собственост. И от чуждестранни лица, физически и юридически разбира се.
Второ, US–Америка трябва да разпространява либерална демокрация, тъй като е по–малко вероятно гражданите на либералните демокрации да претърпят насилствена смърт при граждански вълнения или от ръцете на техните правителства.
Ако всички участници в политическия процес останат ангажирани с демократичните принципи, критиците на правителството не трябва да организират насилствени революции и правителствата няма да използват насилие, за да потискат противниците.
"… не трябва да организират насилствени революции" – отново повод за гръмогласен смях предвид така наречените цветни революции организирани от прокситата на Държавния департамент и агентите на Сорос в близки и не чак дотам до Руската федерация държави.
Трета причина за насърчаване на демокрацията е, че демокрациите са склонни да се радват на по-голям икономически просперитет за дълги периоди от време : демокрациите – особено либералните демокрации – са по-склонни да имат пазарна икономика, а пазарните икономики са склонни да произвеждат икономически растеж в дългосрочен план;
И от време на време да произвеждат икономически, финансови, социални и прочие кризи.
В допълнение към подобряването на живота на отделните граждани в новите демокрации, разпространението на демокрацията ще бъде от полза за международната система, като намали вероятността от война. Демокрациите не водят война с други демокрации. Демокрациите решават своите вътрешни конфликти без насилие и очакват другите демокрации да разрешат междудемократичните международни спорове мирно.
Да, де! А колко демокрации в Африка, страни с демократичен първобитно–общинен строй са експлоатирани от развитите демокрации? Покорени с насилие и кръв.
А защо поддържат огромен полицейски апарат и бият и убиват протестиращите? Или авторът пише глупости или САЩ, Франция, Германия, Обединеното кралство и други развити капиталистически страни не са демократични държави. Верни са и двете тези.
В доклада (статията) има специална точка, гласяща : Разпространението на демокрацията е добро за Съединените щати. Значи си дойдохме на думата за мотивите – доброто на САЩ.
Съединените щати ще имат интерес да насърчават демокрацията, тъй като по-нататъшната демократизация подобрява живота на гражданите на други страни и допринася за по-мирната международна система. Доколкото us–американците се грижат за гражданите на други страни и международния мир, те ще видят ползи от продължаващото разпространение на демокрацията. Разпространението на демокрацията също така пряко ще насърчи националните интереси на Съединените щати, тъй като демокрациите няма да започнат войни или терористични атаки срещу САЩ, няма да произвеждат бежанци, търсещи убежище в Съединените щати, и ще са склонни да се съюзяват със САЩ.
Когато всички народи се осъзнаят и изгонят Съединените щати от териториите си и ограбването на природните им богатства стане невъзможно, ще се създадат условия за войни между буржоазните демокрации за природни ресурси за да поддържат стандарта си.
Първо, демокрациите няма да воюват срещу САЩ, при условие, разбира се, че САЩ остават демокрация.
САЩ ще воюват срещу другите демокрации, защото са по-силни. Те и в момента воюват икономически срещу Евроколхоза, като го принуждават към вредни за интересите му дела.
Второ, разпространението на демокрацията вероятно ще подобри националната сигурност на САЩ, тъй като демокрациите няма да подкрепят терористични актове срещу САЩ.
Авторът посочва и "основните световни спонсори на международния тероризъм". Това са "суровите, авторитарни режими, включително Сирия, Иран, Ирак, Северна Корея, Либия и Судан".
Ирак и Либия междувременно отпаднаха, защото бяха демократизирани. А от Афганистан вдигнаха ръце и се отказаха да го демократизират.
Трето, разпространението на демокрацията ще служи на us–американските интереси, като намали броя на бежанците, които бягат в Съединените щати.
Четвърто, глобалното разпространение на демокрацията ще насърчи американските интереси, като създаде повече потенциални съюзници за САЩ.
Пето, разпространението на демокрацията в международен план вероятно ще увеличи психологическото чувство на us–американците за благосъстоянието им относно техните собствени демократични институции.
И накрая, САЩ ще се възползват от разпространението на демокрацията, защото демокрациите ще станат по–добри икономически партньори. Демокрациите са по–склонни да приемат пазарни икономики, така че демокрациите ще имат тенденция да имат по–проспериращи и отворени икономики.
Критиците на us–американското величие не били интересни и направо безполезни, твърди смело авторът на доклада. Само че то "us–американското величие" помръква от ден на ден.
И то по вътрешни причини, започвайки с встъпването в длъжност на Пръдливия Забраванко.
Специалната военна операция на Руската федерация в Украйна само катализира процесите.

https://www.belfercenter.org/publication/why-united-states-should-spread-democracy




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. jupel - Няма ли цунами за онези изроди. . . ...
06.08.2022 09:07
Няма ли цунами за онези изроди...янките?!!!!!!!!!!!!!!!!!!А тези тук които ги защитават, повече от ясно е ,че са на хонорар и явно много са я закъсали , а се перчат ,че били по-добре от нас простосмъртните. Как не се срамуват от това ,че и децата разбарах,че качват тук неща в защита на фашистите и Америка с нейния инструмент НАТО И ТОВА ГО ПРАВЯТ ЗА ПАРИ, КАКВО ДЕБЕЛООЧИЕ! РЕЗИЛ! И УЖ БЪЛГАРИ БИЛИ,независимо къде живеят, но май има значение къде живеят и кой им плаща!

ОТВРАТЕНА СЪМ ,ГАДИ МИ СЕ!
.........рано рано ..ми киселее кафето от такава .....т
цитирай
2. kvg55 - До 1. jupel
06.08.2022 09:11
Ще има.
цитирай
3. panazea - Те си подготвиха и си плащат грантове на новите еничери !
06.08.2022 09:34
Хубавите , умните и преуспелите !
цитирай
4. kvg55 - До 3. panazea
06.08.2022 09:58
Които сега ни управляват.
цитирай
5. nedovolen - Човечеството е единственият жи...
06.08.2022 11:29
Човечеството е единственият животински представител на тази планета, унищожаващ се между себе си.
Това трябва да се напомня час по час.
:)))
цитирай
6. kvg55 - До 5. nedovolen3
06.08.2022 11:32
Да така е.
На кого да напомняш?
цитирай
7. missana - Думи, думи и пак думи!
06.08.2022 20:28
На практика САЩ винаги са изнасяли войни, а не демокрация. Другото е тяхна чистокръвна демагогия.
цитирай
8. kvg55 - До 7. missana
06.08.2022 21:01
Статията е стара, още преди "демократизирането" на много страни
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5819760
Постинги: 2828
Коментари: 26025
Гласове: 34350
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930