Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2022 11:01 - © Иранската връзка
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 677 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 12.01.2022 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.01.2022г.

     The New York Times съобщава за "изтекъл" запис на разговор, в който министърът на външните работи на Република Иран Мохамад Джавад Зариф съобщава пред интервюиращ, че Джон Кери, в качеството си на държавен секретар при президента Обама, при разговор относно "ядрената сделка", обсъждал с Лавров тайните операции на Израел срещу интересите на Техеран в Сирия и така чрез Лавров, Кери издал държавни и военни тайни на еврейската държава на нейният враг № 1 Иран, с когото РФ е партньор. Кери отрекъл обвиненията.
"Мога да ви кажа, че тази история и тези твърдения са недвусмислено неверни. Това никога не се е случило – нито когато бях държавен секретар, нито след това", туитирал Джон Кери : 
image

Този материал повдига редица въпроси. По-специално отношенията в триъгълника Америка-Израел-Иран изглеждат в съвсем различна светлина. Основната причина за "теча" обаче може да е свързана с противоречията в настоящата администрация на американския президент по отношение на общия курс на американската външна политика, тъй като днес Джон Кери е доверен специален пратеник на президента Байдън по проблемите на климата.
Има подозрение, че телефонният разговор между Путин и Байдън впоследствие е "разбит" от Кери, който обикновено се застъпва за конструктивен диалог в международните отношения и който често успява да намери общ език със Сергей Лавров (например за Сирия) : 
image

Тези споразумения обаче често също се развалят по-късно (вероятно поради действието на сили, които не се интересуват от компромисно развитие на събитията) : 
image

Това се потвърждава от факта, че почти веднага след призива на Байдън към Путин за среща, САЩ наложиха санкции върху руския държавен дълг. И тогава се появи гореспоменатата публикация на The New York Times, която, отчитайки казаното, вече изглежда като нечие желание да намали външнополитическия плам на Кери, така че той да се занимава с климата и да не се бърка в собствения им бизнес. Като цяло се създава впечатлението, че докато някои членове на американската администрация се опитват да "изгладят нещата" в отношенията с Русия, други играят игра с нулева сума.
Може би това се дължи на факта, че настоящият собственик на Белия дом е физически неспособен да държи всички дела под контрол и повече от предишните президенти зависи от обкръжението си, което, изглежда, не е екип от пълни съмишленици. Обкръжението на Байдън се бори за влияние. Остава само да разберем кой какви линии чертае.
Кои са ключовите външнополитически фигури в САЩ сега? Това са държавният секретар Антъни Блинкен, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс (е, Джон Кери е някъде наблизо). И тук отново интересна картина : image

И тогава възниква въпросът : кой изостря външната политика на САЩ след Доналд Тръмп?
И тогава заключението само по себе си подсказва : цялата администрация на Байдън е само фасада, знак, който не обяснява, а само отразява нечии дълбоки планове. И в дълбините, например, на Държавния департамент са скрити такива истински ястреби като Виктория Нюланд, която изглежда е "надзирател" на "дълбоката държава" там и може би играе по-голяма роля във външната политика на САЩ от същия държавен секретар. И колко от тези Нюланди има в Белия дом, Пентагона, ЦРУ … ? Колко : 
image

Като цяло трябва да се каже, че при Байдън американският глобалистически империализъм, който Тръмп се опитваше да задържи, трябва да се прояви с блясък. Но, изненадващо, засега той се проявява главно с думи, но всъщност корпоративна Америка се държи доста сдържано. Може би защото тя все още опознава ситуацията в различни посоки и се подготвя за атаки : 
image

Повече от осем месеца по вина на us-американските власти руското посолство във Вашингтон работи без прессекретар. И Русия даде огледален отговор : пресаташето на us-американската мисия в Москва Ребека Рос е обявена за персона нон грата и ще бъде експулсирана.
Просто размяна на любезности между двете държави в стила на студената война.
И най-интересното е, че във външната политика на САЩ, изглежда, остава конфронтацията между прагматици и ястреби, чиято сериозност се потвърждава от наблюдаваните събития. И не е напълно ясно кой днес по принцип определя международния курс на САЩ, като е вкарал Байдън и неговия екип в Белия дом. А това означава, че ни очакват много изненади, които от края на миналата година започнаха – обвиненията за подготвяна от страна на Русия война срещу Украйна, Казахстан, срещата в Женева, отказът на САЩ за отстъпки и прочие.

https://www.nytimes.com/2021/04/26/us/john-kerry-iran-israel-syria.html?searchResultPosition=1
https://www.fondsk.ru/news/2021/05/12/kto-opredeljaet-vneshnjuju-politiku-ssha-53550.html




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. bojinkata - На снимката е другия Байдън!
12.01.2022 11:09
На снимката е другия Байдън!
цитирай
2. kvg55 - До 1. bojinkata
12.01.2022 14:26
Има някаква разлика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754584
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031