Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2022 07:01 - © Вече свърши хубавото време
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1692 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 28.04.2022 07:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.04.2022г.

     Последната седмица на евроколхозния пазар на природен газ се разви шизофренна ситуация – скоростта на вятъра е намаляла значително, поради което производството на "зелена" енергия е значително намалено, като същевременно се запази огромна нужда от производство на електроенергия. Единственото лечение в този случай е в нарастването на търсенето на природен газ. Поради това, невидимата ръка на пазара, след като усети далавера, моментално вдигна цената на суровия газ на борсите в региона. Потребителите просто нямат друг избор, освен да увеличават поръчките за доставка на руски газ, докато той се изпомпва на клиентите в Европа безплатно.
Цените на природния газ в Европа започнаха да се покачват в понеделник сутринта, тъй като прогнозите за ниска скорост на вятъра и тихо, хладно време през следващите дни засилиха търсенето на газ за производство на електроенергия в Европа. За това пише OilPrice.
Има просто обяснение за нарастващата популярност на руския газ. Указът на руския президент Владимир Путин от 31 март за прехвърляне на плащането за енергийни ресурси в рубли обърка европейските (недружелюбни страни) клиенти на "Газпром". Преди механизмът на плащане да бъде изяснен от самата Москва, потребителите често получават газ безплатно.
Изкуствено поддържаното объркване с плащането позволява на европейците да действат нечестно, стига руската страна да изпълнява договорите правилно 
image

Компании от страни от ЕС, неприятелски настроени към Русия, се надяват на по-строги санкции и ескалация на конфликта, което ще им позволи просто да прибегнат до предвидими (и печеливши) кражби на суровина, когато горивото вече е доставено, но поради влошаването на политическата ситуация в Украйна, ще бъде възможно да спре да се плаща за него. Например, поради нежеланието да се плаща в рубли или просто чрез открито позоваване на "политическа целесъобразност". Това вече се случва.
Но както знаем, всичко хубаво задължително има свършек. Така свършва и авантата с газа.
"Русия спира от утре доставките на газ за България", изнася на 26-ти вестник СЕГА.
В "Булгаргаз" ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром експорт" ще бъдат спрени – считано от 27 април 2022 година, съобщиха от министерството на енергетиката, уточнява вестникът.
Причината за спирането е ясна – отказът на България да плаща за газа в рубли. Но нашите шмекери се правят на тапи : От ведомството изтъкват, че българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.
След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.
Кога е било руската страна да ни завлече с доставка на нещо?
Това поведение на българските газови селски хитреци обясняват следните думи не министър–председателя : "Най-лошото за нас ще е спирането на доставките на газ. В такъв случай може да започнем да внасяме втечнен газ. Обмисляме варианти, ако се стигне до спиране на тока, ние да спрем продажбите. Много важно за България е да застане като партньор и съюзник до ЕС и НАТО. Ако има разделение в ЕС и НАТО, идеята на тези съюзи намалява", дума Кирето.
Така. Според нашите харвардци интересите на Евроколхоза и СатаНАТО, тоест на световната олигархия, са по важни от икономическите и социални интереси на българските граждани.
Естествено за българската действителност, предприетата от "Газпром експорт" мярка предизвика производство на глупости от родната експертно–политическа менажерия.
Иван Хиновски
image
, при Христинчето : "Това действие на Русия е предизвикано от планираното посещение на българския министър–председател в Украйна … Не е заради провалено плащане … В случая според мене, решителност за спиране доставките за България изигра това обявено посещение на българска делегация в Украйна".

Васко Начев, енергиен експерт
image
, и той при Христинчето : "Вижте, за мен това е чисто така, да, политически привкус има цялата история … Според мене това е, така, предупреждението или сигнална лампа или както искате го наречете, за спъване на правителството, след което то много по лесно да падне … Формален е повода. Видите ли, парите отишли не където трябва, пък те били върнати и Русия нямало да прави повече компромиси".

Какво посещение, какви конспирации, какво събаряне на правителството, къде търсят под вола теле тези експерти? Просто руснаците казаха – плащането в рубли – и баста.
Но два въпроса с еднакво съдържание на водещите и към двамата експерти, изкърти мифки, тоалетни и всичкото фаянс.
"Как ще коментирате … ние също да спрем газа за Сърбия и Унгария като реципрочна мярка …?", въпрос на Христинчето към Хиновски.
"Как гледате на по–радикалните предложения България да спре транзита по "Турски поток" за Сърбия и за Унгария или по скоро е по удачно да се пристъпи към частично задържане на количества от "Турски поток"?, въпрос на Симеон Иванов към Начев.
Абе ние толкова сме се онаглосаксончили, че техният пиратски манталитет е обладал нашето съзнание. Не че не ни е в природата да крадем, де! Но грабежът е съвсем друго нещо.
В противовес на експертното мнение, Васил Велев гневно заяви : "За нас е абсолютно неоправдано да се отказваме от сигурен, дългосрочен, евтин газ, за да търсим скъп газ, ден за ден, оттук и оттам, който освен високата цена и неконкурентно способност на икономиката, води и до голяма несигурност и до риск от спиране изобщо подаването на газ … Най–непонятното в случая е, защо се отказваме от една схема на плащане, която по нищо не ни ощетява, няма никакви уловки с курсови разлики, просто трябва да открием сметки в посочената банка, която не е под санкции, и да плащаме там, както сме плащали досега, в долари природния газ, да конвертираме доларите в рубли на борсата, какъвто е курса, такъв е, пак повтарям, няма уловка с курса … Вижте, ние постоянно си създаваме проблеми, изкривяваме пазара, после казваме, държавата трябва да подкрепи. Не, тя държавата не трябва да пречи. Има дългосрочен договор, който е на по–добри цени от спот пазара, много по–добри, и защо да не ползваме евтин газ и сигурен по дългосрочен договор, а да купуваме оттук–оттам скъп газ, за да се докарваме пред началниците, както би казал един бивш премиер … От днес за утре полезен ход няма. Полезният ход е спиране на работа. И нека тези, които си мерят договорите, да си ги мерят със своите заплати, а не със заплатите на нашите работници. Нека да ги оставят с честен труд да си изработват парите".
Политиците искат война, бизнесмените извън военно–индустриалния комплекс искат мир.
Ние нямаме могъщ и влиятелен ВПК , но знаем, че нашите политици са зависими по различни причини, обикновено черта на характера, от us–американските администрации.     

https://topcor.ru/25299-evropa-uvelichivaet-postavki-rossijskogo-gaza-poka-on-besplatnyj.html?__cf_chl_tk=jMC9RgbEwUAEbxuesZEKx2EzaVIqf9pXx9QLTUibQ8k-1651035206-0-gaNycGzNCCU
https://www.segabg.com/hot/category-economy/rusiya-spira-utre-dostavkite-na-gaz-za-bulgariya
https://bnt.bg/news/poziciite-za-izprashtaneto-na-voenna-pomosht-za-ukraina-i-predstoyashtoto-poseshtenie-na-balgarskata-delegaciya-v-kiev-305564news.html
https://bnt.bg/news/vasko-nachev-spiraneto-na-gaza-ima-politicheski-privkus-v319046-305564news.html
https://bnt.bg/news/vasil-velev-za-nas-e-absolyutno-neopravdano-da-se-otkazvame-ot-siguren-dalgosrochen-i-evtin-gaz-v319044-305564news.html




Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - ВСИЧКИ СТРАНИ ПЛАТИХА НО В РУСКА ...
28.04.2022 08:07
ВСИЧКИ СТРАНИ ПЛАТИХА НО В РУСКА БАНКА, А НЕ В АМЕРИКАНСКА, КЪДЕТО ИМ БЛОКИРАТ СУМИОТЕ - РУСИЯ ДА ДАВА, САЩ ДА ПРИСВОЯВАТ ПЛАТЕНОТО
ВИЕ ЛИ СТЕ ПРОСТАЦИ НЕРАЗБИРАЩИ ИЛИ ПОДМАЗВАЧИ НЕПОПРАВИМИ И БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ЗАБЪРБИХТЕ, ДА ВИ ПОХВАМИ БАЙГЪН ИЗНУДВАЧА
Е ВИЕ ПЕЧЕЛИТЕ ПОХВАЛАТА НА САЩ, А НИЕ- СРЕДЕН ПРЪСТ
цитирай
2. kvg55 - До 1. zaw12929
28.04.2022 08:16
Ще свикнат.
цитирай
3. mt46 - ...
28.04.2022 13:16
Значи интернационалните интереси са над националните ни интереси? Това не беше ли комунистически принцип?...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
28.04.2022 14:48
Има голяма разлика. Едно са интересите на световната олигархия, друго са интересите на трудещото се човечество.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5894593
Постинги: 2837
Коментари: 26131
Гласове: 34433
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930