Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2022 11:01 - © За Жак Атали
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 929 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 03.02.2022 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
03.02.2022г.

     Името на Жак Атали ми е известно отдавна 
image

Напоследък много се рекламира книгата му "Карл Маркс или световният дух" 
image
Колебаех се дали да си я купя и накрая предпочетох да чета Маркс, вместо да чета за Маркс – купих си "Карл Маркс, Човекът и бъдещето, избрано". Винаги оригиналът е за предпочитане 
image
В анотацията на книгата "Карл Маркс или световният дух" прочетох едно негово изречение, което ме порази : "Маркс несъмнено е интелектуално чудовище, ала преди всичко той е човешко същество".
По късно попаднах на статията на Валентин Катасонов във ФСК "Откровенията на Жак Атали : човек ще се превърне в «артефакт» и «обект»". Оказа се, че той за Атали има доста статии. Реших да се запозная с мирогледа на известния французин, макар и косвено, с еврейско потекло, постоянен съветник на президентите на Франция до днес, започвайки от Франсоа Митеран, финансиста, политика и писателя Жак Атали 
image

Статията започва с "Ваксинацията трябва да създаде "правилния" човешки генетичен код".
Въобще последните статии на Валентин Катасонов започват с мисъл за ваксинирането и ваксините срещу KOVID – 19.
За Атали се говори като за човек, обслужващ интересите на клана Ротшилд; масон, според някои доклади – илюминат. Автор на няколко десетки книги, които самият той нарича "проектиране на бъдещето". Заедно с Клаус Шваб са пиленца от гнездото на Ротшилд.
Съществената дума във философията на Атали е думичката "код".
Той говори за различни кодове – компютърни, телефонни, генетични, етични, социално-икономически, хранителни. В широк смисъл кодът е набор от правила. Атали лаконично определя : кодексите са законите, които управляват света. И той започва да философства от очевидното : в света има много несъвършени, дори ужасни неща. Тези несъвършенства са резултат от сериозни пропуски в съответните кодове. И обявява тезата : можем да направим света съвършен, като коригираме кодовете на всички системи.
Атали задава въпроса : необходимо ли е да се промени човешкият генетичен код? И въпреки че избягва разбираем и точен отговор, той определено подкрепя идеята за човешка генетична промяна. Човекът се развива, казва Атали, но тази еволюция върви в грешна посока; човешката еволюция трябва да бъде взета под контрол и кодовете трябва да се превърнат в инструмент за контролирана еволюция.
И кой ще контролира човешката еволюция? – богатите естествено! И Атали с тях.
Атали заявява, че с течение на историята човек все повече се превръща в "артефакт", в "обект". (На кого ще е обект човека? – на богатите естествено! И Атали с тях). В духа на Клаус Шваб (Нали са от едно котило) Атали приветства синтеза на човек и компютър, появата на киборг, тоест на биоробот. Той не изключва, че резултатът от "обективната тенденция" може да бъде 100% протеза. Светът може без човек. Кодовете трябва да убият човека! Нека вместо човек има "артефакт" и "обект", но "правилно". И "правилността" на "обекта" ще бъде осигурена от "правилните кодове". А Атали, разбира се, е с правилен код.
Атали избягва въпроса кой ще разработи "правилните кодове" и ще ги приложи в живота. Отговорите обаче са от Клаус Шваб, който говори подробно за прекрояването на човек в духа на трансхуманизма. Собствениците на най-големите корпорации ще участват в такава промяна. И те основно ще се нуждаят от такива различни видове биороботи като долните касти "делта" и "епсилон" в романа на Хъксли, предназначени за най-мръсните работни места.
Атали споменава в теориите си и "социалният код", зад който може да се види моделът на "приобщаващият капитализъм", описан от Шваб, който Атали нарича "позитивно общество".
По темата "икономика на живота", която развива дълго време, той предлага да се премахне част от селското стопанство, по-голямата част от транспортния сектор (автомобилната, авиационната, железопътната) – биороботите нямат нужда да пътуват; машиностроенето, химическата, текстилната промишленост, като "вредни". Атали нарича също извличането на въглеводороди, въглеводородната енергия и черната металургия вредни, които образуват мазнини, "въглероден отпечатък", участващи в създаването на големи обеми емисии на въглероден двуокис. Той гласува с две ръце за радикална "декарбонизация" на световната икономика, за да се спаси от затоплянето на климата. "Икономиката на живота" на Атали включва секторите на здравеопазването и хигиената, храните, образованието, културата, цифровите технологии, сигурността и "зелената" енергия. По-специално, той се застъпва за пълно прекратяване на производството на захар и продукти, които използват захар (?).
Обхватът на Жак Атали е широк : от въпроса за генетичната модификация на човека, до захарта и правилното хранене. Относно ваксинацията, казва много ясно : ваксинацията е необходима, тя трябва да се превърне в атрибут на "позитивното общество" на бъдещето, създавайки "правилния" човешки генетичен код.
Последното "откровение" на Атали трябва да се опипа много внимателно. "Обсебените" от идеята се подготвят за решително хвърляне, за да завземат властта над света.
След прочита, понеже съм убеден в обективността и почтеността на Валентин Катасонов, интересът ми към Атали приключи – нищо оригинално; не познава обективното развитие; ако е чел Маркс, нищо не е разбрал; твърде слугински идеи. За президентското му съветничество  Катасонов казва : "Човек, който направи значителен принос към факта, че Еманюел Макрон стана президент на Франция през 2017 година, от което французите сега стенат".
И въобще, буржоазни измишльотини породени от кризата на капитализма, които няма как да се осъществят, защото срещу обективните природни и обществени закони не можеш вървя.

https://www.fondsk.ru/news/2021/08/21/otkrovenia-zhaka-attali-chelovek-stanet-artefaktom-i-obektom-54285.html




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5885279
Постинги: 2836
Коментари: 26127
Гласове: 34426
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930