Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2022 13:01 - © Самопрострелване
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1214 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.03.2022 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
13.03.2022г.

     "Американската империя се самоунищожава, но никой не е предполагал, че това ще се случи толкова бързо" пише Майкъл Хъдзън
image
в CounterPunch
image

Империите често следват хода на гръцка трагедия, пораждайки именно съдбата, която са се опитвали да избегнат. Това със сигурност е случаят с Американската империя, тъй като тя се саморазглобява в не толкова бавен каданс
image

Наблюдатели от целия политически спектър използват фрази като "застрелване в собствения си крак", за да опишат дипломатическата конфронтация на САЩ с Русия и съюзниците. Но никой не мислеше, че Американската империя ще се самоунищожи толкова бързо.

Повече от едно поколение най-видните американски дипломати предупреждаваха за това, което според тях би представлявало крайната външна заплаха : съюз на Русия и Китай, доминиращ в Евразия. Икономическите санкции на Америка и военната конфронтация сближиха тези две страни и тласкат други страни в тяхната нововъзникваща евразийска орбита.
Очаквах, че краят на доларизираната имперска икономика ще настъпи чрез отцепването на други държави. Но не това се е случило. Самите американски дипломати избраха да сложат край на международната доларизация, като същевременно помогнаха на Русия да изгради свои собствени средства за самостоятелно селскостопанско и промишлено производство. Този глобален процес на "счупване" всъщност продължава от няколко години, като се започне от санкциите, блокиращи съюзниците на Америка от НАТО и други икономически сателити да търгуват с Русия. За Русия тези санкции имаха същия ефект, който биха имали защитните мита.
Русия остана твърде увлечена от неолибералната идеология на свободния пазар, за да предприеме стъпки за защита на собственото си селско стопанство и индустрия. Съединените щати предоставиха помощта, която беше необходима, като наложиха вътрешно разчитане на Русия. Когато балтийските държави се подчиниха на американските санкции и загубиха руския пазар за своето сирене и други селскостопански продукти, Русия бързо създаде свой собствен сектор за сирене и млечни продукти – като същевременно се превърна във водещ световен износител на зърно.
Русия открива (или е на ръба да открие), че не се нуждае от щатски долари като подкрепа за обменния курс на рублата. Нейната централна банка може да създава рубли, необходими за изплащане на вътрешни заплати и финансиране на капиталообразуване. Конфискацията на американските доларови и евро резерви може най-накрая да накара Русия да прекрати придържането си към неолибералната монетарна философия.
Ефектът от санкциите, които превръщат в заложници акциите в долари, стерлинги и евро на руски милиардери, е да превърнат Лондонското сити в твърде рисковано място, където да държат своите активи – и за богатите на всяка друга нация, потенциално подложена на санкции на САЩ. Чрез налагането на санкции на най-богатите руснаци, най-близки до Путин, американските служители се надяваха да ги накарат да се противопоставят на отцепването му от Запада и по този начин да служат ефективно като агенти на влияние на НАТО. Но за руските милиардери собствената им страна започва да изглежда най-безопасна.
Вече много десетилетия Федералният резерв и Министерството на финансите на САЩ се борят срещу възстановяването на ролята на златото в международните резерви. Но как Индия и Саудитска Арабия ще гледат на своите долари, докато Байдън и Блинкен се опитват да ги въоръжат да следват "реда, основан на правилата" на САЩ вместо собствения си национален интерес? Китай отдавна се измъкнаха от този "ред, основан на правилата" наложени от САЩ.
Никой не е предполагал, че следвоенният световен ред 1945 – 2020 ще отстъпи толкова бързо. Очертава се един наистина нов международен икономически ред, въпреки че все още не е ясно каква форма ще приеме той. Но конфронтациите в резултат на "подтикване на мечката" с агресията на САЩ / НАТО срещу Русия преминаха нивото на критична маса. Вече не става дума само за Украйна. Това е просто спусъкът, катализатор за отдалечаване на голяма част от света от орбитата на САЩ / НАТО.
Това, което чуждите държави не са направили за себе си, за да заменят МВФ, Световната банка и други силни оръжия на американската дипломация, американските политици ги принуждават да направят. Вместо европейски, близкоизточни и глобални южни държави да се отцепят, докато изчисляват собствените си дългосрочни икономически интереси, Америка ги прогонва, както направи с Русия и Китай. Все повече политици търсят подкрепа от избирателите, като питат дали техните страни ще бъдат по-добре обслужвани от нови парични споразумения, които да заменят доларизираната търговия, инвестициите и дори обслужването на външния дълг.
Как ще се справят икономиките на САЩ и Европа в лицето на техните санкции срещу вноса на руски газ и петрол, кобалт, алуминий, паладий и други основни материали. Американските дипломати направиха списък със суровини, от които икономиката им отчаяно се нуждае и които следователно са освободени от наложените търговски санкции. Това предоставя на господин Путин удобен списък с точки за натиск на САЩ, които да използва за преструктуриране на световната дипломация и подпомагане на европейските и други страни да се откъснат от желязната хватка, в която Америка ги държи, за да заключи сателитите си в зависимост от скъпите доставки на САЩ?
Инфлацията на Байдън
Окончателното откъсване с авантюризма на НАТО трябва да дойде от самите Съединени щати. С наближаването на междинните избори тази година политиците ще намерят благодатна почва, за да покажат на избирателите в САЩ, че инфлацията на цените, водена от бензина и енергията, е страничен продукт на политиката от блокирането на руския износ на петрол и газ от администрацията на Байдън (Лоши новини за собствениците на големи джипове, поглъщащи газ!). Газът е необходим не само за отопление и производство на енергия, но и за производство на торове, от които вече има световен недостиг. Тази ситуация се влошава още повече от блокирането на руския и украинския износ на зърно за Съединените щати и Европа, което води до покачване на цените на храните. Европейските фондови пазари се сринаха при отварянето си в понеделник, 7 март, докато петролът Brent скочи до 130 долара за барел; златото се покачи до над 2000 долара за унция; цените на никела се повишиха още повече – с 40 процента.
А в "Две минути омраза", BBC продължава да аплодира смелите украински бойци и политиците от НАТО, призоваващи за повече военна подкрепа.

https://www.counterpunch.org/2022/03/08/the-american-empire-self-destructs-but-nobody-thought-that-it-would-happen-this-fast/




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760342
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031