Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2022 11:01 - © Търсете икономиката
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1081 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 14.01.2022 11:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
14.01.2022г.
     За опита за преврат в Република Казахстан трябва да се търси икономиката и в частност търговията (chercher l`еconomie, chercher du commerce). Е, и пряко свързаната с нея геополитика, разбира се.

Сайтът "Финансовые тонкости"
image
, блог на
Александр Денисенко
image
, публикувал статията "Проучих стокооборота на Казахстан с други страни. Разбрах, че враговете имат за какво да се борят"
image


Приятели, ситуацията в Казахстан започва да прилича на поредния Майдан. Лично аз отдавна престанах да вярвам в случайността на тези събития и се опитвам да намеря икономическата основа за подобни явления.

В случая проучих стокооборота на Казахстан с други страни и това видях.
Очевидно Русия е най-големият търговски партньор на Казахстан 
image

източник kaztrade.ru

През 2020 година общият търговски оборот между страните възлиза на 19 милиарда долара. В същото време Русия има много значително положително салдо – 9,0 милиарда долара.
Вторият важен външнотърговски партньор е Китай :
износ за Китай – 9 милиарда долара;
внос от Китай – 6,34 милиарда долара.
По нататък основните търговски партньори са западните страни : image

източник trendeconomy.ru

Като цяло през 2020 година общият търговски оборот възлиза на 85 милиарда долара, докато делът на Русия и Китай е 34,3 милиарда или 40%. Освен това този оборот е важен преди всичко за Русия, тъй като дава много значителен положителен баланс. В допълнение, за Русия, много печеливша структура на доставките за Казахстан : 
image

източник kaztrade.ru

Вижда се, че по-голямата част от вноса на Казахстан от Русия се състои от продукти от несуровинният сектор.
Резултат
Ясно е, че на западната общност е неизгодна ориентацията на Казахстан към Русия и Китай. След като обърне политическата ориентация чрез поредната "революция" на Майдана, новата власт може да постави страната пред избора да скъса връзките си с Русия и Китай. Освен това Казахстан заема стратегическо географско положение, като е в епицентъра на азиатските интереси на САЩ, между Русия, Китай, Иран и Индия. Освен това с излаз на Каспийско море.
Трябва да се отбележи, че властите на Казахстан сами режат собствените си клони. Дори при Назарбаев всяка година 5 хиляди абитуриенти отиваха в Съединените щати да учат за сметка на държавния бюджет с условието за връщане. Както се казва – вземете и подпишете създаването на своята пета колона на собствената си сметка.
Като цяло Западът прави поредното, след Беларус, изпитание за силата на постсъветските републики. За Русия е важно да не проспи, както при Украйна, евентуален обрат на страната в антируска посока.

https://fintonkosti.ru/economy/izuchil-tovarooborot-kazahstana-s-drugimi-stranami-ponjal-chto-nedrugam-est-za-chto-borotsja.html

Вижда се, че Казахстан е голям пазар. Освен това е богат на полезни изкопаеми. Русия е критично зависима от Казахстан : Русия и Казахстан са свързани с най-дългата сухоземна обща граница – повече от 7,5 хиляди километра; на територията на Казахстан е космодрумът "Байконур"
image
; В съседната територия живеят милиони руснаци. В Казахстан работят множество съвместни предприятия; Като говорим за бизнес интересите на Русия, тогава в Казахстан работят такива големи компании като Лукойл, "Роснефт" и "Газпром". Въглищната мина "Богатир Комир", 50% от която принадлежи на "Русал" :
image
, се превърна в сериозен икономически проект. А руският «Билайн» притежава местния телекомуникационен оператор «Кар-Тел»; Според Евразийската банка за развитие (ЕБР) в страната работят над 7000 съвместни предприятия. И така нататък, и така нататък, все обвързващи неща.

https://vz.ru/society/2022/1/7/1137641.html




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5868065
Постинги: 2832
Коментари: 26073
Гласове: 34383
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930