Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2022 16:01 - © Зелената муха Тунберг
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2112 Коментари: 8 Гласове:
12

Последна промяна: 23.07.2022 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
23.07.2022г.

     Известната шведска екоактивистка Грета Тунберг се преформатирала в пацифистка, съобщава «Деловая газета Взгляд». Момичето направи каквото можа за "взеленяването" на планетата и понеже явно не може да стои мирно си е намерило друго обществено поприще.
Така например наскоро една богата държава потъна в хаос и вълнения, бензинът, лекарствата и елементарните продукти изчезнаха. Дефолтът е обявен, полицията е безсилна. Хората изгарят къщите на богатите и се готвят да умрат физически. Така Шри Ланка плаща за чудовищния "зелен експеримент" в стила на Грета Тунберг, инсцениран от нейното ръководство.
Изминаха три години, откакто възрастните лели и чичковци посочиха 16–годишното шведско момиче Грета Тунберг като един от най–влиятелните хора в света.
С началото на Специалната въоръжена операция на Руската федерация в Украйна истерията по изменението на климата донякъде поутихна.
Поставен пред нова реалност (на първо място енергийна и икономическа – с рекордна инфлация) Евроколхозът осъзна, че "зелените" ще трябва да съкратят апетитите си. Много от техните проекти за "спасяване" на планетата преди изглеждаха твърде скъпи, а в сегашните условия станаха обречени да бъдат отложени за бъдещето – избирателят, който е загубил пари от икономическата конфронтация с Русия, просто няма да разбере друго.
Това е мнението на "екопесимистите". Но има и "екооптимисти", които смятат, че е точно обратното : прекъсването на връзките с Русия, която доставя традиционни въглеводородни енергийни ресурси на Евроколхоза, ще ускори "зеления преход" на обществото към зелена икономика. Следователно те няма да се откажат, особено след като политическото им влияние се е увеличило значително след "стачката" на учениците, вдъхновена от мис Грета Тунберг (например "зелените" сега са част от правителствата на Германия и Австрия).
Хората със синдрома на Аспергер често се фокусират върху един проблем в ущърб на всички останали. И в този конкретен въпрос те могат да станат истински експерти. Специален случай на това явление е така нареченият савантизъм – гений в едно, аутизъм в много други области. Например британецът Даниел Тамет знае единадесет езика и може да възпроизведе 22 514 знака след десетичната запетая на числото pi.
Грета пък живее с борбата с климатичните промени и проявява упоритостта, категоричността и проблемите в общуването, съпътстващи нейната диагноза. Но на върха на нейната слава движението FFF (Fridays For Future или "Петъци за бъдещето", в което ученици и студенти излизат на еко–пикети, вместо да учат), което беше породено от нейния активизъм, беше посетено от няколко милиона души. Макар и с помощта на глобалния елит и мейнстрийм медиите, екосектата с харизматичен лидер показа много широк обхват.
Детският кръстоносен поход за каквато и да е кауза винаги е секта, "възрастният" кръстоносен поход е почти винаги политика.
Продължава своята борба и Грета, но промените се отразяват и на нея. Вече на 19 години, тя бавно започва да се намесва в политически въпроси, които преди избягваше – активистката се притесняваше само за климата и нищо друго освен за климата.
Първото поразително изключение стана Специалната военна операция на въоръжените сили на Руската федерация. В началото на март Грета "смени професията си" – тя пикетира руското посолство с плаката "Stand with Ukraine"  ("Заедно с Украйна"), но не беше отбелязано повече по тази тема, което въз основа на нейната диагноза е важно обстоятелство.
Кръстоносният поход срещу Русия някак си не увлече Грета. Второто ѝ изключително изказване на тема политика се оказа дори противоположно по смисъл – всъщност активистката подкрепи протеста срещу влизането на родината ѝ в Северноатлантическия алианс. А именно тя публикува в своя канал за комуникация с външния свят – "Туитър" снимка от стокхолмското изложение под егидата на FFF, където екоактивистите, освен всичко друго, митингуваха под мотото "Не на НАТО". Снимката включваше и плакат "Няма Русия, няма НАТО, няма война" и в защита на "свободен Кюрдистан".Що се отнася до Кюрдистан, всичко е повече или по-малко ясно. За да влезе в Северноатлантическия алианс, официален Стокхолм беше принуден да сключи доста унизителна сделка с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Тя включва екстрадирането на кюрдски национални активисти, обвинени от Анкара в тероризъм в Турция, за които преди шведската правна система се ослушваше; повечето от левите сили ги възприемат като преследвано малцинство, а Ердоган като омразен автократ. Това важи и за екоактивистите, които обикновено се обединяват с леви сили. В повечето случаи техните движения в Европа са застъпници за защита на малцинствата – религиозни, национални, сексуални, полови.
С изключение на това обстоятелство, протестът на шведските "зелени" срещу НАТО е също толкова нетипичен, колкото и намесата на мис Тунберг по въпроси от политическо естество. Те обикновено много подкрепят атлантическите идеи и разширяването на съюза, което може да е част от договор със спонсор или естествен резултат от екологична мисъл.
"Зеленият" протест срещу НАТО на практика е бунт в западноевропейския елит. А Тунберг, както бе споменато по–горе, е упорит и настоятелен човек, ако тя бъде "засечена" по тази тема, ще се превърне в дразнител за атлантиците, като муха, бръмчаща точно в ухото ти.
image

Lucilia caesar Thunberg 

https://vz.ru/world/2022/7/19/1167512.html




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. kvg55 - До 1. sekirata
23.07.2022 18:39
Да.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Краси, тази зелена муха не е прид...
23.07.2022 20:57
Краси, тази зелена муха не е ли придобила по- голяма популярност като лайнярка?
Казвам го от любопитство, без да правя някакви намеци или аналогии!
цитирай
3. missana - Има един известен разказ на Джан Ланджилан - "Мухата".
23.07.2022 21:52
Ако не ме лъже паметта го екранизираха. Прочети го, когато можеш. Сякаш пасва на темата.
цитирай
4. mt46 - ...
23.07.2022 22:03
Важното е да има движения...
цитирай
5. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
23.07.2022 22:32
Сред народа е популярна и така. Аналогията на Тунберг с мухата е досадното бръмчене и зеления цвят.
цитирай
6. kvg55 - До 4. missana
23.07.2022 22:39
Установих че има два филма по разказа. Разказа не намерих. Ще го търся на френски и английски.
цитирай
7. kvg55 - До 5. mt46
23.07.2022 22:41
Да, движението е живот.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5855726
Постинги: 2830
Коментари: 26053
Гласове: 34369
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930