Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2022 07:01 - © Ами ако Путин съживи НАТО?
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.01.2022 07:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
25.01.2022г.

     Жерар Аро
image
e бивш посланик на Франция в Съединените щати. Та той запитал във френския Le Point
image
: "Ами ако Путин съживи НАТО?". Екзистенциален въпрос. Да припомним хронологията : От изпаднал в състояние на "мозъчна смърт" преди две години според Еманюел Макрон, военният алианс възвръща силата си пред заплахите от Руската федерация.

Когато служих във френската делегация към НАТО в Брюксел в края на 90-те години, си спомням, че с моите колеги не давахме много за бъдещето на НАТО. Всъщност изчезването на Варшавския договор и разпадането на СССР го превърнаха в съюз без враг, чието оцеляване изглеждаше най-малкото несигурно. Първоначално той беше спасен от балканските кризи, в Босна и след това в Косово, където предприема първите военни операции в своята история, за да сложи край на междуетническите проблеми, последвали разпадането на Югославия. После това беше Афганистан, където се намеси по-малко заради военната стойност на своя принос, отколкото за да демонстрира солидарността на своите държави-членки със Съединените щати след 11 септември. Балканите вече не се нуждаят, поне засега, от чуждо военно присъствие; европейците постепенно напускат Афганистан.
Следователно въпросът за raison d"еtre на НАТО-то можеше да се върне на масата. Обаче нито американците, нито европейците искаха да го разискват. Всъщност за първите това е удобен инструмент за влияние в делата на нашия континент. За източноевропейците това е гаранцията за американска защита, от която тяхната трагична история им казва, че имат нужда; за тези на Запад това е извинение да не увеличават военните си разходи, тъй като сигурността им се осигурява от Съединените щати. Въпреки това пазарът се задържа, докато Вашингтон смята, че е в негов интерес да поддържа военно присъствие в Европа. Тръмп обаче изтъкна съмненията на us-общественото мнение, което се чуди защо трябва да плаща, за да защитава богатите европейци, които имат средствата да го направят сами.
По своя тъп, но често разбиращ начин бившият президент се учуди, че Съединените щати са готови да влязат във война за Черна гора. Байдън успокои най-големите притеснения на съюзниците си, но не повече, като препотвърди ангажимента на страната си да спазва гаранцията на договора, като същевременно показа, че го гледа ограничително и отхвърля другите заплахи, пред които е изправен. Европейци, от Украйна до Либия, през Сирия. В този контекст НАТО иска на всяка цена да докаже, че остава незаменим инструмент за трансатлантическа сигурност. Видяхме дори неговия генерален секретар да предлага да участва в усилията срещу Covid и той не пропуска възможност да потвърди, че трябва да играе роля срещу Китай, без да бъде спиран от факта, че тази страна не е военна заплаха за Европа и е извън областта на компетентност, определена от Северноатлантическия договор. От своя страна, извличайки поуката от това неразположение около ролята на НАТО, за което той твърди, че е в състояние на мозъчна смърт, Еманюел Макрон предизвика необходимостта европейците да придобият "стратегическа автономия", която да им позволи да гарантират своята безопасност, когато us-американците се изнижат на пръсти от Европа. Времето за Европейския съюз изглежда е дошло.
Врагът обаче се върна
Обратен огън. Путин току-що сбъдна най-смелите мечти на атлантиците, като доказа, че съществува врагът, който толкова силно липсваше на НАТО, за да оправдае съществуването си. През последните десет години Русия редовно напомняше в паметта на съюзниците с военните си дейности във водите и небето на Балтийско море, Северния Атлантически океан или Източна Украйна, но досега това беше по-скоро досада, отколкото заплаха. Сега Русия не само събира армия от близо 200 000 души по границите на Украйна, но и поставя ултиматум на Съединените щати и НАТО, като същевременно издига призрака за прибягване до сила, ако исканията ѝ не бъдат изпълнени. Излишно е да казвам, че Полша и балтийските страни се втурнаха към Брюксел, за да получат уверенията, които всяка страна би поискала на тяхно място. Видяхме дори Финландия и Швеция, които не се бяха присъединили към организацията по време на Студената война, да обявяват, че биха могли да го направят днес, ако Русия продължи своите провокации. Втората, уморена от нарушения на въздушното си пространство и нахлувания на подводници в нейните териториални води, освен това наскоро възстанови военната служба и значително увеличи бюджета си за отбрана. Междувременно в Москва официалната преса заплашва Запада с огъня на ужасяващото въоръжение, което Русия притежава.
Следователно генералният секретар на НАТО вече не трябва да се тревожи. Далеч от Covid и Китай, Русия току-що спаси своята организация, като ѝ предостави този raison d"еtre, от който всъщност беше лишена. Следователно Алиансът няма да изчезне в полза на ЕС, както очакваше Париж, и ще намери нова младост в звуците на руските ботуши по границите си. Що се отнася до европейската отбрана, няма надежда да убедим нашите партньори да проявят интерес към нея в момент, когато те се струпват зад американците, единствените, които в техните очи могат да ги защитават срещу Русия. Европейската стратегическа автономия не е за утре. НАТО има светло бъдеще пред себе си. Благодаря, господин Путин!
image

Руският президент Владимир Путин по време на военен парад в Москва, 9 май 2019 година

https://www.lepoint.fr/monde/gerard-araud-et-si-poutine-ressuscitait-l-otan-16-01-2022-2460639_24.php




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5897381
Постинги: 2837
Коментари: 26142
Гласове: 34437
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930