Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2022 15:31 - © Битка в небето
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 933 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 17.02.2022 16:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
17.02.2022г.

     Израел периодично и методично атакува Сирийската арабска република със самолети и с ракети
image
И по-точно атакува части на Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран и Хизбула, които за еврейската държава са ѝ върли врагове. Случва се да ударят и сирийски обекти. И въобще води се битката за господство в сирийското въздушно пространство, защото сирийската ПВО отговаря на израелските удари, напоследък доста подобаващо и успешно 
image

Не трябва да се забравя, чу Сирия не е беззащитна, а е под опеката на Сергей Кужугетович 
image
Последните успехи на сирийската система за противовъздушна отбрана при отблъскване на атаките на израелските военновъздушни сили доведоха до интензивна дискусия сред западните военни експерти. Не е трудно да ги разберем : настъпват неочаквани трансформации. Доскоро израелските "фантоми" успешно изстрелваха ракети
image
по части от "Хизбула" и иранският ИРГК в Сирия и им нанасяха сериозни щети. Разбира се, сирийските обекти също получиха удари, но кой гледа такива дреболии … . Дреболии за израелците.

Доскоро сирийската противовъздушна отбрана се опитваше да прихване израелските ракети с остарели съветски системи за ПВО като ракети С-75М / М3, 125М / С или В-759, което рядко даваше желания резултат. Технологичната разлика между израелските ракети и съветските системи е няколко десетилетия. От втората половина на миналата година обаче,  израелските ракети спряха да достигат целта. Те биваха сваляни. От петнадесетте ракети, изстреляни от "фантомите" през последните две седмици, само една не беше свалена. Останалите са "бракувани" от сирийското ПВО и предадени на скрап. Случва се да пострада, рядко фатално, и по някой самолет. От дресирани от сирийското ПВО "птици".
image
Останките на свален израелски изтребител. Снимка БТА
Тук трябва да се посочи една особеност : израелските F-35 "Phantoms", които изстрелват тези ракети, много се страхуват от птици в сирийското въздушно пространство. Преди това те не се страхуваха, отлитаха за Сирия и бомбардираха каквото си поискаха. И през октомври 2017 година имаше такъв инцидент с птица. В навечерието на посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Израел, ескадрила от "фантоми" отлетя за Сирия и бомбардира сирийска батарея за противовъздушна отбрана. Очевидно израелците искаха да покажат на  Шойгу своите безгранични възможности.
Войната обаче не вървеше по предвидения план. При завръщането си към родното летище един от "фантомите" "се сблъскал с птица" и уж едва успял да кацне. Израел отказа да публикува снимки на авариралото превозно средство в пресата, съдбата му остана неизвестна. Сирийците съобщават обаче, че "птицата" е съветската ракета С-200, модел 1964 година. Тел Авив не би могъл да понесе такъв срам : 58-годишен летящ самовар да свали ултрамодерен и несравним us-американски изтребител от 5-то поколение! 
image
Задвижи се пропагандната машина. Светът трябваше да повярва в "сблъсък с птица", но оттогава "Фантомите" не летят във въздушното пространство на Сирия, а изстрелват ракети над граничните райони на Ливан или Йордания.
Руснаците не крият факта, че наскоро са предали на сирийската армия най-новата версия на комплекса Панцир (СС 22) и системите за противовъздушна отбрана БУК M2E. Това, разбира се, е неприятна стъпка от страна на Москва, но още по-неприятен е фактът, че новите системи не реагират на "стелт" технологиите, предвидени за израелските ракети. По-точно искаха да плюят върху тяхната "невидимост", да ги разбиват като напълно видими и доста тромави предмети. Още по-обидно е, че дори руски специалисти не свалят ракети, а обикновени сирийски войници, които по дефиниция не могат да се конкурират с израелските асове.
Докато експертите спореха за причините на това явление, сирийците взеха и свалиха най-готиният us-американски военен красавец – дронът "Triton" MQ-4C".
image
Беспилотника «Тритон» MQ-4C
!

И това не е турският "Байрактар", от който сирийците са свалили повече от дузина. Този колос е с размерите на реактивен щурмов самолет с дължина 14 метра, размах на крилата 40 метра и боен товар от 8 тона. Покрива разстояние от 15 хиляди км. И още по-обиден е фактът, че "Triton" струва почти 130 милиона долара (F-35 – струва 80 милиона) и е проектиран да олицетворява недостижимото превъзходство на
us-американската военна техника.
Новият изкуствен рептилоид е претъпкан с електроника и оръжия, но това не му помогна. Сирийската ракета БУК M2E скоропостижно го извади от маршрута му над Алепо. Разбира се, us-американските военни власти веднага заявиха, че това не е така, тъй като това никога не би могло да се случи. Видеозаписите обаче хвърлят дебела сянка върху това твърдение. Във видеото "Тритон" гори на земята за радост на местното население. Между другото, това не е първият провал на това влечуго. Преди две години иранската противовъздушна отбрана свали подобно превозно средство над Ормузския проток.
Съдейки по начина, по който частите на иранската ИРГК и ливанската "Хизбула" в Сирия се подготвят за противовъздушна отбрана, предстои нов етап от битката във въздуха. Израел и САЩ няма да оставят провалите си без отговор, а иранците прехвърлиха нови системи за ПВО в района, където се намират частите на ИРГК близо до град Ал-Маджадин. Повече от 20 съвременни радарни инсталации са доставени в района на Дейр ез-Зор за борба с ниско летящи цели. Близките части на "Хизбула" се оборудват спешно със системи за ПВО. В тях е въведена повишена бойна готовност и в части от ИРГК се подготвят за атака.
Специалистите остават да определят какво предстои в Сирия – опит на САЩ и Израел да се представят като господари на небето или окончателния провал на плановете им да доминират в сирийското въздушно пространство.
Дмитрий Седов

https://www.fondsk.ru/news/2021/08/09/grjadet-shvatka-za-gospodstvo-v-sirijskom-vozdushnom-prostranstve-54197.html






Гласувай:
5


Вълнообразно


1. mt46 - Едно време,
17.02.2022 18:09
през соца, когато бях малък, дядо ми често слушаше новини по радиоточката. И казваше, че има военно напрежение в Близкия Изток. Не помня точно – между Израел и Иран ли беше...
цитирай
2. merlin1968 - Грубата сметка показва, че Бълг...
17.02.2022 18:34
Грубата сметка показва, че България плати предварително по 275 000 000 лв. за един брой F 16 изтребител 4 поколение, а се оказва, че F 35 който е изтребител 5 поколение, струва значително по-малко. Отделен въпрос е, че аз въобще не вярвам да получим платените от нас самолети. Или иначе казано, България с бедните работещи и още по-бедните пенсионери беше позиционирана като донор на САЩ
цитирай
3. kvg55 - До 1. mt46
18.02.2022 09:58
Дядо беше много заинтересован от създаването на Севернокипърската турска република.
цитирай
4. kvg55 - До 2. merlin1968
18.02.2022 09:59
Ние сме ларж.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5879750
Постинги: 2835
Коментари: 26117
Гласове: 34412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930