Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2022 13:01 - © Тежка е независимостта от Русия
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1017 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 20.05.2022 13:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
20.05.2022г.

     "500 процента увеличение на газа. "Откъде да вземем парите за това? Ние сме жители на Опаленица, а не на Дубай", вълнуват се граждани на полската Опаленица
image
, окръг Нови Томишл, Великополско войводство в Централно–Западна Полша 
image


image
Кметството на 9–хилядния град Опаленица
 

2300 zł – такава сметка за газ, след увеличението, трябва да платят жителите на апартамент от 50 м2 в жилищен блок в Опаленица, Велика Полша. Досега сметките им са варирали от 400 злоти до максимум 700 злоти. Нека някой във Варшава осъзнае тази драма – възмущават се наематели, изнася конкретни факти Карол Кански в TOK FM.
Проблемът засяга жителите на два жилищни комплекса в Ополе : Centrum и Reymonta, които принадлежат на кооперацията Nowy Tomyśl, която снабдява наемателите с газ от частна компания. Това е голяма група, над 1,5 хиляди души. Поради грешка в нормативната уредба те бяха третирани не като индивидуални получатели, а като предприемачи. В резултат на това те плащат много по-скъпа тарифа от останалите жители на Опаленица, включително техните съседи от близките жилищни блокове, които принадлежат към друг комплекс.
Не е грешка в "нормативната уредба" причината за високите сметки за газ. Причината е другаде – в това, че въпросните граждани живеят във Великополско войводство във Велика Полша. Във Велика Полша всичко е велико. Включително и битовите сметки.
Освен това независимостта струва скъпо. А най–скъпа е независимостта от руската енергия, от която Полша успя да се откъсне в края на април.
"Премиерът @ MorawieckiM в #Rembelszczyzna : От днес престанахме да зависим по някакъв начин от Русия. Нашите хранилища все още са пълни, ще ги пълним на 100% всеки ден, днес до 78% от север, юг, запад, а също и от родно производство.
— Канцелария на министър–председателя (@PremierRP) 27 април 2022 година" 
image

"#АКТУАЛИЗИРАНЕ Полша и България вече получават газ от съседите си от ЕС, след като руският държавен енергиен гигант "Газпром" затвори крановете, каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда https://t.co/tkdLiXoypA pic.twitter.com/kPrAkqmZhg
— AFP News Agency (@AFP) April 27, 2022" 
image


image
Граждани на Опаленица подкрепят енергийната независимост на Велика Польска от Руската федерация и лично от Владимир Путин
 

По-голямата част от наемателите на жилищните комплекси Centrum и Reymonta са възрастни хора. Средната възраст е над 70 години, някои са на 80 години. Те живеят тук повече от 40 години. Всички досегашни увеличения все още някак си можеха да се приемат. Днес те са толкова високи, че повечето не могат да си позволят да плащат тези сметки – казва за TOK FM, кметът на Опаленица Томаш Шулц.

Наематели значи. Нямат собствени жилища. Кои в България са наематели? Само бедните пришълци от провинцията в големите градове. Да живееш "повече от 40 години" под наем? Това в България го няма. Може да е на село, но у нас всеки си има собствено жилище.
Много жители на кооперацията Nowy Tomyśl са изправени пред избор : да плащат наема или да купуват храна. Служителите от местния Социален център се опасяват, че този проблем ще продължи и жителите, които искат да покрият всички задължения, ще се задължат към некоректни фирми, които се "хранят" само с такива хора. Подобна ситуация може да представлява риск от социално изключване, ако никой не я контролира, пише Карол Кански.
"Некоректни фирми, които се "хранят" само с такива хора"? Значи и в Полша има фирми за бързи кредити! Следователно би трябвало да има и колекторски фирми.
Мила родна капиталистическа картинка 
image

Настоящото повишение на сметките е поредното в Опаленица. Миналата година повечето жители на жилищните комплекси Centrum и Reymonta плащаха сметки за газ от порядъка на 400–500 zł на месец. След първите увеличения вече беше около 1000 zł. В началото на годината жителите получиха още едно повишение, след което плащаха 1300–1400 злоти на месец. Днес те са в диапазона от 2000–2300 zł. Говорим за апартамент от 60 м2.
Пани Гражина, пенсионерка, е собственик на апартамент 50 м2. През есента на миналата година тя плати около 600 zł за топлина. След първото повишение тя получи сметка по-висока с над 500 злоти, сега има почти 1,5 хиляди злоти за плащане. Живее сама със съпруга си в двустайния апартамент.
Това е нещо невъобразимо. В някои случаи се занимаваме с увеличение от 400 процента – подчертава кметът на Опаленица. Проблемът засяга и сгради, собственост на местната власт, включително Градската библиотека, Културния център, училища и самото кметство. Ще се справим някак си, но жителите са оставени сами, заключава той.
Жителите протестират, изтъква Карол Кански.
Разбира се несъзнателните жители протестират или може би внедрени руски агенти.
Повечето хора не искат да плащат толкова високи сметки. Решиха да действат. На балконите си те разлепиха плакати, информиращи за протеста, предизвикан от ужасяващото увеличение на наемите и битовите сметки.
image

Жителите се борят срещу увеличенията 

В моя случай това увеличение е до 500 процента. Семейството ми просто не може да си го позволи, особено след като все още имаме заем от 2000 злоти за апартамента. Ето защо аз и съпругът ми решихме да не плащаме, казва пани Виолета.
Решили да не плащат! Гражданско неподчинение значи. И опаленската "Топлофикация" се явява инквизитор на потребителите, както софийската. Но не съм запознат дали поляците си имат полска Мая Манолова? Ако си нямат, тежко им!
Моника също ще се бие. През февруари платих 745 злоти за същия 54 квадрата апартамент, сега наемът ми, след увеличението на газа, е над 2000 злоти. Това е неприемливо за мен. Работя на пълен работен ден и имам двама възрастни на издръжка. Не мога да плащам такива суми. Това е трудно. Знам, че компанията ще ми начисли лихва. Може би съдебният изпълнител ще почука на вратата ми. Имам избор : или ще платя, или ще изхранвам семейството – казва тя със сълзи на очи. След миг може би някой от тези хора ще посегне на живота си, защото няма да види помощ за себе си. Нека някой във Варшава – господин Качински или господин Моравецки – осъзнае тази драма. Нека някой от управляващите да поеме отговорност за това – добавя тя.
В коя държава живеем? – пита господин Михал. Ние сме жители на Опаленица, а не на Дубай. В момента имаме най-високите цени в Полша. Противно на мнението на правителството, животът ни не е по-добър. Ако господин Моравецки или господин Сасин не ни вярват, нека дойдат тук. С удоволствие ги каним в Опаленица – казва той.
Според кмета Томаш Шулц общината не може да помогне на жителите, изпаднали в такава тежка ситуация, тъй като разпоредбите на закона не го позволяват.

https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,182251,28447187,500-procent-podwyzki-za-gaz-jestesmy-mieszkancami-opalenicy.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Opalenica
https://zashtoto.com/2022/04/27/polsha-obyavi-palna-nezavisimost-ot-ruskiya-gaz-sled-shantazha-na-gazprom/




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. nacionallist - Поляците са урназ народ, ще успеят да лавират пак пред Запада...
20.05.2022 14:21
... обаче на Запада хич не му пука за полските шляхтичи и за укропите, като цяло. Европа ще получава солидно по - скъп газ от САЩ, който ще фалира европейската икономика и ще облагодетелства американската. :)
цитирай
2. kvg55 - До 1. nacionallist
20.05.2022 16:28
Да го лапат us–американския ... газ, бе.
цитирай
3. elenkokoschkov - Те )(уя го лапат като лапад!
20.05.2022 19:04
kvg55 написа:
Да го лапат us–американския ... газ, бе.

:)))!!
цитирай
4. kvg55 - До 3. elenkokoschkov
20.05.2022 19:24
Лапат хуя – като маракуя!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752739
Постинги: 2808
Коментари: 25793
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031