Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2022 13:01 - © Злобна загриженост
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 684 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 15.04.2022 22:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
15.04.2022г.

     Смешно е да седиш сит и на топло пред компютъра някъде в чужбина и със злобна загриженост да се "тревожиш" за "гладуващите и мръзнещите" и въобще онеправданите в родината си. Такива ги имаше при социализма, които се изявяваха наставнически по радио "Свободна Европа" и ВВС. После се оказа, че са ни лъгали за благородството на капитализма.
Така някой си Мумин Шакиров в предаването си "Ръбове на времето" по руската служба на радио "Свобода", заедно с икономиста Сергей Алексашенко бистрят темата "Путин унищожава руската икономика" 
image

Главният герой е разбира се Владимир Владимирович, който дори само с присъствието си в политиката бърка в очите на либерастията (Бях написал "в задника на либерастията", но се сетих, че такова бъркане ѝ е повече от приятно и не може да е причина за ненавист към Путин.
Водещият започва разговора със силните думи : "Но ако ситуацията на фронта е двусмислена, то в икономически смисъл Русия очевидно губи позиции много бързо".
"очевидно"? – разговорът се води на 5-ти март, само десет дни след началото на Операцията. "Западът наложи санкции срещу Руската централна банка. Експертите смятат, че това е най-тежкият удар по финансовата система на страната. Голяма част от 643 милиарда долара международни резерви няма да бъдат на разположение на Кремъл. Съгласен ли си?", пита водещият своя събеседник, който естествено отговаря : "Съгласен съм …". Предварително се знае, че ще е съгласен, защото в противен случай нямаше да е събеседник.
"… фактът, че резервите на Централната банка и Министерството на финансите са замразени, наистина е много силен удар за руската икономика и ние вече виждаме последствията от това". И какво вижда?  "Вероятно логиката, предположението на Кремъл беше, че "ние бързо ще превземем Киев след два-три дни, Западът няма да има време да се събуди и всичко ще свърши и ще бъде твърде късно за въвеждане на някакви сериозни санкции, ще минем с дребни неща, както след превземането на Крим", гадае Алексашенко.
"Начинът, по който ЦБ реагира, показва, че не са били готови за това, решенията са хаотични, понякога доста безсмислени, много документи са законово съставени неграмотно. Тоест, това означава, че те не са били разработени предварително", обяснява икономистът.
Предвид последвалите след тази дата събития бих казал, че руската страна спокойно изчака първосигналната реакция на Запада, след което все необходимите ответни мерки.
Така генерал-фелдмаршал Кутузов търпеливо е изчакал Наполеон да си "поиграе" в Москва, след което го е погнал, та чак до Париж.
А събеседникът изброява наложените санкции : "Всички вносни стоки в магазините стават все по-скъпи всеки ден, в много магазини дори не поставят етикети с цени, казват : "Променяме цените на всеки час, в зависимост от курса на долара". Някои магазини като IKEA, ZARA и така нататък в списъка спряха да работят. В някои магазини е въведено нормиране на храната : не повече от пет килограма елда. Руските авиокомпании спряха да летят със самолети извън Руската федерация. И не е много ясно дали "Boeing" и "Airbus" ще летят през територията на Руската федерация в близко бъдеще. Или Руската федерация ще спазва забраните, или ние ще нарушим законите относно експлоатацията на самолетите. По-нататък ще има още, защото инфлацията ще се раздуе доста бързо. Ако вашата потребителска кошница е хляб, мляко, слънчогледово олио, то може да не я напълните много скоро. Но фактът, че цените ще се повишат за всичко, и фактът, че много от стоките, с които вече сме запознати, ще изчезнат от рафтовете на магазините – това ще се види от всички. И тогава … всичко зависи от това каква е вашата потребителска кошница", и прогнозира за последствията от Операцията : "Очевидно изходът от тази криза ще бъде свързан с факта, че Русия ще трябва да промени външната си политика и да компенсира щетите, нанесени на Украйна".
Да, Русия ще възстановява Украйна, но Украйна в състава на Руската федерация.
"В магазините на "Ашан" вече има ограничения за закупуване на определени видове продукти на човек. Може ли тази ситуация да бъде коригирана? Или ефектът на доминото ще работи и за други продукти?", тревожи се водещият, на което събеседникът отговаря : "Засега е ясно, че населението реагира доста нервно и колкото повече грешки допускат властите, толкова по-нервно ще бъде руското население".
Засега нашите демократски медии не са показали протести и опашки за хранителни продукти в Русия, ако имаше такива, те не биха пропуснали да ни го наврат в очите.
Показват само протести срещу войната и в подкрепа на украинците.
Говорят за златото в трезора на Банката на Русия, обезпечаващо рублата, но икономистът и дума не отваря, защото не се вписва в пропагандната насоченост на разговора, за създаването в условията на санкции на "стокова" рубла, какъвто прецедент има – 30–те години на ХХ век.
А от отсрещната страна, казват : "Русия може значително да увеличи приходите си от износ, ако Европа продължи опитите си да намали износа на руски енергийни ресурси". Това заяви водещият анализатор на Фонда за национална енергийна сигурност, експерт от Финансовия университет към правителството на Руската федерация Игор Юшков.
Дефицитът на енергийния пазар и преориентацията на руските енергийни доставки към Азия стимулират покачването на цените. А Русия може да продава по-малки количества нефт и газ, но на по-висока цена, смята още експертът.
Той отбеляза, че дори развитието на възобновяеми енергийни източници подпомага руската икономика, тъй като страната изнася металите, необходими за вятърни и слънчеви инсталации. "Когато традиционната енергия е скъпа, много хора искат да преминат към възобновяема енергия. Следователно търсенето на метали, които се използват активно в нея, същият литий или никел, расте. Те също растат в цената, ние също правим пари от това", казал Игор Юшков по канала Rutube "Изолента live".
Така че нещата около военната операция и икономическите санкции не са никак прости 
image

https://www.svoboda.org/a/putin-unichtozhaet-ekonomiku-rossii-grani-vremeni-s-muminom-shakirovym-efir-v-19-05/31737709.html
https://www.pravda.ru/economics/1696785-igorjushkov/




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. mt46 - ...
15.04.2022 20:27
За руската икономика не се тревожа...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
15.04.2022 20:43
Други се тревожат, че капитализмът в Русия е притиснат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752270
Постинги: 2808
Коментари: 25791
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031