Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2022 07:01 - © Полският пациент говори
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 999 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 17.05.2022 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
17.05.2022г.

     Фьодор Михайлович Достоевски и Лев Николаевич Толстой разсъждават по въпроса "Колко истина може да понесе човек?". Осъзнаването на истината може да доведе човек до лудост. Достоевски е знаел това. От тази гледна точка Ъруин Ялом препоръчва "Всеки човек сам трябва да определи колко истина може да понесе".
От приказките на Полският пациент е видно, че осъзнаването на истината го е побъркало.
"Трябва напълно да унищожим идеологията на руския свят! Това е еквивалент на комунизма и нацизма от ХХ–ти век – и представлява смъртоносна заплаха за Европа … в Москва се работи по възкресяването на демоните на историята. Днес проклетите фантоми на ХХ–ти век отново се надигнаха над Украйна", казал пациентът
image
в емоционална, което за мен конкретно в случая означава заклинания, възмущение, обвинения и прочие субективни чувства без обективно рационално обяснение на събитията, статия за
The Telegraph.
"Това, което се случва в Украйна, означава връщане на проклетите идеологии. Иронията на тази история е, че Путин изгради нов руски империализъм, базиран на мита за победата над нацизма, а неговата пропаганда описва агресията срещу Украйна като операция за "денацификация" на страната", възмущава се от безчувствеността на историята пациентът.
"Путин не е нито Хитлер, нито Сталин. За съжаление той е по-опасен. Той не само разполага с по-смъртоносни оръжия, но и разполага с новите медии на една ръка разстояние, за да разпространява своята пропаганда.
Идеологията на Путин "Руски свят" е еквивалент на комунизма и нацизма от 20-ти век. Това е идеология, чрез която Русия оправдава измислените права и привилегии за своята страна. Това е и основата на историята за "особената историческа мисия" на руския народ", прави необосновани аналогии той.
"Знаем също, че тази идеология стимулира насилственото изселване на украинци дълбоко в руска територия", тука относно "насилственото изселване" пациентът дебело лъже.
"Не можем да си правим илюзии. Това не е лудост, а умишлена стратегия, която вече е отворила портите за геноцид. "Руски свят" е рак, който поглъща не само по-голямата част от руското общество, но и представлява смъртоносна заплаха за цяла Европа. Следователно не е достатъчно да се подкрепи Украйна във военната ѝ борба с Русия. Трябва напълно да изкореним тази чудовищна нова идеология", призовава към радикални действия той.
"Руски свят", както пациентът нарича руските култура, идеология и религия съставляват руските човешки ценности, които, за разлика от любимите му Съединени щати, Руската федерация не натрапва на човечеството. Понеже Русия си е отделна и самодостатъчна цивилизация, това дразни комплексираните съседи, които изпитват нейното влияние.
"Както някога Германия беше обект на денацификация, днес единственият шанс за Русия и цивилизования свят е "депутинизацията". Ако не се заемем с тази задача незабавно, ние не само ще загубим Украйна, ние ще загубим и душата си, и нашата свобода и суверенитет. Защото Русия няма да спре на Киев. Тя е тръгнала на дълъг поход към Запада и от нас зависи да решим къде да я спрем", пророкува Полският пациент.
Полската политическа култура страда от тежка наследственост, идваща от първия глава на полската държава Йозеф Пилсудски. Има доказателства, че когато полските земи са били част от Руската империя, а младият Пилсудски е прекарвал време в транзитния затвор в Иркутск заради своите трикове, той показва признаци на психично заболяване. Някои обаче вярваха, че в затвора той просто се е преструвал на шизоид, но други твърдят, че наистина е бил такъв.
В политиката подобно разстройство на личността се проявява по особен начин. В полския случай, преминавайки от Пилсудски към днешния Полски пациент, това разстройство приема формата на изострен антируски комплекс. От своя страна антируският комплекс се наслагва върху манията на полската великодържавност. Болестта на Пилсудски се проявява в предложения от него проект за изграждане на конфедеративна държава под хегемонията на Полша на територията на СССР и редица европейски страни. Освен самата Полша, тя трябвало да включва Украйна, Беларус, Литва, Латвия, Естония, Молдова, Унгария, Румъния, Югославия, Чехословакия, а в някои случаи дори и Финландия. Проектът се нарича Интермариум (Intermarium, Междуморие)
image
и трябваше да обхване пространството от Черно и Адриатическо море до Балтийско море.

Полските политици продължават да строят своя Intermarium дори след 1935 години, когато Пилсудски умира от рак. И така, на 17 март 1938 година Полша, с подкрепата на Германия, поставя ултиматум на Литва : да установи дипломатически, икономически, пощенски и телеграфни съобщения във Вилненския (Вилнюски) регион и да отмени члена от литовската конституция, който утвърждава, че Вилнюс е столица на Литва. Изпълнението на тези планове бива възпрепятствано от факта, че съгласно Договора за прехвърляне на град Вилно и Вилненска област към Република Литва и за взаимопомощ между Съветския съюз и Литва, част от Вилненската територия с град Вилно е прехвърлен на Литва, а след образуването на Литовската ССР част от Източна Полша също преминава към новосформираната Съветска република. Пилсудски имаше за какво да се преобърне в гроба си.
Един от основните уроци на полската история обаче е, че полските политици не усвояват собствения си исторически опит. По-точно, изобщо не се асимилира, както се вижда от прехвърлянето на наследствения комплекс от Пилсудски на Полския пациент и други представители на полския елит. И няма разлика във факта, че през 20-те и 30-те години на миналия век Пилсудски тръбеше, че Европа е застрашена от Съветския съюз, а през 2020-те Полският пациент обявява руския свят за ракова болест, която изяжда Украйна и заплашва Европа.
Полските комплекси, век след век, засягащи политиците на тази страна, притисната между Германия и Русия, днес се влошават с нова сила. Все още не е ясно дали тези комплекси ще бъдат пуснати да се развиват свободно. Но вече е ясно, че хората, които призовават за "пълно унищожаване на тази чудовищна [руска] идеология", ще трябва да бъдат лекувани. И лечението е принудително. В противен случай болестта на един политически персонаж може да се превърне в трагедия за хората, към които принадлежи този персонаж.
Болестта на Полският пациент е в убеждението му, че Полша трябва да стане велика и в осъзнатата истина, че Руската федерация и руският народ са пречка за това.
Завършвам с друга мисъл на Ъруин Ялом : "Враговете на истината не са лъжите, а убежденията" Затова Полският пациент говори лъжи според убежденията си.

https://www.telegraph.co.uk/opinion/2022/05/10/russias-monstrous-ideology-must-defeated/
https://www.fondsk.ru/news/2022/05/14/my-dolzhny-polnostju-unichtozhit-ideologiu-russkogo-mira-56184.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Intermarium:_The_Land_between_the_Black_and_Baltic_Seas




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. mt46 - ...
17.05.2022 19:56
Има ли държава, която да няма комплекси, болести?...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
17.05.2022 21:18
Може би Швейцария?
цитирай
3. nacionallist - Истината в политиката е относитено понятие...
18.05.2022 00:27
... особено за евроатлантиците и американофилите тя е противна на нашата реална истина, която пък е противна на тяхната.
цитирай
4. kvg55 - До 3. nacionallist
18.05.2022 08:20
При търсене на истината в политиката трябва да се изхожда от интересите на отделните класи, казва Ленин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755408
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031