Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2022 07:01 - © САЩ фатално бъркат враговете си
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 877 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 21.02.2022 07:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
21.02.2022г.

     Георгий Арбатов (1923 – 2010)
image
, историк, експерт по международни отношения,
педагог, когото помня и мисля че имам някъде негова книга, при разпадането на Съветския съюз казал на us-американската публика : "Ще ви направим нещо ужасно. Ще ви лишим от враг". Арбатов почина през 2010 година на 87-годишна възраст и колко верни са думите му се разбра 30 години след разпадането на Съветския съюз и в това, което се смяташе за края на Студената война и историческа "победа" на US-Америка се оказа, че няма победители.
Опитният дипломат е бил съветник по отношенията на СССР със САЩ на петима съветски ръководители. Той пътува често до Съединените щати и е бил говорител на съветските медии в Съединените щати. Арбатов знае отблизо как Студената война работи като организационен принцип за авторитета на американското общество, политика, икономика и военни.
Той знае как и защо Съветският съюз е определен като "империята на злото" от САЩ. Образът нямаше нищо общо със Съветския съюз, който обективно представляваше смъртна заплаха. Но воденето на Студена война и изковаването на предполагаем съветски враг на "американския начин на живот" е било жизненоважна необходимост за съществуването на Съединените щати като глобална сила. Милитаризмът беше от съществено значение за функционирането на американския капитализъм и неговите огромни бюджети на Пентагона.
Наличието на съветския враг също осигури на Съединените щати очевидната възможност да "защитават свободния свят" и да действат като покровител на европейските и съюзниците от НАТО. В действителност "защитата" е господство на Вашингтон над Западна Европа.
Под прикритието на защита на света от "безбожния комунизъм", американците преследваха империалистически войни и уловки, правеха преврати срещу законни правителства, които иначе можеха да се разглеждат, и днес вече се разглеждат, като престъпна агресия и геноцид.
Съперничеството със Съветския съюз осигуряваше националното единство около знамето и митологията за "us-американската изключителност".
Когато Съветският съюз изчезна от глобалната карта през 1991-ва, проницателни анализатори като Георгий Арбатов разбраха, че това ще предвещава и смъртта на Съединените щати.
image

Георгий Арбатов и Хенри Кисинджър

За кратък момент имаше еуфория от "спечелването на Студената война". Президентът Х. У. Буш обяви "нов световен ред" под американското господство. Учените глави от Държавния департамент приветстваха, че "краят на историята" е пристигнал под формата на "либерална демокрация" и пазарен капитализъм. Колко мимолетни изглеждат тези празненства сега.
Кралят обаче се оказа гол.
image

US-американският Михаил Горбачов

Дегенеративното поведение на едноличния вече лидер в насаждане на демокрация по света чрез бомбардировки под предлог "защита на човешките права", "война срещу наркотиците", "предотвратяване на оръжия за масово унищожение" и "война срещу тероризма", причиниха разяждащият ефект върху международното право, Хартата на ООН и, по ирония на съдбата, предполагаемия морален авторитет на САЩ. Тук не помогна и така наречената "свободна преса", която продаваше измислените претексти за военни интервенции на обществеността.
И не е случайно, че само 30 години след предполагаемия край на Студената война, САЩ са котел на вътрешнополитически хаос и кипяща вражда; тенденции за сецесион и расизъм. Републиканците и демократите са разкъсвани от взаимно презрение, тъй като едната партия обвинява другата в предателство и държавна измяна, както и в кражба на избори.
Ето защо политическата класа на САЩ възражда Студената война като абсолютна необходимост. Без Студената война Съединените щати са в смъртна опасност да се сринат от собствените си вътрешни провали като хипер милитаризирана държава заради страх за националната си сигурност.
Това обяснява лудата медийна пропагандна кампания през последните седмици за разпалване на опасно напрежение в Европа към Русия. Това също обяснява защо САЩ непрекъснато определят Китай като глобален противник. И защо Пентагонът се опита да представи нарастващото естествено партньорство между Москва и Пекин като тревожно пагубно развитие, което "заплашва западната демокрация".
Възраждането на Студената война обаче е напразно начинание. Съединените щати и техните съюзници не са заплашени от Русия или Китай по никакъв обективен начин. По този начин демонизирането на Русия и Китай – докато действа като краткосрочно прикритие за Щатите и причинява безсмислено геополитическо напрежение дори до степен на риск от конфронтация – в крайна сметка няма да е достатъчно като претекст. САЩ имат "среща със съдбата", тъй като се изправят пред собствените си присъщи на империализма недостатъци, описани от Владимир Илич Ленин в "Империализмът като висш стадий на капитализма" и своя истински враг вътре – системата за национална сигурност.
По Финиън Кънингам
image

https://www.strategic-culture.org/news/2022/02/17/the-us-needs-cold-war-but-real-enemy-is-within/




Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5890976
Постинги: 2836
Коментари: 26130
Гласове: 34430
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930