Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2022 07:01 - © Принудителна консолидация на Алианса
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1037 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 12.02.2022 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
12.02.2022г.

     Северноатлантическият договор е подписан във Вашингтон на 4 април 1949 година. Той включва петте държави от "Договора от Брюксел" – Обединеното кралство Белгия, Франция,  Нидерландия и Люксембург – плюс Съединените щати, Канада, Португалия, Италия, Дания, Норвегия и Исландия. Седалището на организацията е в столицата на Белгия Брюксел.
Какво е съвременното лице на Алианса?
"Съюзниците от НАТО се подготвят за бъдеще без "вечните войни" на Америка", пише Vox.
Афганистан не беше просто 20-годишната война на Америка. Това също беше война и на съюзниците на Съединените щати в НАТО-то.
Съединените щати, започвайки с Доналд Тръмп и продължавайки с Джо Байдън, изясниха плана за изтегляне от Афганистан. Но бързият срив на афганистанското правителство и бързината на превземането от талибаните превърнаха това напускане в хаос. Съединените щати изглеждаха грешни и некадърни, като повлякоха със себе си съюзниците си. Някои държави се бореха да евакуират своя персонал и сътрудници от Афганистан, тъй като ситуацията около летището в Кабул се влоши. Всички трябваше да се съобразяват с реалността, че след 20 години война, над 3500 загубени живота и
изразходвани трилиони долари остава съвсем малко време за спасение.

Това доведе до обвинения в Лондон, Берлин и Брюксел, насочени към лидерите там и към Съединените щати – Нима интелигентността ни беше наистина толкова бедна? Бившият британски премиер Тереза Мей попита в парламента : "Нима нашето разбиране за афганистанското правителство беше толкова слабо? Нима нашите знания на място бяха толкова недостатъчни? Или просто си мислехме, че трябва да следваме Съединените щати и на крило и молитва всичко ще е наред през нощта?". Има истинско разочарование от начина, по който възелът Афганистан се разплете, и въпроси за това, доколко Съединените щати са се консултирали с коалиционните си съюзници относно графика и начина за изтегляне.
Това възобнови дебат, който от години затруднява трансатлантическия алианс, особено по време на ерата на Доналд Тръмп : Обединеното кралство и Европа са твърде зависими от САЩ за своята сигурност?
Все още е малко вероятно след Афганистан да започне реално преправяне на НАТО. Но поне съюзниците могат да го приемат като знак, че уверенията на Джо Байдън, че "Америка се завръща", не са достатъчни.
Държавите от НАТО без САЩ нямаха капацитет да останат в Афганистан сам.
image

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посещава италианската военна база "Camp Arena" в Херат, Афганистан, през 2018 година 

"Непосредственото усещане около цялата тази ситуация е, че може би е трябвало да има повече консултации и съвместно планиране как да се управлява стратегията за излизане", казва Дейвид О’Съливан, който беше посланик на ЕС в САЩ от 2014 до 2019 година.
image

Британски военнослужещи се качват на самолет, излитащ от Кабул 

"Никой не ни попита дали е добра идея да напуснем тази страна по толкова бърз начин", каза Йохан Вадефюл, заместник-председател на парламентарната група на Християндемократите на Мерц в германския парламент, пред Bloomberg Television. "И така, много дразнещата ситуация, която имаме сега – хаосът, пред който бяхме изправени в Кабул – разбира се е резултат от това". Чувството за импотентност, казва Гарет Мартин, старши професионален преподавател в Училището за международно обслужване на Американския университет, е разкрило степента на зависимост на съюзниците от САЩ. "Мисля, че беше трудно да се преглътне, че след като САЩ решиха, че играта е свършила".
Зависимостта от Съединените щати подхранва несигурността относно това какво се случва, ако вътрешните интереси на страната се разминават по-дълбоко с европейските. От времето на администрацията на Обама Съединените щати дадоха да се разбере, че губят апетита си към вечни войни, но политиката на администрацията на Тръмп "Америка на първо място" – а понякога и открита враждебност към ЕС и НАТО – засили опасенията, че след време Европа няма да може да разчита на САЩ.
Тъй като САЩ коригират отношенията си със света и ролята си в него, Европа също трябва да се адаптира. Това не означава, че цяла Европа иска Съединените щати да продължат своите "вечни войни" – и съюзниците им бяха критични към прекалените действия на САЩ, както в Ирак (което също обтегна отношенията със съюзниците).
Географията предлага поне едно обяснение : европейските лидери не искат да приемат прилив на имигранти от Афганистан. Спомените за бежанската криза през 2015 година, когато хиляди хора бягаха от Сирия, Близкия изток и Северна Африка с лодки към Европа, все още са много остри, както и как справянето с хуманитарната катастрофа дестабилизира европейската политика. Политическата реакция на пристигащите спомогна за появата на крайно десни и националистически партии в Западна Европа.
Това безпокойство е споделено между столиците в Европа. Може да е насочено към САЩ, но по някакъв начин това е отклонение – реалност, че тези страни не са толкова силни, колкото искат да бъдат. Съюзниците на САЩ се чудят къде се вписват в приоритетите на САЩ.
Афганистан откри нови линии на разломи в НАТО, но вероятно няма да бъде това, което да го разбие напълно.
За съюзниците от НАТО, които са изградили своята сигурност в САЩ, става все по-трудно да се игнорира реалността, че приоритетите на САЩ се променят.
Афганистан разкри, че много съюзници разчитат на САЩ. И това доведе до въпроса дали сега европейците трябва да се отърват от тази зависимост и да инвестират в собствена сигурност.
Борел, главният дипломат на ЕС, предложи същото в интервюто за италианския вестник L"Economia. "ЕС трябва да може да се намеси, за да защити нашите интереси, когато американците не искат да участват", каза той.
"Просто може би трябва да направим много повече, за да демонстрираме собствената си автономна готовност да се защитаваме, като в същото време искаме да запазим съюза, който според мен е основен за европейската архитектура на сигурността", казва Дейвид О’Съливан.
Някои експерти са скептични, че Европа наистина ще предприеме стъпки за инвестиране или изграждане на собствена сигурност, отделно от САЩ и трансатлантическия съюз. "Много пъти сме имали такива намерения", подчертава Гарет Мартин.

https://www.vox.com/22639474/afghanistan-nato-europe-refugees-germany-uk

Именно за това са и внушенията на САЩ за предстояща война в Украйна – за да се измести спомена за Афганистан и консолидира разнебитеният след разгрома там Алианс.




Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5860704
Постинги: 2831
Коментари: 26061
Гласове: 34376
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930