Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2022 11:01 - © Илф и Петров – родоначалници на хибридните психоатаки
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1041 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 31.01.2022 16:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
31.01.2022г.

image
image
     "От известно време нелегалният милионер чувствуваше върху себе си нечие будно внимание. Отначало нямаше нищо определено. Беше изчезнало само привичното и улегнало чувство на самота. После взеха да се появяват признаци от по-обезпокоителен характер
Веднъж, когато Корейко отиваше с обичайната си отмерена крачка към службата, до самия "Херкулес" го спря един нахален просяк със златен зъб. Като настъпваше влачещите се след него вързалки от долните му гащи, просякът хвана Александър Иванович за ръка и бързо заломоти :
– Дай милион, дай милион, дай милион!
След това просякът изплези дебелия си нечист език и задрънка вече кръгли глупости. Това беше обикновен просяк-полуидиот, каквито често се срещат в южните градове. Въпреки това Корейко се качи във финансово-счетоводната зала със смутена душа.
Ето от тази среща започна дяволщината 
image

В три часа през нощта събудиха Александър Иванович. Пристигна му телеграма. Тракайки зъби от утринния хлад, милионерът разкъса бандерола и прочете : 
image

– Каква графиня? – пошепна смаян Корейко, застанал бос в коридора.
Но никой не му отговори. Раздавачът си беше отишъл. В градинката на двора страстно гукаха гълъби. Съквартирантите спяха. Александър Иванович повъртя в ръце сивата бланка. Адресът верен. Името също 
image

Александър Иванович не разбра нищо, но така се развълнува, че изгори телеграмата на свещ. В седемнадесет часа и тридесет и пет минути същия ден пристигна втора телеграма : 
image

Александър Иванович побледня от яд и скъса телеграмата на парченца. Но същата нощ му донесоха още две телеграми-мълнии.
Първата : 
image

И втората : 
image

След това с Александър Иванович в службата стана нещо обидно. Като умножаваше наум по молба на Чеважевская деветстотин осемдесет и пет по тринадесет, той сгреши и даде неверен резултат, което никога не беше се случвало в живота му. Но сега не му беше до аритметически упражнения. Налудничавите телеграми не излизаха от главата му.
– В бурета – шепнеше той, втренчил поглед в стареца Кукушкинд – Братя Карамазови. Просто свинщина някаква.
След телеграмата, с която неизвестният гражданин уведомяваше, че ще командува парада именно той, а не някой друг, настъпи успокоение. Три дни не безпокоиха Александър Иванович. Той вече бе започнал да свиква с мисълта, че всичко случило се съвсем не се отнася до него, когато пристигна дебел препоръчан бандерол. Бандеролът съдържаше книга, озаглавена "Капиталистическите акули" с подзаглавие : "Биография на американските милионери" 
image

В друго време Корейко и сам би си купил такава занимателна книжка, но сега той дори се сгърчи от ужас. Първото изречение беше подчертано със син молив и гласеше :
"Всички крупни съвременни богатства са натрупани по най-безчестен път".
За всеки случай Александър Иванович реши засега да не се вестява на гарата при заветното куфарче. Той се намираше в много тревожно състояние на духа".
Както знаем от романа, Остап Бендер атакува забогатялата чрез финансови измами "бяла якичка" Александър Иванович Корейко за един милион рубли 
image

В атаките на финансиста Остап Бендер спрямо финансиста Александър Корейко се наблюдава използването на хибридна тактика. Целта е всяване на смут в душата на противника и затормозяване на съзнанието му със странни послания в необичайно време. И целта е постигната. Финансистът Корейко започва да допуска грешки в професионалната си работа.
В крайна сметка хибридните психоатаки се увенчават с успех – Остап Бендер получава от Корейко един милион рубли при ето какви мизерни условия
image
:

"В нагорещения и тъмен товарен вагон въздухът беше тежък и застоял като в стара обувка. Миришеше на кожа и крака. Корейко запали един кондукторски фенер и се пъхна под кревата.

*   *   *   *   *   *   *   *
Най-после Корейко излезе изпод кревата, като бутна към краката на Остап пачките с парите. Всяка пачка беше грижливо залепена с бяла хартия и превързана с канап.
– Деветдесет и девет пачки – каза Корейко тъжно – по десет хиляди във всяка. Банкноти от по двадесет и пет червонци. Можете да не ги проверявате, при мен е като в банка.
– А къде е стотната пачка? – попита Остап въодушевен.
– Десет хиляди извадих. За сметка на откраднатите на морския бряг.
– Е, това е вече свинщина. Парите са изхарчени пак за вас. Не се занимавайте с формалистика.
Корейко даде с въздишка липсващите пари, в замяна на което получи своя животопис в жълтата папка с връзките за обуща
image
– Ето ме и милионер – възкликна Остап с весело учудване – Сбъднаха се мечтите на идиота!".

https://chitanka.info/text/16079-zlatnijat-telets/11#textstart




Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - ...
31.01.2022 11:45
Може и така да е. А американците дали са чели Илф и Петров?...
цитирай
2. hristiqnskaprosveta - Другари...
31.01.2022 12:23
... ще ни се наложи да четем и препрочитаме още дълги години Илф и Петров, за да знаем за доктрината на едрия капитал. Другар, другари, колко хубаво звучи другар, а сега имаме само "колеги" и "работници" на капитала, но не е "другари". :)
цитирай
3. kvg55 - До 1. mt46
31.01.2022 14:22
Едва ли са ги чели?
цитирай
4. kvg55 - До 2. hristiqnskaprosveta
31.01.2022 14:23
Класика!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
31.01.2022 23:55
Велика, актуална книга!
Изглежда е била настолно четиво на съвременните Остапбендеровци!?
Но ,пропуснали са важни неща в нея, нямат финеса на оригинала!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5861119
Постинги: 2831
Коментари: 26061
Гласове: 34376
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930