Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2022 15:01 - © "Counterpunch" за тормоза на империалистите срещу Сърбия
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2299 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 01.06.2022 15:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
01.06.2022г.

     В неравната си битка с привържениците на многополюсния свят за оцеляване като световен хегемон, Съединените американски щати не са склонни да приемат неутралността и не се пестят усилия, за да бъдат "убедени" или тормозени други нации да наложат санкции на Русия. Докато САЩ срещнаха ограничен успех в Африка, Азия и Латинска Америка, Европа е различен въпрос, където само една нация поддържа неутрална позиция – Република Сърбия.
Сърбия обаче гласува в подкрепа на резолюцията на ООН, която осъжда руската инвазия в Украйна и призовава за безусловно изтегляне на силите. Тя също така подкрепи резолюцията на ООН относно хуманитарните последици от войната и дарява 3 милиона евро за помощ на украинските бежанци и вътрешно разселените лица.
Но при гласуването за отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека Сърбия планира да се въздържи. Преди гласуването да бъде насрочено, представители на западни страни се срещнаха със сръбския министър на външните работи Никола Селакович, като го предупредиха, че Сърбия е изправена пред наказание, ако не се присъедини към Запада в остракирането на Русия. Руската "Газпром нефт" е мажоритарен акционер с 51% в "Нафтена индустрия Сърбие" (НИС). Тези отношения предоставят на Евроколхоза решаващ лост, за да постигне целта си. Сърбия е изцяло зависима от Русия за доставките на петрол и най-ранният възможен срок за диверсификация е две години, ако планираният тръбопровод през България изпълни целевата си дата. Било изтъкнато, че ЕС ще се събере в деня на гласуването в ООН, за да реши дали да разреши на Сърбия да внася руски петрол през територията на съюза. На Селакович било казано, че ако Сърбия не гласува против Русия, тя рискува напълно да загуби доставките на суров петрол. Освен това той беше предупреден, че пътят на Сърбия за присъединяване към ЕС ще бъде блокиран и западните инвестиции ще бъдат изтеглени. Гласуването на ЕС за доставките на петрол от Сърбия първоначално беше насрочено за 16:00 часа в деня на гласуването в ООН, но беше отложено с два часа, за да се види как гласува Сърбия, преди ЕС да вземе своето решение. След като Сърбия гласува "правилно" за отлъчването на Русия, Евроколхозът ѝ предостави възможност за внос на руски петрол.
Сърбия обаче тегли твърда линия в отказа си да санкционира Русия. Икономическите санкции са форма на обсадна война, при която колективното наказание се нанася върху цялото население. За Сърбия да наложи санкции означава да се присъедини към войната на някой друг, действие, несъвместимо с нейния статут на необвързана. Сърбия знае добре вредата, нанесена от санкциите, въз основа на икономическата разруха, която преживя, когато беше обект на санкции през 90–те години. За тези на Запад е лесно да отхвърлят или игнорират реалността на санкциите. Никой, който е преживял санкции, не може да направи същото. Както отбеляза един сръбски политически анализатор, "Санкциите са инструмент за война; те често са по–опустошителни от бомбите, а Сърбия не е във война с Русия".
"Хората говорят за избор на страна. Не, ние имаме своя страна, страната на Сърбия", твърди сръбският президент Александър Вучич. "Бяхме бомбардирани от 19 страни от НАТО и санкционирани. Не сме налагали санкции срещу никого … защото не вярваме, че санкциите променят нещо. Можете да натискате и да насилвате Сърбия, но това е нашето истинско мнение".
Самият Вучич има личен опит със западното "уважение" към международното право, когато беше прицел за убийство през 1999 година. След като Съединените щати не успяха да убият югославския президент Слободан Милошевич и съпругата му чрез три бомби с лазерно насочване върху дома му, те се опитаха да убият Вучич, който по това време беше министър на информацията. Вучич получава факс от CNN с покана за интервю на живо. CNN го моли да пристигне за грим в Радио Телевизия Сърбия в Белград точно в 2:00 часа сутринта за програма, насрочена за половин час по-късно. В 2:06 сутринта ракети на НАТО разбиват сградата на прах, убивайки 16 души. Първата ракета удря гримьорната, където НАТО очаква да бъде Вучич. За щастие на Вучич, той изоставаше от графика и пристигна след атаката.
Вашингтон отново беше разочарован от надеждата си да види Вучич отстранен от сцената, когато той победи консервативния си опонент на тазгодишните президентски избори. Това оставя служителите на САЩ и ЕС само с техния арсенал от тактики за тормоз. Всеки ден западни дипломати се свързват със сръбски официални лица, безмилостно настоявайки своите искания. Според неназован сръбски източник "Сърбия е заплашена по дипломатически канали за изтегляне на всички инвестиции от Сърбия, дори санкции в банковия сектор, а някои европейски държави стигат дотам, че споменават премахването на Сърбия от шенгенския списък", което позволява на гражданите да влизат без визи в страните от ЕС.
Западните дипломати се отклоняват от дипломатическите тънкости, когато отправят заплахите си. "Трудно е да разберете мащаба на грубостта на тези, които заплашват нашата страна“, отбелязва Вучич, "и изводът е, че те искат да сломят свободния дух и способността на Сърбия да взема самостоятелно решения".
Миналия месец, в разговори, характеризирани като "трудни", делегация от американски сенатори посети Белград в неуспешен опит да убеди Сърбия да наложи санкции на Русия. Сенаторите също се оплакаха от закупуването от Сърбия на китайска зенитна отбранителна система FK–3. Ако САЩ очакваха тази мощна делегация да подчини Сърбия на нейната воля, те бяха силно разочаровани.
Невъзпитани грубияни са това сърбите. Я как гостоприемно ние българите посрещнахме сенатор Джон Маккейн и компания през  2014-та година и начаса удовлетворихме "молбата" му да прекратим изпълнението на проекта "Южен поток". Сложихме му кръст, защото "сме людска чест", както е казал преди 150 години дядо Петко Славейков.
Приказките не са единственото средство за тормоз, присъщо за Запада. Air Serbia е единствената европейска авиокомпания с активни маршрути до Русия, факт, който не е останал незабелязан. В продължение на два поредни дни миналия месец военни самолети на НАТО следяха отблизо полетите на Air Serbia, идващи от Москва, вторият от които проследяваше самолета в руското въздушно пространство. Това беше явен опит за сплашване, което накара Вучич да обяви, че неговото правителство ще "иска информация от НАТО, за да види кой се опитва да бъде умният човек и с какви изтребители застрашават гражданската авиация и цивилните лица в полет …".
По-голямата част от търговията на Сърбия е с европейски държави, така че тя се стреми да се присъедини към ЕС. През десетилетието, през което е кандидат, Сърбия беше принуждавана да преодолява едно препятствие след друго, докато преследва движеща се цел. Основният проблем е настояването на служители на ЕС и САЩ Сърбия да се съгласи с независимостта на Косово, неговата провинция, която беше откъсната с насилие от НАТО. Никой политик в Сърбия избран за президент няма да се съгласи с нарушаването на териториалната цялост на нацията, а това създава непреодолима задънена улица при напредването към членство в ЕС. "Колкото и сладко да говорите сега за териториалната цялост на [Босна и Херцеговина] и Украйна", неотдавна отговори Вучич на несимпатичен германски репортер, "защо не казахте така през 1999 година за Сърбия? Когато става въпрос за териториална цялост, бих ви помолил да влезете в нашите обувки. През 1999 година никой не се интересуваше от териториалната цялост на Сърбия".
Министърът на вътрешните работи Александър Вулин, основател на Движението на социалистите, коалиционен партньор на Сръбската прогресивна партия на Вучич, започна да се съмнява в евентуално членство в ЕС. Вулин разглежда искането за санкции като ясен сигнал, "че ЕС не иска Сърбия" и добавя : "Те измерват любовта ни към Европа с омразата към Русия … Не искам да мразя никого". Вулин смята, че за западните лидери "по-важно е Русия да бъде победена, отколкото да се постигне мир в Украйна". Сърбия, казва той, не иска да играе тази игра. "Страните, които ни бомбардираха, не бих казал, че имат моралното право да искат от нас да се присъединим към тяхната собствена политика".
Силните икономически отношения на Сърбия с Китай и Русия отдавна дразнят западните лидери, които никога не са преставали да се опитват да ги нарушат. Въпреки това, не е в интерес на Сърбия да се подчинява на диктата на САЩ и ЕС. Руските и особено китайските фирми изиграха важна роля в амбициозния проект за подобряване на инфраструктурата на Сърбия. Освен това Китай и Русия предлагат най-силната подкрепа, на която Сърбия може да разчита в Организацията на обединените нации, за да се противопостави на опитите на САЩ да формализират насилствената си кражба на провинция Косово.
image

Сърбия винаги може да разчита на Руската федерация 

Западните официални лица неумолимо настояват Сърбия да даде съгласието си за независимостта на Косово. Миналата година президентът на САЩ Джо Байдън изпрати обидно "поздравително" послание до Вучич по повод празника на Деня на държавността на Сърбия. Байдън насърчи Вучич да "предприеме трудните стъпки" към членство в ЕС, включително "налагане на необходимите реформи" и "взаимно признаване" с Косово. По-рано този месец, с подкрепата на западни официални лица, провинция Косово подаде молба за членство в Съвета на Европа. То също така обяви целта си за присъединяване към НАТО. Сръбските разузнавателни служби също така научиха, че "две големи държави" – не е трудно да се отгатне кои – активно предоставят "сериозна логистична подкрепа" на Косово, за да принудят повече държави да признаят неговата независимост.
В отговор на тези провокативни събития Вучич отбелязва : "Ясно е, че ключови западни страни водят тази игра" и че Сърбия ще им се противопостави мирно и дипломатично, но без "без капитулация". Проблемът, добавя той, "е, че всеки си мисли, че има право да създава политиката на Сърбия" и че "има право да нарежда как Сърбия ще се държи".
Наскоро министрите на външните работи от Г–7 бързо форсираха кампанията за натиск, като излязоха с изявление, в което призоваха Сърбия да наложи санкции на Русия и да "нормализира" отношенията си с Косово. "Лидерите на Г–7 изтъкнаха неизменността на украинските граници и призоваха Белград да се присъедини към тях безусловно", отбеляза Вучич, "въпреки че същите тези страни към Сърбия грубо нарушиха принципа за неизменност на границите преди две десетилетия и ни ограбиха част от нашата територия".
Населението на Сърбия е почти единно в противопоставянето на санкциите срещу Русия, като процентът на подкрепа се измерва с едноцифрено число. Още по-малък брой подкрепя членството на страната в ЕС с цената на признаването независимостта на Косово.
"Никога не съм виждал такъв натиск. Изправени сме пред истерия и никой не иска да чуе, камо ли да слуша. Безпрецедентна истерия; дипломацията вече не съществува", споделя президентът на Сърбия. Западната арогантност няма да се разсее. Тя е в ДНК–то на империализма. Като малка нация, може ли Сърбия да запази своя суверенитет и независимост и да устои срещу комбинираната мощ на Запада? И какво наказание ще трябва да понесе?
image

Народната скупщина на Република Сърбия 

https://www.counterpunch.org/2022/05/24/serbia-resists-us-led-bullying/




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. zaw12929 - Миналия месец, в разговори, хар...
01.06.2022 18:29
Миналия месец, в разговори, характеризирани като "трудни", делегация от американски сенатори посети Белград в неуспешен опит да убеди Сърбия да наложи санкции на Русия
По скоро Сърбия ще наложи санкции на САЩ, не е забравила бмбандировките
цитирай
2. kvg55 - До 1. zaw12929
01.06.2022 19:02
Ще дойде и такова време.
цитирай
3. mt46 - Е,
01.06.2022 20:18
нека поне Сърбия да се държи...
цитирай
4. vencivaleri1951 - Аз мисля, че европейските народи ще избухнат срещу властниците си.
01.06.2022 20:46
Колкото и да ги облъчват имат и очи и уши мозък, да направят причинно-следствените връзки. И бързо ги правят, когато ги ударят по джоба. Да се държи Орбан по този начин
има поддръжща и извън Унгария. Колкото и да си послушен идва един момент в който ти писва да служиш на един дементен каубой и психясала Еврокомисия. Имам чувството че Европарламентът е една стая с криви огледала-само дето не е смешно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760400
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031