Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2022 07:01 - © Ако искаш революция, започни война
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1001 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 26.03.2022 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
26.03.2022г.

     Ние, хората, сме странно много способни на брилянтно възприятие, но по-склонни сме да влезем несръчно направо в тухлена стена, за да не гледаме директно напред. Историята се повтаря; римува се; подиграва се. Избираме да игнорираме това на наш риск и често го правим. Да настъпват мотиката няколко пъти е характерно за умствено късогледите.
И така, ние отново сме в непосредствена близост да видим как се развива друга велика война (защото Първата и Втората световна война не бяха достатъчно опустошителни), докато воденият от САЩ Запад се сблъсква с Русия и Китай, и не мога да не се чудя дали движещите и шейкърите на планетата безсмислено са се заели да копаят собствените си гробове.
Глобалните войни са склонни да поставят забележителни маркери, отделящи човешката история такава, каквато е била, от това, което е станало. Обществата се променят. Новите идеи се налагат. Икономиките се трансформират. И бунтовете винаги се надигат срещу старите, установени порядки, които доставяха мизерия и касапница в такъв голям мащаб.
Падането на империите :
Първата световна война не беше по-благосклонна към световните сили. Това, което започна като упражнение в едно надмощие между трети братовчеди кайзер Вилхелм II и цар Николай II след убийството на австро-унгарския ерцхерцог Франц Фердинанд, и се превърна в несравнимо клане, когато договорните съюзи се включиха на висока скорост, в крайна сметка свали повечето от европейските аристократични династии до края на кървавото изпитание.
Мислите ли, че "елитът" от началото на двадесети век щеше бурно да притиска селяните си да защитават честта на своите страни на бойните полета на червения мак в Европа, ако тези "синьокръвни" разбираха, че това щеше да се окаже толкова зрелищно, че четири велики империи – Германската, Австро-унгарската, османската и руската – щяха да бъдат изтрити от картата? Ако Хоенцолерните, Хабсбургите, османците и Романови знаеха какво им предстои, ако се отдадат на война, щяха тихомълком да дадат на Ол" Франц държавно погребение и да продължат мирно напред. Вместо това техният импулс да третират света като шахматна дъска срина това, което е останало от феодалната система и унищожи европейските монархии.
Вместо тях от пепелта на Великата война се издигна нова средна класа, непокорна на наследствените титли и кастовите очаквания. Националните идентичности бяха изсечени от разпадането на кралствата. Канада, Австралия и Нова Зеландия излязоха от сянката на своята "майка". Съединените щати се очертаха като глобален играч. Комунизмът превърна Руската империя в Съветския съюз. И от ранните дискусии, очертани в Декларацията на Балфур
image
, евентуалната държавност на Израел пусна корени.

Възходът на националното самоопределяне :
Ако Първата световна война доказа, че една наследствена аристокрация вече не може да ограничава нарастващото самосъзнание на независима и овластена средна класа, Втората световна война и последвалата я половинвековна Студена война доказаха, че империята и завоеванията в крайна сметка губят от националното самоопределение и желанието да бъдеш свободен. Хитлер, Хирохито, Мусолини и Сталин разделиха света помежду си в преследване на глобално господство, но вместо това разпалиха националистически движения, търсещи независимост и освобождение по целия свят.
Абсолютно погрешна и невярна мисъл. Национално-освободителните движения в  Азия,  Африка и Латинска Америка възникнаха и се развиха в резултат на победата на Съветския съюз във Втората световна война и създаването на страните от реалния социализъм.
Между 1492 и 1914 година европейските империи са завладели 84% от планетата. След приключването на Втората световна война и изтощителните финансови фалити, които обхващат Европа, изграждането на империи приключва. След като изковаха национална идентичност от пожарите на войната, европейските и японските колонии от Африка до Южна Америка търсеха признаване като нови държави. Двеста милиона души в тринадесет съвременни национални държави се появиха след капитулацията на имперската Япония. Индия извоюва своята независимост от Британия през 1947 година. Израел обявява държавност. И след половин век съветски контрол, който удължи агонията на Втората световна война за десетки милиони хора, разпадането на СССР и падането на Желязната завеса донесе независимост на страните от Централна Азия, Източна Европа и Балтийските държави. Между края на Втората световна война и приключването на военните действия от Студената война възникват около сто независими нации. Шепа създатели на империи от двадесети век се заеха да завладеят света и те несъзнателно отприщиха най-големия стремеж за национално самоопределение в световната история.
Така че позволете ми да попитам : по-вероятно ли е Европейският съюз да претопи своите членове в една нация, или тези национални държави отново ще се разбунтуват срещу създателите на империи в Европа? По-вероятно ли е гражданите на Съединените щати тихо да се подчинят, тъй като федералното правителство продължава да натрупва неконтролирани правомощия за себе си, или някои от петдесетте щата ще започнат да защитават своя суверенитет? Наистина ли наблюдаваме началните гамбити в следващата продължителна Студена война на САЩ и НАТО срещу Русия и Китай? Или сме свидетели на това, което се случва в историята, когато великите сили упорито преследват слава и световно господство, преди тяхната хегемония да се разпадне?
Има определени исторически уроци, които са толкова ясни, че е удивително да ги пренебрегваме отново и отново. Никога не нахлувайте в Русия в разгара на зимата. Никога не се замесвайте в сухопътна война в Азия. И никога не влизайте в глобална война, ако не сте подготвени за последваща глобална революция
image
Колкото и да се разиграе тази смъртоносна битка между Великия рестарт на западния интернационализъм, китайския комунизъм и руския експанзионизъм (?), старите структури на властта неизбежно ще задействат собствената си смърт.

Не може да се каже достатъчно : и най-добре подготвените планове на мишки и мъже често се объркват
image
Какво следва след като го направят? Е, това трябва да решим.

J. B. Shurk, American Thinker

https://www.americanthinker.com/articles/2022/03/first_global_war_then_global_revolution.html



Тагове:   Хитлер,   китай,   канада,   смърт,   НАТО,   мак,   рестарт,   сили,   Британия,   Студена война,   Желязната завеса,   австро-унгарската,   сащ,   Русия,   СССР,   Европа,   Съединените щати,   история,   династии,   империи,   Съветски съюз,   Втората световна война,   Израел,   двадесети век,   Европейският съюз,   Хабсбургите,   руска империя,   Първата световна война,   26 март,   Руска федерация,   великата война,   Русия и Китай,   хирохито,   първата и втората световна война,   Африка и Латинска Америка,   Австралия и Нова Зеландия,   брилянтно възприятие,   воденият от САЩ Запад,   кайзер Вилхелм II и цар Николай II,   австро-унгарския ерцхерцог Франц Фердинанд,   австро–унгарския ерцхерцог Франц Фердинанд,   четири велики империиГерманската,   османската и руската,   Австро–унгарската,   Хоенцолерните,   османците и Романови,   Руската империя в Съветския съюз,   Декларацията на Балфур,   Мусолини и Сталин,   Национално–освободителните движения в Азия,   от Африка до Южна Америка,   Япония Индия,   страните от Централна Азия,   Източна Европа и Балтийските държави,   Студена война на САЩ и НАТО срещу Русия и Китай,   глобална революция,   Великия рестарт,   западния интернационализъм,   китайския комунизъм и руския експанзионизъм,


Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Много добър и интересен анализ...
26.03.2022 12:39
Има исторически закономерности, които навярно са по-силни и от най-великите световни /диктаторски, човешки/ сили...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
26.03.2022 13:55
Да, има обективно развитие, с което, ако не се съобразяваш, изпадаш от историята.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760180
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031