Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2022 13:01 - © Битката за Тайван
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 443 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 13.04.2022 13:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
13.04.2022г.

     Какво общо може да има министърът на финансите на Съединените щати с външната им политика, за да се изказва по външнополитически въпроси? Никаква, бих казал от гледна точка на практиката в България. Но при "изключителните" не е така.
"Той [Президентът] поиска Русия да бъде отстранена от Г–20 и аз казах ясно на колегите си в Индонезия, че няма да участваме в редица срещи, ако руснаците са там", казала Джанет  Йелън, министър на финансите на САЩ.
"Президентът Байдън даде да се разбере и аз определено съм съгласна с него, че не може да бъде обичайният бизнес с Русия в нито една от финансовите институции", каза Йелън.
image

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън свидетелства по време на изслушване на Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ във Вашингтон в сряда. Снимка : AFP 

"Вярвам, че показахме, че можем да нанесем значителна болка на агресивните страни, както се вижда от санкциите срещу Русия", каза Йелън пред депутатите в сряда, докато свидетелства пред Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите. "Мисля, че не трябва да се съмнявате в способността ни и решим да правим същото в други ситуации".
Под "други ситуации" се разбира отношенията между Китай и Тайван.
image

Знамето на Тайван се вижда изрисувано на остров Шихю пред Ксиамен, крайбрежен град в Китай, в град Лиею, Кинмен, Тайван, 19 октомври 2021 година (Файлова снимка : Reuters

Администрацията на Пръдливият Забраванко Джо ще бъде готова да използва всички свои инструменти за санкции срещу Китай, ако Пекин се движи агресивно към Тайван, обяснила министерката в отговор на въпроси на републиканския конгресмен Патрик Макхенри от Северна Каролина дали Министерството на финансите ще бъде толкова склонно да използва санкции срещу Китай, както и срещу Русия след нахлуването на Москва в Украйна.
Янките са толкова наплашени от Руската федерация и Китайската народна република, че задружно като опълченци се борят срещу авторитарната руско–китайска "заплаха".
Атаката на Русия срещу Украйна подкопала (не може да бъде) увереността, че световните сили [демократични естествено] ще могат да предотвратят подобно избухване на криза над Тайван, демократично управляван остров, представете си, с повече от 23 милиона души и ключов глобален производител и износител на полупроводници, оплакала се министърката.
Китай отдавна твърди, че Тайван е провинция дезертьор и ренегат и заплашва да нахлуе, за да предотврати независимостта му. Пекин обяви, че споровете за сигурността на Тайван и Украйна "изобщо не са сравними".
Миналия месец Китай предупреди САЩ да не се опитват да изградят така наречената тихоокеанска версия на НАТО AUKUS.
Нито една страна няма право да се намесва в Тайван, каза в четвъртък говорителят на китайското министерство на външните работи Джао Лиджиан на редовен брифинг в Пекин, добавяйки : "Решимостта и волята на китайския народ да защити нашия суверенитет и териториална цялост е непоколебима".
Съединените щати предоставят отбранително оборудване на Тайван и поддържат "стратегическа неяснота" относно намеренията си, което означава, че оставят открито дали ще изпратят въоръжени сили за защита на Тайван, ако Китай се опита да нахлуе.
Китай настоява, че Тайван е част от негова територия и не може да съществува като суверенна нация. Тайван е признат от 14 суверенни държави – включително 13 държави-членки на ООН.

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:0cXseZVQQ-gJ:https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-04-06/yellen-says-u-s-would-use-sanctions-if-china-invaded-taiwan+&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg
https://www.scmp.com/news/world/russia-central-asia/article/3173314/us-would-use-sanctions-if-china-invaded-taiwan
https://english.alarabiya.net/News/world/2022/04/07/US-would-use-sanctions-if-China-invades-Taiwan-Treasury-Secretary-Yellen




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. mt46 - ...
13.04.2022 14:07
Западната комуна е голяма работа!... Там общо крадат, общо ядат, общо пърдят...
цитирай
2. nedovolen - Тайван си е Тайван. То не е като та...
13.04.2022 16:56
Тайван си е Тайван. То не е като тавата с мусаката. Да я оппразниш и забравиш да си обършеш мустака.
:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5883502
Постинги: 2836
Коментари: 26122
Гласове: 34424
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930