Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2022 07:01 - © Защо поляците не обичат Русия?
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1779 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 07.02.2022 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
07.02.2022г.
     В научните среди в Полша се предлага обяснение защо поляците толкова ненавиждат руснаците. Това обяснение ще се хареса на славянофилите, тъй като се свежда до факта, че политическата класа на поляците се ръководи по руския въпрос от мнението на Вашингтон. Тоест, ако САЩ се отърват от русофобията, в Полша също няма да я има 
image

Колко справедлива и удобна е тази хипотеза, която обаче няма корени и обосновка в миналото.
Членът на Националния съвет за развитие при президента на Полша, професорът във Варшавския университет Витолд Модзелевски казва : "Русофобията на поляците произтича от убеждението, че всемогъщият покровител, единственият защитник на свободния свят и нещо друго там – САЩ – винаги е държал и ще продължи да заема антируска позиция и той може дори похвала да даде за решителността ни при словесни атаки срещу "империята на злото".
Това е казано от човек, близък до полските власти, но все пак достатъчно частен и независим, за да си позволи такова изказване. Той дори предполага, че полската русофобия ще изчезне, ако Русия и САЩ подобрят отношенията си. Защото просто ще стане неизгодно.
Истината е, че политическата класа и социалната мисъл в Полша се свързват не с народа на Народната република Полша, в качеството ѝ да окупира, а с предвоенна Полша на Пилсудски
image
– самата "хиена на Европа", както се е изразил Чърчил. Но сега въпросът не е в това колко лоша или добра е била Полша, а във факта, че нейните европейски съюзници реагираха на задълженията си да защитават поляците по чисто официален начин и след часа "Х" – нападението на Полша от Германия на 01.09.1939 година, бяха практически неактивни.

В руската историография тези събития са известни като "странната война" (първоначално изразът идва от американската преса, при която нищо не се случва; по-точен превод е неистинска или фалшива война). Хитлер успя да приложи стратегически забавянето на съюзниците, което в крайна сметка се обърна срещу тях (предимно срещу Франция).
Някои полски политици считат западните сили за "два пъти предатели", което означава, че британците, французите и други европейци, "по някаква причина" не са започнали да подсигуряват полската независимост не само от Хитлер, но и от Сталин.
Поне от руска страна. Поляците бяха много по-хладни към руснаците. Този дисбаланс е жив и днес – полските журналисти признават, че дори в условията на "война за историческа памет" Полша е по-привлекателен герой в руските медии, отколкото Русия в полските.
Следователно зависимостта на русофобията на поляците от us-американското мнение може да бъде признато, но не и преувеличено. Пан Модзелевски е твърде оптимистичен, ако смята, че тя ще си тръгне заедно с новата Студена война. Корените ѝ са много по-дълбоки.
Русия участва във всички разделяния на Полша – поне четири, или дори пет, ако броим пакта Рибентроп – Молотов. Това не се забравя и мнозина не прощават, което се демонстрира  видимо от по-голямата част от поляците.
Самата логика на развитието на двете държави – руска и полска – по причини, които някога са били значими (например различията във вярата), предполага тяхното противопоставяне : тогавашната геополитика просто не предвиждаше две мирно съжителстващи славянски суперсили. Тази конфронтация продължи много години – и Русия излиза победител от нея.  Поляците също бяха много близо до победата поне два пъти : по време на смутното време и по време на Наполеоновите войни (поляците са последните и най-верните съюзници на Бонапарт, който завладя цяла Европа) – но не успяха – срина се мечтата за собствена империя.
В съзнанието на полските ретрогради днешното противопоставяне е естествено продължение на същата вековна историческа конфронтация. Казват, че Западна Европа стъпва в ада, ние предлагаме различен път – полския, а руснаците са съперници в това идеологическо поле, те трябва да бъдат победени и обезценени. Така вътревидовата борба на славяните беше заменена от вътревидовата борба на консерваторите.
Интересна е съпоставката в отношенията между Съветския съюз – Полската народна република и Европейския съюз – Република Полша : Полският министър на правосъдието и в същото време главен прокурор на страната Збигнев Зобро обвини европейския комисар по юстициите Дидие Рейндерс, който изпратил писмо до полския министър по европейските въпроси Конрад Шимански със строго искане да оттегли искането на депутата Моравецки от трибунала, в липсата на "добри обноски и култура". "Пан Рейндерс очевидно не е завършил това добро училище, което учи не само на основните принципи на културата в областта на политиката, но и на културата на междуличностната комуникация", казал министърът и допълнил – "Не мога да си спомня нито един секретар от Москва, който да е написал писмо до Войчех Ярузелски или неговите предшественици с искане за оттегляне на каквото и да е дело в полски съд. Дори по онова време изглеждаше, че поляците вземат свои собствени решения в рамките на реалния социализъм и не следват директивите и инструкциите на московските служители". Зебро изказва не един път своите сравнения на настоящия Европейски съюз с бившия СССР в различни интервюта. Например, той каза : "Неоколониалното мислене на брюкселските елити е много ясно. Исканията на съветските другари поне бяха формулирани под формата на съвети".
Вече е в оборот в полските средства за осведомяване терминът "Polexit" (по аналогии с Brexit)

https://vz.ru/politics/2021/6/13/1103759.html
https://ria.ru/20210614/polsha-1736857284.html




Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Руската имперска политика е била винаги поделяне на Полша и
07.02.2022 08:56
всичките съюзи са били за унищожаване на Полша.
Ще ти напиша подробно всичките договори още от Времето на Екатерина, за подялба на Полша ! Няма как да обичаш такива царе !
Поляците не са ретроградни , а обикновени патриоти.
Аз понеже обичам и руснаците и поляците като народ , мисля че някой подкокоросва двата народа да бъдат враждебни !
Какво наблюдаваме сега в Украина! Същото! Народът не иска война , Западът насъсква!
А украинците са хубав народ , много изстрадал. Някои идват сега в България , защото ни чувстват близки , а други отиват чак в Канада.
Задай си въпроса защо Украина не иска да е заедно с Русия?
А САЩ не е алтернатива за никого . Те си имат собствени проблеми и сега е голямата битка . Надявам се щатите да извоюват свободата си , както сега се борят в Канада.
Руснак в Канада, Квебек е с камиона си в Отава , за да се бори за свободата си !
Украинки в Отава им носят хляб и вода на хората с камионите.
Виждаш ли , че там те са едно , от едната страна на барикадата.
Унгарец от Румъния е с камиона си в Отава.
Усещаш ли, кои са най-будните при канадците?
Затова ще успеят !
цитирай
2. mt46 - ...
07.02.2022 11:33
Тукашната русофобска пропаганда също е подклаждана от САЩ...
цитирай
3. kvg55 - До 1. panazea
07.02.2022 14:42
Усещам! – живялите при социализма.
цитирай
4. kvg55 - До 2. mt46
07.02.2022 14:43
У нас русофобията е главно подклаждана.
цитирай
5. hristiqnskaprosveta - Бил съм в Полша и знам, че поляците не мразят Русия изобщо, както и украинците...
08.02.2022 07:42
... просто лидерите на тези две държави "мразят" Русия срещу щедро финансиране от САЩ и разбира се се мъчат да подклаждат омраза срещу руснаците, което ще доведе до сериозни последици от страна на Кремъл, ако реши да се разправи с тези русофоби.
цитирай
6. kvg55 - До 5. hristiqnskaprosveta
08.02.2022 11:24
И у нас изкуствено се подклажда русофобията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5850588
Постинги: 2830
Коментари: 26050
Гласове: 34367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930