Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03 07:01 - © За лошата война
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 447 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 03.03 07:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
03.03.2022г.

     В политически, исторически и въобще обществени кръгове се вихри бясна русофобия, която стига чак до Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година, че и преди това. Мен ме интересува войната, защото резултатът от нея е освобождаването на част от българите от османско иго и създаването на Третата българска държава (царство).
Руската империя не трябвало да започва войната и да освобождава българите, защото зад освободителната ѝ мисия прозирали имперските интереси на Империята към Балканите и Проливите от Черно към Средиземно море, твърдят разбирачите русофоби.
Имперски интереси има, но за нас е важна освободителната мисия на войната.
Затова нека хипотетично разгледаме развитието на събитията, ако тази война не се беше състояла, макар, че историята не признава "ако". Но разказът е политически, а не историчен.
Към началото на войната българите са в състава на Османската империя като рая.
Гърция – Между 1821 и 1829 гръцкият народ води успешна война за независимост срещу османската власт и през 1830 година е създадена независимата Първа гръцка република.
Сърбия – В периода 1521 – 1804 година сръбските земи са под властта на Османската империя. През 1804 година сръбският народ, както и останалите народи в Европа през това време, започва да изгражда модерна държава и под водачеството на Георги Петрович, известен и като Карагеорги (Караджордже), започва борба за независимост.
Първата конституция на Сърбия е приета на 15 февруари 1835 година.
Румъния – През 1859 година Александру Йоан Куза е избран за княз на Княжество Влахия и Молдова и на 24 декември 1861 година обявява независимостта на Румъния от османската империя. Румъния постига истинска независимост обаче едва след края на Руско-турската освободителна война през 1877 година.
Така че, към 1877 – 1878 година и трите наши съседки са имали самостоятелни правителства.
Несъмнено към 28 юли 1914 година, когато започва Първата световна война, независимостта на нашите съседки е щяла да бъде много по голяма, до формулиране на самостоятелна външна политика. Държава България няма, защото няма освободителна война от Русия. От Британия, Франция или Австро-Унгария такава война е абсурд.
Първата световна война се води между Централните сили и Антантата. В крайна сметка Централните сили губят войната. На страната на Централните сили във войната участва и Османската империя, в която преживяват и българите като рая, защото няма Руско-турска освободителна война.
В резултат на загубата Османската империя се разделя по Севърския мирен договор така
image
И тука русофобите ликуват – Българите добиват свобода, независимост и своя държава без намесата на омразната Руска империя. Може, ако не са териториалните апетити на трите ни съседни самостоятелни държави – Гърция, Сърбия и Румъния, които участват във войната на страната на Антантата и се явяват победителки във войната. Гърция има подкрепата на Англия, Румъния на Франция, а българският народ все още се надява на Дядо Иван, който вече е напуснал империалистическата война и не се интересува от резултатите от войната.
Русофобите отричат Трети март като национален празник на България и предлагат за такъв да стане Съединението. Ще кажа само, че Съединението е производно историческо събитие от Освобождението на България и създаването на Третата българска държава. Освобождението е основното събитие – като няма Освобождение – няма и Съединение. Толкова за лошата война.
За справка са ползвани данни от УикипедияТагове:   България,   Сърбия,   Румъния,   Уикипедия,   Британия,   Османска империя,   Русия,   Гърция,   исторически,   политически,   Първа световна война,   Рая,   Освобождението на България,   Османската империя,   Съединението,   дядо иван,   Руско-турска освободителна война,   3 март,   руската империя,   третата българска държава,   русофобите,   Руско турската освободителна война от 18771878 година,   бясна русофобия,   Третата българска държава царство,   Балканите и Проливите,   Черно към Средиземно море,   освободителната мисия на войната,   Първа гръцка република,   Георги Петрович,   известен и като Карагеорги Караджордже,   Александру Йоан Куза,   Княжество Влахия и Молдова,   Франция или Австро Унгария,   Централните сили и Антантата,   Севърския мирен договор,   Сърбия и Румъния,   Гърция има подкрепата на Англия,   Румъния на Франция,


Гласувай:
4


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
03.03 09:33
Добре си го описал!
И аз стигнах до извода, че най- ранно Освобождаване е било теоретически възможно едва след края на ПСВ- тогава се преначертават границине! При условие ,че междувременно не се появи нов Ленски И че , при липса на Русия се намери друг силен застъпник- измежду Англия и Франция! Ако са малко обективни, вижда се една държавица с размерите на Албания или с допълнение и Черна гора, с вероятна столица Велико Търново/ София е спорна, Пловдив и Варна- също!/ Ние, като рая не би трябвало да участваме във войната Затова изключвам евентуално наше въстание по нейно време, което ще е сериозен плюс ,както и участие на наши войници в турската армия, което пък означава ликвидиране на всякакви надежди!
цитирай
2. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
03.03 10:21
При наличието ни в състава на Османската империя, Гърция, Сърбия и Румъния са щели да воюват срещу империята на днешната българска земя. Вероятно и българи са щели да бъда мобилизирани в османската армия. Тежко и горко ни тогава.
цитирай
3. mt46 - Честит национален празник!
03.03 11:35
Да, логични разсъждения... Малцина могат да си представят какво би могло да се случи... Мнозина забравят и са неблагодарни...
цитирай
4. hristiqnskaprosveta - изглежда и русофилите и русофобите си имат основания да мразят или да обичат този празник..
03.03 11:49
... в историята и политиката нищо не е черно -бяло, винаги има контрасти и различия по едни въпроси и съгласия по други. Важното е да помним предците си и това, което те са направили за да ни има днес нас тук на тази прекрасна земя. Отдаваме дължимото и на Русия без значение дали руснаците са имали своите геополитически амбиции на Балканите или не. Свободата е безценна, та дори и платена с 32 тона злато.
цитирай
5. kvg55 - До 3. mt46
03.03 13:47
Честит национален празник!
цитирай
6. kvg55 - До 4. hristiqnskaprosveta
03.03 13:50
Не намирам основание за такава фанатична омраза като при нашите русофоби.
цитирай
7. leonleonovpom2 - 4. hristiqnskaprosveta
03.03 23:41
Здравейте!
Ровил съм се за този заем от Русия,за развитие на държавата ни
По памет, България наистина трябва да плати кръвнина на Русия за жертвите във войната ,но по сложна схема, включена е и Турция в нея, не плаща нищо!
А парите ги взема Русия от Френска банка, ние не можем да гарантираме заема и ги дава на нас като заем, а тя плаща на Френската банка! В златни френски франка, наистина теглото на златото е някъде там, като количество!
България кога плаща ,кога не, не и се държи строга сметка, влиза и се в положение С тези пари са строени Ж.п. линии!
Идва революцията Носят на Ленин документите по заема и го питат какво да правят с тях? Ленин ги преглежда и казва ,че това се отнася до царска Русия, те нямат отнощение към нейните вземания и нарежда книжата да се унищожат!
Така, че плащаме много малко от този изаем!
Трябва, за това, да сме благодарни на виждането на Ленин!
цитирай
8. kvg55 - До 7. leonleonovpom2
04.03 00:05
Да така е. Даже имам спомен да съм чел, че Руската империя опрощава вземане от Османската империя срещу обявяването на независимостта ни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 2642670
Постинги: 1907
Коментари: 18213
Гласове: 28918
Архив
Календар
«  Ноември, 2022  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930