Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2022 15:01 - © Как Бийтълс пишеха своите песни
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 608 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 30.01.2022 15:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
30.01.2022г.

     Първо беше документалният филм от 1970 година "Let it Be", който е заснет с две 16 мм камери от Майкъл Линдзи-Хог. И тавата също. Естествено – "Нека бъде". За филма Майкъл засне няколко диви сто и петдесет часа филм в студиото, където най-великата група от онова време, а може би и на всички времена, се опита да пресъздаде своя творчески дух на ръба на окончателния разпад
image

Филмът се оказа тъжен, защото от всичките диви часове суров материал Майкъл получи хронология на това как напрежението между участниците – Макартни, Ленън, Харисън и дори абсолютно мълчаливия Ринго Стар расте, расте и сякаш, ни намеква, че сега всичко ще рухне. Това всъщност се случи малко по-късно – след издаването на албума "Abbey Road", много песни за който бяха записани в същото студио пред публиката.
Едва след разпада се появи музикален материал под формата на "Let It Be", който беше подложен на чудовищно насилие от продуцента Фил Спектор. Въпреки него, между другото, не толкова отдавна излезе албумът "Let it Be Naked" – без глупавите оркестри и хорове, които Спектър слагаше, за да угоди на американския си вулгарен вкус. Когато филмът излезе, тази снимка от последните дни на великата група беше достатъчна, за да разбере зрителят какво се случва с "Бийтълс"
image
Но оттогава измина добър половин век и режисьорът, носител на Оскар Питър Джаксън ("Властелинът на пръстените") реши да преразгледа цялото тяло на филма и осъзна, че е време за по-подробен и по-малко субективен поглед върху какво се случва в наето студио в Туикенхам през 1969 година … С Сovid закъснения, филмът на Джаксън "The Beatles : Get Back" стартира на Disney +. Тук, разбира се, те се фокусират върху факта, че това е "филм на Питър Джаксън" за маркетингови цели, въпреки че, разбира се, всичко това е заснето от тогавашния млад режисьор Линдзи Хог и той завинаги ще остане филм на Линдзи Хог. Нека наречем Джаксън "директор по редактиране".
Драмата е следната : великата група след смъртта на мениджъра Брайън Епщайн е останала буквално сираче
image
: той контролираше всички аспекти на тяхната дейност, чак до стила на ботушите на Челси. И групата е в объркване и паника : по принцип не е ясно какво да се прави – какво с парите, кой контролира финансите, кой съставя планове и договори. Всичко изведнъж изчезна и те останаха като деца на студения вятър. Освен това групата вече е спряла изпълненията на живо от 1966 година и всичко, което правеха, бяха студийни записи.

Тоест те наистина се озоваха в хаос и по пътя към забравата сред обществото. Защото през 1969 година, когато се снима документалния филм, на сцената излязоха чудовища като Джими Хендрикс или Led Zeppelin, които вече се насочиха към стадионите и Уудсток. И Пол Макартни разбра това много добре, защото именно той изпрати американеца Джими Хендрикс от Англия в Америка на поп фестивала в Монтерей.
За тези, които са израснали върху това, или за тези, които разбират на какво се основава цялата съвременна поп и рок музика, това е фантастично интересно, буквално всеки детайл. И най-важното, и това е точно преди да разбъркате останалата коса по главата – за първи път процесът на писане на песните на The Beatles е показан подробно. Трима музиканти седят в кръг около барабаните
image
За разлика от кратката версия на Линдзи-Хог, не е показано триене между момчетата, а удивителният процес на творчество : Makka, разбира се, е локомотивът на възраждането на живия дух на групата и доставчикът на музикални идеи. Например – взема своя бас Hofner P-500 Violin
image
и започва да свири на него с непознато темпо, нещо смътно напомнящо песента "Get Back". Харисън започва да играе заедно с него, Ленън се свързва с няколко реплики. Пред очите им Пол променя ритъма, коригира хармонията. Ринго безшумно свири зададения ритъм. Не че не му пука – той е просто мълчалив трудолюбец. Пол търси думи – откъси от някакъв текст, които се вписват в ритъма, или просто тананика. Тогава той открива репликата "няма да се застъпваме за пакистанците, които отнемат целия труд на хората", всички започват да се смеят, а след това буквално пред очите им се получава политическа сатира срещу британските политици, които тогава се люшкаха против имигрантските настроения, а думите "Get Back" звучат в контекста на репликата "върни се в своите страни от Британската общност". Еха. И вече на третото изпълнение, на третия ден, общо взето, всичко се променя и се появява текстът (записан е на ухо от роуд мениджъра на групата Мел Евънс), който познаваме като класически.

И това е величието на тази компания от творци, че в резултат получихме не моментна пропаганда, а по-малко саркастичен текст, който днес звучи още по-актуално : "Мила Лорета, Мартин си мислеше, че е жена, но всъщност беше човек". Да не говорим, че се роди идеята да бъде привлечен невероятният черен клавирист Били Престън, който внесе абсолютно фантастичен драйв в цялата песен.
Тук виждаме Ленън да изразява първите музикални идеи за "Across the Universe". И как Харисън, който явно е подценяван в групата като композитор, показва абсолютно изключителната песен "Something". И Ленън му помага в този момент да оформи идеята по-ярко. И можете да видите как творците най-накрая получават истинско удоволствие от творчеството един с друг и от това, което получават – за разлика от версията на самия Линдзи-Хог, където всичко това беше оставено зад кулисите.
Вярно, има момент със затръшването на вратата от Харисън – когато той напусна групата точно по средата на репетициите. В продължение на четири дни, но той напусна групата официално. И идеята с концерт по-късно, доведе до точно този концерт на покрива
image

image
на лондонския им офис на тяхната компания Apple (не, не компютърната), който се превърна в легенда до такава степен, че тогава всяка група, която се смяташе за страхотна, ще се изкачи на покрива – от U2 до някакво Someday Madness. Но преди този концерт трябва да изчакаме още два епизода от този невероятен документален филм.

https://vz.ru/opinions/2021/11/30/1131767.html




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. mt46 - Поздрав!
30.01.2022 18:53
Тази легендарна група има многобройни хубави, стойностни, неостаряващи песни...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
30.01.2022 19:05
Велики са!
цитирай
3. kvg55 - До 1. mt46
01.02.2022 20:19
Велики!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5757000
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031