Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2022 15:01 - © Хиената подуши нова плячка
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2525 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 03.06.2022 22:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
03.06.2022г.

     Министърът на активите и вицепремиер на Република Полша Яцек Сасин на Световния икономически форум отворил дума за близкото възстановяване на Незалежната.
Да се правят сметки без кръчмаря е хронична глупава слабост на цялото Евроколхоз.
"Организацията на обединените нации създава международен фонд за подкрепа на възстановяването на Украйна. Стремим се центърът на този фонд да бъде в Полша. Ще имаме не само логистичен център, но и финансов център" – казал Яцек Сасин, вицепремиер и министър на Министерството на държавните активи, в радиостанция Jedynka
image

"Става дума не само за логистичен център за извършване на тази огромна работа за възстановяване [на Украйна], но и за финансов център, който ще обедини средствата, които служат за възстановяване", уточнил Сасин.
Финансов център значи. Тоест финансовите потоци от други страни, предназначени за възстановяването на Украйна да се акумулират във Варшава, за този мазен кокал е борбата.
В тази връзка ще спомена, че лондонското Сити и нюйоркската Уол Стрийт са финансови центрове, станали нарицателни. Амбициите на Варшава са по скромни – засега да управлява само украинските пари, които, предвид разрушенията, никак няма да са малко.
image

Финансовият център на Варшава

"В началото на войната и след бомбардировките на рафинериите в Украйна изпращахме гориво безплатно", изфукал се министърът на климата и околната среда на Полша Анна Москва в понеделник. Но сега това са чисто търговски доставки за най-голямата полска петролна рафинерия «Орлен», които освен това "изискат големи логистични усилия", намекнал  министърът, че "приятелството си е приятелство, ама сиренето е с пари".

Властите на столицата от 1 юни вече отмениха безплатният градски транспорт за украинци.
Разходите на полското правителство за подпомагане на украинските бежанци се оценяват "в милиарди евро", подкрепил колегата си и полският заместник-министър на вътрешните работи Павел Шефернакер, вкарвайки помощта на Полша за Украйна във финансови рамки.
За по–голяма точност – през март полското правителство създаде фонд от 8 милиарда злоти (1,75 милиарда долара) за подпомагане на бежанците от Украйна.
Но на Полша започва да ѝ омръзва ролята на благотворителна организация, констатира политологът–полонист Станислав Стремидловский.
През април ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайнен обяви, че по време на благотворителното мероприятие Stand Up For Ukraine ("Отстоявайте Украйна") в Полша са събрани 9,1 милиарда евро в помощ на украинците. В средата на май стана известно, че Европейската комисия ще отпусне 144,6 милиона евро на Полша от Фонда за убежище, миграция и интеграция за подпомагане на бежанците, по информация на Euractiv
image

Охо! Както винаги става, страданието на едни, обогатява други. Интересно, но за парична помощ за подпомагане на бежанците от Украйна от Евроколхозът за България не съм чул.
"Варшава иска да спечели от финансовата и друга помощ, която отива за Украйна", казва украинският политолог Владимир Корнилов пред вестник «Взгляд». "Сега огромни пари се изпращат в Киев по различни маршрути. Корумпираните чиновници във Варшава никога няма да подминат покрай устата си толкова вкусна хапка. Освен това Полша в никакъв случай не е фонд за благотворителна помощ. Украйна ще трябва да купува както гориво, така и всичко останало, което е необходимо. Ако Киев няма пари, той ще влезе в дългово робство към Варшава, което всъщност е необходимо за полските управляващи кръгове".
"В този случай говорим за факта, че полските власти и полският бизнес очакват да получат значителен дял от парите, които ще бъдат отпуснати, както очакват, от Запада за възстановяването на Украйна", каза по този повод пред телевизионния канал "Россия–24" руският посланик във Варшава Сергей Андреев.
"Всъщност тези идеи не са нови, по принцип това е характерен начин на мислене на нашите полски съседи : когато има възможност да се използват средства, които, разбира се, ще бъдат отпускани предимно от по-богати, водещи страни от ЕС, те се опитват да използват тази възможност за облагодетелстване", допълва дипломатът.
Повече от ясно е, че едва ли Полша, както и въобще Евроколхоза и САЩ, ще бъде допусната да участва във възстановяването на Незалежната, а и никак не мога да си представя, как парите предназначени за това ще се превеждат от Руската федерация и Китай във варшавски банки !
Наистина полските власти са изкукуригали.
Полският президент вече започнал да се разпорежда с хипотетичните репарации, които "победената Руска федерация ще изплати на победителката Украйна".
"Украйна трябва да бъде възстановена от репарациите на нашественика – Русия", каза Дуда при посещението си в Украйна.
Ищахът на поляците за световна значимост не е от вчера.
"Варшава иска да измести Лондон като финансов хъб", пише Bloomberg още през 2016–та година
image

Знаят шушовците – от тези милиарди все някое евро ще остане в полската държавна хазна или ще полепне по пръстите на полските чиновници.

https://www.polskieradio.pl/7/8805/Artykul/2968390,Plan-odbudowy-Ukrainy-Sasin-zabiegamy-by-centrum-wsparcia-bylo-w-Polsce
https://n.tass.ru/ekonomika/14765773?utm_source=google.com&utm_medium=organic&utm_campaign=google.com&utm_referrer=google.com
https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/poland-to-receive-most-eu-funds-for-helping-ukrainian-refugees/
https://vz.ru/world/2022/5/30/1160871.html




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. merlin1968 - Мераклийте да стрижат нероден П...
03.06.2022 18:50
Мераклийте да стрижат нероден Петко са много...
цитирай
2. kvg55 - До 1. merlin1968
03.06.2022 19:17
Като пишех постинга си мислех точно за нероден Петко.
цитирай
3. mt46 - ...
03.06.2022 22:10
Всеки гледа да намаже...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
03.06.2022 22:43
"Днес мнозина общественици са привърженици на доктрината на постното дробче. Във време на Възраждането първите ни "министри" отбелязваха като Левски в своите финансови отчети дори похарчените две пари за игла и конец, с които си кърпили раздраните от драките ризи. Дядо Станю Врабевски след Освобождението върна на българската държава лирите на Тетевенския революционен комитет, останали у него преди заточението му в Диарбекир", пише Иван Хаджийски в "Оптимистична теория за нашия народ".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5881992
Постинги: 2835
Коментари: 26122
Гласове: 34417
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930