Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2022 11:01 - © Когато не се познава обективното развитие II
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 463 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 26.02.2022 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
26.02.2022г.

     Авторитарното предимство

Отвореността на либералните страни – един от основните принципи на такива общества – се превърна в задължение. Основен проблем, пред който са изправени политиците в САЩ – и този, който е особено предизвикателен за онези, чиито предположения са били оформени от управлението през 90-те и първите години на този век, когато Съединените щати упражняваха хегемония – е умението, с което нелибералните държави и политически движения използват отворена и взаимосвързана глобална система.
Отвореността не създава по-либерална глобална медийна и информационна среда; авторитаристите изграждат бариери пред западните медии в собствените си страни, като същевременно използват достъпа до западните платформи, за да напредват в собствените си програми. Например, сега авторитарните държави се радват на разширен медиен достъп до демократичния свят. Държавни глобални медии, като китайската CGTN и руската RT, получават милиарди долари правителствена подкрепа и поддържат множество чуждестранни бюра и кореспонденти, включително в западните демокрации – дори когато авторитарните режими все повече изключват западните медии. Китай изгони кореспондентите на Би Би Си и забрани на британската мрежа да излъчва в страната през 2021 година заради отразяването на злоупотребите в Синдзян. Това е резултат от "обективността" на BBC.
По същия начин авторитарно спонсорираните организации и лобистки групи продължават дейността си в рамките на отворени общества, дори когато страни като Китай и Русия забраняват западни служители, академици и мозъчни тръстове. Съвременните автократи са съзнателни за образа. Те използват нови технологии и платформи за социални медии, за да оформят своите глобални профили и да издигнат репутацията си както пред местната, така и пред международната публика. Те рутинно договарят услугите на фирми за връзки с обществеността на Запад, които представят клиентите си като популярни у дома, подчертават геостратегическото им значение и избелват историите на репресиите и корупцията. Автократите също се опитват да влияят на политиците в либералните демокрации, като финансират мозъчни тръстове и спонсорират "учебни обиколки" и други джънкове. Фирмите за управление на репутацията – задържани от нелиберални правителства и олигарси от автокрациите – внимателно сканират глобалните медии и заплашват със съдебни спорове, за да разубедят негативното отразяване и да възпират разследванията.
Цифровите технологии позволяват нови инструменти за вътрешна и транснационална репресия. Те позволиха на службите за сигурност както на силните държави (като Китай, Русия, Саудитска Арабия и Турция), така и на по-слабите (като Беларус, Руанда и Таджикистан) да засилят кампании за наблюдение, сплашване и заглушаване на политическите опоненти в изгнание и активисти в общностите на диаспората – дори тези, които пребивават в страни, които обикновено се считат за сигурни убежища, като Канада, Обединеното кралство и Съединените щати. Както показа неотдавнашно разследване на израелската технологична компания NSO Group и нейния шпионски софтуер Pegasus, авторитарните правителства се ангажират с широко цифрово наблюдение на дисиденти и журналисти от други страни, често с помощта на корпорации, базирани в демократични държави. Щото в либералните Съединени щати не се следи и подслушва.
Западните технологични компании някога бяха самопровъзгласили се за шампиони на откритостта. Сега мнозина капитулират пред натиска от страна на приемащите страни да премахнат съдържание и инструменти, които биха могли да се използват за улесняване на мобилизацията срещу режима. Точно преди парламентарните избори в Русия през септември 2021 година, Кремъл убеди Apple и Google да премахнат приложение, разработено от поддръжници на затворения опозиционен лидер Алексей Навални, което е предназначено да помогне за координирането на вота на опозицията. Навални обвини технологичните гиганти, че действат като "съучастници на Кремъл".
Международните институции също се подчиняват на волята на авторитаристите. Китай под ръководството на президента Си Дзинпин агресивно се стреми да ограничи критиките към страната във форумите на ООН за правата на човека. Според застъпническата група Human Rights Watch, Пекин се стреми да "неутрализира способността на тази система да държи всяко правителство отговорно за сериозни нарушения на правата на човека". Авторитарните държави се обединиха в коалиции като Групата на единомислещите, за да се противопоставят на критиката на практиките в областта на човешките права на отделните страни, да привилегироват държавния суверенитет и да блокират акредитацията на НПО и да намалят ролята им в разрешените процеси на ООН, като The Universal Periodic Review. Китай сега ръководи четири агенции на ООН и настоява за предпочитаните си кандидати за лидерство в други, включително Световната здравна организация. През септември Групата на Световната банка отмени своето влиятелно годишно проучване "Правене на бизнес", след като външен разследващ доклад установи, че нейните лидери по политически причини са упражнили "ненужен натиск" върху персонала си, за да подобрят позицията на Китай в класацията за 2018 година.
Авторитарните държави не само могат да действат свободно в универсалистките институции на либералния международен ред, но те също така изграждат екосистема от алтернативни подреждащи институции, от които изключват или значително ограничават влиянието на либералните демокрации. Чрез основаването на нови регионални организации за икономика и сигурност, Китай и Русия могат да притискат либералните регионални програми чрез институции, които открито отхвърлят разпространението на политически либерални норми и ценности, да използват тези институции, за да помогнат за организирането на нелиберални блокове в рамките на по-почтени международни организации.
Гнилото вътре
Заплахата за либералните демокрации също идва отвътре. Либералният ред е закотвен от две големи федерации : Съединените щати и Европейския съюз. И двете също са дом на някои от най-мощните и потенциално последващи сили на нелиберализма. Те приемат, най-общо казано, две форми : нелибералните действия, които самите либерално-демократични правителства предприемат, за да се противопоставят на възприеманите заплахи, и антидемократичните сили, наблюдавани в нелибералните политически движения, партии и политици !
За да отблъснат нелибералните сили, най-вече Китай, демократичните правителства са приели политики, които противоречат на откритостта, която характеризира съвременния либерален ред. Вашингтон използва принудителни инструменти, за да се намеси на глобалните пазари в опит да запази достъпа и превъзходството на САЩ в стратегически важни технологии. Опасенията за сигурността, свързани с потенциалното широкомащабно китайско наблюдение на западния телекомуникационен трафик, например, накараха администрацията на Тръмп да окаже значителен натиск върху съюзниците си да отхвърлят китайската 5G технология. Дори много американски политици и външнополитически служители, които, за разлика от Тръмп, са отдадени на пазарния либерализъм, обикновено смятат тази политика за успешна.
Либерализмът рискува да подкопае себе си
Истинската подкрепа за широко базирано икономическо отделяне от Китай остава ограничена, но нарастващото съперничество между Пекин и Вашингтон доведе до други, макар и частични, отклонения от пазарния либерализъм в името на конкурентоспособността и стратегическата автономия. Заседнал в процеса на помирение към момента на писането на това писмо, Законът за иновациите и конкуренцията на САЩ е първото значимо двупартийно законодателство от години, което обхваща националната индустриална политика. В това отношение той представлява много ограничено обръщане на открития либерализъм или неолиберализма от периода след Студената война.
Усилията за справяне с местните антидемократични сили също заплашват да подкопаят либералните норми и ценности. В Съединените щати либералите и прогресистите призоваха за промени в процедурните правила, за да предотвратят демократичното отстъпление. Те се застъпват за заемане на агресивна позиция срещу десните милиции и паравоенни организации, натрупването на Върховния съд с либерални съдии и изоставянето на дългогодишните законодателни практики, като филибустера. Когато откровено нелибералните режими предприемат същите тези мерки, наблюдателите с право ги обвиняват в подкопаване на демокрацията.
Фактът остава, че либералните демокрации са изправени пред много реални заплахи от възхода на реакционния популизъм, консервативния авторитаризъм и други антидемократични движения. В Съединените щати една от двете големи политически партии остава подчинена на авторитарен демагог. Мотивирана от "Голямата лъжа" (обективно невярното твърдение, че демократите са откраднали изборите от Тръмп чрез системна измама на избирателите), Републиканската партия прочиства служители, които застанаха на пътя на усилията за отмяна на президентските избори през 2020 година. Усилията на републиканците за потискане на избирателите се ускоряват. Екстремното безумие вече направи някои щати – като Мериленд, Северна Каролина и Уисконсин – де факто законодателни анокрации или системи на управление, които смесват демократични и автократични характеристики. Ако тези тенденции продължат, процедурните промени може да се окажат единственият начин да се предотврати разпадането на демокрацията в Съединените щати.
продължава в следващия постинг



Тагове:   политика,   китай,   Пекин,   канада,   Беларус,   кремъл,   ООН,   милиарди,   авторитаризъм,   Русия,   долари,   либерализъм,   Мериленд,   BBC,   Запад,   Тръмп,   Световната здравна организация,   Студената война,   Съединени щати,   платформи,   Алексей Навални,   Републиканската партия,   хегемония,   26 февруари,   Си Дзинпин,   Human Rights Watch,   китай и русия,   голямата лъжа,   нелиберализъм,   Върховния съд,   Синдзян,   автокрация,   5G технология,   Съединените щати и Европейския съюз,   Пекин и Вашингтон,   китайската CGTN и руската RT,   Цифровите технологии,   Саудитска Арабия и Турция,   Руанда и Таджикистан,   Обединеното кралство и Съединените щати,   израелската технологична компания NSO Group и нейния шпионски софтуер Pegasus,   Apple и Google,   The Universal Periodic Review Китай,   The Universal Periodic Review,   Групата на Световната банка,   Северна Каролина и Уисконсин,


Гласувай:
8


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760312
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031