Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2022 15:01 - © "Третият свят" не обвинява Русия за украинската криза
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2055 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 19.06.2022 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
19.06.2022г.

     Не всички страни и народи в света са зажгмуцани в ореола на "хегемона" като нас, Евроколхозът и някои други "полезни идиоти". Повечето са нормални, тоест мислещи най– напред за собствените си интереси и не робуващи на фалшиви ценности и провалени идоли 
image

Преди месец в Индия под лозунгите «Хинди руси бхай бхай!» или "Индийците и руснаците са братя завинаги!" се проведоха масови демонстрации, очевидно организирани от някой, в чест на 75-годишнината от установяването на дипломатическите отношения. Като се има предвид начина, по който западната пропаганда хвърля кал срещу Русия в индийската преса, тези прояви на приятелство и солидарност с Москва привличат вниманието. Както в Индия, така и в повечето страни, както се казваше, от "третия свят", обществените настроения се развиха в полза на действията на Русия в Украйна и засега те не бързат да се променят дори под натиска на работещите според западните наръчници медии.
Пресата отбелязва : когато показват репортажи от Донбас, там освен руски микрофони и микрофони на китайската държавна телевизия има и микрофони с арабски шрифт. Сега Русия е подкрепена, с редки изключения, от цялата мюсюлманска умма – те се вдъхновяват от това как брадати "воини на Аллах" от Чечения спокойно и методично унищожават нацистите от Украйна и техните наемни съюзници от европейски държави.
Светът се раздели. Наистина. И ако Съединените щати и европейските страни със съюзници, представени от Япония, Австралия и други англосаксонци, както и редица по-малки държави, единодушно застанаха на страната на нацистките власти в Киев срещу Русия, тогава около половината от световните държави реагираха на украинската криза по съвсем различен начин. Не, те не подкрепиха Москва с лозунги. В по-голямата си част те мълчаха, но започнаха да демонстрират отношението си към случващото се с дело, а не с думи. И в този ред са Китай, и Индия, и членове на АСЕАН, и Пакистан с Иран, и Бразилия с Аржентина, и монархиите от Персийския залив, и Египет, и цяла група държави в Близкия изток. Повече от 4 милиарда жители на Земята. Веднага отбелязваме, че пред нас е колективната Фронда на бившите колонии на Запада срещу техните бивши страни-метрополии.
Да, те не говорят открито от трибуната на ООН, но вече действат. И тогава – идва часът и пострадалите през вековете бивши европейски колонии в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка ще кажат толкова тежка дума, без да се появяват в Лондон, който винаги изпреварва всички в колониалните грабежи и терор (спомнете си унищожаването на зулусите и сипахте), нито в други столици на Запада.
Историческият бумеранг се завръща. И именно този процес имаме възможността да наблюдаваме в света заедно с цялата възхитена публика от "третия свят". А "третият свят" днес се превръща в "трета сила" в международните отношения, ако Русия и колективният Запад се считат за първите две. Примери? – Моля ви!
Да започнем с "козовете", тоест с позициите на двата световни гиганта – Китай и Индия. Ето какво пише по този въпрос известен индийски международен наблюдател, посланик на Индия в Русия в началото на 2000–те, а след това и държавен секретар на Министерството на външните работи на страната Канвал Сибал :
"Неочаквано посещение на китайския министър на външните работи Уан И в Индия се случи … може би разбирането на Китай за неутралната позиция, която Индия зае по украинската криза въпреки открития натиск от страна на САЩ да осъдят Русия. В този контекст диалогът Русия–Индия–Китай (РИК) и групата БРИКС могат да станат по–значими за Индия.
Ако добавим към това, че Китай подкрепя Русия на политическо ниво и се противопоставя на САЩ, които настояват Пекин да се присъедини към санкциите срещу Москва, а Индия разширява търговията с Русия както по отношение на асортимента от стоки, така и в преминаването към разплащания в национални валути – рубли и рупии, тогава опцията за укрепване на азиатския триъгълник РИК вече не е проект, а развитие в неговото изпълнение.
И тук Близкият изток се дърпа нагоре, неочаквано загърбвайки американските "партньори", които от много десетилетия манипулират този петролен регион. Например връзките с Русия помагат на Саудитска Арабия да балансира влиянието на Съединените щати и като цяло позицията на петролните монархии сега се определя от факта, че те са разочаровани от политиката на Вашингтон и не го виждат като гарант за сигурността в региона, отбелязва местната преса. И Саудитска Арабия, и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са двете най-големи държави от ОПЕК+, които биха могли бързо да доставят допълнителни доставки на петрол на пазара по искане на Съединените щати, но сега те "не са в настроение да правят услуги на Вашингтон".
Казаното накратко :
– Индия е готова да купува петрол от Русия за рупии;
– Саудитска Арабия е готова да продава петрол на Китай за юани;
– Иран и Венецуела вече търгуват петрола си с Русия за рубли;
– Китай установява търговията с Русия чрез двойката рубла–юан;
– Русия сключи големи търговски сделки с Пакистан (220 милиона население) и Мианмар (още 50 милиона);
– Русия има задълбочени връзки с Латинска Америка (Бразилия иска да закупи ядрени подводници).
И по-важното е, че нито една от над 120–те държави с мюсюлманско вероизповедание в света не се е присъединила към санкциите срещу Русия.
Сега – за Африка. Бившият президент на Бенин Лионел Зинсу, говорейки наскоро в Париж, каза буквално следното : "Сега всички чуваме само за тази криза, за антируските санкции, за петрола и газа. Разбирате ли какво означава тази криза, например, за Африка? Русия ни снабдява със зърно и царевица. Цялата логистика минава през Черно море. И африканският свят замръзна от ужас от случващото се. Ужасен от действията на САЩ и Европейския съюз. Африканците не се купуват с истории за демокрация. Това са само вашите приказки за вътрешна консумация. По-голямата част от африканския елит се формира в Съветския съюз – лекари, инженери, пилоти, учители, учени. Руснаците са единствените европейци, които са деколонизирали Африка. И Африка го помни. Точно както Африка помни европейските зверства. Ако забележите, африканските страни не подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща Русия. И те никога няма да подкрепят никакви резолюции срещу Русия. Това е зашито в гръбнака на всеки африканец : Русия е добра, каквото и да мислите за нея. Това е константа".
И още един сюжет. Групата за изследване на общественото мнение "Ипсос" от Франция проведе проучване за интерес към събитията в Украйна в 27 страни по света. Някои от резултатите включват :
– Обществеността е най-антируска във Великобритания (78%), в Япония (77%), в САЩ (77%) и най–малко в Унгария (47%), Израел (48%), Мексико (59 %);
– Твърдението "Моята страна не може да си позволи да предоставя финансова подкрепа на Украйна" е най-прието в Южна Африка (81%), Малайзия (80%), Перу (78%), най-малко в Швеция (33%), в Холандия (37%), във Франция (45%);
– Твърдението "Моята страна трябва да осигури финансиране на украинските военни" е най-прието в Обединеното кралство (58%), Германия (56%), Канада (53%), най-малко в Аржентина (11%), Перу (12%) ), в Мексико (14%);
– Твърдението "Моята страна трябва да изпрати войски в Украйна" е най-прието в Индия като не е ясно коя страна са готови да подкрепят тук (39%), Канада (30%), Австралия (25%), най-малко всички в Унгария (3 %), в Израел (6 %), в Аржентина (8 %).
Нека отбележим, че нито в Обединеното кралство, нито в САЩ, нито в Германия, нито в други европейски страни от НАТО хората са показали желание да "изпратят войските си в Украйна". Очевидно населението на тези страни не подкрепя войнствената политика на техните правителства и не иска да се бие с Русия. И като цяло настроенията на западните респонденти са по-агресивни, а тези от страните от Третия свят са по-малко агресивни.
Вижда се как "третата сила" се издига в лицето на бившите колонии на Запада, които имат голямо желание да се отплатят през 21 век за всички престъпления на европейските метрополии, извършени през вековете на колониален терор и търговията с роби. И индийските сипаи не забравиха как предците им са разкъсвани от оръдията на английските джентълмени.
Ето защо тази "трета сила" все още тихо, но показва подкрепата си за Русия. Те отлично знаят каква е западната публика, която предизвика страната Руската федерация и срещу кого Русия тръгна в тази решителна битка.
Сергей Филатов

https://www.putin-today.ru/archives/151637




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. planinitenabulgaria - А в четвъртия свят химнословят
19.06.2022 18:48
Говедаров/Краваров.
цитирай
2. kvg55 - До 1. planinitenabulgaria
19.06.2022 19:37
Бае Коста, гълтай си "Фъ" таблетките, производство на Центъра, и си дръж задника отворен.
цитирай
3. missana - Тази война прерастна в световна.
19.06.2022 20:26
Цяло щастие е, че засега тази световна война се води само на украинска територия.

Бог да ни пази!
цитирай
4. rosiela - Точно!
19.06.2022 20:31
Затова САЩ и Западът трябваше да се усетят навреме и да не доближават къде не им е мястото. Никой не може да владее сам света, казано в Библията.
цитирай
5. kvg55 - До 3. missana
19.06.2022 22:19
Прав си. Трета световна е.
"Бог помага, но в кошара не вкарва".
А нашите овчари са доста гламави. Сами вкарват вълка в кошарата.
цитирай
6. kvg55 - До 4. rosiela
19.06.2022 22:20
Е, айде де.
Човек не се усеща от болест и от глупост.
цитирай
7. mt46 - ...
19.06.2022 23:18
Русия има доста приятелски държави... България на кои приятелски страни може да разчита?...
цитирай
8. kvg55 - До 7. mt46
20.06.2022 06:10
А, де?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5759687
Постинги: 2809
Коментари: 25806
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031